• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.2°C / 34.8°C
  4 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 29.9°C / 34.8°C
  2 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.0°C / 35.4°C
  2 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  2 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 32.4°C
  4 BF
  37%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  33°C 29.6°C / 36.6°C
  2 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.0°C / 29.8°C
  2 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.1°C / 34.1°C
  2 BF
  32%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 32.7°C
  4 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.5°C / 28.9°C
  4 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 29.4°C
  4 BF
  42%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.7°C / 30.7°C
  3 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 32.3°C / 34.9°C
  0 BF
  29%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  35°C 32.3°C / 34.9°C
  1 BF
  25%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.2°C / 29.8°C
  2 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.7°C / 33.4°C
  2 BF
  23%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.3°C
  2 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.3°C / 33.3°C
  3 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  0 BF
  50%
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κράτηση για τους πολλούς, άσυλο για τους λίγους

 • A-
 • A+
Το σχέδιο νόμου που φέρνει προς συζήτηση η κυβέρνηση στη Βουλή [...] καθιστά την κράτηση και τον περιορισμό της ελευθερίας κανόνα, και όχι εξαίρεση, για τους αιτούντες άσυλο. Βέβαια η πρόθεση της Ν.Δ. δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία. Είχε προηγηθεί προπαγάνδα που ξεκίνησε ήδη από το 2016, όταν ήταν ακόμα αντιπολίτευση

Το σχέδιο νόμου που φέρνει προς συζήτηση η κυβέρνηση στη Βουλή διατείνονται ότι αφορά τη διεθνή προστασία. Ουσιαστικά πρόκειται για το νομοσχέδιο που καθιστά την κράτηση και τον περιορισμό της ελευθερίας κανόνα, και όχι εξαίρεση, για τους αιτούντες άσυλο.

Βέβαια η πρόθεση της κυβέρνησης να διευρύνει την κράτηση και να την καταστήσει συνήθη πρακτική δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία. Είχαν προηγηθεί προπαγάνδα και «πρωτοβουλίες» που η Ν.Δ. ξεκίνησε ήδη από το 2016, όταν ήταν ακόμα αντιπολίτευση.

Με κάθε ευκαιρία, είτε τα ίδια τα στελέχη τους είτε υποστηρικτές και απλά μέλη που ενδύονταν τον χιτώνα των «απλών αγανακτισμένων πολιτών» έδειχναν με το δάχτυλο τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και τους καταδείκνυαν ως τους βασικούς υπαίτιους για κάθε τι κακό στην ελληνική πραγματικότητα.

Η προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να στοχοποιήσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες εντάθηκε από όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση. Εκκενώθηκαν καταλήψεις που φιλοξενούσαν πρόσφυγες με μικρά παιδιά από πάνοπλους αστυνομικούς και κλούβες, τα νησιά αφέθηκαν να γεμίσουν ασφυκτικά -ως μήνυμα αποτροπής- προκαλώντας δυσφορία στους κατοίκους, ο πρωθυπουργός ανέφερε το Ελις Αϊλαντ ως καλή πρακτική και παραλλήλισε τους πρόσφυγες με τους Πέρσες, ενώ φαίνεται να κερδίζει έδαφος η ρητορική από πολλά κυβερνητικά στελέχη περί «εισβολέων».

Κάπως έτσι στρώθηκε το χαλί ώστε το νομοσχέδιο που θα συζητηθεί την Πέμπτη στην Ολομέλεια να είναι η αποκρυστάλλωση ενός σχεδίου που περιορίζει, τιμωρεί και σε περιπτώσεις εξοστρακίζει τους αιτούντες άσυλο. Με την προσαρμογή που γίνεται στις διατάξεις της Οδηγίας, αλλά κυρίως με άρθρα που προστίθενται εκτός αυτής, υπηρετείται ο πραγματικός σκοπός της κυβέρνησης: η αποτροπή και καταστολή των αιτούντων άσυλο.

Δεν κρύβονται όμως: στην αιτιολογική έκθεση δικαιολογούν τον περιορισμό του δικαιώματος πρόσβασης στην εργασία με τη φράση «προκειμένου να μην καθίσταται το σύστημα ασύλου ελκυστικό σε πολίτες τρίτων χωρών», ανοίγοντας τον δρόμο για νέες «Μανωλάδες».

Εξάλλου, η Ν.Δ. εστιάζει στη ρητορική περί της αλλαγής του ζητήματος από προσφυγικό σε μεταναστευτικό. Κάνουν όμως, μεταξύ άλλων, ένα σοβαρό ατόπημα όσον αφορά την υπεράσπιση της εθνικής γραμμής για τον δίκαιο και ισομερή καταμερισμό των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Γιατί πέρα από ανυπόστατη και επικίνδυνη, η ρητορική περί «μεταναστών που κατακλύζουν τη χώρα» ενισχύει τη γραμμή των κρατών του Βίζεγκραντ που δεν εφαρμόζουν το πρόγραμμα μετεγκατάστασης κάνοντας λόγο για μεταναστευτικό και όχι για προσφυγικό πληθυσμό.

Πρέπει να είναι σαφές ότι οι άνθρωποι που εισέρχονται στη χώρα μας δικαιούνται βάσει της Σύμβασης της Γενεύης να καταθέτουν αίτηση διεθνούς προστασίας, η οποία εξετάζεται υποχρεωτικά σε α’ και β’ βαθμό από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Εξάλλου, η διεθνής προστασία δεν περιλαμβάνει μόνο όσους προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες, αλλά περιλαμβάνει και την επικουρική προστασία για όσους διώκονται ή απειλούνται στις χώρες καταγωγής τους.

Είναι, επίσης, ιδιαίτερα προβληματικές οι διατάξεις του νομοσχεδίου με την κατάρτιση καταλόγων ασφαλών τρίτων χωρών και χωρών καταγωγής με την εξαρχής κατηγοριοποίηση των αφιχθέντων «σε προτεραιότητα» βάσει αυτών των καταλόγων, τορπιλίζοντας τη βασική αρχή της εξατομικευμένης εξέτασης των αιτημάτων, όπως απορρέει από τη Σύμβαση της Γενεύης.

Ενα άλλο προβληματικό σημείο του νομοσχεδίου είναι ότι η «μη συμμόρφωση» του αιτούντος άσυλο σε κάποια από τις υποχρεώσεις του δεν προβλέπει απλώς κυρώσεις, αλλά συνδέεται με το παραδεκτό του αιτήματός του για διεθνή προστασία, γεγονός που, εκτός από σοβαρή έκπτωση δικαιώματος, θα πλήξει και τη διεθνή εικόνα της χώρας.

Παράλληλα, στις Επιτροπές Προσφυγών συμμετέχουν πλέον μόνο διοικητικοί δικαστές, αντί δύο δικαστές και ένα μέλος οριζόμενο από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, ενώ για πρώτη φορά προβλέπεται, αντίθετα με τα προβλεπόμενα στην οικεία συνταγματική διάταξη, και μονομελής σύνθεση με έναν μόνο δικαστή.

Το νομοσχέδιο, λοιπόν, έρχεται ως επιστέγασμα μιας φαντασιακής και ιδεοληπτικής συνθήκης που η ίδια η κυβέρνηση έχει χτίσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Με την αποτροπή, την απειλή, τον φόβο, τα κλειστά κέντρα, την εικόνα του εχθρού και του εισβολέα.

Οταν στοχοποιείς τόσο πολύ λίγους είναι εύκολο για τους πολλούς να δεχθούν περιοριστικά μέτρα που δεν θα δέχονταν για τους ίδιους ως γενικευμένο κανόνα. Αδρανοποίησαν ακόμα και προοδευτικά κομμάτια της κοινωνίας και τώρα μπορούν να υλοποιήσουν το σχέδιό τους. Περνάμε στην εποχή των κρατούμενων αιτούντων άσυλο λοιπόν. Ξεκινούν από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, θα συνεχίσουν με τους άνεργους, τους ανασφάλιστους, τα ΑμεΑ, τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, τους φυλακισμένους...

* Βουλευτής Κορινθίας, αν. τομεάρχης για τη Μεταναστευτική Πολιτική της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανθρωποι σε ακινησία: η συνθήκη της αναμονής
Η εμπειρία της αναμονής αποτελεί για τους ανθρώπους που βρίσκονται στη διαδικασία χορήγησης ασύλου αναπόσπαστο πλέον στοιχείο του προσωπικού τους βιώματος και καθορίζει τη συγκρότηση της ίδιας κατηγορίας στην...
Ανθρωποι σε ακινησία: η συνθήκη της αναμονής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το δόγμα «Κάνε τους τη ζωή κόλαση» μας πιάνει όλους
Τα μεγέθη είναι απολύτως διαχειρίσιμα όταν υπάρχει σχέδιο και βούληση, με εφικτές λύσεις και παρεμβάσεις που μπορούν να δρομολογηθούν άμεσα, ξεκινώντας με την εξασφάλιση βιώσιμων συνθηκών διαβίωσης για τις...
Το δόγμα «Κάνε τους τη ζωή κόλαση» μας πιάνει όλους
ΑΠΟΨΕΙΣ
H κυβερνητική πολιτική αυξάνει τις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών
Το παρόν αδιέξοδο στο προσφυγικό προκύπτει από τέσσερα λάθη που η κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε αποφύγει αν είχε στοιχειώδη πολιτική ωριμότητα.
H κυβερνητική πολιτική αυξάνει τις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Παραμύθια με κακό τέλος στα νησιά του Αιγαίου
Ο περιορισμός του δικαιώματος στο άσυλο, όπως επιχειρήθηκε με τον πρόσφατο νόμο της κυβέρνησης, παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο, ενώ παράλληλα παρουσιάζει πολύ σημαντικά διαχειριστικά...
Παραμύθια με κακό τέλος στα νησιά του Αιγαίου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γράμμα σε έναν φασίστα των νησιών μας
Ακου φασιστάκο, θύματα είναι όλοι οι έγκλειστοι στις Μόριες των νησιών, όπως και θύματα είναι και όλοι οι έγκλειστοι κάτοικοι σε ένα νησί που το έκαναν αποθήκη ψυχών, όσοι εσύ στήριξες με αντάλλαγμα μια...
Γράμμα σε έναν φασίστα των νησιών μας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για τους σύγχρονους Οδυσσείς
Το προσφυγικό είναι ένα φαινόμενο που πρέπει να αντιμετωπιστεί ολιστικά και συντονισμένα, με συντεταγμένες προσπάθειες όλων των κρατών της Ευρώπης. Με τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου που θα...
Για τους σύγχρονους Οδυσσείς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας