Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η πρότασή μας είναι πρόταση υπεράσπισης της δημοκρατίας
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η πρότασή μας είναι πρόταση υπεράσπισης της δημοκρατίας

  • A-
  • A+

Στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (ΠΕΣΥ) Πελοποννήσου τη Δευτέρα 11 Νοέμβριου, η «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» κατέθεσε πρόταση και ζητήσαμε να συζητηθεί προ ημερησίας διάταξης το θέμα «Οχι στη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΠΕ.ΣΥ. στην οικονομική επιτροπή». Σκοπός της πρότασής μας ήταν και είναι το ΠΕΣΥ Πελοποννήσου να πάρει απόφαση με την οποία να ζητά από την οικονομική επιτροπή να παραπέμψει θέμα της αρμοδιότητάς της στο περιφερειακό συμβούλιο, όπως έχει κάθε νόμιμο δικαίωμα.

Την πρότασή μας αυτή την καταθέσαμε διότι μετά την απόρριψη από το περιφερειακό συμβούλιο των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων για το σκουπιδοεργοστάσιο (απόφαση 449 στις 25-9-2019), η κυβέρνηση στις 24 Οκτωβρίου 2019 κατέθεσε φωτογραφική τροπολογία με την οποία μετέφερε την αρμοδιότητα των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων στις οικονομικές επιτροπές. Η τροπολογία αυτή έγινε νόμος (παρ. 8 άρθρο 229 κεφάλαιο Η’ του νόμου 4635/2019 που ισχύει από 30/10/2019).

Δηλαδή η κυβέρνηση ήρθε -εκ των υστέρων και με δεδομένη την απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου- και κατάργησε ουσιώδεις αρμοδιότητες και εξουσίες του ως ανωτάτου οργάνου της περιφέρειας εκλεγμένου απ’ ευθείας από τον λαό και μάλιστα μετά τη συγκρότησή του μετέφερε αυτή την ουσιώδη αρμοδιότητα στην οικονομική επιτροπή, της οποίας όμως με προγενέστερη τροπολογία έχει αλλάξει τη σύνθεση και τον τρόπο συγκρότησης δίνοντας στις παρατάξεις των περιφερειαρχών τα 3/5 των μελών.

Είναι αυτονόητο ότι η φωτογραφική αυτή τροπολογία και αυτές οι πρακτικές απηχούν αντιδημοκρατικές αντιλήψεις, αγνοούν τη λαϊκή εντολή, απαξιώνουν την τοπική αυτοδιοίκηση, αντιβαίνουν στις αρχές της λαϊκής κυριαρχίας και της καλής νομοθέτησης. Επιπλέον, προσβάλλουν βάναυσα το περιφερειακό συμβούλιο και τη δημοκρατική συνείδηση των πολιτών που επέλεξε τα μέλη του, έχοντας υπόψη του τις συγκεκριμένες αρμοδιότητές τους.

Επιπλέον θέτουν ένα ουσιώδες ερώτημα: Αν οποιαδήποτε απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου δεν αρέσει στην κυβέρνηση θα φέρνει συνεχώς τροπολογίες και θα καταργεί τις αρμοδιότητες και αποφάσεις του περιφερειακού συμβουλίου;

Είναι προφανές συνεπώς ότι οι αντιδημοκρατικές αυτές και εκ των υστέρων αλλαγές ελέγχονται για τη συνταγματικότητά τους. Ο κ. περιφερειάρχης, για να δημιουργήσει εντυπώσεις και να τρομοκρατήσει τα μέλη της οικονομικής επιτροπής, τόνισε «ότι ίσως έχουν ποινικές και ενδεχομένως και αστικές ευθύνες όσοι δεν εφαρμόσουν τον νόμο».

Οφείλω να απαντήσω στον κ. Νίκα και να του πω ότι, παρ’ όλες τις αντιδημοκρατικές τροποποιήσεις που έχουν γίνει μετά την εκλογή των περιφερειακών συμβουλίων, εξακολουθεί να ισχύει η παρ. 3 του άρθρου 176 του ν. 3852/2010 (Αρμοδιότητες οικονομικών επιτροπών των περιφερειών) η οποία ορίζει σαφώς ότι: «Η οικονομική επιτροπή, με ειδική απόφαση που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της, μπορεί να παραπέμπει συγκεκριμένο θέμα της αρμοδιότητάς της στο περιφερειακό συμβούλιο για τη λήψη απόφασης, εφόσον κρίνει ότι αυτό επιβάλλεται από την ιδιαίτερη σοβαρότητά του».

Συνεπώς, τα μέλη της οικονομικής επιτροπής αν παραπέμψουν το συγκεκριμένο θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο, δεν κινδυνεύουν «να υποστούν ποινικές και ενδεχομένως αστικές ευθύνες», όπως σκοπίμως και αναληθώς είπε ο κ. Νίκας.

Η πρότασή μας να μη ληφθεί η απόφαση από την οικονομική επιτροπή, αλλά αυτή να παραπέμψει το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο -απόφαση καθ’ όλα νόμιμη- είναι προφανές ότι δοκιμάζει τη δημοκρατική συνείδηση του κάθε περιφερειακού συμβούλου.

*Περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου, επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου»

ΑΠΟΨΕΙΣ
Άγνοια ή προσπάθεια συγκάλυψης;
Ακούγοντας αλλά και διαβάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή, για τη διαχείριση των απορριμμάτων και το ΣΔΙΤ της Πελοποννήσου, προκύπτει ένα σοβαρό ερώτημα, ή οι σύμβουλοι του αγνοούν βασικά πράγματα...
Άγνοια ή προσπάθεια συγκάλυψης;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κυβερνητικά μέτρα για τους ΟΤΑ ή πώς οι μειοψηφίες μετατρέπονται σε διοικητικές πλειοψηφίες
Τα μέτρα για τους ΟΤΑ ψηφίστηκαν, εν μέσω καύσωνα, από την κυβερνητική πλειοψηφία, χωρίς καμία ουσιαστική διαβούλευση, με πλήρη απαξίωση και αποκλεισμό των νεοεκλεγμένων αυτοδιοικητικών οργάνων.
Κυβερνητικά μέτρα για τους ΟΤΑ ή πώς οι μειοψηφίες μετατρέπονται σε διοικητικές πλειοψηφίες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μεγάλο θεσμικό πραξικόπημα
Η προπαγάνδα της Ν.Δ. και των στελεχών της ενάντια στην Απλή Αναλογική υποκρύπτει την άποψη, ότι δεν έχουν δικαίωμα να εκπροσωπούνται ισότιμα όλοι οι πολίτες στα κοινά, η οποία είναι μια βαθιά αντιδημοκρατική...
Μεγάλο θεσμικό πραξικόπημα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ταξιδεύοντας με τη Νάντια Σερεμετάκη
Εκδήλωση αφιερωμένη στο ανθρωπολογικό έργο της Νάντιας Σερεμετάκη με ομιλίες, βίντεο, φωτογραφίες και μουσική συνδιοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, τις εκδόσεις «ΠΕΔΙΟ», το Νομισματικό Μουσείο και...
Ταξιδεύοντας με τη Νάντια Σερεμετάκη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η διπλή πρόκληση των Περιφερειακών Εκλογών στην Κρήτη
Η εκλογική μάχη στην Περιφέρεια της Κρήτης έχει ένα διττό χαρακτήρα, που μάλιστα υπερβαίνει τα τοπικά όρια. Άλλωστε η Κρήτη συχνά δείχνει το δρόμο σε σειρά ζητημάτων έχοντας μια μακρά ιστορία πολιτικών...
Η διπλή πρόκληση των Περιφερειακών Εκλογών στην Κρήτη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δέσμευσή μας η ριζική αλλαγή στη διοίκηση της περιφέρειας
Οι εκλογές στις 26 Μαΐου είναι κρίσιμες για την Ηπειρο. Είναι οι εκλογές που θα καθορίσουν αν η Ηπειρος θα παραμείνει στις τελευταίες θέσεις των περιφερειών της Ελλάδας και της Ευρώπης ή αν θα αλλάξει πορεία.
Δέσμευσή μας η ριζική αλλαγή στη διοίκηση της περιφέρειας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας