Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Συνεπιμέλεια, τεκνοθεσία σε ομόφυλα ζευγάρια και αλογόμυγες της δημοκρατικής στέπας
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συνεπιμέλεια, τεκνοθεσία σε ομόφυλα ζευγάρια και αλογόμυγες της δημοκρατικής στέπας

  • A-
  • A+

Κάθε φορά η ίδια προσωρινή κατάσταση.

Κάθε φορά η ίδια προσωπική κατάσταση.

Γίνονται εκλογές σε μια χώρα και αυτόματα γεννάται η ψευδής αίσθηση ότι η ελπίδα αναγεννήθηκε, η κοινωνία μας θα αλλάξει.

Βουλευτές άγονται και φέρονται από τον έναν πολιτικό χώρο στον άλλο και αρχίζει ένα επικοινωνιακό παιχνίδι δηλώσεων, πολύ εύστοχα στημένο και με τρομερή προσοχή, προκειμένου να αποφευχθεί μια δήλωση του «τώρα» να προσκρούσει με μια δήλωση του «τότε». Και άντε να εξηγήσεις πως ενώ αφορά το ίδιο πρόσωπο, μεταβλήθηκαν οι συνθήκες και συνεπώς οι προτεραιότητες αναπροσαρμόστηκαν.

Τον ρόλο της αλογόμυγας στο αυτί του υπουργού Δικαιοσύνης επέλεξε, κατά τα λεγόμενά του, να παίξει βουλευτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας αναδεικνύοντας την ανάγκη να αλλάξει ο Αστικός Κώδικας στον τομέα της συνεπιμέλειας των τέκνων στα διαζευγμένα ζευγάρια.

Στέκομαι θετικά σε ρηξικέλευθες τομές της πολιτικής από όπου κι αν πηγάζουν, ειδικά όταν αφορούν ευαίσθητα και νομικώς σπουδαία ζητήματα. Ναι, είναι καθήκον μας να θέσουμε υπό συζήτηση την τροποποίηση των άρθρων 1511-1514 ΑΚ, που αφορούν την επιμέλεια των ανήλικων τέκνων. Πληροφοριακά, τα ελληνικά δικαστήρια συνήθως αναθέτουν την επιμέλεια του ανηλίκου στον έναν γονέα και την εκπροσώπηση και τη διοίκηση της περιουσίας του ανηλίκου στον άλλο.

Η κατανομή της γονικής μέριμνας θα πρέπει να γίνεται κατά τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να μην αποκλείεται εντελώς ο ένας εξ αυτών από την ανατροφή του τέκνου του. Μόνο σε εξαιρετικές περιστάσεις και ιδιαίτερα σοβαρές υπό το πρίσμα του συμφέροντος του παιδιού θα επιτρέπεται ένας χωρισμός, που διατάσσεται από δικαστή. Ο ρόλος των πατέρων δίπλα στα παιδιά τους πρέπει να εκτιμηθεί περισσότερο και να μη λησμονείται όταν αποφασίζεται δικαστικώς η επιμέλεια των παιδιών. Ο σεβασμός της οικογενειακής ζωής αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα που κατοχυρώνεται στο άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Δύο συμπεράσματα γεννώνται πίσω από τέτοιου είδους δηλώσεις. Αντε τρία. Το πρώτο είναι γιατί ο εν λόγω βουλευτής επέλεξε να λάβει τον ρόλο της αλογόμυγας στο αυτί του υπουργού Δικαιοσύνης. Εμένα πάντως μου θύμισε την ιστορία του κ. Κόινερ του Μπρεχτ.

Ρώτησαν κάποτε τον κ. Κόινερ: «Ποιο είναι το μεγάλο μυστικό του βλάκα;».

«– Το μεγάλο μυστικό του βλάκα είναι πως δεν διανοείται ότι μπορεί να ’χει άδικο. Αυτός βλαξ; Ποτέ των ποτών. Οι άλλοι είναι πάντα. Ετσι γίνεται αδίσταχτα θρασύς, υπέροχα επικίνδυνος, ανυπέρβλητα αλαζονικός. Και πείθει. Γιατί πάντα υπάρχουν αρκετοί βλάκες για να σχηματίσουν μια πλειοψηφία.

- Ποια Υπαρξη ενοχλεί περισσότερο τον Βλάκα;

- Η αλογόμυγα… Γιατί τον βάζει σε υποψίες αυτογνωσίας.

- Ναι, κύριε Κόινερ… Αλλά γιατί από την άλλη η αλογόμυγα πάει και κολλάει στα μούτρα του Βλάκα;

– Διότι δεν μπορεί να ανεχτεί τη Βλακεία… Αυτή είναι η μοίρα της αλογόμυγας.

- Και δεν είναι Τραγικό για τον Βλάκα να πρέπει να υποφέρει διαρκώς την ενοχλητική του Αλογόμυγα;

- Ε όχι και τόσο. Tι να πούνε και όσοι θα πρέπει να υποφέρουνε τον βλάκα;»…

Το δεύτερο είναι πως η Νέα Δημοκρατία μάλλον προσπαθεί να ανοίξει το φάσμα προσέγγισης ευαίσθητων κοινωνικών ζητημάτων. Νομίζω, είναι ουτοπικό να συζητάμε σήμερα αν ένα δεξιό κόμμα μπορεί να προσεγγίζει τον μεσαίο χώρο κι αν «πρέπει» να εμπιστευόμαστε ένα δεξιό κόμμα όταν αγγίζει θέματα «αριστερών» φρονημάτων. Η ίδια η ιστορία έρχεται να μας διαψεύσει.

Τρίτο συμπέρασμα, αν υποθέσουμε πως η Νέα Δημοκρατία προχωρήσει σε νομοσχέδιο τροποποίησης του Αστικού Κώδικα περί συνεπιμέλειας, συνοδευόμενο από αιτιολογική έκθεση που θα υπερασπίζεται αφ’ ενός το δικαίωμα των παιδιών να απολαμβάνουν τη φροντίδα και των δύο γονέων ανεξάρτητα αν είναι παντρεμένοι, σε διάσταση ή διαζευγμένοι και αφ’ ετέρου θα υπερθεματίζει για την ισότητα των φύλων στο πλαίσιο του άμεσου εκσυγχρονισμού του ελληνικού νομικού πλαισίου για την εναρμόνισή του με τα διεθνή πρότυπα. Επειτα από αυτό, άραγε θα βρεθεί υποψήφια νέα αλογόμυγα να τριβελίσει τα αυτιά του υπουργού στο εκκρεμές ζήτημα της υιοθεσίας τέκνων από ομόφυλα ζευγάρια; Γιατί και εδώ μια αντίστοιχου περιεχομένου αιτιολογική έκθεση συνάδει.

Μέχρι πέρσι, που η Νέα Δημοκρατία ήταν αξιωματική αντιπολίτευση, στο νομοσχέδιο περί αναδοχής τέκνων από ομόφυλα ζευγάρια, το οποίο καταψήφισε, διαπραγματευόμασταν στο πλαίσιο ενός δημοκρατικού κράτους δικαίου αν τα ομόφυλα ζευγάρια είναι ή όχι κατάλληλα για την ανατροφή παιδιών.

Είκοσι δύο ευρωπαϊκές χώρες έχουν θεσμοθετήσει την τεκνοθεσία ή την αναδοχή για ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης. Σοβαρές επιστημονικές έρευνες έχουν καταλήξει ότι τα παιδιά που θα μεγαλώσουν σε τέτοιο περιβάλλον δεν στερούνται τίποτα σε σύγκριση με την ανατροφή από ένα παραδοσιακό ζευγάρι. Το αν κάποιοι άνθρωποι είναι κατάλληλοι να μεγαλώσουν παιδιά δεν εξαρτάται από τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, αλλά από τον χαρακτήρα τους.

Ανεξαρτήτως ταυτότητας, φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού, όλοι έχουν δικαίωμα στη δημιουργία οικογένειας, καθώς βασικό ζητούμενο δεν είναι η σύνθεσή της αλλά η αγάπη μέσα στην οποία μεγαλώνουν οι γονείς τα παιδιά τους. Αν δεχθούμε ότι μια κοινωνία δεν είναι έτοιμη να σεβαστεί τη διαφορετικότητα, τότε υπονομεύουμε όλους τους αγώνες που έγιναν για να απαλειφθούν διακρίσεις που βασίζονταν στο φύλο, στη θρησκευτική πίστη, στην αρτιμέλεια, στις πολιτικές πεποιθήσεις ή στον σεξουαλικό προσανατολισμό. Φοβάμαι πως μέχρι και η αλογόμυγα θα λοξοδρομήσει…

Τελικό συμπέρασμα. Κενό γράμμα ο τρόπος άσκησης της εξουσίας ανά τον κόσμο, που σημαίνει πως όσοι την ασκούν δεν την κατέχουν. Μιλάμε για ενοίκους κι όχι για ιδιοκτήτες. Συνεπώς, δεν είναι παρά οι προσωρινοί διαχειριστές της δημόσιας αρχής, που ενώ περιβάλλονται από την αυθεντία του νόμου δεν τολμούν να προχωρήσουν σε ρηξικέλευθες τομές όσων ο καθένας έχει δικαίωμα να σκεφτεί, να εκφράσει και να κάνει.

Δεν θέλουμε πολιτικούς που τροφοδοτούν ψευδαισθήσεις πως όλα μπορούν να τα αντιμετωπίσουν, αλλά αληθινούς ανθρώπους που να τολμούν να πουν, με όποιο κόστος, πως οι ανάγκες της δικής μας εποχής υπερβαίνουν την κυβερνητική δυναμική τους.

Οταν συμβεί αυτό, τότε θα μιλάμε για ισότητα. Πραγματική ισότητα μέσα σε μια μορφή άσκησης εξουσίας που δεν θα χαρακτηρίζεται από δειλία, ούτε φόβο απώλειας της εκλογικής τους βάσης. Οταν κλονιστεί η βεβαιότητα της πολιτικής παντοδυναμίας, τότε ίσως η κοινωνία μας θα τοποθετήσει τον άνθρωπο πάνω και πέρα από όλα τα άλλα.

* Νομικός-επιστ. συνεργάτις της Βουλής

ΑΠΟΨΕΙΣ
Ομόφυλη Γονεϊκότητα: Εκπαιδευτική Παρέμβαση στο Κέντρο Πρόνοιας Αττικής
Η κοινωνία μας έχει γαλουχηθεί, στην πλειονότητά της, μέσα από έμφυλους ρόλους, παγιωμένες πεποιθήσεις και έμφυλα στερεότυπα, που περνούν από γενιά σε γενιά. Η ικανότητα και οι ποιότητες της γονεϊκότητας...
Ομόφυλη Γονεϊκότητα: Εκπαιδευτική Παρέμβαση στο Κέντρο Πρόνοιας Αττικής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι απαντούν ο ΕΟΔΥ και τα αρμόδια υπουργεία;
Κι εμείς οι ευπαθείς ομάδες έχουμε το δικαίωμα της ζωής! Εχουμε το δικαίωμα να προσπαθήσουμε να μειώσουμε τις πιθανότητες να νοσήσουμε από τον φονικό ιό!
Τι απαντούν ο ΕΟΔΥ και τα αρμόδια υπουργεία;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μάνα, χόρτασα;
Παρά την καταγωγή της, έβγαζε εκείνη την αρχοντιά των ανθρώπων που μόνοι τους πορεύονται στη ζωή και κρατούν, με δύο χέρια και μπόλικο ήθος, το τιμόνι στο σκαρί που το λένε «ευθύνη».
Μάνα, χόρτασα;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η σφαγή των νηπίων...
Μια κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ), «ακούγοντας» το αίτημα του κλάδου, θεσμοθετεί την υποχρεωτική προσχολική αγωγή. Χωρίς να δώσει ούτε ένα ευρώ από τον προϋπολογισμό για τις ανάγκες που θα προέκυπταν.
Η σφαγή των νηπίων...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το μπουλούκι
Τα παιδάκια ήταν ανέμελα κι ευτυχισμένα, όπως θα ’πρεπε να είναι όλα τα παιδιά – και ειδικά το καλοκαίρι.
Το μπουλούκι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας