Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το Κυπριακό μετά την τουρκική επιδρομή στη Συρία
AP/Petros Karadjias
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το Κυπριακό μετά την τουρκική επιδρομή στη Συρία

  • A-
  • A+
Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την εισβολή στη Συρία και στη διάρκεια της συνόδου κορυφής του Τουρκικού Συμβουλίου, ο Ερντογάν ανέφερε στην ομιλία του ότι αυτή η εισβολή στη Συρία είναι το ίδιο ζωτικής σημασίας όσο και η εισβολή στην Κύπρο το 1974. Στην πραγματικότητα, οι στρατιωτικές δυνάμεις κατοχής έχουν μείνει από τότε αμετακίνητες στο βόρειο τμήμα του νησιού και, παρότι η τουρκική ηγεσία παρουσιάζεται στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και στη διεθνή κοινότητα ως δύναμη που ενδιαφέρεται να συμμετέχει στον διάλογο για την επίτευξη ειρηνικής λύσης, ποτέ δεν δέχτηκε να συζητήσει την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων

Η Τουρκία συνεχίζει να επιβάλλει την επεκτατική πολιτική της εφαρμόζοντας τη δύναμη των όπλων. ΗΠΑ και Ρωσία (τότε Σοβιετική Ενωση), όπως το 1974 προώθησαν ή άναψαν το πράσινο φως για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, έτσι και τώρα προωθούν ή συμμετέχουν –η κάθε μία με τη δική της πολιτική και τα δικά της μέσα– στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις που η Τουρκία εφαρμόζει στα συροτουρκικά σύνορα.

Αραγε η Ευρώπη, που το 1974 ανέχτηκε την εισβολή και που τώρα λέει πως καταδικάζει τις πολεμικές βιαιότητες, θα συνεχίσει να ανέχεται την παρουσία των κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο; Ηδη από το ξεκίνημα της πρόσφατης τουρκικής πολεμικής επιχείρησης με την ονομασία «Πηγή Ειρήνης», ο Ερντογάν διεμήνυε πως παράλληλα με το άμεσο ξεκαθάρισμα στην περιοχή των συνόρων Συρίας και Τουρκίας στόχος του είναι η διασφάλιση των τουρκικών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την εισβολή στη Συρία και στη διάρκεια της συνόδου κορυφής του Τουρκικού Συμβουλίου, ο Ερντογάν ανέφερε στην ομιλία του ότι αυτή η εισβολή στη Συρία είναι το ίδιο ζωτικής σημασίας όσο και η εισβολή στην Κύπρο το 1974. Στην πραγματικότητα, οι στρατιωτικές δυνάμεις κατοχής έχουν μείνει από τότε αμετακίνητες στο βόρειο τμήμα του νησιού και, παρότι η τουρκική ηγεσία παρουσιάζεται στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και στη διεθνή κοινότητα ως δύναμη που ενδιαφέρεται να συμμετέχει στον διάλογο για την επίτευξη ειρηνικής λύσης, ποτέ δεν δέχτηκε να συζητήσει την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων. Επιπλέον, αμφισβητώντας τώρα την κυπριακή ΑΟΖ, εμπράκτως αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στη διάρκεια της πρόσφατης πολεμικής διένεξης και λίγο πριν από την επανέναρξη των διακοινοτικών διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, ένα απρόσμενο γεγονός έκανε προφανές στη διεθνή κοινότητα το πώς εννοεί η τουρκική ηγεσία την ειρηνική συμβίωση. Η ανάρτηση στο facebook του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί αμέσως μετά την τουρκική εισβολή στη Συρία και οι μετέπειτα σφοδρές αντιδράσεις του προέδρου Ερντογάν και άλλων Τούρκων αξιωματούχων, έθεσαν αντικειμενικά στο προσκήνιο τα όρια και το ασφυκτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί να κινείται πολιτικά η τουρκοκυπριακή κοινότητα σήμερα στη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο.

Ο Ακιντζί στη δήλωσή του είχε αμφισβητήσει τον λεγόμενο από την Τουρκία «ειρηνικό χαρακτήρα» της τελευταίας στρατιωτικής επιχείρησης και τη συσχέτισε με την τουρκική επέμβαση στην Κύπρο το 1974: «…Αν και την επέμβαση τότε την αποκαλούσαμε “Ειρηνευτική Επιχείρηση”, ήταν ένας πόλεμος στον οποίο χύθηκε αίμα. Και τώρα, παρόλο που την αποκαλούμε “Πηγή Ειρήνης” δεν είναι νερό που χύνεται, αλλά αίμα. Γι’ αυτό η μεγαλύτερη επιθυμία μου είναι να ξεκινήσει ο διάλογος και η διπλωματία όσο το δυνατόν συντομότερα».

Οι δηλώσεις αυτές του Τουρκοκύπριου ηγέτη ακολουθήθηκαν από σφοδρές τουρκικές αντιδράσεις. Ο Ερντογάν απείλησε ότι «οι ομοεθνείς μας θα του δώσουν την απάντηση που του χρειάζεται», ότι «πρέπει να ξέρει τα όριά του» και υπογράμμισε ότι «ο θώκος όπου κάθεται δεν είναι κάτι που ο ίδιος απέκτησε· κερδήθηκε χάρη στην επέμβαση της Τουρκίας».

Ολα αυτά αποδεικνύουν για ακόμη μία φορά ότι οι δυνάμεις κατοχής στην Κύπρο συνεχίζουν να παραμένουν για τη διασφάλιση των στρατηγικών συμφερόντων της Τουρκίας στην περιοχή, αλλά και για να κρατούν κάτω από ασφυκτικό έλεγχο και την ίδια την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Και έχουν εξαιρετική σημασία, από τη στιγμή που οι συζητήσεις στο Κραν Μοντανά για την ειρηνική λύση του κυπριακού προβλήματος τέθηκαν ξανά, πριν από δύο χρόνια, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ για την επανένωση του νησιού με τον τερματισμό του καθεστώτος των εγγυήσεων και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής.

Οι συζητήσεις στα Βαλκάνια με τους γείτονές μας της Βόρειας Μακεδονίας είχαν αποτελέσματα γιατί έγιναν θέτοντας με διάθεση ειλικρινούς συνεννόησης τα καίρια ζητήματα για την εξεύρεση σταθερής, δίκαιης και ειρηνικής λύσης. Για όλους που έχουν καλή πίστη και επιθυμούν βιώσιμη ειρηνική λύση στην Κύπρο είναι σαφές ότι ανεξάρτητη ενιαία κρατική οντότητα στην εποχή μας είναι δυνατή μόνο χωρίς καθεστώς ξένων εγγυήσεων και χωρίς στρατούς κατοχής.

Παρακολούθησα επί πολλά χρόνια, με τη συμμετοχή μου σε ανεξάρτητη επιτροπή αλληλεγγύης, τις προσπάθειες της ελεύθερης Κύπρου να περισώσει μαζί με τον λαβωμένο πληθυσμό της και ό,τι απέμεινε από τη λεηλατημένη πολιτιστική της κληρονομιά μετά την εισβολή. Ο πόλεμος και η κατοχή έφεραν ανεπανόρθωτες καταστροφές αλλά και απότομη, θλιβερή αποκοπή από ιερούς τόπους αιώνων.

Θυμάμαι, μετά την επίμονη πολύχρονη προσπάθεια και αγάπη για την Κύπρο και τον πολιτισμό της, ότι επιτεύχθηκε από Ελλαδίτες επιστήμονες και σε συνεργασία με ευρωβουλευτές διαφορετικών πολιτικών παρατάξεων, και παρά τις αντιδράσεις της Τουρκίας, καταδίκη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των καταστροφών και της εγκληματικής αρχαιοκαπηλίας στην Κύπρο. Μπορεί σήμερα πια να εντοπίζονται και να επαναπατρίζονται κλεμμένοι θησαυροί, αλλά οι καταστροφές και οι βιαιότητες του πολέμου παραμένουν. Με συνεννόηση και μακριά από την απειλή των όπλων, θα είναι δυνατό να γυρίσει η σελίδα στα φλέγοντα ζητήματα προς την πλευρά της βιώσιμης και ειρηνικής λύσης.

* Αρχιτέκτονας, ζωγράφος, πρ. βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ
Συγκρουσιακή συμπαιγνία
Το μέλλον της Λιβύης θα καθοριστεί σε αποφασιστικό βαθμό από τις επιλογές της Ρωσίας και της Τουρκίας, με τις δυτικές δυνάμεις που παρενέβησαν το 2011 να παρακολουθούν τις εξελίξεις ως θεατές.
Συγκρουσιακή συμπαιγνία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προπέτασμα και άλλοθι
Χρονικό προαναγγελθείσας αναδίπλωσης θα μπορούσε να αποκληθεί η προσέγγιση του Ερντογάν προς τις ΗΠΑ. Μια προσέγγιση η οποία από τις αρχές του χρόνου έχει προβάλει ως υποχρεωτικός μονόδρομος.
Προπέτασμα και άλλοθι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μοντέλο Συρίας
Το μοντέλο της συνεργασίας Μόσχας – Αγκυρας στη Συρία επιχειρείται τώρα να εφαρμοστεί στη Λιβύη. Ρωσία και Τουρκία προτάσσουν ως στόχο τον αποκλεισμό των ευρωπαϊκών δυνάμεων και των ΗΠΑ.
Μοντέλο Συρίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ρωσοτουρκική κοινοπραξία
Την άνοιξη του 2011 οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία και η Βρετανία ανέτρεψαν με παρέμβασή τους στη Λιβύη το καθεστώς Καντάφι που για σαράντα και πλέον χρόνια ήταν παράγοντας ισορροπίας στην περιοχή.
Ρωσοτουρκική κοινοπραξία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για την ανασυγκρότηση της αντιπολεμικής - αντιιμπεριαλιστικής πάλης
Η τούρκικη εισβολή, αντί να συμβάλει στην «ειρήνη» και την «ασφάλεια», όξυνε παλιές και νέες αντιθέσεις, ανταγωνισμούς και παζαρέματα.
Για την ανασυγκρότηση της αντιπολεμικής - αντιιμπεριαλιστικής πάλης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ρωσική επιδιαιτησία
Για ποιο βάθος εντός της συριακής επικράτειας ισχύει το «πράσινο φως» του Τραμπ στον Ερντογάν για την είσοδο τουρκικών στρατευμάτων στη βορειοανατολική Συρία;
Ρωσική επιδιαιτησία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας