• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 5.3°C / 12.3°C
  0 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.2°C / 8.4°C
  4 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 8.0°C / 13.0°C
  2 BF
  86%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 4.7°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.0°C / 9.0°C
  2 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.4°C / 3.5°C
  2 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 7.6°C / 12.6°C
  2 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 13.2°C
  2 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.1°C / 13.4°C
  4 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  4 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  76%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.9°C / 4.5°C
  2 BF
  87%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  8°C 4.5°C / 8.4°C
  2 BF
  86%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 3.8°C / 9.9°C
  1 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.5°C / 12.6°C
  1 BF
  92%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  2 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.7°C / 9.7°C
  1 BF
  65%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  2 BF
  85%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η διαπραγμάτευση του γλωσσικού λάθους

 • A-
 • A+
Τα «Μικρά Σεμινάρια» θα έχουν εργαστηριακή μορφή, ενώ θα περιλαμβάνουν διαλέξεις για τα ποικίλα «λάθη» (ορθογραφικά, αναγνωστικά, ακουστικά, αρθρωτικά λάθη, «δικαιολογημένα λάθη», αλλά και λάθη κατανόησης και καταστάσεως επικοινωνίας) στο επίπεδο του δημοσιογραφικού λόγου, που ασκεί έντονο παιδευτικό ρόλο στα πολυσχιδή ακροατήριά του.

Εξι χρόνια μετά την πρώτη διεξαγωγή τους, τα «Μικρά Σεμινάρια» γλώσσας και επικοινωνίας επιστρέφουν στην έδρα τους, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Ενα σημαντικό πρόγραμμα επιμόρφωσης των φορέων του δημοσιογραφικού λόγου, που είχε σχεδιαστεί στο πλαίσιο ενός εγχειρήματος οδήγησης προς τη σύνδεση των μέσων ενημέρωσης με τον πολιτισμό και τη γλώσσα, επανέρχεται δυναμικά.

Αυτή τη φορά, σε συνεργασία με την Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου, Νήσων. Από την έναρξή της, το 2013, τη δράση παρακολούθησαν περίπου 800 φοιτητές, αλλά και εκπαιδευτικοί από την Ηπειρο, για να δοθεί η σκυτάλη, το 2017, στην ΕΡΤ Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, η οποία τη φιλοξένησε στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, στην Αθήνα, και στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, στη Θεσσαλονίκη. Οι αποδέκτες πλέον ήταν δημοσιογράφοι, παρουσιαστές, συντάκτες και σχεδιαστές εν γένει του δημοσιογραφικού λόγου.

Οι πολύ ευνοϊκές κριτικές και δημόσιες παραινέσεις για τη συνέχιση του προγράμματος, αλλά και η ίδια η αναγκαιότητα της επανάληψής του κατέληξαν στον επανασχεδιασμό και εμπλουτισμό του, με νεωτερικά ζητήματα, όπως αυτό της αισθητικής του λόγου, της ηθικής της ετερότητας και των αναπαραστάσεών τους στη δημοσιογραφική γλώσσα.

Ενα επιπλέον καινούργιο στοιχείο του τωρινού –αισθητά αναθεωρημένου– προγράμματος αφορά την εστίαση στον δημοσιογραφικό λόγο των εντύπων της ομογένειας, ενώ συμμετοχή ως εισηγητές θα έχουν και δημοσιογράφοι από μεγάλα ομογενειακά ενημερωτικά μέσα της Ευρώπης και της Αυστραλίας.

Φέτος, το πρόγραμμα, που διακρίνεται για τη στενή συνάφειά του με τον θεσμό του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ», ξεκινά στα μέσα του Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2020, με προοπτική να συνεχιστεί την επόμενη χρονιά στην Πάτρα και το Ηράκλειο. Αλλωστε, το 4ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο, που πραγματοποιήθηκε το 2018 στη Σύρο, είχε ως ειδικότερο τίτλο του «Το λάθος στη γλώσσα και στην επικοινωνία. Η προσφορά και η δυναμική της παρέκκλισης».

Το πρόγραμμα απευθύνεται στα μέλη της Ενωσης Συντακτών, σε εν ενεργεία δημοσιογράφους, αλλά και στους παλαίμαχους ανθρώπους του Τύπου, καθώς και σε φοιτητές ή απόφοιτους πανεπιστημιακών τμημάτων Δημοσιογραφίας, τα ενδιαφέροντα των οποίων αφορούν τις χρήσεις της ελληνικής γλώσσας στα κείμενα της λεγόμενης δημόσιας σφαίρας.

Τα «Μικρά Σεμινάρια» θα έχουν εργαστηριακή μορφή, ενώ θα περιλαμβάνουν διαλέξεις για τα ποικίλα «λάθη» (ορθογραφικά, αναγνωστικά, ακουστικά, αρθρωτικά λάθη, «δικαιολογημένα λάθη», αλλά και λάθη κατανόησης και καταστάσεως επικοινωνίας) στο επίπεδο του δημοσιογραφικού λόγου, που ασκεί έντονο παιδευτικό ρόλο στα πολυσχιδή ακροατήριά του.

Θα εστιάσουν στις σύγχρονες χρήσεις της ελληνικής γλώσσας και τα συνηθέστερα γραμματικά λάθη στον προφορικό και γραπτό λόγο των φυσικών ομιλητών της κοινής Νέας Ελληνικής, αλλά και στις αρχές και τους κανόνες που διέπουν την οργάνωση ενός κειμένου.

Θα θέσουν όμως και ερωτήματα σχετικά με την επίδραση των ΜΜΕ στον λόγο των αποδεκτών, την πιθανή μετεξέλιξη ή και παγίωση των σύγχρονων «λαθών» σε μελλοντικούς «κανόνες» και τη σχέση των γλωσσικών αποκλίσεων στον δημοσιογραφικό λόγο με την ιδεολογία και τη ρητορική επιλογή.

Η αντίληψη η οποία διατρέχει το πρόγραμμα δεν είναι άλλη από το ότι η γλώσσα, ως κορυφαίος ζωντανός οργανισμός που μιλιέται από βιολογικά ενεργές υπάρξεις, εξελίσσεται καθημερινά και διαρκώς. Η γλωσσική κοινότητα, επηρεαζόμενη κάθε φορά από ποικίλα κοινωνικοπολιτικά, οικονομικά και ευρύτερα πολιτισμικά δεδομένα, απογειώνει ή συρρικνώνει, μέσα από τις τρέχουσες χρήσεις, μορφές και τύπους, τους οποίους, άλλοτε περιβάλλει με την αίγλη του κανόνα και την ισχύ του προτύπου, και άλλοτε απαξιώνει ως απαρχαιωμένους, ιδεολογικά ελέγξιμους, ιστορικά λανθασμένους ή και υποδεέστερους από κοινωνικής άποψης.

Το πρόγραμμα στέκεται κριτικά απέναντι στην κατά καιρούς (και κυρίως για ιδεολογικούς λόγους) ανάπτυξη απόλυτων, περιοριστικών ή και κλειστών αξιολογικών στάσεων απέναντι στη γλώσσα, ειδικά όταν αυτές οι στάσεις διακρίνονται για τους αφορισμούς και την κινδυνολαγνεία τους.

Το γλωσσικό λάθος διακρίνεται από το ορθογραφικό και αντιμετωπίζεται ως μια απόκλιση από τη γλωσσική νόρμα που αποτελεί πρότυπο για μια κοινότητα και περιβάλλεται με το κύρος της καθιέρωσης και της επισημότητας.

Ωστόσο, η σχετικότητα του ορισμού γίνεται προφανής, εάν ληφθούν υπόψη οι διαφοροποιήσεις και οι παραλλαγές που είναι δυνατό να συνοδεύουν ή να χαρακτηρίζουν τις ποικίλες αποκρυσταλλώσεις των γλωσσικών μορφών κατά τις διαδικασίες της κωδικοποίησής τους στις γραμματικές και τα λεξικά μιας γλώσσας, από τη μια, και τη ζώσα επικοινωνία των χρηστών της στον οικείο και καθημερινό ή ανεπίσημο λόγο, από την άλλη.

Τα λάθη αυτά μπορούν να θεωρηθούν πρώιμοι μάρτυρες μιας επερχόμενης γλωσσικής αλλαγής. Η ύπαρξη και η εκδήλωσή τους αμφισβητεί τις παραδομένες και «καλά ζυγισμένες» μέχρι τη στιγμή της παρέκκλισης μορφές, η αντοχή των οποίων θα κριθεί στον χρόνο από την ένταση, την επιμονή, τη συνέχεια και, τελικά, την εξέλιξη της αρχικής «παραφθοράς». Αλλωστε, ένα «λάθος» παραπέμπει πάντα και σε μια ασαφή, αχαρτογράφητη περιοχή, που μένει να ερευνηθεί.

Σε μια εποχή που διακρίνεται για τη ρευστότητα και την επιδείνωση των τοπίων σε πολλά επίπεδα, ο ρόλος της γλώσσας που αναμετράται με την ιμπεριαλιστική εικόνα καθίσταται περισσότερο σημαντικός. Η εστίαση στην «ασθενή» ελληνική γλώσσα είναι επιτακτική. Και προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται τα «Μικρά Σεμινάρια» που δείχνουν να αντέχουν στον χρόνο.

Το πρόγραμμα θα προσφερθεί δωρεάν στους συμμετέχοντες.

*Αναπληρώτρια καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ακαδημαϊκή διευθύντρια του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ»

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Περιμένοντας τους βαρβάρους να πετάξουν τη μαμά από το τρένο;
H εμμονή της κυβέρνησης και των δήθεν ανεξάρτητων αρχών εμπνέεται από το δόγμα ΤΙΝΑ (There Is No Alternative) της Θάτσερ. Ας δει κανείς τι συμβαίνει εδώ και χρόνια στη Βρετανία, τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και αλλού.
Περιμένοντας τους βαρβάρους να πετάξουν τη μαμά από το τρένο;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επιστολή του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Επιστολή στο υπουργείο Παιδείας σχετικά με τα προβλήματα για την εκπόνηση της υποχρεωτικής διπλωματικής εργασίας από το Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Επιστολή του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στην κόψη του ξυραφιού
Ο ΕΟΔΥ και ο κ. Τσιόδρας θα πρέπει να σταματήσουν να λειτουργούν ως επικοινωνιακά αντηχεία του υπουργείου Υγείας και να εγκύψουν στην επιστημονική εκτίμηση των κινδύνων, χωρίς να κάνουν αβάσιμες υποθέσεις με...
Στην κόψη του ξυραφιού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σχολή Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμών: γιατί δεν τη θέλουμε;
Η ίδρυση Σχολής Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμών στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας, στη Θεσσαλονίκη, αποφασίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επί υπουργίας Κώστα Γαβρόγλου.
Σχολή Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμών: γιατί δεν τη θέλουμε;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δυο λόγια για τον δάσκαλό μας…
Οπως είναι γνωστό, το φθινόπωρο του 1964 ιδρύεται η Φιλοσοφική Σχολή Ιωαννίνων. Πρόκειται για την απαρχή του «τρίτου» Πανεπιστημίου της χώρας. Πριν ακόμη ολοκληρωθεί το πρώτο έτος της λειτουργίας του,...
Δυο λόγια για τον δάσκαλό μας…

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας