Αθήνα, 17°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
17°C
18.6° 16.1°
1 BF
66%
Θεσσαλονίκη
Αραιές νεφώσεις
16°C
17.7° 14.2°
2 BF
68%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
16°C
18.2° 15.5°
2 BF
68%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
2 BF
58%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
14.6° 10.9°
2 BF
87%
Βέροια
Ασθενείς βροχοπτώσεις
13°C
15.0° 11.8°
2 BF
82%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
11.4° 9.5°
0 BF
66%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
15°C
15.2° 15.2°
2 BF
65%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.8° 17.1°
3 BF
62%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
16.9° 15.7°
3 BF
67%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.8°
3 BF
72%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
15°C
15.1° 15.1°
1 BF
69%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.5° 15.9°
5 BF
77%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
16.9° 13.9°
0 BF
82%
Λαμία
Αίθριος καιρός
16°C
16.0° 14.5°
2 BF
70%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
16.8° 16.8°
1 BF
77%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
18°C
18.6° 16.5°
2 BF
55%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
13.8° 13.3°
2 BF
86%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
13°C
14.7° 12.5°
2 BF
100%
Καστοριά
Σποραδικές νεφώσεις
11°C
10.8° 10.8°
2 BF
71%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 04 Μαρτίου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Προβληματική η συμφωνία για την ψήφο των ομογενών

Συγχαίρουμε την κυβέρνηση για τη συμφωνία όσον αφορά την ψήφο των ομογενών, καθώς πρόκειται για μια θετική κίνηση. Παρόλα αυτά, η συμφωνία δείχνει ότι ορισμένα κόμματα ενδιαφέρονται περισσότερο για τις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει η ψήφος ομογενών στο εκλογικό τους αποτέλεσμα, παρά να τους δώσουν το δικαίωμα να ψηφίζουν στις εκλογές.

Η συμφωνία αυτή, αντί να βοηθά τους απόδημους στο θέμα της ψήφου, θέτει μια σειρά από εμπόδια που τελικά θα έχει το αντίθετο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Δηλαδή, να μην μπορούν να ψηφίσουν όλοι οι ομογενείς που ενδιαφέρονται.

Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι η συμφωνία:

● Αποκλείει την πλειονότητα των αποδήμων που επιθυμούν να ψηφίζουν.

● Δεν διευκολύνει τους απόδημους και πρακτικά στις διαδικασίες των εκλογών.

● Δημιουργεί δύο κατηγορίες Ελλήνων πολιτών.

● Ατομα που ενδιαφέρονταν να ψηφίσουν, τώρα τους εμποδίζει να ψηφίζουν.

● Δεν προβλέπει την επιστολική ψήφο, υποχρεώνοντας τους ομογενείς να ταξιδεύουν μεγάλες αποστάσεις για να ψηφίσουν σε προξενεία, πρεσβείες ή αλλού.

● Δημιουργεί παράλογες καταστάσεις –αφενός υποχρεώνει και εμπιστεύεται ένα Ελληνόπουλο του εξωτερικού να υπηρετήσει στρατιώτης και να προστατεύει την πατρίδα και από την άλλη του αρνείται το δικαίωμα να ψηφίσει, επειδή δεν έχει παραμείνει δύο χρόνια συνεχόμενα στην Ελλάδα.

Οι περιορισμοί και τα κριτήρια που τίθενται δημιουργούν περισσότερα προβλήματα στους απόδημους που επιθυμούν να ασκήσουν το δημοκρατικό εκλογικό τους δικαίωμα. Το κριτήριο των 35 ετών παραμονής στο εξωτερικό αυτόματα στερεί το δικαίωμα να ψηφίσουν σε όσους ζουν εκτός Ελλάδος περισσότερα χρόνια.

Με αυτό δημιουργείται το εύλογο ερώτημα: Επειτα από 35 χρόνια που κατοικεί κάποιος στο εξωτερικό, αλλά ταυτόχρονα έχει στενούς δεσμούς με την Ελλάδα, παύει να είναι Ελληνας; Αδυνατώ να κατανοήσω γιατί τίθεται το όριο των 35 ετών. Ή είσαι Ελληνας πολίτης ή δεν είσαι.

Το κριτήριο διετούς παραμονής στην Ελλάδα εμποδίζει την πλειονότητα των ομογενών (ώς και 90%) να ψηφίσουν. Οι περισσότεροι Ελληνες επιστρέφουν στην Ελλάδα για διακοπές και παραμένουν από δύο εβδομάδες ώς τρεις μήνες. Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι η είσοδος και η παραμονή μας στην Ελλάδα δεν καταγράφεται πουθενά. Πώς μπορεί κάποιος να το αποδείξει; Ως εργαζόμενοι, έχοντας επιχειρήσεις και οικογένεια στο εξωτερικό, αδυνατούν να παραμείνουν δύο χρόνια συνεχόμενα στην Ελλάδα. Μόνο ένα πάρα πολύ μικρό ποσοστό ενδεχομένως να ικανοποιεί το κριτήριο αυτό.

Επομένως αυτόματα η συμφωνία μεταξύ των κομμάτων για την ψήφο των αποδήμων όχι μόνο δεν δίνει το δικαίωμα στους απόδημους να ψηφίζουν, αλλά τους εμποδίζει να το κάνουν με τα όρια που τίθενται και ταυτόχρονα τους μετατρέπει και σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Δηλαδή, αντί να λύνει το πρόβλημα, δημιουργεί περισσότερα.

Λοιπόν, γιατί το όριο των 35 ετών; Γιατί τα δύο χρόνια παραμονής στην Ελλάδα; Γιατί η κατοχή ενεργού ΑΦΜ και η ενεργή οικονομική-φορολογική σχέση με την Ελλάδα; Γιατί τίθενται όλοι αυτοί οι περιορισμοί; Αυτό είναι και αντισυνταγματικό. Ισχύουν τα ίδια και για τους ψηφοφόρους που ζουν στην Ελλάδα;

Επίσης, η πρόβλεψη να προσέρχονται οι ομογενείς στα κατά τόπους προξενεία και πρεσβείες για να ψηφίσουν, δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα, καθώς όσοι τελικά κατορθώσουν να ικανοποιήσουν τα κριτήρια που τίθενται θα δυσκολεύονται λόγω των μεγάλων αποστάσεων, όπως είναι στην Αμερική, στον Καναδά και στην Αυστραλία, να επισκεφθούν το πλησιέστερο ελληνικό προξενείο ή πρεσβεία για να ψηφίσουν.

Στη Μελβούρνη, για παράδειγμα, οι αποστάσεις είναι τεράστιες, καθώς η πόλη εκτείνεται από τη μια άκρη στην άλλη σε μια απόσταση πάνω από 120 χιλιόμετρα. Ακόμα και αν τελικά στηθούν κάλπες και σε άλλους χώρους, όπως κοινότητες κ.λπ., σε περίπτωση που υπάρξουν πολλές εγγραφές από κάποιες συγκεκριμένες περιοχές, το πρόβλημα δεν λύνεται. Θα υπάρξουν και Ελληνες που δεν θα μπορούν να επισκεφθούν τα κέντρα αυτά.

Επομένως, καθίσταται απαραίτητη η υιοθέτηση της επιστολικής ψήφου ή η δημιουργία μιας ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα επιτρέπει στους Ελληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν. Τα πολιτικά κόμματα που αντιτίθενται στην επιστολική ψήφο θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις θέσεις τους, αν πραγματικά ενδιαφέρονται να βοηθήσουν τους ομογενείς να ψηφίζουν.

Οι Ελληνες του εξωτερικού και ιδιαίτερα εμείς στην Αυστραλία αγωνιζόμαστε για τα εθνικά θέματα της Ελλάδας και προσπαθούμε να τα προωθήσουμε στις κυβερνήσεις των χωρών όπου ζούμε. Πρόσφατα η κοινότητά μας τίμησε τον ελληνικής καταγωγής γερουσιαστή Θανάση Συνοδινό, που είναι ένας ισχυρός πολιτικός στον χώρο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Ο γερουσιαστής Συνοδινός αναλαμβάνει τον Φεβρουάριο τα καθήκοντα του Αυστραλού πρεσβευτή στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και πιστεύουμε ότι θα είναι σημαντικός ο ρόλος του όσον αφορά τα θέματα που σχετίζονται με την Ελλάδα.

Η Αυστραλία είναι μία από τις ισχυρότερες οικονομίες και οι σχέσεις της ομογένειας και της κοινότητάς μας με τις κυβερνήσεις και τον επιχειρηματικό τομέα είναι καλύτερες από ποτέ. Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας επισκέφθηκε την κοινότητά μας πρόσφατα και μας επιχορηγεί, για παράδειγμα, με $5 εκατομμύρια για τη δημιουργία ενός νέου ελληνικού κέντρου, ενώ ενισχύει και οικονομικά τα σχολεία μας.

Η ομογένεια έχει μεγάλη δύναμη και μπορεί να βοηθήσει την πατρίδα μας όχι μόνο με επενδύσεις, αλλά και στα εθνικά μας θέματα. Για τούτο τα πολιτικά κόμματα και οι ελληνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τους απόδημους με την πρέπουσα σοβαρότητα και όχι με κομματικές σκοπιμότητες.

Ελπίζω ότι τελικά η συμφωνία θα αναθεωρηθεί και θα αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα που υπάρχουν. Αν θέλουμε να συμμετέχουν όλοι οι Ελληνες του εξωτερικού που το επιθυμούν στις εκλογές, τότε θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα σωστά και δημοκρατικά.

* Προέδρος Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Προβληματική η συμφωνία για την ψήφο των ομογενών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας