• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.9°C / 28.5°C
  4 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.2°C / 29.2°C
  2 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.0°C / 29.0°C
  3 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 23.1°C / 26.9°C
  2 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  65%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.0°C / 25.9°C
  2 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.2°C / 22.3°C
  2 BF
  73%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  2 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 26.9°C
  4 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  4 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.4°C
  5 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  4 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 28.1°C / 28.1°C
  2 BF
  63%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.9°C
  0 BF
  50%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.5°C / 27.7°C
  2 BF
  45%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 27.8°C
  1 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 28.2°C
  2 BF
  42%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 26.6°C
  1 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 24.7°C / 27.3°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  77%

Μπελτσίτε: Πόλη της Αραγονίας κατεστραμμένη στον ισπανικό εμφύλιο

© Olivier Guiberteau | Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

H Opus Dei

 • A-
 • A+

Δηλαδή το «Εργο του Θεού» στα ελληνικά. Ισπανική οργάνωση που ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1928 στη Μαδρίτη από έναν Αραγωνέζο ανώτερο κληρικό, μείγμα μυστικισμού και φιλοδοξίας, τον José Maria Escrivá de Balaguer, με χιλιάδες μέλη και εκτός Ισπανίας, γνωστή αρχικά σαν Opus. Τα μέλη της προωθούσαν την τελειοποίηση, μέσω της χριστιανικής εκκλησίας, στην καθημερινή ζωή της Ισπανίας. Οι τρεις κλασικοί όρκοι που έπαιρνε κάποιος για να γίνει μέλος της ήταν η (άνευ όρων) υπακοή, η φτώχεια και η αγαμία. Αυτή η θεοκρατική εταιρεία ελέγχει, έμμεσα ή άμεσα, δεκάδες εκπαιδευτικά ιδρύματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας παιδείας, αλλά και πανεπιστήμια, όπως το Πανεπιστήμιο της Παμπλόνα, αλλά και αρκετές τράπεζες, ημερήσιες εφημερίδες, βιομηχανίες κ.ά.

Το μπλε πουκάμισο υποδήλωνε τη συμμετοχή σε αυτή την οργάνωση σαν μέλος της συγκεκριμένης θρησκευτικής αδελφότητας, αλλά και αποτελούσε τα διαπιστευτήρια και μια πολύ σοβαρή ένδειξη για κάποιον που υπέβαλλε τα χαρτιά του για τη διεκδίκηση μιας ακαδημαϊκής θητείας, κάθε φορά που υπήρχε κενό στα ισπανικά πανεπιστήμια εξαιτίας πολιτικών εκκαθαρίσεων ή εξορίας στην Ισπανία του Φράνκο. Το μπλε πουκάμισο αποτελεί το σήμα της ισπανικής εκδοχής των καθ’ υμάς «αρίστων».

Η οργάνωση αυτή διαμόρφωσε τη μία από τις δύο πολιτικές οικογένειες στη φρανκική Ισπανία, ενώ η άλλη ήταν ο στρατός και οι Φαλαγγίτες, όσοι δηλαδή διαμόρφωσαν την Ισπανική Φάλαγγα, υπερ-συντηρητική οικογένεια-οργάνωση που αποτέλεσε βασικό υποστύλωμα, βραχίονα του Φράνκο.

Στην Ισπανία είχε θεωρηθεί «τεχνοκρατικό» φαινόμενο, στον βαθμό που τα μέλη της που αναλάμβαναν κυβερνητικές θέσεις προωθούσαν έννοιες και εκφράσεις προ-νεο-φιλελεύθερου τύπου, όπως ο ανταγωνισμός, το κόστος παραγωγής, η αποτελεσματικότητα και άλλα παρόμοια, πράγματα εντελώς άγνωστα ή ανήκουστα για μια χώρα που μέχρι τον θάνατο του Φράνκο δεν είχε ξεφύγει εντελώς από τη φεουδαρχία. Ο ίδιος ο Φράνκο, μέσω εκπροσώπων του στο «Εργο του Θεού», επέβλεπε και κατηύθυνε τις εργασίες και την εξέλιξη όλων των υπουργείων.

Η Opus Dei ήλεγχε το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο της Ναβάρας και το Ινστιτούτο των Ανώτερων Επαγγελματικών Σπουδών (IESE) στη Βαρκελώνη, που μαζί με το σκάνδαλο της Matesa, συνεισέφεραν οικονομικά στην εκλογή του Νίξον στις ΗΠΑ, με τον εκλεγμένο Αμερικάνο πρόεδρο να αποτελεί την ενσάρκωση της Δεξιάς στις ΗΠΑ. Η υπόθεση Matesa αποτελούσε μιαν υπόθεση απάτης που προωθήθηκε από υψηλόβαθμα μέλη της Opus Dei, με αδρότατη χρηματοδότηση από τις ισπανικές τράπεζες. Η υπόθεση αυτή πήρε τεράστιες διαστάσεις στην Ισπανία από τους αντιπάλους της Opus Dei στην ισπανική κυβέρνηση, δημιουργώντας και ένα νέο ρήμα στα Ισπανικά, το matesar, που σημαίνει αποσπώ μέσω απάτης. Προκάλεσε ακόμη και μια νέα κυβέρνηση, για την οποία ο ναύαρχος Carrero Blanco στον εναρκτήριο λόγο του στην ισπανική Βουλή (το Cortes) διαβεβαίωνε ότι «η Ισπανία ανήκει στον Δυτικό κόσμο», ταυτόχρονα καθησυχάζοντας τις Δυτικές ελίτ.

* Ομότιμος καθηγητής Τμήματος ΕΜΜΕ Πανεπιστημίου Αθηνών

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Ιστορία άργησε τριάντα εννέα χρόνια
Η Παρασκευή 20 Νοεμβρίου του 1936 ήταν σημαδιακή ημέρα για τον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο. Εκείνο το ξημέρωμα, στις οδομαχίες της Μαδρίτης, o Μπουεναβεντούρα Ντουρούτι –εμβληματική φυσιογνωμία των αναρχικών–...
Η Ιστορία άργησε τριάντα εννέα χρόνια
ΑΠΟΨΕΙΣ
55 χρόνια μετά: Μνήμες από την εκπαίδευση επί Χούντας
Πρώτο μέλημα της δικτατορίας ήταν να επιβάλει «σιδερένιο» έλεγχο μέσω εγκάθετων διοικήσεων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, ξεκινώντας από τις διώξεις των «μιασμάτων», «μη νομιμοφρόνων» και υπόπτων για...
55 χρόνια μετά: Μνήμες από την εκπαίδευση επί Χούντας
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Οι Εμφύλιοι
Εκδηλώνεται τέτοιες μέρες του 1936, στο Μαρόκο, η ανταρσία του στρατηγού Φρανσίσκο Φράνκο, με στόχο την ανατροπή της εκλεγμένης δημοκρατικής κυβέρνησης του Λαϊκού Μετώπου. Γρήγορα οι θυελλώδεις άνεμοι κάνουν...
Οι Εμφύλιοι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Φτάνει πια!
Αν το χωριό Χουμνικό θέλει να τιμήσει τους νεκρούς συμπολίτες του, ο δήμος να τοποθετήσει μια πλάκα με όλους τους πεσόντες της περιόδου 1941-1951 ανεξαρτήτως των πολιτικών τους τοποθετήσεων.
Φτάνει πια!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Νέα Δημοκρατία: 1949;
Με μελετημένες κινήσεις κατόρθωσε σε έναν χρόνο να ανασυντάξει και να συσπειρώσει γύρω από τον σκληρό πυρήνα της Ακροδεξιάς όλο το συντηρητικό και αντιδραστικό ιδεολογικό φάσμα της χώρας.
Νέα Δημοκρατία: 1949;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αν ο ΕΛΑΣ καταλάμβανε την Αθήνα
Αν είχε επιτραπεί στον EΛAΣ να μπει τον Οκτώβριο του '44 στην Αθήνα, θα είχαμε μια εντελώς διαφορετική εξέλιξη της χώρας. Δεν θα υπήρχε λόγος για το αιματοκύλισμα που ακολούθησε, ούτε θα πρωταγωνιστούσαν...
Αν ο ΕΛΑΣ καταλάμβανε την Αθήνα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας