• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.3°C / 33.5°C
  4 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.3°C / 32.5°C
  2 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.7°C / 35.4°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  0 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  4 BF
  35%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  32°C 32.0°C / 32.0°C
  2 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 28.4°C / 28.4°C
  2 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.3°C / 31.3°C
  0 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 29.3°C
  4 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.3°C / 27.9°C
  4 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.8°C / 29.4°C
  4 BF
  45%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.9°C
  1 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  3 BF
  48%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.7°C / 31.9°C
  4 BF
  37%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 29.5°C / 31.6°C
  2 BF
  42%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.8°C / 30.8°C
  4 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.6°C / 32.1°C
  3 BF
  28%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 28.8°C
  2 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 28.4°C / 31.7°C
  1 BF
  47%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  2 BF
  54%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το γερμανικό υπολογιστικό νέφος «Gaia-X» και εμείς

 • A-
 • A+

Το 1956, στο Κολέγιο Ντάρτμουθ, στο Νέο Χαμσάιρ των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο ανήκει στα οκτώ ελίτ ιδρύματα της Ιvy League, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία συνάντηση ερευνητών και πανεπιστημιακών με θέμα την τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence). Εκεί που οι σπουδαστές, έχοντας ως μότο του κολεγίου την απάντηση του Ιωάννη του Βαπτιστή «Είμαι ο κράζων ἐν φωνή μεγάλη στην έρημο, ανοίξτε τον δρόμο για τον Κύριο», μαθαίνουν ότι θα κληθούν κι αυτοί ως ποιμένες να ανταποκριθούν καθοδηγώντας σε ασφαλή μονοπάτια τις συγκρούσεις και τις αντιφάσεις της «βάσης» και του «εποικοδομήματος».

Εναν χρόνο ύστερα από αυτό το εξαιρετικά σημαντικό γεγονός, το 1957, η Σοβιετική Ενωση ξεκινά το πρώτο δορυφορικό της πρόγραμμα με το Sputnik, που αναπόφευκτα αυξάνει την ένταση του Ψυχρού Πολέμου. Σε αυτή την τεχνολογική υπεροχή των Σοβιετικών, το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας απαντάει άμεσα, τον επόμενο χρόνο, δημιουργώντας τον Οργανισμό Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων (ARPA) για τη διευκόλυνση της έρευνας και την ανάπτυξη στρατιωτικών και βιομηχανικών τεχνολογιών. Η μετεξέλιξη του ARPA στο DARPA θα οδηγήσει σε αυτό που ξέρουμε σήμερα ως Διαδίκτυο.

Αυτή η σύντομη εισαγωγή μέσα στη μεγάλη αφήγηση για την τεχνητή νοημοσύνη, την τεχνολογία των υπολογιστών και του Διαδικτύου ως προσανατολισμός στην ιστορική εξέλιξη των οικονομικών - κοινωνικών φαινομένων αλλά και ως κατανόηση των μετά τον πόλεμο ισχυρών γεωπολιτικών ανταγωνισμών ΗΠΑ - Σοβιετικής Ενωσης, μπορεί να ανασυστήσει τη σημερινή θεωρία μιας μονο-παραγοντικής προσέγγισης για την οικονομική και κοινωνική πρόοδο που έχει την ψηφιακή τεχνολογία ως καθοριστικό παράγοντα εξέλιξης για τις χώρες όπως η Ελλάδα.

Η είδηση ότι η γερμανική κυβέρνηση επιταχύνει τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού υπολογιστικού νέφους, του «Gaia-X», «για την καταπολέμηση της επικείμενης εξάρτησης από τους Κινέζους και Αμερικανούς παρόχους», κάνει την κατανόηση της γεωπολιτικής των τεχνολογικών ανταγωνισμών γόνιμο έδαφος για την ερμηνεία των «εθνικών» κοινωνικοοικονομικών εξελίξεων. Το έργο «Gaia-X» πρόκειται να δημιουργηθεί την άνοιξη του 2020.

Η Gaia-X, ως μια πλατφόρμα για τις ευρωπαϊκές εταιρείες, θα μπορεί να επεξεργαστεί σε εικονικές μονάδες δίσκου τεράστιο όγκο δεδομένων που δημιουργεί η τεχνητή νοημοσύνη, η τεχνητή μάθηση και το Internet των Πραγμάτων, να τις αποθηκεύσει σε αντίγραφα ασφαλείας και να τις ανταλλάξει.

Η πλατφόρμα, ως ένα ποτάμι μεγάλης έντασης από τεράστια σύνολα δεδομένων σε πολλαπλάσιες ταχύτητες από αυτές των προηγούμενων χρόνων, έρχεται να συμπληρώσει το μοντέλο για την υλοποίηση της γερμανικής στρατηγικής για το Industry 4.0 (I4.0) που σηματοδότησε την κρίσιμη μεταστροφή στην Ε.Ε. στα θέματα βιομηχανικής πολιτικής, παραγωγικότητας και ανάπτυξης, με αιχμή την τεχνητή νοημοσύνη, τη ρομποτική και την τεχνολογία των 3D αντικειμένων.

Ομως, η μεταφορά δεδομένων σε υπολογιστικό νέφος οδηγεί σε απώλεια του ελέγχου σε αυτά, αφού χάνονται από το όριο του τείχους προστασίας τους (firewall) που εξασφάλιζαν στο τοπικό σύστημα. Ολες οι επενδύσεις για τη δημιουργία υπολογιστικού νέφους από τις μεγάλες εταιρείες αποσκοπούν στη συγκέντρωση όσο το δυνατόν περισσότερων δεδομένων σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι τα περιβαλλοντολογικά δεδομένα, οι οικονομικές και πολιτικές συνθήκες για συγκεκριμένες περιοχές.

Η «Gaia-X» δημιουργεί ένα τεράστιο γεωπολιτικό όπλο για τη γερμανική νέα ιστορική εποχή, που ως ενεργό στοιχείο στη στρατηγική της i4.0 ανασυγκροτεί και πάλι τον ιστορικό της χώρο. Και αυτή τη φορά η ενοποιητική γραμμή στηρίζεται στον σταδιακό έλεγχο της παραγωγής κρίσιμων δεδομένων από τα άλλα κράτη, συμπαρασύροντας έτσι ένα μεγάλο μέρος από τη νέα εποχή στη γερμανική χειραγώγηση. Η ανοικτή και έντονη διαφωνία της Γερμανίας με την τεχνολογία 5G της Huawei δεν είναι παρά η επιβεβαίωση αυτής της στρατηγικής.

Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής για την Ψηφιακή τεχνολογία στο Ντόρτμουντ, οργανωμένη από το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας, παρουσιάστηκαν περιπτώσεις που βασίζονται στο πρότυπο για την ασφαλή και κυρίαρχη από πλευράς του χρήστη μεταφορά δεδομένων.

Στην περίπτωση του «Digital Life Journey» εμφανίστηκε η εφαρμογή να εξασφαλίζει την κυριαρχία πάνω στα δεδομένα, ως μια απτή εμπειρία για κάθε πολίτη.

«Η εφαρμογή δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να ελέγχουν τα δικά τους δεδομένα: Αποφασίζουν από μόνοι τους ποια προσωπικά δεδομένα θέλουν να μεταβιβάσουν, σε ποια εταιρεία και πώς επιθυμούν να συμμετάσχουν σε επιχειρηματικά μοντέλα με βάση τα δεδομένα τους». Αυτό ήταν, λοιπόν. Η συγκατάθεση ως στοιχείο της χειραγώγησης. Ποιοι πολίτες θα αρνηθούν να συμμετάσχουν σε αυτή τη συμμετοχική και διαφανή γιορτή της ψηφιακής δημοκρατίας;

Η Ελλάδα, ως ευρωπαϊκή χώρα που μαζεύει όπως - όπως τις κλωστές από διάφορες παραγγελίες που δέχεται, θα κληθεί να ανταποκριθεί σε αυτό το ποτάμι των ιστορικών εξελίξεων. Ομως, ταυτίζοντας τα έργα πολιτισμού με τα έργα τουρισμού, κόντυνε τη μεγάλη πρόκληση να δημιουργηθεί μια νέα γενιά πολιτών που θα φτιάξει τα δικά της μοντέλα για το «υπολογιστικό νέφος», στέρεα μέσα στον ιστορικό χώρο της πολιτιστικής, τεχνολογικής και εκπαιδευτικής συνεργασίας των λαών, χωρίς ηγεμονίες και εκμετάλλευση. Με μοίρασμα των πηγών της γνώσης και των εμπειριών του μεγάλου ταξιδιού στον χρόνο των πατρίδων. Εκεί που η φωνή στην έρημο θα μικραίνει συνεχώς.

*πολιτική επιστήμων, δρ Επιστήμης της Πληροφορίας

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η διάψευση του Λίνεκερ!
H Γερμανία του 2022 ανακαλύπτει άφωνη ότι χωρίς μια σταθερή δυναμική εμβάθυνσης της Ε.Ε. δεν έχει άλλη λύση παρά την πλήρη ευθυγράμμιση με τον «Αμερικανό φίλο».
Η διάψευση του Λίνεκερ!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Από την εμβάθυνση στην αποδόμηση;
Αργά αλλά σταθερά το πραγματικά κρίσιμο ερώτημα είναι αν ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι η αφετηρία μιας δυναμικής αποδόμησης, αν όχι αποσάθρωσης, των κεκτημένων της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Από την εμβάθυνση στην αποδόμηση;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προσαρμογή ή νέα περιχαράκωση;
Ο πραγματικός φεντεραλισμός, δηλαδή η ομοσπονδιακή μετεξέλιξη της Ε.Ε. που πρότεινε ο Ντράγκι, έχει ένα προαπαιτούμενο: τον τερματισμό της περιχαράκωσης της Γερμανίας και την προσαρμογή της στα νέα δεδομένα.
Προσαρμογή ή νέα περιχαράκωση;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Υποστολή της εθνικής ατζέντας
Είναι φανερό ότι η Γερμανία, που ήδη συνηγορεί υπέρ μιας ειδικής σχέσης του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ε.Ε., θα κάνει ό,τι μπορεί για να χορηγηθεί παρόμοιο status στην Τουρκία.
Υποστολή της εθνικής ατζέντας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πρωτοβουλία κινήσεων
Το ερώτημα που τίθεται είναι αν οι μέχρι τότε ενδεχόμενες μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες του Μακρόν θα είναι πολιτικό μειονέκτημα ή πλεονέκτημα στο εσωτερικό μέτωπο.
Πρωτοβουλία κινήσεων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επιστροφή στην αφετηρία;
Η πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι 27 δεν μπορεί να απαντηθεί με παράταση της χαλάρωσης των δημοσιονομικών κανόνων ύστερα από μια συγκρουσιακή διαπραγμάτευση μεταξύ των «φειδωλών» του Βορρά και του Νότου.
Επιστροφή στην αφετηρία;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας