• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.3°C / 9.6°C
  2 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.9°C / 8.6°C
  3 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  9°C 5.0°C / 8.8°C
  2 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.9°C / 4.4°C
  2 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 6.3°C
  0 BF
  81%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.0°C / 5.7°C
  2 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  0°C 0.4°C / 1.2°C
  2 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  2 BF
  67%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.8°C / 10.8°C
  4 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.6°C / 5.9°C
  2 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.3°C / 10.4°C
  3 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  3 BF
  44%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  3 BF
  55%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.9°C / 4.5°C
  2 BF
  80%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.5°C / 5.6°C
  1 BF
  72%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  4 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.5°C / 8.2°C
  1 BF
  60%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 4.3°C / 8.3°C
  3 BF
  43%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.5°C / 8.7°C
  2 BF
  50%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  0°C 0.3°C / 0.3°C
  1 BF
  70%

Jeffrey Skilling, Bernard Madoff και ο Arif Naqvi

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γκρίζες επενδυτικές ιστορίες

 • A-
 • A+

Ηταν ευυπόληπτοι, πλούσιοι και διάσημοι. Ο κόσμος επιζητούσε την εύνοια τους και έτρεμε την οργή τους. Ηταν αυτό που λέμε ο αφρός του 1%. Ο Jeffrey Skilling της Enron, o Bernard Madoff της Bernard L. Madoff Investment Securities και ο Arif Naqvi επικεφαλής του ομίλου Abraaj, ενσάρκωναν το πρότυπο του επενδυτή. Ηταν οι «προφήτες» της θεότητας του κέρδους. Οι βουλές τους, σε μικρές και ευάλωτες οικονομίες σαν την ελληνική, ήταν νόμος και οι άρχοντες άνοιγαν και γκρέμιζαν τα τείχη για να τους υποδεχτούν και να έχουν μία φωτογραφία ή ένα τηλεοπτικό πλάνο. Για τους νεοφιλελεύθερους, ήταν οι Χουντίνι του κέρδους, αφού, όμοια με τον Μίδα, ό,τι άγγιζαν γινόταν χρυσάφι.

Οσον αφορά τους κυβερνήτες, αυτοί δεν θα δίσταζαν να τους παραδώσουν τα νερά, την ενέργεια, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τα φιλέτα της γης, τα αποθεματικά των συνταξιοδοτικών ταμείων, τα αποθεματικά του κράτους, κοντολογίς το παρόν και το μέλλον της χώρας τους.

Και ξαφνικά ο κόσμος έκπληκτος πληροφορήθηκε ότι οι «βασιλείς των επενδυτών» ήταν κλεφτοκοτάδες πολυτελείας. Η Enron είχε κάνει έξυπνη χρήση οντοτήτων ειδικού σκοπού (special purpose entities, SPEs) που ανήκαν στον ταμία της, Andrew Fastow, για να δανειστεί σημαντικά ποσά. Εκείνη την εποχή οι οντότητες αυτές δεν ήταν υποχρεωτικό να καταγράφονται στις οικονομικές καταστάσεις μιας εταιρίας, εκτός κι αν η εταιρία κατείχε την πλειοψηφία των μετοχών τους. Επειδή η Enron δεν κατείχε άμεσα μετοχές τους, δεν ήταν υποχρεωτικό να ενσωματώσει το χρέος τους στις οικονομικές εκθέσεις της και ήταν έτσι σε θέση να εμφανίζεται σχεδόν ελεύθερη χρεών, ενώ ήταν στο κόκκινο για πάνω από 30 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Bernard Madoff ανέβασε τους κεφαλαιούχους που του είχαν εμπιστευτεί τα κεφάλαιά τους σε «αεροπλανάκι» (Ponzi Scheme) και, όταν το «αεροπλανάκι» έκανε αναγκαστική προσγείωση, διαπιστώθηκε ότι είχαν χαθεί πάνω από 60 δισ. δολάρια.

Ο τρίτος, ο Arif Naqvi, ήταν επικεφαλής του ομίλου Abraaj, της μεγαλύτερης εταιρείας ιδιωτικών κεφαλαίων στον κόσμο που ειδικευόταν στις αναδυόμενες αγορές, με χαρτοφυλάκιο, το 2018, 14 δισ. δολαρίων. Σήμερα, αντιμετωπίζει κατηγορίες για εξαπάτηση επενδυτών, κατάχρηση κεφαλαίων επενδυτών για κάλυψη λειτουργικών εξόδων και διεξαγωγή μη εξουσιοδοτημένων δραστηριοτήτων.

Τι σχέση μπορεί να έχουν όλα αυτά με εμάς; Μπορεί καμία. Μπορεί, όμως, να αποδειχθούν προάγγελος μιας νέας εθνικής συμφοράς, καθώς η στρατηγική της εκχώρησης του δημόσιου πλούτου στους «επενδυτές» μπορεί να οδηγήσει την ασθενική οικονομία της χώρας σε πρωτόγνωρες συμφορές και σε επώδυνες κρίσεις.

Η εκποίηση της ΔΕΗ, η εκχώρηση της επικουρικής ασφάλισης σε ιδιώτες, οι πολεοδομικές και οι άλλες παροχές στη Lamda του κ. Λάτση, η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, η εκχώρηση του ιδιωτικού χρέους σε fund και δείχνουν ότι το άνοιγμα της βεντάλιας της εκποίησης του δημόσιου πλούτου και της περιουσίας των Ελλήνων που έχει κατά νου ο πρωθυπουργός, δεν έχει όρια.

«Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχει μια κυβέρνηση αποφασισμένη να διευκολύνει ξένους επενδυτές, να προσελκύσει ξένα κεφάλαια και να δημιουργήσει πλούτο και ευημερία για όλους τους Ελληνες... », τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Κίνα.

Το ερώτημα όμως είναι αν έχει φραγμούς. Και, ανεξάρτητα από όσα περισπούδαστα δηλώνουν τα κυβερνητικά στελέχη, ακόμα και αν έχουν κατά νου να θέσουν κάποιους [φραγμούς], είναι πολύ αμφίβολο αν είναι σε θέση να το κάνουν. Από τη δράση και των τριών «επενδυτών» φαίνεται ότι η τεχνογνωσία της συγκάλυψης τρέχει με «ταχύτητες» υπέρτερες και από αυτές της ψηφιακής οικονομίας.

Η ιστορία του επενδυτικού ταμείου υγείας αξίας 1 δισ. δολαρίων της Abraaj είναι αποκαλυπτική για το πόσο έχει προχωρήσει η συγκάλυψη, αφού κατάφεραν να παραπλανήσουν για πολλά χρόνια το Bill & Melinda Gates Foundation και το World Bank’s International Finance Corporation που είχαν επενδύσει σημαντικά ποσά. Το ίδιο και η «περιπέτεια» της Arthur Andersen, μίας από τις μεγαλύτερες λογιστικές εταιρείες στον κόσμο. Τώρα, αν ο πρωθυπουργός και οι άριστοι που τον περιβάλλουν αποδειχθούν πιο καπάτσοι από αυτούς τους κολοσσούς, είναι ένα θέμα προς συζήτηση.

Η πολιτική που έχει ξεκινήσει να εφαρμόζει με περισσή θέρμη ο κ. Μητσοτάκης μοιάζει με ρώσικη ρουλέτα. Το πρόβλημα είναι ότι σε αυτό το παιχνίδι δεν ρισκάρει το βιος του αλλά το μέλλον όλων των υπολοίπων, ακόμα και αυτών που τον αποθεώνουν. Ολοι βαδίζουν στα τυφλά εκτός από τους «επενδυτές», οι οποίοι είναι οι μόνοι που ξέρουν τι ακριβώς κρύβεται πίσω απο την αστραποβολούσα βιτρίνα που πλασάρουν.

Ουδείς –ούτε ο κ. Μητσοτάκης– γνωρίζει ούτε μπορεί να μάθει το παραμικρό για την οικονομική υγεία και για τις πραγματικές προθέσεις των «επενδυτών» του. Το μόνο που μπορεί είναι να ελπιζει και να εύχεται...

Εμείς οι υπόλοιποι το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι με τις επιλογές της η κυβέρνηση αναγκάζει την Ελλάδα να τζογάρει. Δημιουργεί τις προϋποθέσεις να μπει ο πλούτος της χώρας στον χρηματιστηριακό τζόγο, που, όπως δείχνει η Ιστορία, είναι ένα παιχνίδι που κερδίζουν πάντα οι ισχυροί.

*δημοσιογράφος, συγγραφέας

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Και οι πλούσιοι θα γίνουν πλουσιότεροι
Ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη είπε πολλά. Αυτά όμως που παρέλειψε με επιμέλεια να αποκαλύψει ήταν τα πιο σημαντικά. Με απλά λόγια δεν έδωσε συγκεκριμένες απαντήσεις σε μείζονος σημασίας ζητήματα.
Και οι πλούσιοι θα γίνουν πλουσιότεροι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το μίζερο εγχώριο σκηνικό: ένα νέο σταυροδρόμι;
Οποια και να ’ναι η «πρωθυπουργική καταλληλότητα» του Μητσοτάκη, η Ν.Δ. χάνει πλέον έδαφος. Η «ασπίδα Μητσοτάκη» λοιπόν μπορεί να είναι τυπικά γυαλιστερή, όμως έχει πάψει να αντέχει στην πίεση που υφίσταται...
Το μίζερο εγχώριο σκηνικό: ένα νέο σταυροδρόμι;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κράτος και δημοκρατία: ας ξεκινήσουμε από τα βασικά
Οσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό με αφορμή τις παρακολουθήσεις και τις επάλληλες παραβιάσεις της «δημοκρατικής νομιμότητας» περιγράφουν ένα ευρύτερο πλαίσιο αυταρχικής μετάλλαξης του σύγχρονου κράτους.
Κράτος και δημοκρατία: ας ξεκινήσουμε από τα βασικά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οικογενειοκρατία και ολιγαρχία του πλούτου
Κατά τη γνώμη μου, δεν αρκεί. Διότι το «έθος» της οικογενειοκρατίας είναι βαθιά ριζωμένο στα σπλάχνα της. Είναι αυτό που ανελλιπώς τροφοδοτεί τα επιχειρηματικά δίκτυα τα οποία επιδιώκουν τον έλεγχο του...
Οικογενειοκρατία και ολιγαρχία του πλούτου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το μοιραίο και κρίσιμο λάθος
Ο κ. Μητσοτάκης έχασε ό,τι πολυτιμότερο μπορεί να έχει ένας πολιτικός ηγέτης, συσχετικά με την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη που οφείλει και πρέπει να εμπνέει στον λαό.
Το μοιραίο και κρίσιμο λάθος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Απ(αλλαγή) τώρα, για μία άλλη Ελλάδα...
Ο κόσμος πια το έχει καταλάβει πολύ καλά. Από τις πιο φτωχικές συνοικίες μέχρι κι εκεί που δεν το περιμένει κάποιος (δεν το λέω τυχαία κάτι τέτοιο)... Η σημερινή ΝΔ έβαλε το ατομικό συμφέρον των πολύ λίγων πιο...
Απ(αλλαγή) τώρα, για μία άλλη Ελλάδα...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας