• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 16.8°C
  2 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  11°C 9.8°C / 13.4°C
  1 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 18.7°C
  3 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 11.6°C
  0 BF
  90%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  3 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 12.0°C
  1 BF
  98%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.2°C / 8.4°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  1 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 18.0°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.9°C
  2 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 17.8°C
  4 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  3 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 12.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.4°C
  1 BF
  92%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.2°C
  3 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 16.5°C
  3 BF
  74%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.3°C / 11.0°C
  3 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 13.4°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  82%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τι σημαίνει «Πάρτε το κόμμα στα χέρια σας»

 • A-
 • A+

Αλ. Τσίπρας: «Πάρτε το κόμμα στα χέρια σας». Που κατά τη γνώμη μου σημαίνει:

 1. Οργάνωση του κόμματος από τα κάτω και όχι από τα πάνω, όπως συμβαίνει σήμερα αλλά και από πάντα για όλα τα κόμματα. «Ομοσπονδιοποίηση», δηλαδή, του κόμματος.
 2. Ανακλητότητα των εκλεγμένων μελών σε κάθε βαθμίδα της οργανωτικής πυραμίδας, οποιαδήποτε στιγμή.
 3. Σχετική αυτονομία όλων των κομματικών οργανώσεων.
 4. Συλλογική (τριμελής) αντιπροσωπευτική των πολιτικών απόψεων ηγεσία.
 5. Συνέδριο με κάτω από 100 συνέδρους εκλεγμένους με βάση τις πολιτικές τους θέσεις και πολιτική σύνθεση έπειτα από σοβαρό και εκτεταμένο διάλογο. Δεν προτείνει ο εκάστοτε πρόεδρος θέσεις για ψήφιση.
 6. Κομματικές και άλλες διαδικασίες που να επιτρέπουν την έκφραση της πολιτικής αίσθησης της κομματικής βάσης, αλλά και των μεσαίων και λαϊκών τάξεων σε όλο τον κομματικό οργανισμό.
 7. Απεμπόληση της λενινιστικής άποψης περί της «σοφίας» των επαγγελματικών στελεχών.
 8. Ανοικτές συνεδριάσεις στην κοινωνία όλων των κομματικών οργανώσεων.
 9. Κατάργηση του συγκεντρωτισμού, της απόλυτης ιεραρχίας και του αυταρχισμού που χαρακτήριζε όλο τον 20ό αιώνα την Αριστερά.
 10. Σοβαρή και μελετημένη προσπάθεια να οργανωθεί, να λειτουργήσει και να δράσει το κόμμα -καθημερινή πρακτική- σύμφωνα με το όραμα της Αριστεράς για μια κοινωνία ισότητας, ελευθερίας, άμεσης δημοκρατίας, χειραφετημένων, αυτοπειθαρχημένων (όχι πειθαρχημένων όπως έκανε η αυταρχική Αριστερά) και υπεύθυνων πολιτών.
 11. Σοβαρή προσπάθεια απεμπόλησης από όλα τα κομματικά μέλη, και κυρίως εκείνων της εκάστοτε ηγεσίας, του παρόντος αξιακού συστήματος του καταναλωτισμού, της συσσώρευσης πλούτου, του ατομισμού, του εγωισμού, της εξουσιολαγνείας, της εμφάνισης στην τηλοψία.
 12. Υψιστες αρετές να αναδειχθούν η υπηρέτηση των αδύναμων όλων των κατηγοριών, η συλλογικότητα, η αλληλεγγύη, η ανιδιοτέλεια, ο σεβασμός του άλλου ανθρώπου, η προσπάθεια κατανόησης της διαφορετικής άποψης και όχι η εύκολη καταγγελία της, η σύνθεση των διαφορετικών απόψεων, ο ανθρωπισμός που στοχεύει στην καθολική απελευθέρωση όλων των ανθρώπων από τους λογής λογής καταναγκασμούς που επιβάλλει ο καπιταλισμός.

(Είναι προφανές ότι δεν έχει κατά νου τα παραπάνω ο Αλ. Τσίπρας λέγοντας «πάρτε το κόμμα στα χέρια σας»).

Θα ισχυριστούν πολλοί ότι αυτά είναι αδύνατον να γίνουν. Και, αν έστω αποτολμηθούν, θα οδηγήσουν το κόμμα στην αναποτελεσματικότητα. Μπορεί να έχουν δίκιο ως προς την αναποτελεσματικότητα και μόνο. Πρέπει όμως να μην ξεχνούν ούτε στιγμή πού μας οδήγησε η «αποτελεσματικότητα» του λενινισμού. Τι άφησε πίσω της. Εκτός των άλλων η απόλυτη αποτυχία του λενινισμού ακύρωσε την ελπίδα ότι μπορούμε να κατακτήσουμε μια κοινωνία ισότητας και πραγματικής ελευθερίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα, που η ανθρωπότητα παράγει απίστευτο πλούτο και ταυτόχρονα ανισότητα, ανεργία, φτώχεια και ψυχικές ασθένειες, η αμφισβήτηση (ψεύτικη, βέβαια) εκφράζεται από τα επικίνδυνα ακροδεξιά μορφώματα. Η όποια Αριστερά είναι στη γωνία και αμήχανη παρακολουθεί τα γεγονότα. Η αποτυχία του λενινισμού και η κατάρρευσή του καταδίκασαν την Αριστερά στο περιθώριο. Είναι προφανές ότι η Αριστερά πρέπει να ψάξει βαθιά μέσα της και ριζικά να αναμορφωθεί αν έχει ακόμη τη φιλοδοξία να υπηρετήσει τους αδύναμους και με αξιώσεις να αγωνιστεί για μια δίκαιη και ελεύθερη κοινωνία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο πρόεδρος και η Κεντρική Επιτροπή πρέπει να είναι αποτέλεσμα της «λαϊκής κυριαρχίας» των μελών
Η καθολικότητα της ψήφου, όπως μόνο δύναμη δίνει στην κοινωνία, εκπαιδεύοντας τους πολίτες στη συμμετοχή και την ανάληψη ευθύνης για όσα τους αφορούν, έτσι θα δυναμώσει και τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δίνοντας δύναμη στα...
Ο πρόεδρος και η Κεντρική Επιτροπή πρέπει να είναι αποτέλεσμα της «λαϊκής κυριαρχίας» των μελών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μερικές σκέψεις με αφορμή την πρόταση Τσίπρα για το Καταστατικό
Πριν πω την άποψή μου, θα ήθελα να υπογραμμίσω προκαταρκτικά ότι η συζήτηση αυτή, που είναι πολύ σημαντική, θα πρέπει να γίνει με όρους νηφαλιότητας και όχι με όρους ανταγωνισμού. Πόσο μάλλον με όρους...
Μερικές σκέψεις με αφορμή την πρόταση Τσίπρα για το Καταστατικό
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αρχηγικές αντιφάσεις
Ο ρόλος της Αριστεράς είναι να συναρθρώσει πειστικά διά μέσου της πολιτικής της πρακτικής την εν λόγω τάση για ριζοσπαστικοποίηση με δημοκρατικές αρχές και με τη ρεαλιστική υλοποίησή τους – πράγμα που μεταξύ...
Αρχηγικές αντιφάσεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αρχηγισμός, η παιδική αρρώστια του ΣΥΡΙΖΑ
Η έννοια του «αρχηγικού κόμματος» ή του «αρχηγισμού», όπως ισχύει και με την έννοια της «πασοκοποίησης», ποτέ δεν αναφέρεται ρητά βέβαια. Ο «αρχηγισμός» πάντοτε φέρει αρνητικό πρόσημο, κανείς δεν τάσσεται...
Αρχηγισμός, η παιδική αρρώστια του ΣΥΡΙΖΑ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο «δεύτερος γύρος»
Ο λόγος της κυβέρνησης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «αγνοεί το ίδιο το Σύνταγμα» θα μπορούσε να αγνοηθεί ως αναπόδεικτος, αβάσιμος και υποκριτικός, αν θελήσουμε να κρίνουμε τη συνταγματική συμπεριφορά της Ν.Δ.
Ο «δεύτερος γύρος»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Περί διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ
Η ιδέα της διεύρυνσης είναι απαραίτητο να ανοικοδομηθεί από τα κάτω, δηλαδή από τις τοπικές-περιφερειακές κομματικές οργανώσεις, οι οποίες θα μεταφέρουν με τρόπο εκλαϊκευμένο τις προγραμματικές διακηρύξεις του...
Περί διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας