• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 20.2°C
  0 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  1 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.0°C / 17.0°C
  6 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  5 BF
  72%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.0°C / 14.0°C
  5 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  3 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 16.6°C
  3 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  5 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 22.9°C
  6 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 21.1°C
  5 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  5 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  5 BF
  67%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 18.5°C
  3 BF
  59%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  71%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 24.8°C
  4 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 20.4°C
  3 BF
  52%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  3 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.7°C / 16.2°C
  3 BF
  55%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  3 BF
  78%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κουβέντες ενηλίκων

 • A-
 • A+

Το τελευταίο διάστημα, τη δημόσια συζήτηση απασχολούν τα ζητήματα της διακυβέρνησης του πρώτου εξαμήνου του 2015. Πολιτικοί παράγοντες, τραπεζίτες, δημοσιογράφοι καταθέτουν τις απόψεις τους.

Αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που γνωρίζουν από μέσα τα γεγονότα, μιλούν και ομολογούν αβίαστα ότι δεν είχαν την κατάλληλη προετοιμασία για τη διακυβέρνηση του 2015, που απείλησε με καταστροφή την ελληνική κοινωνία. Επίσης, ότι αυτοί προκάλεσαν τις εκλογές, με αφορμή την προεδρική εκλογή. Φυσικά όλα αυτά αποδεικνύουν την έλλειψη σχεδίου και στρατηγικής για μια, ομολογουμένως, δύσκολη κατάσταση. Μια κατάσταση που σαφώς υπερέβαινε τις δυνατότητες του συγκεκριμένου κόμματος. Ομως, αυτό δεν ήταν το μείζον. Ούτε το γεγονός ότι προκάλεσε τις εκλογές.

Δεν γνωρίζω πολλούς πολιτικούς και κόμματα που θα άφηναν μια τέτοια ευκαιρία. Το μείζον που έπρεπε να διαφυλαχτεί ήταν η θέση της χώρας στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αυτό χρησιμοποιήθηκε, στην καλύτερη περίπτωση, ως μέρος της μεγάλης μπλόφας μαθητευόμενων μάγων.

Ομως υπάρχουν κι άλλα ζητήματα που θέλουν διευκρινίσεις και απαντήσεις από την πλευρά των πρωταγωνιστών εκείνης της περιόδου. Είναι η πολιτική επιλογή της συνεργασίας με την Ακροδεξιά των ΑΝ.ΕΛΛ. και την καραμανλική Δεξιά για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που θέλησαν να διαχειριστούν. Η νομιμοποίηση της Ακροδεξιάς μέσα από αυτήν την ανίερη συμμαχία, με τον τρόπο που έγινε, αφήνει αρνητικό αποτύπωμα σε αυτή την περίοδο, όταν μάλιστα εκφράστηκε σε πολλά ζητήματα και με ψήφο και με άποψη που παρασάγγας απέχει με την οποιαδήποτε αριστερή προσέγγιση.

Αλήθεια, με ποια πειστικότητα θα απαντήσει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ στη Νέα Δημοκρατία για πλευρές της πολιτικής για τις οποίες σημερινά κυβερνητικά στελέχη διολισθαίνουν σε ρητορική ΑΝ.ΕΛΛ.; Είναι ζήτημα χρόνου αλλά και πάλης μέσα στη Νέα Δημοκρατία οι ιδέες αυτές να γίνουν κυρίαρχες. Φυσικά ακούγεται η άποψη ότι δεν υπήρχε άλλη δυνατότητα και ότι το παλιό πολιτικό σύστημα δεν μπορούσε να ήταν μέρος της λύσης.

Αλήθεια, η καραμανλική Δεξιά και μια σειρά από πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ είχαν άρωμα καινούργιου; Ο ΣΥΡΙΖΑ μιμείται το παλιό, παρ’ ότι αυτό που τον καθιέρωσε είχε ως αφετηρία την απόρριψή του. Αυτή είναι η μεγάλη του αντίφαση. Ολα αυτά όμως είναι εικόνες του παρελθόντος. Το μέλλον αδιαμφισβήτητα θα το καθορίσουν τα πολιτικά υποκείμενα που θα κατορθώσουν να ανανεώσουν το πολιτικό τους προσωπικό αλλά και τις πολιτικές τους προσεγγίσεις.

Το Κίνημα Αλλαγής προσπαθεί να εκφράζει τις νέες ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, θέτοντας πάντα τη χώρα πάνω από μικροκομματικές επιδιώξεις και περιορισμούς. Στο πλαίσιο αυτό, απευθύνει στις πολιτικές δυνάμεις και ιδιαίτερα στον ΣΥΡΙΖΑ δύο μεγάλες προσκλήσεις. Δύο προσκλήσεις που αφορούν τον προοδευτικό χώρο και τη χώρα. Η πρώτη αφορά την πρότασή του για τη σύσταση επιτροπής της Βουλής, που θα εξετάσει την περίοδο 2000-2019. Είναι επιβεβλημένη η σύσταση αυτής της επιτροπής, όχι τόσο για να βρει ενόχους και να εντοπίσει κρίσιμα λάθη που έγιναν αυτήν την περίοδο. Πρώτα απ’ όλα είναι απαραίτητη για την εθνική μας αυτογνωσία.

Η δεύτερη αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Το Κίνημα Αλλαγής προτείνει για μια σειρά από λόγους ο νέος Πρόεδρος να προέρχεται από την Κεντροαριστερά. Είμαστε έτοιμοι για κοινή πρόταση. Εμείς τολμάμε. Το νέο και το παλαιό, το προοδευτικό και το συντηρητικό, το αριστερό και το δεξιό, δεν είναι άσκηση βολονταρισμού. Είναι πάνω απ’ όλα πολιτικές θέσεις και πράξεις.

*Μέλος της Γραμματείας της «Ανανεωτικής Αριστεράς», μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ώρα της Κεντροαριστεράς
Διαψεύστηκαν οικτρά οι Κασσάνδρες που έβλεπαν τις εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής ως μια υπόθεση αυστηρά εσωτερική, με μικρή συμμετοχή από την κοινωνία, όπου η έκβασή της θα περνούσε στα ψιλά...
Η ώρα της Κεντροαριστεράς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κόμματα αρχών, ρεύματα ιδεών
Το Κίνημα Αλλαγής καταστατικά έχει αρκετές πρόνοιες για να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα. Είναι το πρώτο που στη χώρα καταστατικά καθιέρωσε το ψηφιακό κόμμα.
Κόμματα αρχών, ρεύματα ιδεών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πρόεδρος Δημοκρατίας ως προοδευτικό αντίβαρο
Πράγματι, η στιγμή που ο πρόεδρος της Βουλής κ. Τασούλας ανακοίνωσε την πανηγυρική εκλογή της κ. Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, με τη Βουλή να χειροκροτά σχεδόν σύσσωμη και όρθια, μοιάζει σαν...
Πρόεδρος Δημοκρατίας ως προοδευτικό αντίβαρο
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΠΑΣΟΚ ή Κίνημα Αλλαγής
Οι 459.000 ψηφοφόροι μας κατέταξαν το Κίνημα Αλλαγής ως τον τρίτο πόλο του κομματικού μας συστήματος. Με κριτήριο το μέλλον, έχει έναν νέο σημαντικό στρατηγικό ρόλο και όλοι εμείς που το συγκροτούμε, αυτόν θα...
ΠΑΣΟΚ ή Κίνημα Αλλαγής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επιστροφή στην κανονικότητα;
Το πρόβλημα δεν είναι οι απόψεις, όπως έλεγε ο Κλιντ Ιστγουντ στον επιθεωρητή Κάλαχαν, κάθε άνθρωπος έχει από μία… Το πρόβλημα είναι η μέθοδος, η συκοφαντία των αντίπαλων απόψεων, η δολοφονία χαρακτήρων, η...
Επιστροφή στην κανονικότητα;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Νέο πολιτικό τοπίο, νέες επιλογές
Ο δρόμος μας είναι ένας. Ενα σύγχρονο, ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα με σαφή φυσιογνωμία, που έχει αιχμηρό λόγο, που προκαλεί πολιτικό ενδιαφέρον, «ανοίγει» θέματα, αγγίζει με τον λόγο και τις παρεμβάσεις...
Νέο πολιτικό τοπίο, νέες επιλογές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας