• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 14.5°C
  2 BF
  88%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.6°C / 11.6°C
  1 BF
  90%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 8.0°C / 14.4°C
  3 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.5°C
  3 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 9.9°C
  0 BF
  91%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.2°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.4°C
  2 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 14.4°C
  2 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 11.9°C
  1 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  4 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 14.5°C
  3 BF
  83%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 11.7°C
  0 BF
  96%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 16.6°C
  2 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 13.8°C
  0 BF
  92%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.3°C / 11.0°C
  2 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.7°C / 12.8°C
  0 BF
  89%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.5°C / 7.5°C
  1 BF
  96%
AP PHOTO
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πού ήσασταν όταν έπεσε το Τείχος του Βερολίνου;

 • A-
 • A+
Είναι σαφές ότι εμείς οι Ευρωπαίοι θα μπορέσουμε να τα καταφέρουμε στον σημερινό κόσμο μόνο αν μείνουμε ενωμένοι. Διότι κανείς μας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος του τις τέσσερις μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις, την παγκοσμιοποίηση, την κλιματική αλλαγή, την ψηφιακή επανάσταση και τη μετανάστευση.

Oλοι όσοι ζήσαμε την 9η Νοεμβρίου του 1989 στην Ευρώπη μπορούμε να απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση. Και αυτό γιατί, όταν πριν από 30 χρόνια Ανατολικογερμανοί και Δυτικογερμανοί αγκαλιάζονταν με δάκρυα στα μάτια, δεν τελείωνε μόνο η διχοτόμηση της Γερμανίας. Με την Πτώση του Τείχους έπεσε και το σιδηρούν παραπέτασμα, το οποίο έσκιζε στα δύο την ήπειρό μας για 40 χρόνια.

Γι’ αυτό στις 9 Νοεμβρίου εμείς οι Γερμανοί δεν γιορτάζουμε μόνο την Πτώση του Τείχους. Γιορτάζουμε το θάρρος με το οποίο ο κόσμος σε ολόκληρη την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη κέρδισε την ελευθερία και τη δημοκρατία. Γιορτάζουμε μια Ευρώπη η οποία είναι σήμερα, με κάποιες λίγες εξαιρέσεις, προς μεγάλη της τύχη ενωμένη.

Εμείς οι Γερμανοί γνωρίζουμε σε ποιον οφείλουμε αυτή την τύχη. Την οφείλουμε στις εκατοντάδες χιλιάδες Ανατολικογερμανών που κατέβηκαν στον δρόμο για την ελευθερία. Την οφείλουμε στους εργάτες των Ναυπηγείων του Γκντανσκ, στους επαναστάτες του τραγουδιού στις βαλτικές χώρες, στους Ούγγρους που άνοιξαν πρώτοι το σιδηρούν παραπέτασμα, στους πρωτοπόρους του κινήματος της «Χάρτας 77» στην Πράγα, στους διαδηλωτές με τα κεριά στην Μπρατισλάβα, στους επαναστατημένους της Τιμισοάρα, σε όλους τους άντρες και τις γυναίκες των οποίων η ανάγκη για ελευθερία σάρωσε τείχη και συρματοπλέγματα. Επίσης την οφείλουμε στους φίλους και τους συμμάχους μας στη Δύση, αλλά και στην πολιτική της γκλάσνοστ και της περεστρόικα του Γκορμπατσόφ, οι οποίες προετοίμασαν το έδαφος για την επανένωση.

Η γερμανική επανένωση ήταν και αυτή ένα δώρο της Ευρώπης προς τη Γερμανία και μάλιστα στο τέλος ενός αιώνα κατά τον οποίο οι Γερμανοί επέφεραν αδιανόητα δεινά στην ήπειρο αυτή.

Για εμάς μέσα από όλο αυτό προκύπτει ένα καθήκον. Το καθήκον να ολοκληρώσουμε την ενοποίηση της Ευρώπης. Να οικοδομήσουμε μια Ευρώπη αντάξια των αξιών και των οραμάτων εκείνων, που το 1989 κατέβηκαν στους δρόμους για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Προς αυτή την κατεύθυνση θέλουμε να εργαστούμε και όταν αναλάβουμε του χρόνου, 30 χρόνια μετά την επανένωση, την προεδρία του Συμβουλίου της E.E.

Η διάσωση του ευρώ, η ατέρμονη διαμάχη για την υποδοχή και την κατανομή των προσφύγων, όλα αυτά δημιούργησαν νέα χαρακώματα στην Ευρώπη. Με το Brexit βλέπουμε για πρώτη φορά μια χώρα να εγκαταλείπει την Ε.Ε. Και σε πολλές χώρες της Ευρώπης ανεβαίνει η δημοτικότητα εκείνων που θέλουν να μας πείσουν ότι λιγότερη Ευρώπη είναι προς το συμφέρον μας.

Ωστόσο είναι σαφές ότι εμείς οι Ευρωπαίοι θα μπορέσουμε να τα καταφέρουμε στον σημερινό κόσμο μόνο αν μείνουμε ενωμένοι. Διότι κανείς μας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος του τις τέσσερις μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις, την παγκοσμιοποίηση, την κλιματική αλλαγή, την ψηφιακή επανάσταση και τη μετανάστευση.

Εκκλήσεις προερχόμενες μόνο από την Αθήνα, το Βερολίνο ή το Παρίσι περνούν απαρατήρητες στη Μόσχα, το Πεκίνο και δυστυχώς ολοένα περισσότερο και στην Ουάσινγκτον. Μόνο η φωνή της Ευρώπης έχει υπολογίσιμο βάρος και για αυτό οι μονομερείς εθνικές κινήσεις θα πρέπει να καταστούν επιτέλους ταμπού στην Ευρώπη.

● Μαζί πρέπει να διαμορφώσουμε και να εφαρμόσουμε μια ευρωπαϊκή πολιτική απέναντι σε χώρες, όπως η Ρωσία και η Κίνα. Για να γίνει αυτό χρειάζεται μια αποτελεσματικότερη ευρωπαϊκή διπλωματία, προπάντων όμως χρειάζεται μεγαλύτερη ευελιξία από όλους μας. Με 27 διαφορετικές εθνικές προσεγγίσεις θα αποτύχουμε.

● Μαζί πρέπει να κάνουμε περισσότερα, ώστε να μετριαστούν οι συγκρούσεις στη γειτονιά μας -στο Ντόνμπας, τη Συρία και τη Λιβύη. Γι’ αυτό πρέπει να ενισχύσουμε τα εργαλεία της Ευρώπης για την ειρηνική επίλυση των κρίσεων. Και χρειαζόμαστε μια πραγματικά ευρωπαϊκή αμυντική ένωση, συμπληρωματικά προς το ΝΑΤΟ, η οποία όμως να μπορεί να δρα και αυτόνομα όπου χρειαστεί.

● Μαζί πρέπει να αγωνιστούμε για τη διατήρηση της διεθνούς τάξης και να γίνουμε ο πυρήνας μιας συμμαχίας για την πολυμέρεια. Διότι από τη διατήρηση αυτής της τάξης εξαρτάται η ειρήνη και στην Ευρώπη μας.

● Μαζί πρέπει να αναλάβουμε ηγετικό ρόλο για την προστασία του κλίματος. Απαιτούνται γενναίες πολιτικές αποφάσεις και αληθινή προσπάθεια από την κοινωνία για να γίνει η ήπειρός μας έως τα μέσα του αιώνα μας κλιματικά ουδέτερη. Εάν δεν τα καταφέρουμε, διακινδυνεύουμε το μέλλον των παιδιών μας.

● Μαζί πρέπει να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή οικονομία για να μη μας καταπιούν τα γρανάζια του εμπορικού πόλεμου και του τεχνολογικού ανταγωνισμού μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ. Ο επόμενος προϋπολογισμός της Ε.Ε. θα πρέπει ως εκ τούτου να είναι ένας προϋπολογισμός του μέλλοντος, ο οποίος να επενδύει στοχευμένα στην έρευνα, την υψηλή τεχνολογία και την ψηφιακή εποχή. Μόνο έτσι θα διασφαλίσουμε την ευημερία της Ευρώπης.

● Μαζί πρέπει να φροντίσουμε, ώστε η Ενωσή μας να έχει και εσωτερική συνοχή. Η Ευρώπη είναι ισχυρή όταν παρέχει στους πολίτες της κοινωνική ασφάλεια, όταν συγκλίνουν όχι μόνο τα οικονομικά, αλλά και τα κοινωνικά επίπεδα. Και ισχυρή είναι η Ευρώπη όταν σεβόμαστε και εδραιώνουμε αξίες, όπως αυτή του κράτους δίκαιου.

Το φθινόπωρο του 1989 μας έδειξε τι είμαστε σε θέση να καταφέρουμε εμείς οι Ευρωπαίοι, όταν σκεφτούμε και δράσουμε πέρα από τα εθνικά μας σύνορα. Πόση δύναμη κρύβουμε μέσα μας όταν προασπιζόμαστε την ελευθερία, το δίκαιο, τη δικαιοσύνη. Κρύβουμε τη δύναμη να ξεπερνάμε τείχη και σύνορα. Τη δύναμη να καθιερώνουμε τις αξίες και τα συμφέροντά μας σε έναν ολοένα και πιο αυταρχικό κόσμο.

Αυτός ο κόσμος χρειάζεται το θάρρος της Ευρώπης για ελευθερία, το θάρρος του 1989. Ας τολμήσουμε επιτέλους να είμαστε Ευρωπαίοι, να δράσουμε ευρωπαϊκά, χωρίς περιστροφές!

*oμοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα θύματα της «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης»!
Ποιοι θα κληθούν να πληρώσουν το κόστος: α) των αντιρωσικών κυρώσεων;  β) των ελλείψεων σε ενέργεια των βορείων «εταίρων» μας στην ΕΕ; και γ) του προγράμματος μαμούθ για τον επανεξοπλισμό της Γερμανίας;
Τα θύματα της «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης»!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποια είναι η Γερμανία του Ολαφ Σολτς;
Μόλις ένας χρόνος έχει περάσει από την κυβερνητική αλλαγή στο Βερολίνο (με τις εκλογές στις 26/9/2021 αποχώρησε η Μέρκελ και ανέλαβε καγκελάριος ο Σολτς) και οι αλλαγές στην πολιτική ταυτότητα της Γερμανίας...
Ποια είναι η Γερμανία του Ολαφ Σολτς;
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΗΠΑ και Ευρώπη, εταιρική σχέση ή τυφλή υποταγή;
Άρθρο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ - Μύθοι, όπως ο «μύθος της πισώπλατης μαχαιριάς», προκαλούσαν πάντα ζημιά σε Γερμανία και Ευρώπη, με στόχο να αποσπάσουν την προσοχή από τις πραγματικές συγκρούσεις
ΗΠΑ και Ευρώπη, εταιρική σχέση ή τυφλή υποταγή;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Φαντασιακές αντιμαχίες στο «κέντρο»
Τα πολιτικά κόμματα έχουν πολύ περισσότερα να κάνουν από φαντασιακές αντιμαχίες στο «κέντρο». Χρειάζονται πραγματιστικά οράματα και ρηξικέλευθες θετικές ιδέες. Αλλιώς, θα μείνουν με την προσδοκία του λιγότερου...
Φαντασιακές αντιμαχίες στο «κέντρο»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η έκλειψη του Νότου
Η αρχή πριν από μερικές βδομάδες ήταν εντυπωσιακή με τους ηγέτες εννέα χωρών του Νότου της Ε.Ε.-ευρωζώνης να ζητούν κοινό δανεισμό για την αντιμετώπιση της πρόκλησης της ανασυγκρότησης την επόμενη μέρα της...
Η έκλειψη του Νότου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας