Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Περί διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Περί διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ

  • A-
  • A+
Η ιδέα της διεύρυνσης είναι απαραίτητο να ανοικοδομηθεί από τα κάτω, δηλαδή από τις τοπικές-περιφερειακές κομματικές οργανώσεις, οι οποίες θα μεταφέρουν με τρόπο εκλαϊκευμένο τις προγραμματικές διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ στον απλό κόσμο.

«Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε». Μια φράση που ακούγεται έντονα τους τελευταίους δύο μήνες από πληθώρα στελεχών εντός του κομματικού ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και από «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» του κεντρώου χώρου και αφορά τις διαβουλεύσεις που γίνονται ώστε να εδραιωθεί το κόμμα στον κεντροαριστερό χώρο.

Η απόλυτη αλήθεια στο υπό εξέταση εγχείρημα έγκειται στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως ένα ριζοσπαστικό κόμμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς, άργησε να εμπεδώσει πολιτικά και κοινωνικά την ευρέως διαδιδόμενη ιδέα ότι ο προοδευτικός χώρος τού ανήκει με όρους ηγεμονίας. Η πλειοψηφία δηλαδή του ελληνικού πληθυσμού, που διακατέχεται από δημοκρατικά-προοδευτικά ένστικτα.

Η απαρχή της ιδέας να πραγματώσει ο ΣΥΡΙΖΑ το άνοιγμα στον σοσιαλιστικό χώρο ξεκίνησε χρονικά την περίοδο που ψηφιζόταν η Συμφωνία των Πρεσπών, όταν πολλά άτομα του πανεπιστημιακού, του δημοσιογραφικού και του πολιτικού χώρου συσπειρώθηκαν γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, υπερασπιζόμενοι την εθνικά επωφελή για τα ελληνικά συμφέροντα διακρατική συμφωνία.

Ηταν οι ίδιοι που με δημόσιες ομιλίες τους υποστήριζαν ακράδαντα τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ από ένα καταγγελτικό κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς σε ένα σύγχρονο σοσιαλιστικό κυβερνητικό κόμμα. Στο σημείο αυτό παρατίθενται δύο απόψεις όσον αφορά την πολυπόθητη διεύρυνση του κομματικού μηχανισμού. Η πρώτη αφορά τη διατήρηση και διαφύλαξη του αριστερού προσήμου του κινήματος, με συμμαχίες οι οποίες δεν θα «μολύνουν» ιδεολογικοπολιτικά τη δομή του κόμματος. Η γνώμη αυτή ακούγεται έντονα από ιστορικά στελέχη του λεγόμενου «ΣΥΡΙΖΑ του 4%», οι οποίοι ευαγγελίζονται στον λόγο τους ότι προϋπόθεση για συνεργασίες αποτελούν τα λευκά πολιτικά μητρώα.

Η δεύτερη άποψη στηρίζεται από άτομα του κεντρώου-φιλελεύθερου χώρου, που επιθυμούν τη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κεντροαριστερό κόμμα με σαφείς αναφορές στην προοδευτική σοσιαλδημοκρατία, επισημαίνοντας ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων ανήκει στον δημοκρατικό χώρο. Επομένως, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του βρίσκονται επί μιας ιδιότυπης «προκρούστειας κλίνης», όπου στη μεν πρώτη περίπτωση τα κομματικά στελέχη επιθυμούν την ιδεολογική καθαρότητά τους και τη διαφύλαξη της αριστερόστροφης πορείας, στη δε δεύτερη, άτομα πολιτικά και μη της Κεντροαριστεράς προκρίνουν τη μεταστροφή του κόμματος στον σοσιαλιστικό χώρο. Η αλήθεια στο προηγούμενο δίλημμα βρίσκεται κάπου στη μέση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με ένα 32% των Ελλήνων ψηφοφόρων να τον έχει στηρίξει, αποτελεί αναμφίβολα τον μεγάλο παίκτη στη σκακιέρα του δημοκρατικού πόλου. Επιπλέον, το αποτέλεσμα των πρόσφατων ευρωεκλογών τον καθιστά το πιο ισχυρό κόμμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς. Επομένως, η συζήτηση που γίνεται για μεγέθυνση του ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να στηρίζεται και στις δύο απόψεις, ότι δηλαδή ναι μεν το κόμμα αποτελεί τον ηγέτη της ελληνικής Κεντροαριστεράς, αλλά οι αρχές που διέπουν τη φύση και τη λειτουργία του παραμένουν ριζοσπαστικές.

Ωστόσο η ιδέα της διεύρυνσης είναι απαραίτητο να ανοικοδομηθεί από τα κάτω, δηλαδή από τις τοπικές-περιφερειακές κομματικές οργανώσεις, οι οποίες θα μεταφέρουν με τρόπο εκλαϊκευμένο τις προγραμματικές διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ στον απλό κόσμο. Ο συνδυασμός δηλαδή συμπαγών και δυνατών τοπικών οργανώσεων μελών, οι οποίες μέχρι και σήμερα είναι οριακά ανύπαρκτες, καθώς και οι συμμαχίες στον αυτοδιοικητικό χώρο οφείλουν να αποτελέσουν αυτοσκοπό του νέου κομματικού μηχανισμού.

Συνοψίζοντας καταλήγουμε στο γεγονός ότι η πλήρης εξάλειψη των ιδεοληπτικών αυταπατών που είχε ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τις πολυπόθητες συνεργασίες κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής τετραετίας αποτελεί τον βασικό πυρήνα συνομιλιών και ζυμώσεων ώστε να εδραιωθεί κοινωνικά ο ΣΥΡΙΖΑ των πολλών.

* Μέλος της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ
Αρχηγισμός, η παιδική αρρώστια του ΣΥΡΙΖΑ
Η έννοια του «αρχηγικού κόμματος» ή του «αρχηγισμού», όπως ισχύει και με την έννοια της «πασοκοποίησης», ποτέ δεν αναφέρεται ρητά βέβαια. Ο «αρχηγισμός» πάντοτε φέρει αρνητικό πρόσημο, κανείς δεν τάσσεται...
Αρχηγισμός, η παιδική αρρώστια του ΣΥΡΙΖΑ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο «δεύτερος γύρος»
Ο λόγος της κυβέρνησης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «αγνοεί το ίδιο το Σύνταγμα» θα μπορούσε να αγνοηθεί ως αναπόδεικτος, αβάσιμος και υποκριτικός, αν θελήσουμε να κρίνουμε τη συνταγματική συμπεριφορά της Ν.Δ.
Ο «δεύτερος γύρος»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι σημαίνει «Πάρτε το κόμμα στα χέρια σας»
Είναι προφανές ότι η Αριστερά πρέπει να ψάξει βαθιά μέσα της και ριζικά να αναμορφωθεί αν έχει ακόμη τη φιλοδοξία να υπηρετήσει τους αδύναμους και με αξιώσεις να αγωνιστεί για μια δίκαιη και ελεύθερη κοινωνία.
Τι σημαίνει «Πάρτε το κόμμα στα χέρια σας»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για την οργανωτική διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ
Ακούγεται συχνά ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός: ότι ο αριθμός των μελών του ΣΥΡΙΖΑ είναι δυσανάλογα μικρός σε σχέση με τους ψηφοφόρους του. Θα ήταν ολέθριο σφάλμα να συμπεράνουμε ότι τούτο σημαίνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ...
Για την οργανωτική διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συγκίνηση στις Πρέσπες, γλυκόξινη γεύση στο Ζάππειο
​Οι δύο εκδηλώσεις, στις Πρέσπες και στο Ζάππειο, έχουν υψηλό συμβολισμό. Οι Πρέσπες συγκίνησαν. Το Ζάππειο, αντίθετα, άφησε μια γεύση γλυκόξινη. Συμβόλισε τη δυσχερή θέση και τις αντιφάσεις μιας Αριστεράς που...
Συγκίνηση στις Πρέσπες, γλυκόξινη γεύση στο Ζάππειο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πατρίδα και κόμμα
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται μέχρι και πρόθυμος να θυσιάσει την προοπτική παραμονής του κόμματός του στην κορυφή της προτίμησης των αριστερών ψηφοφόρων στον βωμό της ευθύνης του ως πρωθυπουργού όλων των...
Πατρίδα και κόμμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας