Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το ΔΝΤ και η μεγάλη παραπλάνηση
AP Photo
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το ΔΝΤ και η μεγάλη παραπλάνηση

  • A-
  • A+
Το ΔΝΤ, προβάλλοντας το αβέβαιο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον και τις επιπτώσεις που θα έχει στις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, προσφέρει ένα επιπλέον άλλοθι στον κ. Μητσοτάκη για την πολιτική του. Για την κυβέρνηση η έκθεση μπορεί να είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ξεδιπλώσει το σύνολο της πολιτικής της.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι ένα μαγαζί. Απευθύνεται στους μπατιρισμένους, αλλά έχει βιτρίνα ανάλογη με του Hermès. Αντιφατικές εικόνες, θα σκεφτείτε, αλλά μη βιάζεστε. Εχει μετόχους και βγάζει κάθε χρόνο ισολογισμούς. Αν έχει κέρδη, μοιράζει μέρισμα. Με τις χασούρες αρχίζει η γκρίνια των μετόχων, καθώς δεν θέλουν να βάζουν το χέρι στην τσέπη. Πάντα προτιμούν τις τσέπες των άλλων. Αν οι ζημιογόνες χρήσεις επαναλαμβάνονται, τότε αρχίζουν την γκρίνια: περιορίστε τις δαπάνες, παραγγέλνουν στους μάνατζερ, και αυτοί με τη σειρά τους αρχίζουν να κάνουν πλάνα περικοπών, ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων, π.χ. χρυσός. Αν νομίσετε ότι αυτά τα πράγματα δεν γίνονται, γυρίστε τον χρόνο στα μέσα της δεκαετίας του 2000 και θα διαπιστώσετε ότι γίνονται και παραγίνονται.

Ο μεγαλομέτοχος του μαγαζιού είναι οι ΗΠΑ, οι οποίες φυσικά θέλουν το μαγαζί να δίνει κέρδη. Τι είδους κέρδη; Οικονομικά και πολιτικά. Οι δουλειές του μαγαζιού φέρνουν λίγο προς τα γραφεία τελετών. Οσο περισσότεροι θρηνούν για τις απώλειες τόσο πιο πολύ ξεχειλίζει το ταμείο τους. Το μαγαζί, λοιπόν, δανείζει χρήμα στους φαλιρισμένους και, ως εκ τούτου, προφασιζόμενο το υψηλό ρίσκο που αναλαμβάνει -τρίχες κατσαρές με τέτοιο μεγαλομέτοχο που έχει-, χρεώνει υψηλότερα επιτόκια.

Το ΔΝΤ παρέχει κι άλλες υπηρεσίες, όπως συμβουλευτικές. Οπως όλες οι τράπεζες που σέβονται τον εαυτό τους, βγάζει report, συντάσσει έρευνες, παρουσιάζει αναλύσεις.

Φυσικά, ό,τι λέει και ό,τι κάνει είναι απόλυτα συμβατό με τα συμφέροντά του, δηλαδή υπερασπίζεται τα χρήματα που έχει δανείσει και προωθεί τις ιδέες του. Καμία πρωτοτυπία, καμία έκπληξη, καμία παρεκτροπή. Ολα βάσει του πλάνου των μετόχων πάνω στο οποίο κινούνται χωρίς παρέκκλιση οι μανατζαραίοι, είτε μιλούν γαλλικά είτε βουλγαρικά είτε ισπανικά είτε γερμανικά είτε σουηδικά.

Αυτό το μαγαζί λοιπόν έβγαλε ένα ραπόρτο. Η ελληνική κυβέρνηση έδειξε να ενοχλείται και η αντιπολίτευση, χωρίς να το διαλαλεί, ένιωσε δικαιωμένη από τις «γραφές». Και εκεί αρχίζει το θέατρο με την πρωταγωνίστρια κυβέρνηση -ολόφυρτη- να προσπαθεί να διαλαλήσει το δίκιο της.

Οι υπόλοιποι -η αντιπολίτευση- απολαμβάνουν με χαιρέκακη σιωπή τον θρίαμβο της αλήθειας τους. Και όλοι εμείς, ανάλογα σε ποια βάρκα καθόμαστε, προσαρμόζουμε τη διάθεσή μας επιβεβαιώνοντας για ακόμα μια φορά την αφέλειά μας.

Τι είπε λοιπόν το ΔΝΤ; Οτι η οικονομία δεν πιάνει τους στόχους της. Οπως αναφέρει στο σχετικό άρθρο στην «Εφ.Συν.» ο Μπάμπης Μιχάλης (16/11), το ΔΝΤ «προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα υποχωρήσει ελαφρά φέτος στο 1,8%, αλλά και ότι το 2020 θα ενισχυθεί στο 2,3%, τροφοδοτούμενη κυρίως από τη δημοσιονομική χαλάρωση και τις υψηλότερες ιδιωτικές επενδύσεις με ξένα κεφάλαια.

Μεσοπρόθεσμα, η χαμηλή παραγωγικότητα και οι δυσμενείς δημογραφικές εξελίξεις θα καθηλώσουν την ετήσια ανάπτυξη της οικονομίας στο 0,9%, έως το 2028.

Στο δημοσιονομικό πεδίο, η κάλυψη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος θα επιτευχθεί μόνο για φέτος, στο 3,7% του ΑΕΠ. Το Ταμείο εκτιμά ότι θα υποχωρήσει στο 3,1% του ΑΕΠ το 2020, στο 2,7% του ΑΕΠ το 2021, στο 2,6% το 2022, στο 2,4% το 2023 και στο 2,2% το 2024. Για το χρέος προβλέπει συνεχή μείωση από το 176,5% του ΑΕΠ φέτος στο 145,1% του ΑΕΠ το 2028, χωρίς ωστόσο να θεωρεί ότι η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα είναι διασφαλισμένη με βάση τα υπάρχοντα ρεαλιστικά σενάρια...».

Και πώς θα γλιτώσουμε από την καταστροφή που απλώς μετατέθηκε; Το κατά ΔΝΤ ευαγγέλιο ξεδιπλώνει τη συνταγή που το έκανε φόβο και τρόμο όλων των κατατρεγμένων του κόσμου και μεσσία των πλουσίων, υποδεικνύοντας τον δρόμο των ακόμα πιο σαρωτικών «μεταρρυθμίσεων».

Αν παραμερίσουμε τις ιδεοληψίες και τις αγκυλώσεις που κουβαλά ο καθένας στο κεφάλι του, θα δούμε να ξετυλίγεται μπρος στα μάτια μας μια παραπλάνηση που ακόμα και ο Ντέιβιντ Γουόρντ, ο ευφάνταστος σεναριογράφος της κινηματογραφικής ταινίας το «Κεντρί», δεν μπορούσε να φανταστεί.

Με αυτό το «χαρτί» -το οποίο έσπευσαν από τα τηλεοπτικά παράθυρα οι «άριστοι» της κυβέρνησης δήθεν να αποδομήσουν- ουσιαστικά το ΔΝΤ επιβραβεύει το σχέδιο Μητσοτάκη που θέλει να γκρεμίσει και τα τελευταία υπολείμματα του κοινωνικού κράτους και να πουλήσει και το τελευταίο καρφί της υποθηκευμένης από τους προηγούμενους περιουσίας του Δημοσίου. Μάλιστα το ΔΝΤ, προβάλλοντας το αβέβαιο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον και τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει στις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, προσφέρει ένα επιπλέον άλλοθι στον κ. Μητσοτάκη για την πολιτική του.

Αλλά το ίδιο «χαρτί» ουσιαστικά λειτουργεί και σαν συγχωροχάρτι -indulgentia στα λατινικά. Και μπορεί το Βατικανό με τις πληρωμένες αφέσεις των αμαρτιών να γέμιζε το ταμείο του, αλλά για την κυβέρνηση αυτή η έκθεση με τους κατάλληλους χειρισμούς μπορεί να είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ξεδιπλώσει το σύνολο της πολιτικής της. Ετσι, το ΔΝΤ με αυτό το «χαρτί» καθόρισε το «ταβάνι» και οτιδήποτε υπολείπεται των υποδείξεών του η κυβέρνηση μπορεί να το εμφανίσει είτε ως απόδειξη της ευαισθησίας της είτε, όταν τα πράγματα στριμώξουν, ως τεκμήριο ανυπακοής απέναντι στο ανάλγητο ΔΝΤ.

Σατανικές σκέψεις, θα απαντήσετε. Καλά, εσείς περιμένατε ότι το 2009, τη στιγμή που Γιωργάκης έλεγε ότι λεφτά υπάρχουν, μιλούσε στα κρυφά με τον Στρος-Καν και του έδινε τα μέτρα για το κοστούμι (Μνημόνιο) που μας ετοίμαζε;

Στην πολιτική τα πάντα κρίνονται από το αποτέλεσμα. Μπορεί φυσικά να αργεί να γίνει διακριτό από εμάς τους πτωχούς και αδαείς θνητούς, αλλά κατά πώς λέει η παροιμία κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει. Τώρα ποια, στη δική μας περίπτωση, είναι τα κοράκια, μαντέψτε το μόνοι σας.

Οταν καταλήξετε, ξαναδιαβάστε τις «γραφές» του ΔΝΤ για να προετοιμαστείτε γι’ αυτό που έρχεται. Γιατί όλο το «πακέτο» της κυβέρνησης, που ξετυλίγεται αργά και βασανιστικά μπροστά μας, δεν είναι τίποτα περισσότερο από το πακέτο που περιγράφει η έκθεση του ΔΝΤ. Ολα τα υπόλοιπα δεν είναι τίποτα άλλο παρά παραπλανητικοί ελιγμοί και αντιπερισπασμοί, σαν και αυτούς που έκαναν οι μεγάλοι στρατηλάτες για να συντρίψουν τους αντιπάλους τους. Και στη δική μας περίπτωση οι εχθροί είναι οι πτωχοί και οι κατατρεγμένοι, οι νυν και οι επόμενοι.

*Δημοσιογράφος, συγγραφέας

ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο φόβος των νέων μέτρων κατατρώει την ανάπτυξη και τις προσδοκίες νίκης του ΣΥΡΙΖΑ
Κυβερνητικοί παράγοντες είναι απολύτως βέβαιοι ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει εκλογική νίκη όταν θα είναι διάχυτος ο φόβος των νέων μέτρων. Ειδικά όταν έχει ήδη ψηφιστεί ο νόμος για τη μείωση του...
Ο φόβος των νέων μέτρων κατατρώει την ανάπτυξη και τις προσδοκίες νίκης του ΣΥΡΙΖΑ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οδοστρωτήρες και στα λιμάνια
Η προεκλογική εξαγγελία του προέδρου της Ν.Δ. για τον οδοστρωτήρα που θα ισοπέδωνε τα «εμπόδια» που δεν επιτρέπουν την «ανάπτυξη» της ελληνικής οικονομίας υλοποιείται με θρησκευτική ευλάβεια από την κυβέρνηση.
Οδοστρωτήρες και στα λιμάνια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στον πάγκο του... χασάπη
Ο κορονοϊός τράβηξε την κουρτίνα και έβαλε σε κοινή θέα τα «σημεία των καιρών». Η βιβλικών διαστάσεων ύφεση, η εκτίναξη της ανεργίας, η τεράστια περικοπή των εισοδημάτων και η επιθανάτια αγωνία χιλιάδων μικρών...
Στον πάγκο του... χασάπη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η επόμενη μέρα: απασχόληση, εισοδήματα και ανάπτυξη
Οι πολλές, και χαμηλής αξιοπιστίας, προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας έχουν κοινό παρονομαστή τους την αναπόφευκτη ύφεση στην οποία αυτή θα βυθιστεί τα αμέσως επόμενα τρίμηνα.
Η επόμενη μέρα: απασχόληση, εισοδήματα και ανάπτυξη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το χρέος και το πλιάτσικο
Το ΔΝΤ έχει ήδη αποδεσμεύσει κεφάλαια έκτακτης ανάγκης σε τουλάχιστον 39 χώρες. Η Παγκόσμια Τράπεζα ετοιμάζεται να χορηγήσει 14 δισ. δολάρια. Ωστόσο, αυτά τα ανεπαρκή ποσά δόθηκαν με βαριές εγγυήσεις και...
Το χρέος και το πλιάτσικο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αναξιοπιστία, το τίμημα των υπερβολικών προσδοκιών της κυβέρνησης
Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το δ' τρίμηνο 2019 ήταν σε τρέχουσες τιμές μηδενική και σε σταθερές τιμές καχεκτική (0% και 1%, αντίστοιχα, η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ).
Αναξιοπιστία, το τίμημα των υπερβολικών προσδοκιών της κυβέρνησης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας