• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 0.5°C / 3.5°C
  3 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -4.8°C / -0.9°C
  3 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.0°C / 5.7°C
  4 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -2°C -7.5°C / -2.1°C
  1 BF
  29%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.1°C / -3.1°C
  2 BF
  63%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  -4°C -5.4°C / -1.6°C
  1 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -7°C -7.6°C / -6.6°C
  2 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -1.5°C / 3.6°C
  2 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 2.2°C / 5.3°C
  5 BF
  89%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C -0.1°C / 1.9°C
  5 BF
  75%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.8°C / 6.9°C
  7 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.6°C / 2.6°C
  6 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 4.9°C
  3 BF
  52%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -3.5°C / -3.1°C
  3 BF
  50%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  -1°C -3.5°C / -1.1°C
  2 BF
  63%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 1.8°C / 5.8°C
  2 BF
  80%
 • Χαλκίδα
  Ασθενής ομίχλη
  2°C 0.0°C / 3.7°C
  0 BF
  86%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -4.7°C / -0.6°C
  1 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -4.7°C / -0.8°C
  1 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -7°C -7.4°C / -7.4°C
  2 BF
  50%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Aπονη ζωή

 • A-
 • A+

Χιλιοτραγουδισμένο νεοελληνικό αριστούργημα η «Απονη ζωή» των Στ. Ξαρχάκου, Λ. Παπαδόπουλου, Γρ. Μπιθικώτση, Ρ. Κούρτη. Ποιος τότε φανταζόταν ότι θα έφτανε εποχή, όπου ακόμη και μια άπονη ζωή θα αποτελούσε για κάποιους δώρο ή πολυτέλεια, επειδή κάποιοι άλλοι θα αντιμετώπιζαν τη ζωή τους σαν ένα σκουπίδι, ένα τίποτε;

Από τη βιβλιογραφία (Χ. Raufer & St. Quere, «La Mafia albanaise», 2000): Οι μαφιόζοι διακινούσαν «λαθραίους» στην Αδριατική. Οταν μια ακταιωρός άρχιζε να καταδιώκει το σκάφος, οι μαφιόζοι έριχναν ένα παιδάκι στη θάλασσα. Οι Ιταλοί λιμενικοί σταματούσαν και το έσωζαν. Πάντα. Γιατί η ζωή έχει ύψιστη αξία, πάντα. Και οι μαφιόζοι προλάβαιναν και ξέφευγαν.

Στα ανοιχτά της Κω το σκάφος του Λιμενικού εμβόλισε ένα πλεούμενο τα χαράματα κι ένα προσφυγάκι έχασε τη ζωή του. Δεν θα αναφερθώ σε ενδεχόμενες εξατομικευμένες ευθύνες, δεν το κάνω καμιά φορά, ούτε αγνοώ ότι υπάρχουν ήρωες διασώστες. Με φοβίζει, ωστόσο, μια διαφαινόμενη εξέλιξη. Στη θάλασσα των στεναγμών συνήθως οι εναλλακτικές είναι δύο: ή διάσωση ή καταβύθιση και πνιγμός. Ως τώρα, ενώπιον του αναγκαστικού διλήμματος, προτασσόταν η αξία της ζωής. Από εδώ και πέρα, μήπως αρχίζει να προτάσσεται η ασφάλεια των συνόρων;

Από δεκαετίες είναι γνωστό το πρόβλημα με τις χωματερές. Ολοι καταλαβαίνουν ότι είναι αναγκαίες, τις χρειάζονται, αρκεί να μη γίνουν στην περιοχή τους. Τώρα στη θέση της χωματερής έχει αρχίσει να απασχολεί η εγκατάσταση των προσφύγων. «Οχι εδώ, οπουδήποτε αλλού!». Οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται όπως τα σκουπίδια. Φυσικά το θέμα είναι σοβαρό για τους περιοίκους και μόνο μια χωροκοινωνική μελέτη εθνικής κλίμακας, παράλληλα με ευρύτερα ενταξιακά μέτρα, μπορεί να εισφέρει συναινέσεις και λύσεις. Αυτά όμως χρειάζονται χρόνο, δαπάνες και ενδιαφέρον. Ολα εν ανεπαρκεία.

Η ίδια υποτίμηση αφορά και την ελευθερία ως αξία. Διακηρύσσουμε (Οικουμένη, Ευρώπη, Ελλάδα) ότι η ελευθερία είναι απαραβίαστη και ότι μόνο με δικαστική απόφαση ή σε έκτακτες και σπάνιες συνθήκες, με όρους αυστηρούς, μπορεί να περιορίζεται. Αυτές τις μέρες όμως έχει εισαχθεί στη Βουλή ένα νομοσχέδιο περι διεθνούς προστασίας. Οι χαλαρές προϋποθέσεις του καθιστούν την κράτηση όσων εισέρχοναι στη χώρα, όχι εξαίρεση, αλλά κανόνα. Χωρίς πρόνοια για συνθήκες, χωρίς πρόνοια για το τι θα συμβεί με τη λήξη του προβλεπόμενου χρόνου κράτησης.

Η χώρα μας ήδη γνωρίζει τα βασικά: ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα ισχύουν για όλους, αλλιώς δεν αξίζουν το όνομά τους. Και ότι η προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το τεράστιο προσφυγικό πρόβλημα ως θέμα ασφάλειας και μόνο, με κατάργηση (!) μάλιστα του υπουργείου Μετανάστευσης που διασφάλιζε απαραίτητους συντονισμούς διυπουργικών υπηρεσιών (σίτισης, περίθαλψης, ασφάλειας, παιδείας, αποκομιδής απορριμμάτων), είναι καταδικασμένη να αποτύχει μακροπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα, ακόμη και βραχυπρόθεσμα.

*ομ. καθηγητής ΑΠΘ, πρ. βουλευτής

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ανάδυση του μεταναστευτικού εθελοντισμού
Οι δυναμικές του εθελοντισμού δεν είναι παροδικές, αλλά κυοφορούνται στους κόλπους της κοινωνίας, ενδεχομένως με νέα προτάγματα, ανεξάρτητες από κάθε μορφή εξουσίας και ελέγχου.
Η ανάδυση του μεταναστευτικού εθελοντισμού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Να είμαστε ρεαλιστές, να ζητάμε το δίκαιο
Οι ρεαλιστές κάθε είδους και σχολής πάντοτε δυσφορούσαν με τέτοιου είδους υποδείξεις, παρ' ότι γνωρίζουν πως δίχως τις αξιακές σφήνες ο ρεαλισμός τους είναι σκέτη πράξη.
Να είμαστε ρεαλιστές, να ζητάμε το δίκαιο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Νομάδες
Στη σύγχρονη εποχή η πληθυσμιακή μετακίνηση έχει πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά. Συνήθως οι μετανάστες είναι δύστυχοι, ανέστιοι, θύματα βίας ή πείνας. Διακινδυνεύουν και διεκδικούν σε πρώτο χρόνο την επιβίωσή...
Νομάδες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κατάρα ή ευλογία;
Η ενσωμάτωση των μεταναστών αλλά και των προσφύγων-θυμάτων των πολέμων (που οι μεγάλες δυνάμεις έχουν εξαπολύσει ή υποθάλψει για να κερδίσουν τον έλεγχο των πετρελαίων όπου μπορούν) είναι ευλογία, όχι κατάρα.
Κατάρα ή ευλογία;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η μαρμίτα του προσφυγικού
Μόνιμοι κάτοικοι και μετανάστες ολημερίς να... βράζουνε, το βράδυ να χυλώνουν, την άλλη να μαλώνουν!
Η μαρμίτα του προσφυγικού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας