• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.8°C / 10.2°C
  3 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 6.6°C / 9.9°C
  5 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.0°C / 9.9°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.7°C / 7.7°C
  2 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.4°C
  0 BF
  49%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.8°C / 9.3°C
  1 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 5.6°C
  4 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  0 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.7°C / 10.8°C
  5 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.3°C / 8.9°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 9.8°C
  5 BF
  70%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  5 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  40%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.3°C
  3 BF
  49%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.2°C / 9.9°C
  3 BF
  41%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  5 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.0°C / 9.9°C
  4 BF
  44%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.3°C / 7.7°C
  4 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.5°C / 10.0°C
  2 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.7°C / 3.7°C
  2 BF
  43%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιβάλλεται απόφαση απολύτου ομοφωνίας

 • A-
 • A+
Η παραχώρηση άσκησης του δικαιώματος ψήφου στους Ελληνες πολίτες της αλλοδαπής πρέπει να υλοποιηθεί σε δύο φάσεις. Εναρξη παραχώρησης μόνο στους ήδη κατά την ημερομηνία των προηγούμενων εκλογών εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους. Οι πέραν της ημερομηνίας αυτής εγγεγραμμένοι θα αποκτούν το δικαίωμα με την πάροδο οχτώ ετών, ώστε να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάρτισης των καταλόγων και των δημοτολογίων.

Το ζήτημα παραχώρησης της δυνατότητας στους εκτός επικράτειας Ελληνες πολίτες να ασκήσουν από τον τόπο διαμονής τους το δικαίωμα του εκλέγειν έχει λάβει διαστάσεις εθνικού διχασμού. Μας φέρνει σε εποχές θλιβερές στην ιστορία της χώρας. Μας φέρνει στα γεγονότα του 1922 με τα χιλιάδες θύματα των Ελλήνων εκτός επικράτειας, των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. «Καλύτερα να μείνουν εδώ να τους σφάξει ο Κεμάλ, γιατί αν πάνε στην Αθήνα θα ανατρέψουν τα πάντα!»

Αυτά διεμήνυσε ο Ελληνας ύπατος αρμοστής της Σμύρνης Αριστείδης Στεργιάδης εκτελώντας τις εντολές της φιλοβασιλικής κυβέρνησης των Αθηνών να μη δημιουργηθεί «προσφυγικό πρόβλημα». Ο πανικός του Λαϊκού Κόμματος εν όψει της παραχώρησης του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στους «τουρκόσπορους» του Βενιζέλου, μεγάλος.

Σήμερα οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας προφασιζόμενες την τέλεση του εθνικού τους καθήκοντος σπέρνουν το μίσος και στέλνουν στο Γουδί την ομόνοια των απανταχού γης Ελλήνων. Η σημερινή κυβέρνηση αδιαφορώντας για τις πληγές που με την πολιτική της στο ζήτημα προκαλεί στο σώμα του Ελληνα ως συλλογική οντότητα ενδιαφέρεται μόνο για τις επόμενες εκλογές. Η προηγούμενη προσπάθεια της Ν.Δ. το 2009 για την εκμετάλλευση της ψήφου των Ελλήνων της αλλοδαπής εγκαταλείφθηκε μετά την άρνηση όλων των κομμάτων της τότε αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ όντως έφερε κατά την κυβερνητική του θητεία το θέμα με υπευθυνότητα προς μελέτη και άρθρωση πρότασης για νομοθετική ρύθμιση, σέρνεται από την κυνική συμπεριφορά της σημερινής κυβέρνησης. Υπό καθεστώς φόβου μέλη του και οπαδοί εκστομίζουν ύβρεις κατά των Ελλήνων του εξωτερικού που τάχα θα έρθουν να αποτρέψουν την επάνοδο στην εξουσία. Εκθέτουν έτσι τη σοβαρότητα του κόμματός τους και προσβάλλουν την έννοια της Αριστεράς ως πολιτικής δύναμης με ιδιαίτερη ευαισθησία στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των απανταχού ανθρώπων χωρίς όρους και επιδιώξεις.

Βέβαια, ο φόβος αυτός είναι απολύτως κατανοητός. Είναι η αντίδραση ενός ταλαιπωρημένου και ταπεινωμένου λαού. Αλλά, με ποια στοιχεία θεωρείται ότι οι Ελληνες της αλλοδαπής υπερτερούν αναλογικά των γραφικών εθνικιστών της ημεδαπής; Μη πραγματικές είναι επίσης και οι απόψεις πως οι εκτός συνόρων δεν γνωρίζουν τα δρώμενα στη χώρα την εποχή της ηλεκτρονικής πληροφόρησης. Ευρεία δε άγνοια επικρατεί ως προς τα χαρακτηριστικά και τον ρόλο της Διασποράς. Τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης λειτουργούν σαν δορυφόροι με πρόθεση παζαριού. Προσεγγίζουν το θέμα με όρους επιβίωσής τους στις επόμενες εκλογές.

Ομως, εν μέσω της αφροσύνης των πολιτικών μας δυνάμεων, της παραπληροφόρησης και των βίαιων συναισθημάτων, η πολιτεία οφείλει να επιλύσει το ζήτημα αυτό. Ουσιαστική θα ήταν η συμβολή του συντονιστικού οργάνου του Απόδημου Ελληνισμού. Δυστυχώς, η φαρσοκωμωδία του περίφημου Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ) έχει τελειώσει με ευθύνη των πολιτικών κομμάτων, αφού προορισμός του ήταν εξ αρχής να είναι εστία για τα πανηγύρια τους.

Τα νομικά και τεχνικά ζητήματα είναι δευτερευούσης σημασίας και ευκόλως επιλύσιμα, αν η πρόθεση είναι ευγενής. Βέβαια, λαμβάνοντας υπόψη τις αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης πρέπει να εξεταστούν επιμελώς η ικανότητα και το κόστος εφαρμογής των επιμέρους μέτρων. Η επιλογή της σταδιακής εφαρμογής είναι μάλλον αναγκαία.

Η Ελλάδα οφείλει να διατηρήσει για εθνικούς λόγους το δικαίωμα εξ αίματος για την παραχώρηση της ιθαγένειας (jus sanguinis) με ταυτόχρονη ισχύ του δικαίου του εδάφους (jus soli). Αυτό δεν αποκλείει τη νομοθέτηση περιορισμών στην παραχώρηση της ιθαγένειας, π.χ. η γνώση της γλώσσας. Η περίπτωση μαζικών παραχωρήσεων ιθαγένειας απογόνων Ελλήνων μεταναστών τρίτης κ.λπ. γενιάς φαίνεται απίθανη. Η απόκτηση ιθαγένειας επιφέρει και υποχρεώσεις, όπως η στρατολόγηση.

Η έννοια του έθνους υπερκαλύπτει την έννοια του κράτους. Στην περίπτωση της Ελλάδας η σχέση αυτή αποκτάει υπαρξιακή σημασία. Ο ρόλος της Διασποράς (= Ελληνες πολίτες της αλλοδαπής και Ελληνες της Ομογένειας) είναι στην ιστορική διαδρομή του ελληνικού έθνους και κράτους ιδιαίτερης σημασίας ως συντελεστής της πολιτικής, πολιτιστικής και οικονομικής του ύπαρξης.

Ο νομοθέτης έχει τη νομική ευχέρεια να διαχωρίζει τις έννοιες «ιθαγένεια» και «παραχώρηση δικαιώματος ψήφου υπό καθεστώς ειδικών συνθηκών». Στην περίπτωση της Ελλάδας δεν πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός των δύο αυτών εννοιών. Ούτε πρέπει να τεθούν περιορισμοί χρονικού ορίου διαμονής εκτός συνόρων και περιουσιακών στοιχείων. Το τελευταίο προσβάλλει την πεμπτουσία της καθολικής και ισόνομης ψήφου και πρωτίστως την εθνική σημασία του θέματος.

Για τεχνικούς και ουσιαστικούς λόγους η παραχώρηση άσκησης του δικαιώματος ψήφου στους Ελληνες πολίτες της αλλοδαπής πρέπει να υλοποιηθεί σε δύο φάσεις. Εναρξη παραχώρησης μόνο στους ήδη κατά την ημερομηνία των προηγούμενων εκλογών εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους. Οι πέραν της ημερομηνίας αυτής εγγεγραμμένοι θα αποκτούν το δικαίωμα με την πάροδο οχτώ ετών, ώστε να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάρτισης των καταλόγων και των δημοτολογίων. Το μέτρο αυτό θα συμβάλει και στην εκτόνωση της έντασης και στην εξαέρωση των ήδη προκληθέντων αισθημάτων μίσους.

Τα γενικά χαρακτηριστικά των αποδήμων και το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές οδηγούν στην εκτίμηση ότι το ποσοστό συμμετοχής θα κυμανθεί κάτω του 30%. Η επιρροή σε περίπτωση προσμέτρησης στο εθνικό αποτέλεσμα των ψήφων των αποδήμων θα είναι οριακού μεγέθους. Η ποσοτική προσέγγιση του θέματος υποτιμάει την ουσία του. Το εθνικά έντιμο, όμως, είναι να μην προσμετρηθούν. Ο όρος αυτός πρέπει να είναι η βάση των συζητήσεων. Αυτό όχι λόγω τυχόν μη επιθυμητής επιρροής του αποτελέσματος, αλλά λόγω ουσίας. Πρόκειται για μια εθνική οντότητα με διπλή, παράλληλη ύπαρξη.

Ειρήσθω εν παρόδω, ας επισημανθεί ότι κράτη με αντίστοιχης σημασίας Διασπορά, όπως το Ισραήλ και η Αρμενία, δεν έχουν παραχωρήσει το δικαίωμα ψήφου στους εκτός επικράτειας πολίτες τους. Προκαλεί απορία που η περίπτωσή τους δεν έχει μελετηθεί. Το θέμα έχει επιβαρυνθεί με μικροπολιτικά παιχνίδια και λαϊκές φοβίες. Η κύρια δυσκολία δεν βρίσκεται στο θέμα αυτό καθ’ εαυτό, αλλά στην πολιτική του διαχείριση.

Επιβάλλεται απόφαση απολύτου ομοφωνίας. Η δημοσιοποίηση να γίνει με κοινό ανακοινωθέν όλων των κομμάτων, χωρίς υποσημειώσεις και πλήρη αποκλεισμό των κομματικών δημοσιολόγων. Την κύρια ευθύνη για τη διασφάλιση της εθνικής σύμπνοιας έχει ο πρωθυπουργός. Θα είναι υπόλογος κυρίως στον απόδημο Ελληνισμό. 

*πολιτικός επιστήμονας

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προβληματική η συμφωνία για την ψήφο των ομογενών
Οι περιορισμοί και τα κριτήρια που τίθενται δημιουργούν περισσότερα προβλήματα στους απόδημους που επιθυμούν να ασκήσουν το δημοκρατικό εκλογικό τους δικαίωμα.
Προβληματική η συμφωνία για την ψήφο των ομογενών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ψήφος των απόδημων Ελλήνων
Ο έρωτας του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ψήφο των απόδημων συμπατριωτών μας δεν είναι ανιδιοτελής. Οφείλεται στο γεγονός ότι κατά την άποψή του η ψήφος τους θα ενισχύσει το κόμμα του.
Η ψήφος των απόδημων Ελλήνων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιο είναι το εκλογικό διακύβευμα στην Κύπρο;
Σε μια εβδομάδα θα πέσει η αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας στην Κύπρο και το ερώτημα πλανάται: ποιο, τελικά, είναι το διακύβευμα για την Κύπρο κατά την εκλογή του νέου προέδρου που θα διαδεχθεί τον πρόεδρο...
Ποιο είναι το εκλογικό διακύβευμα στην Κύπρο;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εκλογές: διλήμματα
Οι επικείμενες εκλογές θέτουν τη ριζοσπαστική Αριστερά απέναντι σε ουσιαστικά προβλήματα. Αναφέρομαι αποκλειστικά στην πτέρυγα που, προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ, έχει εκφράσει προ πολλού ουσιαστικές κριτικές εντός...
Εκλογές: διλήμματα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι ανεπιθύμητες ερωτήσεις της προεκλογικής περιόδου
Η κλεψύδρα για τις εκλογές αδειάζει. Οι υποψήφιοι ηγέτες που θα αναλάβουν το πηδάλιο την επόμενη τετραετία, έχουν αποδυθεί σε πλειοδοσία των «θα» που -απ’ ό,τι έχει αποδείξει η Ιστορία- τα περισσότερα θα...
Οι ανεπιθύμητες ερωτήσεις της προεκλογικής περιόδου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας