Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Συρία: Οι κοινές περιπολίες ενός γκρίζου λύκου και μιας καφέ αρκούδας...

Φωτογραφία αρχείου

AP Photo/Mehmet Guzel
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συρία: Οι κοινές περιπολίες ενός γκρίζου λύκου και μιας καφέ αρκούδας...

  • A-
  • A+

Για να υπάρξει συνεργασία μεταξύ δύο μερών πρέπει να πληρούται τουλάχιστον μία από τρεις προϋποθέσεις: να υπάρχει ένας κοινός στόχος, τα δύο μέρη να αντιλαμβάνονται το ίδιο πράγμα κατά την επικοινωνία τους και να υπάρχει καλή «χημεία».

Το 2010 στην Καμπούλ, την περίοδο της ελληνικής διοίκησης του αεροδρομίου, είχαμε ξεκινήσει κοινές περιπολίες με τις αφγανικές δυνάμεις στην περιοχή ευθύνης του ΝΑΤΟϊκού διοικητή του αεροδρομίου της. Οι περιπολίες αυτές πραγματοποιούνταν με βάση ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα που περιελάμβανε από μεριάς του ΝΑΤΟ ένα βουλγαρικό τάγμα ειδικών δυνάμεων που δρούσε βάσει των εθνικών δεσμεύσεών του στην ευρύτερη περιοχή του αεροδρομίου με μήκος και πλάτος περίπου 17 χιλιομέτρων, με κέντρο το αεροδρόμιο, και από μεριάς των αφγανικών δυνάμεων, εκ περιτροπής, τις δυνάμεις της 1ης Πτέρυγας της αφγανικής αεροπορίας, της αφγανικής συνοροφυλακής του αεροδρομίου, της 111ης Μεραρχίας του αφγανικού στρατού ξηράς και την αφγανική αστυνομία. Στόχος της διοίκησης, που ήταν κοινός με αυτόν των αφγανικών δυνάμεων, ήταν η πλήρης ανάθεση της ευθύνης ασφάλειας του αεροδρομίου στις δυνάμεις αυτές.

Η προσπάθεια αυτή είχε συνοδευτεί και από ένα σχέδιο της διοίκησης που κατατέθηκε στο ΝΑΤΟ με στόχο, μέχρι την τότε προγραμματισμένη απόσυρση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων από το Αφγανιστάν το 2014, την ανάθεση στους Αφγανούς της ευθύνης διαχείρισης βασικών λειτουργιών των αεροδρομίων της χώρας, μέσω της μεταφοράς τεχνογνωσίας και της εκπαίδευσης. Οι τομείς αυτοί αφορούσαν τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας, τη μετεωρολογία, την ασφάλεια των πτήσεων και την πυροσβεστική υπηρεσία των αεροδρομίων.

Επανερχόμενοι στις κοινές περιπολίες, για να πραγματοποιηθούν αυτές είχε προηγηθεί κοινή εκπαίδευση των εμπλεκόμενων δυνάμεων για περίπου δύο μήνες σε χώρο που είχε παραχωρηθεί από την 111 Μεραρχία, κάτω από τις κατευθύνσεις εκπαιδευτών των βελγικών ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων προστασίας, που κατείχαν και την απαραίτητη εμπειρία από παρόμοιες δραστηριότητες στο Κονγκό. Επίσης εξασφαλίστηκε η κατάλληλη υποδομή σε ό,τι αφορούσε τις επικοινωνίες κατά τις επιχειρήσεις, μεταξύ των τακτικών δυνάμεων αλλά και μεταξύ αυτών και του κέντρου επιχειρήσεων.

Με την κοινή εκπαίδευση και την απόκτηση των σχετικών υποδομών εξασφαλίστηκε και η δεύτερη των προϋποθέσεων συνεργασίας που αναφέρθηκε παραπάνω. Απέμεινε αυτή της «χημείας». Στην περίπτωση αυτή δεν μπορούν να γίνουν πολλά, υποτίθεται όμως ότι οι προηγούμενες προσπάθειες ήταν ικανές να βελτιώσουν σε κάποιο επίπεδο τις σχέσεις και τη συναντίληψη των εμπλεκόμενων ατόμων και των φορέων τους. Επισημαίνεται ότι παρά την προαναφερόμενη προετοιμασία, τον πρώτο μήνα των περιπολιών η δραστηριότητα των συνεργαζομένων εξαντλούνταν στη μεταξύ τους καταδίωξη και μόνον ύστερα από τρεις μήνες βρέθηκε ένα ικανοποιητικό modus vivendi που επέτρεπε μια αποτελεσματική επιχειρησιακή δράση.

Ετσι, ως παράδειγμα, η συνεργασία μεταξύ των ΝΑΤΟϊκών βουλγαρικών ειδικών δυνάμεων και της αφγανικής αστυνομίας στις περιπολίες είχε αποτέλεσμα την αδρανοποίηση μιας πολύ επικίνδυνης θέσης ελεύθερου σκοπευτή μερικές εκατοντάδες μέτρα βόρεια από τη βόρεια πύλη του αεροδρομίου τον Αύγουστο του 2010, ενώ ένα άμεσο αποτέλεσμα των υπόλοιπων ενεργειών που προαναφέρθηκαν, ήταν η πρόσληψη, για πρώτη φορά, δύο Αφγανών ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου, με ευθύνη της διοίκησης.

Ερχόμενοι στο παρόν, μια παρόμοια προσπάθεια κοινών περιπολιών μεταξύ Τούρκων και Ρώσων στη ΒΑ Συρία ανακοινώθηκε την 1η Νοεμβρίου από το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας: «Η κοινή περιπολία (σ.σ.: με τους Τούρκους) σε μήκος 110 χιλιομέτρων και τη ρωσική στρατιωτική αστυνομία, αποτελούμενη από εννέα στρατιωτικά οχήματα, ξεκινά από το Darbasiya και κινείται δυτικά κατά μήκος των συνόρων».

Σημειώνεται ότι οι κοινές περιπολίες της Τουρκίας με τη Ρωσία προχωρούν σε βάθος επτά χιλιομέτρων στο έδαφος της Συρίας (T.C. Millî Savunma Bakanlıği), που είναι λιγότερα από τα 10 χιλιόμετρα που είχαν αναφερθεί στη συμφωνία Αγκυρας-Μόσχας στις 22 Οκτωβρίου, ως αποτέλεσμα της συνάντησης Ερντογάν-Πούτιν.

Ας δούμε λοιπόν τα χαρακτηριστικά αυτής της συνεργασίας με βάση τις αρχικά αναφερόμενες προϋποθέσεις. Ο στόχος της Τουρκίας και της Ρωσίας στη Βόρεια Συρία είναι ίδιος, δηλαδή ο έλεγχος της περιοχής, αλλά δεν είναι κοινός, καθότι η κάθε μία προσβλέπει σε ρόλο ηγεμονικό.

Με δεδομένη την ενδεχομένως εχθρική προηγούμενη στρατιωτική επαφή των δύο χωρών, με εξαίρεση τη συμβατική εκπαίδευση που παρέχουν οι Ρώσοι στους Τούρκους για τα S-400, ο διατιθέμενος χρόνος από το τέλος Οκτωβρίου μέχρι την έναρξη των υπόψη περιπολιών εκτιμάται ως ανεπαρκής για την απόκτηση συναντίληψης και ασφαλούς επικοινωνίας κατά την εκτέλεση των επιχειρήσεων.

Οσο για τη «χημεία» μεταξύ των εμπλεκομένων, αυτή ίσως να πρέπει να αναζητηθεί στις ιστορικές σχέσεις που είχαν οι δύο λαοί, σε συνέχεια και της προηγούμενης εκτίμησης περί τάσεων περιφερειακής ηγεμονίας.

Η «υποδοχή» από τους Κούρδους με πέτρες των οχημάτων των Τούρκων και Ρώσων, κατά την κοινή τους περιπολία στο Κομπάνι την Τετάρτη 6 του μήνα, ενισχύει την άποψη ότι οι περιπολίες αυτές είναι καταδικασμένες σε αποτυχία και η απόφαση για την εκτέλεσή τους υποκρύπτει άλλους λόγους, διαφορετικούς για κάθε έναν από τους εμπλεκομένους.

Για την Τουρκία προσφέρει μια ενδιάμεση λύση στην προσπάθεια μεταβολής της δημογραφίας της περιοχής, αντικείμενο που δεν προσκρούει στα συμφέροντα της Ρωσίας, αντίθετα συμπίπτει με τα συμφέροντα του Ασαντ, που θα ήθελε να μειώσει τις αντιδράσεις και τα αποσχιστικά κινήματα των Κούρδων της περιοχής.

Βέβαια η Τουρκία γνωρίζει ότι για να υλοποιήσει το αρχικό σχέδιο για ανάπτυξη των δυνάμεών της σε μια έκταση 480 χιλιομέτρων στα ΒΔ σύνορα της Συρίας, σε 30 χιλιόμετρα βάθος, θα χρειαζόταν σε κάποιο σημείο να αντιμετωπίσει τις δυνάμεις του Ασαντ και των Ρώσων συμμάχων του. Από την άλλη πλευρά η Ρωσία με την αποχώρηση των Αμερικανών έχει εδραιώσει τη θέση της ως βασικού ρυθμιστικού παράγοντα στην περιοχή και δεν επιθυμεί να διακινδυνεύσει αυτή την εικόνα της με τη σύνδεσή της με την Τουρκία και, το χειρότερο, να αιμορραγήσει οικονομικά με την εμπλοκή της σε μια ατέρμονη στρατιωτική επιχείρηση.

Εν κατακλείδι η λυκοφιλία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ Τούρκων και Ρώσων κατά την εκτέλεση των κοινών περιπολιών στη Βορειοδυτική Συρία εκτιμάται ότι είναι το σύντομο πρώτο μέρος σε ένα έργο που χρόνια πριν θα θεωρούνταν αδιανόητο: την προσέγγιση Ασαντ και Ερντογάν με θέμα το μέλλον των πληθυσμών της Βόρειας Συρίας. Μένει να αποδειχθεί αν αυτό το έργο χαρακτηριστεί δράμα.

*Απόστρατος υποπτέραρχος (Ι) της Πολεμικής Αεροπορίας, υπηρέτησε ως διοικητής στον Διεθνή Αερολιμένα της Καμπούλ το 2010.

ΑΠΟΨΕΙΣ
Από το Ιντλίμπ στο Μόναχο
Επικοινωνιακή διαχείριση μιας προαναγγελθείσας και αναμενόμενης συρρίκνωσης του ρόλου της Τουρκίας στη Συρία ή ρωγμή στη συνεργασία της Αγκυρας με τη Μόσχα, που θα μπορούσε να γίνει ρήγμα;
Από το Ιντλίμπ στο Μόναχο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μοντέλο Συρίας
Το μοντέλο της συνεργασίας Μόσχας – Αγκυρας στη Συρία επιχειρείται τώρα να εφαρμοστεί στη Λιβύη. Ρωσία και Τουρκία προτάσσουν ως στόχο τον αποκλεισμό των ευρωπαϊκών δυνάμεων και των ΗΠΑ.
Μοντέλο Συρίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ρωσοτουρκική κοινοπραξία
Την άνοιξη του 2011 οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία και η Βρετανία ανέτρεψαν με παρέμβασή τους στη Λιβύη το καθεστώς Καντάφι που για σαράντα και πλέον χρόνια ήταν παράγοντας ισορροπίας στην περιοχή.
Ρωσοτουρκική κοινοπραξία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το Κυπριακό μετά την τουρκική επιδρομή στη Συρία
Η Τουρκία συνεχίζει να επιβάλλει την επεκτατική πολιτική της εφαρμόζοντας τη δύναμη των όπλων. ΗΠΑ και Ρωσία προωθούν ή συμμετέχουν –η κάθε μία με τη δική της πολιτική και τα δικά της μέσα– στις εκκαθαριστικές...
Το Κυπριακό μετά την τουρκική επιδρομή στη Συρία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για την ανασυγκρότηση της αντιπολεμικής - αντιιμπεριαλιστικής πάλης
Η τούρκικη εισβολή, αντί να συμβάλει στην «ειρήνη» και την «ασφάλεια», όξυνε παλιές και νέες αντιθέσεις, ανταγωνισμούς και παζαρέματα.
Για την ανασυγκρότηση της αντιπολεμικής - αντιιμπεριαλιστικής πάλης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μπούμερανγκ στο Προσφυγικό;
Η μετεγκατάσταση του κύριου όγκου των Σύρων προσφύγων στη Ζώνη Ασφαλείας εντός της Βορειοανατολικής Συρίας προφανώς είναι η αιχμή του δόρατος της επικοινωνιακής πολιτικής της Αγκυρας.
Μπούμερανγκ στο Προσφυγικό;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας