• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 8.9°C / 11.9°C
  4 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 8.8°C
  2 BF
  77%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 13.0°C
  4 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.2°C
  1 BF
  58%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ψιχάλες
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  5 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 7.1°C
  2 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 3.4°C
  2 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 8.4°C
  2 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.9°C
  3 BF
  93%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.8°C
  1 BF
  93%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.4°C
  3 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.3°C
  5 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  58%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 8.4°C
  1 BF
  82%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 8.8°C
  2 BF
  79%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 14.8°C / 18.2°C
  2 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 12.1°C
  3 BF
  84%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 6.3°C / 8.8°C
  1 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 8.7°C
  2 BF
  85%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 2.1°C / 2.1°C
  1 BF
  84%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κοινωνικές δομές στη δίνη των ιδιωτικοποιήσεων

 • A-
 • A+
Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει μεριμνήσει για το επενδυτικό προφίλ της χώρας και για το άνοιγμά της στις διεθνείς αγορές. Εχει όμως μεριμνήσει με την ίδια επιμέλεια για την τύχη των υπηρεσιών που βρίσκονται στο Ελληνικό και δη των κοινωνικών δομών, όπως είναι το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού που θα βρεθεί «άστεγο» και «αδύναμο» να επιτελέσει το κοινωνικό έργο του;

Τον περασμένο Αύγουστο και μόλις ένα μήνα μετά την επάνοδο της Νέας Δημοκρατίας στα ηνία της χώρας, ο υπουργός Ανάπτυξης και επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, προέβη στην υπογραφή δυο ΚΥΑ (ΦΕΚ Β΄ 3294 - Β΄ 3347) με σκοπό να ολοκληρωθούν οι προπαρασκευαστικές ενέργειες και να ξεκινήσουν τα έργα της επένδυσης στο Ελληνικό.

Το 2014 παραχωρήθηκε στον όμιλο Lamda Development για περίοδο 99 ετών η έκταση 6.206 στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου της Αθήνας, το 30% του οποίου του παραχωρήθηκε κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή, αντί τιμήματος αρχικά ορισθέντος ύψους 650 εκατομμυρίων ευρώ (σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών της 14.11.2014).

Με την από 19.07.2016 σύμβαση, το ανωτέρω τίμημα ανακαθορίστηκε και «κλείδωσε» στα 915 εκατ. ευρώ. Η πώληση αυτή έχει μείνει στην ιστορία ως μια από τις λιγότερο επικερδείς για τη χώρα, διότι πολλοί διερωτήθηκαν πώς είναι δυνατόν να πουλιέται 148 ευρώ το τ.μ. σε μια περιοχή που πολλοί αποκαλούν το «φιλέτο» της Αττικής και των Βαλκανίων και που η σημερινή αξία πώλησης εκτάσεων αγγίζει κατά προσέγγιση τα 1.500 με 2.500 ευρώ το τ.μ.

Η ανωτέρω σύγκριση, αν και αναφέρεται σε εκτάσεις που πωλούνται σήμερα στο Ελληνικό, συνάδει άρρηκτα με τις πραγματογνωμοσύνες των κυρίων Αναματερού και Μελά, σύμφωνα με τις οποίες το τίμημα πώλησης των εκτάσεων στην περιοχή του Ελληνικού το έτος 2016, υπολογιζόταν σε 1,5 δισ. ευρώ και 2,3 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Μετά την υπογραφή της σύμβασης του 2014, της οποίας η νομιμότητα έχει τεθεί ουκ ολίγες φορές υπό αμφισβήτηση, η διαδικασία πάγωσε λόγω των συνεχών κινητοποιήσεων, της δημόσιας κατακραυγής και της κυβερνητικής αλλαγής.

Ωστόσο, παρά τις προγενέστερες αντιρρήσεις του τέως πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για να αποφευχθεί η ιδιωτικοποίηση, το 2016 υπογράφηκε μια νέα τροποποιητική σύμβαση, που ουδόλως διαφέρει από την αρχικώς υπογραφείσα. Κατάφερε δε να καταστεί νόμος του κράτους και να ψηφισθεί από την Ελληνική Βουλή (Ν. 4422/2016) τον Σεπτέμβριο του 2016. Η αποδοχή ή απάθεια μέρους της κοινής γνώμης αντανακλά άγνοια για το πλήθος δομών και δημόσιων υπηρεσιών που στεγάζονται στην έκταση του Ελληνικού.

Μία από αυτές είναι το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, μια αυτοοργανωμένη κοινωνική δομή που προσφέρει χωρίς καμία διάκριση δωρεάν πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα και φαρμακευτική αγωγή σε όλους τους ανασφάλιστους, άπορους και άνεργους ασθενείς. Το ΜΚΙΕ έχει να επιδείξει θαυμάσιο έργο χωρίς να δέχεται χρηματοδότηση από κανέναν ιδιώτη.

Ενδεικτικά, το 2012 δέχθηκε 4.000 επισκέψεις, το 2013 15.000, το 2014 16.000 και το 2015 41.000. Ο συνολικός αριθμός των εθελοντών που είχαν κινητοποιηθεί για να συμβάλουν στο έργο του ΜΚΙΕ κατά την περίοδο εκείνη ανερχόταν σε 280, εκ των οποίων οι 115 ήταν γιατροί, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί, ψυχολόγοι και άλλοι θεραπευτές πολλών διαφορετικών ειδικοτήτων.

Τόσοι άνθρωποι, εντός και εκτός του χώρου της υγείας, εθελοντές, οργανώθηκαν συλλογικά με σκοπό να προσφέρουν σε όσους το είχαν πραγματικά ανάγκη τονίζοντας πως σκοπός τους δεν ήταν να υποκαταστήσουν το κράτος αλλά να καλύψουν ορισμένα κενά του.

Από το 2016, οπότε ψηφίστηκε και τέθηκε σε εφαρμογή ο Νόμος περί ανασφάλιστων (άρθρο 33 Ν. 4368/2016), τα περιστατικά του ΜΚΙΕ έχουν ελαττωθεί, αλλά το Ιατρείο δεν χάνει σε καμία περίπτωση τον χαρακτήρα του. Μόνο τον Ιούνιο του 2019 δέχθηκε 400 επισκέψεις ασθενών, προσέφερε ψυχολογική υποστήριξη σε 43 ασθενείς, ενώ χορήγησε πάνες, γάλατα και βρεφικές κρέμες σε 117 ωφελούμενούς του.

Το ΜΚΙΕ «συνέθεσε» ένα πλέγμα ιατρών όλων των ειδικοτήτων αλλά και πληθώρα συνεργασιών, σε εθελοντική πάντα βάση, με διαγνωστικά κέντρα και φαρμακεία. Η λειτουργία του συνίσταται τόσο στη διάγνωση όσο και στην άμεση αντιμετώπιση εκάστου περιστατικού από τους ιατρούς του ΜΚΙΕ. Αν κατά την έλευση του ασθενή, δεν υπάρχει θεράπων γιατρός της συγκεκριμένης ειδικότητας στο ιατρείο, το ΜΚΙΕ επικοινωνεί με εθελοντή ιατρό του δικτύου του, προωθεί τον ασθενή στο ιατρείο του, ο οποίος και εξετάζεται δωρεάν.

Αξιοσημείωτη είναι και η συνεργασία του με διαγνωστικά κέντρα, στα οποία οι ανασφάλιστοι και άποροι ασθενείς που προσφεύγουν στο ΜΚΙΕ δύνανται να κάνουν δωρεάν εξετάσεις. Ωστόσο, οι συνεργασίες του ΜΚΙΕ παραμένουν έως σήμερα «αφανείς», διότι το Ιατρείο ουδέποτε επεδίωξε να διαφημίσει όσους παράσχουν βοήθεια στο έργο αυτό.

Βασικός εκφραστής της προσφοράς δίχως διαφήμιση αποτέλεσε το ίδιο το νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ το οποίο για τα έτη 2012-2014, τα πιο σκληρά για τον ελληνικό λαό, συνεργάστηκε με το ΜΚΙΕ, αντιμετωπίζοντας δύσκολα περιστατικά, πραγματοποιώντας επεμβάσεις, αγγειοπλαστικές και τοκετούς, πλην όμως ουδέποτε γνωστοποίησε τη συνεισφορά του αυτή στο ευρύ κοινό, παραμένοντας ένας ακόμα «αφανής ήρωας» της ανθρωπιστικής κρίσης που βίωνε τότε η χώρα.

Τον Μάιο του 2018, με επιστολή της, η Ελληνικό Α.Ε. ζήτησε την εκκένωση του χώρου όπου στεγάζεται το ΜΚΙΕ μέχρι και τις 30 Ιουνίου του ίδιου έτους προκειμένου να παραδοθεί ο χώρος ελεύθερος στον αγοραστή.

Παρά το τελεσίγραφο και την υποχρεωτική αποχώρησή του, δεν είχε προβλεφθεί η μετεγκατάστασή του Ιατρείου σε άλλη περιοχή. Εντούτοις, το ΜΚΙΕ συνέχισε τη λειτουργία του, ξεκινώντας έναν αγώνα κατά των αντικοινωνικών ενεργειών του ελληνικού κράτους που ιδιωτικοποιούσε έναν χώρο στον οποίο στεγάζονταν πολλές υπηρεσίες και δομές, δίχως να έχει μεριμνήσει για τη μετεγκατάσταση και την ομαλή λειτουργία τους.

Ο αγώνας αυτός εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη, με διαμαρτυρίες που έλαβαν χώρα σε Αθήνα και Βρυξέλλες και πολύ κόσμο να εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στους γιατρούς που, παρά την εθελοντική προσφορά τους, έβλεπαν το έργο τους να βυθίζεται στη δίνη της ελληνικής πραγματικότητας. Ωστόσο, παρά την υπογραφή της τροποποιητικής σύμβασης και τις ενέργειες της τότε κυβέρνησης, η διαδικασία πάγωσε άλλη μια φορά, δίνοντας μια ανάσα ζωής στο Μητροπολιτικό Ιατρείο που παραμένει στο Ελληνικό μέχρι και σήμερα.

Η στασιμότητα όμως αυτή δεν μέλλει να κρατήσει πολύ. Δύο ΚΥΑ έχουν ήδη υπογραφεί, μια τρίτη βρίσκεται στα σκαριά, προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την κατασκευή καζίνο, καθότι αποτελεί προαπαιτούμενο για το ξεκίνημα των έργων ανοικοδόμησης του Ελληνικού, οι δεσμευτικές προσφορές υλοποίησης του έργου έχουν υποβληθεί και η αδειοδότηση είναι απλώς θέμα χρόνου.

Αλλωστε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει πως «το Ελληνικό θα γίνει το σύμβολο ανάπτυξης της Ελλάδας», ενώ ο υπουργός Αδωνις Γεωργιάδης το θεωρεί συμβολικά αντίστοιχο του Παρθενώνα, καθώς σηματοδοτεί τη μετατροπή της Ελλάδας σε «κανονική δυτική χώρα».

Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει μεριμνήσει για το επενδυτικό προφίλ της χώρας και για το άνοιγμά της στις διεθνείς αγορές. Εχει όμως μεριμνήσει με την ίδια επιμέλεια για την τύχη των υπηρεσιών που βρίσκονται στο Ελληνικό και δη των κοινωνικών δομών, όπως είναι το ΜΚΙΕ που θα βρεθεί «άστεγο» και «αδύναμο» να επιτελέσει το κοινωνικό έργο του;

Επενδύσεις ή κοινωνικές ανάγκες; Ανοιγμα στις αγορές ή δικαίωμα στην υγεία; Πώς μεριμνά η κυβέρνηση ώστε να βρεθεί η βέλτιστη ισορροπία; Τα ερωτήματα μένουν να απαντηθούν για τον ρόλο που δύναται να παίξει το κράτος και τη θέση που θα λάβει η εκάστοτε κυβέρνηση. Το ΜΚΙΕ θα είναι παρόν και, όπως δηλώνει η ομάδα του, «όσο η λιτότητα και η βαρβαρότητα συνεχίζονται, εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε…».

*καθηγητής Εγκληματολογίας και Ποινικής Δικαιοσύνης στο Πανεπιστήμιο Northeastern των ΗΠΑ

** δικηγόρος

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο δρ Σπύρος Λάτσης προσγειώθηκε επιτέλους στο «Ελληνικό»
Η ελληνική πολιτική κοινωνία επιβάλλεται να πληροφορηθεί πώς και γιατί ο κ. Σπύρος Λάτσης απέκτησε τον τίτλο του διδάκτορος. Με αυτό τον τίτλο του διδάκτορος της επιστημολογίας εμφανίστηκε στα περιώνυμα...
Ο δρ Σπύρος Λάτσης προσγειώθηκε επιτέλους στο «Ελληνικό»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επιστροφή στο παρελθόν μέσω... Ελληνικού
Η επένδυση της Lamda του κ. Λάτση και των συνεταίρων του δεν είναι άλμα στο μέλλον, αλλά επιβίβαση στην ταχεία που μας γυρνάει στο ματωμένο παρελθόν. Γιατί η «νέα Ελλάδα» που επαινεί ο πρωθυπουργός είναι το...
Επιστροφή στο παρελθόν μέσω... Ελληνικού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα μαθήματα από τη λεηλασία της Ανατολικής Γερμανίας και η Ελλάδα
Οι ομοιότητες της ελληνικής περίπτωσης με τη λεηλασία που έγινε σε γερμανικό έδαφος είναι πολλές. Η εμμονική προσήλωση της καγκελαρίας στην επανάληψη στα «σχέδιά» της δρα σαν συγκολλητικό υλικό που δένει δύο...
Τα μαθήματα από τη λεηλασία της Ανατολικής Γερμανίας και η Ελλάδα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γκρίζες επενδυτικές ιστορίες
Ηταν ευυπόληπτοι, πλούσιοι και διάσημοι. Ηταν αυτό που λέμε ο αφρός του 1%. Ηταν οι «προφήτες» της θεότητας του κέρδους. Και ξαφνικά ο κόσμος έκπληκτος πληροφορήθηκε ότι οι «βασιλείς των επενδυτών» ήταν...
Γκρίζες επενδυτικές ιστορίες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι ουρανοξύστες του Ελληνικού και η κολυμβήθρα του Σιλωάμ
Αν αναλογιστεί κανείς τα «έργα και τις ημέρες» των κυβερνήσεων του Μνημονίου, θα διαπιστώσει ότι όλες τους θυσίασαν τους μισθούς, τα μεροκάματα, αποταμιεύσεις, συντάξεις, κοινωνικές παροχές αλλά και τα ασημικά...
Οι ουρανοξύστες του Ελληνικού και η κολυμβήθρα του Σιλωάμ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Αϊν Ραντ εδώ και τώρα δικαιώνεται
Κάθε μέρα που περνάει, μας φέρνει πιο κοντά στο Κατάρ και το Ντουμπάι, τουλάχιστον όσον αφορά τον ύψους 200 μ. ουρανοξύστη που θα ανεγερθεί στο Ελληνικό.
Η Αϊν Ραντ εδώ και τώρα δικαιώνεται

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας