Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ψηφιακές τεχνολογίες και μισθωτή εργασία
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ψηφιακές τεχνολογίες και μισθωτή εργασία

  • A-
  • A+
Εκτιμάται ότι ο «αυτοματισμός» σε 15 αναπτυγμένες χώρες θα επιφέρει απώλεια 7,1 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας έως το 2020, ενώ θα δημιουργηθούν μόνο 2,1 εκατομμύρια νέες θέσεις υψηλής ειδίκευσης.

Το «έξυπνο» κινητό, το «ηλεκτρονικό ταχυδρομείο», οι αναρτήσεις στο «Διαδίκτυο», είναι τρία προϊόντα «πλατιάς κατανάλωσης», που προσφέρουν οι ψηφιακές τεχνολογίες. Υπάρχουν όμως κι άλλα που δεν έχουν ακόμα γίνει αισθητά, όπως η αυξανόμενη χρήση διαφόρων «ρομπότ», οι εφαρμογές «τεχνητής νοημοσύνης», το «Διαδίκτυο πραγμάτων», «έξυπνη γεωργία», «γονιδιωματική» και άλλα ….«τεχνολογικά θαύματα» της «4ης βιομηχανικής επανάστασης», που μας φέρνουν στον «Θαυμαστό καινούργιο κόσμο» του Α. Huxley (1932), ο οποίος με ιδιόμορφο τρόπο χλεύασε τα... «θαύματα» της «2ης βιομηχανικής επανάστασης»!

Κάθε τεχνολογική επανάσταση συνοδεύεται από «μύθους» για οφέλη, αλλά και κινδύνους. Η «4η βιομηχανική επανάσταση» δημιουργεί δυνατότητες, αλλά περιέχει και προκλήσεις. Ειδικότερα, η «ρομποτική» και η «τεχνητή νοημοσύνη» θα καταργήσουν πολλές θέσεις εργασίας και επαγγέλματα (χειρωνακτικά, εργαζομένους στη βιομηχανία, κατασκευές, εξόρυξη, γεωργία, υπαλλήλους διοίκησης, προσωπικό καταστημάτων λιανικής πώλησης, λογιστές, οδηγούς μέσων μεταφοράς, φορολογικά γραφεία, αναλυτές δεδομένων κ.α.). Από την άλλη, προβλέπεται αύξηση θέσεων εργασίας υψηλής ειδίκευσης, δημιουργικότητας κ.λπ.

Αλντους Χάξλεϊ

Πόσα θεϊκά πλάσματα υπάρχουν εδώ!
Δεν είναι θαυμαστός αυτός ο κόσμος που έχει τέτοιους ανθρώπους;

Εκτιμάται ότι ο «αυτοματισμός» σε 15 αναπτυγμένες χώρες θα επιφέρει απώλεια 7,1 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας έως το 2020, ενώ θα δημιουργηθούν μόνο 2,1 εκατομμύρια νέες θέσεις υψηλής ειδίκευσης. Οσον αφορά τη συμμετοχή των ρομπότ στην παγκόσμια βιομηχανική παραγωγή, προβλέπεται αύξηση από 10% το 2015, σε 45% το 2025. Οι ψηφιακές τεχνολογίες σε συνθήκες νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού συνδέονται με ακραίες μορφές ελαστικοποίησης εργασιακών σχέσεων.

Το μοντέλο της «μερικής απασχόλησης» (mini-jobs) τείνει να γίνει κανονικότητα στις ανεπτυγμένες χώρες. Στο προσκήνιο έρχεται μια γενιά εργαζομένων που κερδίζουν 100 ευρώ τον μήνα και απασχολούνται συνολικά 4-8 ημέρες, ενώ ένα αυξανόμενο ποσοστό κερδίζει 400 ευρώ τον μήνα, χωρίς ουσιαστικά να έχει συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Από τα πλεονεκτήματα των ψηφιακών τεχνολογιών ωφελούνται κυρίως οι μεγάλες εταιρείες (ψηφιακά μονοπώλια και πολυεθνικές επιχειρήσεις) και πολύ λίγο οι εργαζόμενοι. Χαρακτηριστικό είναι ότι η απελευθέρωση των αγορών και η ταχεία συγκέντρωση εργασιών και κεφαλαίου οδήγησαν το ψηφιακό ολιγοπώλιο GAFAΜ (Google, Apple, Facebook Amazon, Microshoft), το οποίο αποκομίζει τεράστια κέρδη (από 193 δισ. δολ. το 2010, σε 648 δισ. δολάρια το 2017).

Η δεσπόζουσα θέση των μεγάλων εταιρειών ασκεί αρνητική επίδραση στην οικονομική, κοινωνική, πολιτική ζωή και διεθνείς σχέσεις. Η έλλειψη ελέγχου δίνει δυνατότητες χειραγώγησης της «κοινής γνώμης», παραβίασης «προσωπικών δεδομένων», ένταση γεωπολιτικών ανταγωνισμών, επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, στρατιωτικοποίησης ψηφιακών μέσων κ.ά.

Μια τέτοια εξέλιξη δεν δημιουργεί προοπτικές ούτε σε εργαζομένους ούτε και στο ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα. Διάφορες τεχνοκρατικές απόψεις για ειδικές ρυθμίσεις, ώστε να μετριαστούν τα προβλήματα και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του, είναι ανεδαφικές.

Ειδικότερα, η πρόταση του Bill Gates, ιδιοκτήτη της «Microsoft», για επιβολή φόρου στα ρομπότ, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για εξασφάλιση ενός «καθολικού βασικού εισοδήματος» (UBI) στους εργαζομένους που βγαίνουν στην ανεργία, ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι εφαρμοζόταν, δεν δίνει ουσιαστική λύση στο πρόβλημα. Το σύστημα θα εξακολουθήσει να αναπαράγει τις οικονομικές ανισότητες σε διευρυμένη κλίμακα (κάνοντας τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους), μαζί με τις κοινωνικές και πολιτικές του αντιθέσεις!

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι σημερινές κοινωνίες έχουν, σχηματικά, δύο εναλλακτικές λύσεις. Η πρώτη είναι διατήρηση της συγκέντρωσης εισοδήματος και πλούτου στα χέρια των κυρίαρχων ελίτ που ζουν μια προνομιακή ζωή, ενώ η τεράστια πλειονότητα του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και μια άλλη μικρή ομάδα μεταξύ των δύο πόλων απολαμβάνει μια άνετη ζωή.

Η δεύτερη εναλλακτική είναι η εφαρμογή ενός νέου μοντέλου μετα-καπιταλιστικής οργάνωσης, το αντίθετο του σημερινού, το οποίο θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες, με στόχο την αντιμετώπιση των βασικών κοινωνικών αναγκών, υλικών και πνευματικών. Η υπέρβαση της «δυστοπίας» και η μετάβαση στην «ουτοπία» είναι ζήτημα πολιτικού αγώνα των κοινωνικών δυνάμεων που έχουν ζωτικό συμφέρον για μια τέτοια διαδικασία.

Ωστόσο, άμεσα αιτήματα πάλης για τους εργαζομένους είναι η μείωση του ημερήσιου και εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας. Αντί του μοντέλου «9-9-6» (εργασία από τις 9 το πρωί, ως 9 το βράδυ, 6 μέρες την εβδομάδα, που εφαρμόζει η ηλεκτρονική πλατφόρμα «Alibaba»), να εφαρμοστεί άμεσα το μοντέλο 7-5-35 (7ωρο, 5ήμερο και 35 ώρες την εβδομάδα), χωρίς μείωση μισθών. Αυτό το μοντέλο εξασφαλίζει αύξηση θέσεων πλήρους απασχόλησης, αύξηση παραγόμενου εισοδήματος και αντίστοιχα μισθών.

Χρειάζεται, επίσης, αυστηρός έλεγχος της «δεσπόζουσας θέσης» των μεγάλων εταιρειών, φορολόγηση εσόδων από διαφημίσεις και υπηρεσίες, στη χώρα που δημιουργούνται κ.ά. Καίριας σημασίας ζήτημα είναι η ανάπτυξη ενωτικού κινήματος απόκρουσης των αρνητικών επιπτώσεων στους εργαζομένους, καθώς και ενίσχυσης της διεθνούς αλληλεγγύης συνδικάτων, επιστημονικών ενώσεων και λαϊκών κινημάτων, για υπέρβαση των κυρίαρχων καπιταλιστικών σχέσεων, προς μια νέα προοδευτική από ιστορική άποψη οικονομική και κοινωνική συγκρότηση, για άνοιγμα του δρόμου σε «ελπιδοφόρα μέλλοντα»!

*διδάκτορας Οικονομικών

ΑΠΟΨΕΙΣ
Για ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο ελάχιστων αποδοχών
Τα τελευταία χρόνια, η κλιματική αλλαγή, η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και η τεχνολογική ανάπτυξη έχουν προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας.
Για ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο ελάχιστων αποδοχών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Μάρξ μέσα από τα 5G δίκτυα
Η ανάπτυξη της κινητής τηλεφωνίας, στην εύθραυστη οικονομικά χώρα μας, έχει συμπέσει χρονικά με παρατεταμένες περιόδους κρίσης και οικονομικών ατοπημάτων αν όχι εγκλημάτων.
Ο Μάρξ μέσα από τα 5G δίκτυα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί πρέπει να δηλώνεται –εκ των προτέρων– η κανονική άδεια, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας;
Στο σχέδιο νόμου των υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας και Οικονομικών προβλέπεται η υποχρέωση του εργοδότη να αναγγέλλει ηλεκτρονικά τη χορήγηση της άδειας στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ
Γιατί πρέπει να δηλώνεται –εκ των προτέρων– η κανονική άδεια, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το μέλλον της εργασίας και ο νέος ρόλος των συλλογικοτήτων
Στη χώρα μας, όπου πλέον υπάρχει μια πλήρως απορυθμισμένη αγορά εργασίας, απόρροια της εφαρμογής των καταστροφικών μνημονιακών πολιτικών, έχει πρόσφατα ξεκινήσει η συζήτηση για τις περαιτέρω επιπτώσεις που θα...
Το μέλλον της εργασίας και ο νέος ρόλος των συλλογικοτήτων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εργασία και απασχόληση σε ψηφιακές πλατφόρμες
Τα τελευταία χρόνια, αναπτύσσονται πολλαπλές ψηφιακές πλατφόρμες (Airbnb, Uber, κλπ) που παρουσιάζονται ως νέοι τύποι μεσάζοντες μεταξύ των πελατών και των όσων προσφέρουν εργασία. Παρέχουν ευκαιρίες σε νέα...
Εργασία και απασχόληση σε ψηφιακές πλατφόρμες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τεχνολογία και ανεργία
Η αυτοματοποίηση των μέσων παραγωγής και η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης είναι επιτεύγματα της τεχνολογίας. Ομως, αυτά που αποκαλούμε «θαύματα» της τεχνολογίας έχουν πολλές φορές και δυσμενείς πλευρές. Για...
Τεχνολογία και ανεργία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας