• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 31.7°C
  4 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.8°C / 28.8°C
  2 BF
  39%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 29.3°C
  2 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.9°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.3°C / 28.2°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.4°C
  0 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  3 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 26.0°C / 30.2°C
  1 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 25.1°C / 27.9°C
  4 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 28.8°C
  5 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.3°C / 29.7°C
  2 BF
  39%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  65%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.5°C / 29.9°C
  4 BF
  26%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.3°C / 30.5°C
  2 BF
  34%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  4 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.0°C / 31.9°C
  4 BF
  24%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 26.3°C
  3 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.1°C / 26.7°C
  3 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  0 BF
  50%

Νοέμβριος 1961- Η ανέγερση του Τείχους στην Πύλη του Βραδεμβούργου

AP Photo
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τρία χαμένα στοιχήματα

 • A-
 • A+

Στην τριακοστή επέτειο της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου ξεχωρίζουν ως υστερόγραφα και μηνύματα τρία χαμένα στοιχήματα: το πρώτο στην πρώην Ανατολική Γερμανία, το δεύτερο στην Ανατολική Ευρώπη και το τρίτο στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση.

Στην πρώην Ανατολική Γερμανία η αποτυχία της σύγκλισης με τη Δυτική, ή καλύτερα η διεύρυνση της απόκλισης, αποτυπώνεται στις τοπικές εκλογές που φωτίζουν μια ξεχωριστή από την υπόλοιπη χώρα πραγματικότητα.

Τρεις δεκαετίες δεν αποτελούν μεταβατική περίοδο αλλά μόνιμη περιφερειακή απόκλιση που αναδεικνύει τη γερμανική ενοποίηση του 1989-90 ως επανέκδοση της ιταλικής ενοποίησης του 1860 που οδήγησε στη μόνιμη περιθωριοποίηση του Νότου της χώρας.

Τριάντα χρόνια μετά αναδεικνύεται ο καταστροφικός ρόλος για την οικονομία της πρώην Ανατολικής Γερμανίας της εσπευσμένης αντικατάστασης του εθνικού της νομίσματος από το δυτικογερμανικό μάρκο την 1.7.1990.

Στην Ανατολική Ευρώπη, πολύ γρήγορα μετά το ντόμινο των καθεστωτικών ανατροπών στα τέλη του 1989 η πλήρης ένταξη στην Ε.Ε. λειτούργησε σαν όραμα, σαν η προσδοκία μιας γης της Επαγγελίας.

Οταν ήλθε η πολυπόθητη πλήρης ένταξη στη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης τον Δεκέμβριο του 2002, τα οράματα είχαν σβήσει καθώς η Ανατολική Ευρώπη είχε προσγειωθεί στη σκληρή πραγματικότητα: όχι μόνο δεν υπήρξε κοινοτική στήριξη στην προσαρμογή τους συγκρίσιμη με τα πακέτα που τη δεκαετία του ‘80 στήριξαν τις χώρες του Νότου, αλλά η προσαρμογή στην ευρωπαϊκή κανονικότητα υπήρξε ένα υψηλού κόστους σοκ, το δεύτερο μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού λίγα χρόνια πριν.

Ετσι, ύστερα από μια περίοδο εναλλαγής στην κυβερνητική εξουσία κομμάτων με στίγμα που παρέπεμπε στην πολιτική ορθότητα της Κεντροαριστεράς και της Κεντροδεξιάς της Δυτικής Ευρώπης, μια σειρά από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης παλινδρόμησε σε μια εθνολαϊκιστική, με ακροδεξιό στίγμα, περιχαράκωση που θυμίζει τις σκοτεινές στιγμές του Μεσοπολέμου.

Η μεγαλύτερη όμως διάψευση είναι η προσδοκία υπέρβασης της διαίρεσης της Ευρώπης στη Γιάλτα το 1945 και η ανάδειξη ενός κοινού καθεστώτος ασφαλείας για τη Γηραιά Ηπειρο από τον Ατλαντικό ώς τα Ουράλια.

Τριάντα χρόνια μετά η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη Δύση και τη Μόσχα υπάρχει, αλλά έχει απλώς μετατεθεί προς Ανατολάς, με τις δύο πλευρές να αμφισβητούν την οριοθέτησή της.

ΗΠΑ και Ε.Ε. διακηρύττουν ότι οι πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες έχουν ορίζοντα ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε., ενώ για το Κρεμλίνο υπάρχει ένα άτυπο αλλά βαρύνον βέτο της Μόσχας για τις χώρες αυτές που οι Ρώσοι διπλωμάτες αποκαλούν «πρόσω εξωτερικό».

Τριάντα χρόνια μετά την πτώση του Τείχους και την κατάρρευση του συστήματος της Γιάλτας, η Ευρώπη βιώνει μια συνεχή αυξομειούμενη ένταση στις σχέσεις της με τη Μόσχα.

Το σύστημα της Γιάλτας δεν παραχώρησε τη θέση του σε ένα πανευρωπαϊκό σύστημα ασφαλείας, αλλά κατέγραψε μια αποσταθεροποιητική αμοιβαία καχυποψία ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία.

Η Δύση ζούσε με τον φόβο μιας αυτοκρατορικής παλινόρθωσης της Μόσχας, ενώ από τη μεριά της η μετασοβιετική Ρωσία ζούσε με την ψύχωση ενός νέου Κριμαϊκού Πολέμου και μιας νέας Συνθήκης του Μπρεστ-Λιτόφσκ, με άλλα λόγια μιας γεωπολιτικής περιθωριοποίησής της στις παρυφές της Γηραιάς Ηπείρου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το μανιφέστο Κίσινγκερ
Ο Κίσινγκερ στηλιτεύει αυστηρά τον εγκλωβισμό των διμερών σχέσεων των ΗΠΑ με τη Ρωσία και την Κίνα σε θέματα υπαρξιακής στρατηγικής βαρύτητας για τις χώρες αυτές.
Το μανιφέστο Κίσινγκερ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το μαρτύριο της σταγόνας
Η ελπίδα μιας αύξησης της παρεχόμενης από τη Μόσχα ποσότητας φυσικού αερίου ήδη επηρεάζει και τον χειμώνα θα διαδραματίζει βαρύνοντα ρόλο.
Το μαρτύριο της σταγόνας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το φάντασμα της αστάθειας πλανιέται…
Η «τύφλωση» επικρατεί στις κυβερνήσεις των αναπτυγμένων χωρών. Νομίζουν ότι με τα επικοινωνιακά κόλπα θα ξεπεράσουν τα προβλήματα ανώδυνα. Δεν βλέπουν τη μεγάλη εικόνα, την τωρινή και τη μελλοντική. Η φύση...
Το φάντασμα της αστάθειας πλανιέται…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι αντοχές του Βερολίνου
Σε αντίθεση με τον πρώτο Ψυχρό Πόλεμο όπου ήταν ορατή μόνον η εξισορρόπηση της ισχύος της ΕΣΣΔ, σήμερα άπλετο φως αναδεικνύει ως μια στρατηγική προτεραιότητα για τις ΗΠΑ τη χειραγώγηση της Γερμανίας.
Οι αντοχές του Βερολίνου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Χρονικό μιας αυτοπαγίδευσης
H Γερμανία και η Ε.Ε. δεν έχουν άλλη εναλλακτική λύση παρά να συμπλέουν με τις ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα δεν μπορούν να διαχειριστούν μια διακοπή της ροής του φυσικού αερίου με πρωτοβουλία του Πούτιν.
Χρονικό μιας αυτοπαγίδευσης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μετωπική σύγκρουση
Οι όποιες ψευδαισθήσεις και εντυπώσεις για αποφασιστική επιστροφή της Γερμανίας στη διατλαντική κανονικότητα αποτελούν πλέον παρελθόν.
Μετωπική σύγκρουση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας