• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.2°C
  2 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 23.6°C
  1 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.0°C / 24.0°C
  3 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.0°C / 25.0°C
  3 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 21.4°C
  2 BF
  35%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 24.6°C
  0 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  2 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 21.9°C / 26.9°C
  2 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.8°C
  3 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.1°C / 26.1°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  94%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  27°C 26.5°C / 26.5°C
  2 BF
  43%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.5°C / 26.5°C
  2 BF
  54%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 22.8°C / 25.8°C
  4 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 29.0°C / 29.4°C
  2 BF
  48%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 20.3°C
  2 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 25.7°C
  2 BF
  42%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  64%

Γιάννης Δάλμας

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανάπτυξη χωρίς πυξίδα και προορισμό

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Εδώ και πολλά χρόνια, στην Ελλάδα –και στα χρόνια της κρίσης ακόμα περισσότερο– ο όρος «ανάπτυξη» απέκτησε μια χροιά σχεδόν μεταφυσική. Αλλεπάλληλες επικλήσεις στην ανάπτυξη από σειρά διαδοχικών κυβερνήσεων. Η λέξη, επωδός στα χείλη των δημοσιολογούντων: δημοσιογράφων, κομματικών στελεχών, ανθρώπων στα καφενεία. Ωστόσο, η ανάπτυξη μονίμως εκφεύγει των επικλήσεων του έθνους.

Σήμερα, ο υποτιθέμενα καλά προετοιμασμένος να κυβερνήσει υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων έφερε ένα ακόμη αναπτυξιακό νομοσχέδιο, που θα προστεθεί σε μια σειρά άλλων νόμων, προηγούμενων κυβερνήσεων, με τη γνωστή φιλοδοξία: τον ερχομό της ανάπτυξης... Ερμαιο βέβαια και ο ίδιος της γνωστής ασθένειας που μονίμως ταλανίζει όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις: της κακής νομοθέτησης.

Κι αυτό, παρά τα κροκοδείλια δάκρυα της Ν.Δ., που όταν η ίδια ήταν στην αντιπολίτευση, δικαίως εξεγειρόταν για τις νομοθετικές «ατασθαλίες» και τον κυνισμό της προηγούμενης κυβέρνησης. Οπως τότε, όμως, έτσι και σήμερα, η νέα κυβέρνηση νομοθετεί, με τον ίδιο κυνισμό, χωρίς αρχή, μέση και τέλος.

Καταθέτοντας ένα αναπτυξιακό νομοσχέδιο-σκούπα με 41 διαφορετικές θεματικές ενότητες, 213 άρθρα με υπογραφές από 17 υπουργούς, και με διατάξεις τις περισσότερες φορές απολύτως ασύνδετες μεταξύ τους. Με άπειρες προβλεπόμενες πράξεις δευτερογενούς νομοθεσίας αμφιλεγόμενης υλοποιησιμότητας, τις περιβόητες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, που τείνουν να καταστούν ενδημική ασθένεια της ελληνικής νομοθεσίας. Για να μην αναφερθώ στα 50 εντελώς ετερόκλητα μεταξύ τους άρθρα που κατατέθηκαν, κυριολεκτικά, την τελευταία στιγμή.

Αλλά και, πέραν τούτων, το αναπτυξιακό σχέδιο, έτσι όπως ψηφίστηκε από τη Ν.Δ. και το δεξιό δεκανίκι της, την Ελληνική Λύση, έχει σωρεία άλλων προβλημάτων, που για το Κίνημα Αλλαγής ήταν και λόγοι καταψήφισης. Κατ’ αρχάς, υποβαθμίζει πλήρως τον ρόλο της δημόσιας υπηρεσίας ως μηχανισμού ελέγχου, δημιουργώντας ένα παράλληλο σύστημα ελέγχου από ιδιώτες. Κι ας είναι οι ιδιώτες αυτοί, πολλές φορές, συμμετέχοντες σε σχήματα που θα ευεργετηθούν από τον παρόντα νόμο.

Για να μην αναφερθώ στην ωμή παρέμβαση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δίχως ίχνος ευαισθησίας και πρότερης διαβούλευσης ή στη νέα γραφειοκρατία που δημιουργείται, με τις επιπλέον επιτροπές, τα παρατηρητήρια και τις υπηρεσίες που πολλαπλασιάζονται και μονίμως αλληλεπικαλύπτονται, σε έναν αενάως αυτοτροφοδοτούμενο «καφκικό» εφιάλτη.

Και όπως πάντα, σε τέτοιου είδους νομοθετήματα διατάξεων ατάκτως ερριμμένων, που φιλοδοξούν να αποτελέσουν τον αναπτυξιακό χάρτη της χώρας, απουσιάζουν τρεις σημαντικές παράμετροι: η πυξίδα, η αειφορία και η προοπτική. Πώς να περιμένει κανείς την προοπτική, όταν έχει στα χέρια του ένα κείμενο διαχειριστικού χαρακτήρα, χωρίς σαφείς στόχους, προτεραιότητες και όραμα; Ενα κείμενο που δεν επενδύει στα συγκριτικά πλεονεκτήματα και στο ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας;

Πώς περιμένουμε βιώσιμη ανάπτυξη, χωρίς συγκεκριμένες ασφαλιστικές δικλίδες περιβαλλοντικής και πολιτιστικής προστασίας, χωρίς μέριμνες για μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία;

Πώς να έρθει η αειφορία όταν οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται ως παράπλευρες απώλειες ενός ιδιότυπου «μεγάλου άλματος προς τα μπρος», αλλά με νεοφιλελεύθερο πλέον πρόσημο; Βέβαια αυτό που πρέπει να έχουμε πάντα στον νου μας είναι πως ένας αναπτυξιακός νόμος αποτελεί μόνο ένα εργαλείο για την επίτευξη προστιθέμενης οικονομικής μεγέθυνσης και δεν μπορεί να φέρει αυτοτελώς την ίδια την ανάπτυξη.

Χωρίς τη σαφή ιεράρχηση έργων και δράσεων, χωρίς αειφορικό πρόσημο, χωρίς μέριμνα για τους εργαζόμενους, το περιβάλλον, τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, χωρίς να ανατρέπει τις παθογένειες του παρελθόντος, και παρά τις όποιες διάσπαρτες θετικές διατάξεις, φοβάμαι ότι αυτό το εργαλείο θα είναι όχι μόνο ένα ακόμα μη χρήσιμο εργαλείο, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις επικίνδυνο.

* Σύμβουλος Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης, μέλος Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Κινήματος Αλλαγής

ΑΠΟΨΕΙΣ
Είμαστε απέναντι
Εργασιακό νομοσχέδιο που ελαστικοποιεί το ωράριο, παραπέμποντας το 8ωρο στην άνιση ατομική διαπραγμάτευση μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου.
Είμαστε απέναντι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σχέδιο για μια πραγματικά δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών
Ο αναπτυξιακός ενεργειακός μετασχηματισμός της χώρας μέσω της απολιγνιτοποίησης και της παραγωγής καθαρής ενέργειας παρουσιάζει εμφατικά στοιχεία κοινωνικής απειλής.
Σχέδιο για μια πραγματικά δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η επόμενη μέρα: απασχόληση, εισοδήματα και ανάπτυξη
Οι πολλές, και χαμηλής αξιοπιστίας, προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας έχουν κοινό παρονομαστή τους την αναπόφευκτη ύφεση στην οποία αυτή θα βυθιστεί τα αμέσως επόμενα τρίμηνα.
Η επόμενη μέρα: απασχόληση, εισοδήματα και ανάπτυξη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Ν.Δ. δεν παραδειγματίστηκε από τα λάθη της
Η κυβέρνηση της Ν.Δ., όλες αυτές τις ημέρες συζήτησης του σχεδίου νόμου «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις» στη Βουλή, κάνει λόγο για ένα νομοσχέδιο αναπτυξιακού χαρακτήρα. Η αλήθεια είναι όμως ότι...
Η Ν.Δ. δεν παραδειγματίστηκε από τα λάθη της
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μισθοί και κέρδη
Ο κόσμος της εργασίας δεν χρειάζεται να πείσει τους κοινωνικούς εταίρους του (sic) πως είναι και προς όφελός τους η αύξηση των μισθών. Φτάνει που είναι προς δικό του όφελος. Η μόνη λύση για τον ίδιο είναι «να...
Μισθοί και κέρδη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Δεξιά και η «ανάπτυξη»
Αυτό, λοιπόν, είναι το αναπτυξιακό σχέδιο της Δεξιάς μας. Γελοιότητες, αποδεδειγμένα έωλες «αναπτυξιακά». Με ένα σταθερό νήμα –όλα σε βάρος των εργαζομένων! Και η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση επανακάμπτει...
Η Δεξιά και η «ανάπτυξη»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας