Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι βουλευτές δεν είναι ανακριτές
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι βουλευτές δεν είναι ανακριτές

  • A-
  • A+

Το αίτημα των τριάντα βουλευτών της Ν.Δ. αναφορικά με τη διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης για τον Δημήτριο Παπαγγελόπουλο, τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είναι ουσιαστικά συνέχιση της υπόθεσης Novartis, με την κυβερνώσα παράταξη να προσπαθεί να στοιχειοθετήσει το επιχείρημα πως κάθε διασύνδεση στελεχών της με την υπόθεση είναι σύλληψη και ενορχήστρωση του κ. Παπαγγελόπουλου.

Η αιτιολόγηση ακολουθεί το σκεπτικό πως, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, παρενέβαινε στο έργο της Δικαιοσύνης, ζητώντας από τους αρμόδιους εισαγγελείς που χειρίζονταν την υπόθεση της Novartis να διαβιβάσουν τη δικογραφία στη Βουλή και επιθυμούσε να ενημερώνεται και στη συνέχεια να προβαίνει σε δημόσιες αξιολογήσεις στοιχείων της δικογραφίας.

Ως ΜέΡΑ25 θεωρούμε αδιανόητο να λειτουργεί η Βουλή σαν δικαστικό σώμα, ενώ είναι καθαρά νομοθετικό όργανο. Οι βουλευτές ασκούν νομοθετική εξουσία και δεν μπορούν, ούτε και πρέπει, να είναι ανακριτές και εισαγγελείς. Δεν είναι μέρος του ρόλου τους, ούτε ψηφίστηκαν από τον ελληνικό λαό για να διερευνούν δικαστικές υποθέσεις, να προχωρούν σε ποινικές αξιολογήσεις, να εξετάζουν μάρτυρες, να συλλέγουν στοιχεία και να συγγράφουν δικαστικά πορίσματα και κατηγορητήρια.

Με τη μετατροπή των βουλευτών σε ένα μικτό σώμα, νομοθετικό-δικαστικό, διασαλεύεται η από το Σύνταγμα προβλεπόμενη διάκριση των εξουσιών και αλλοιώνεται ο χαρακτήρας των πορισμάτων που προκύπτουν από τις εξεταστικές επιτροπές της Βουλής, μιας και διέπονται τόσο από πολιτική όσο και από νομική χροιά.

Διασάλευση που καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι κάθε κόμμα που εκπροσωπείται στην εκάστοτε επιτροπή προβαίνει στην έκδοση διαφορετικού πορίσματος, σύμφωνα με το προαποφασισμένο κομματικό συμπέρασμα, με τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί να χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν, με στόχο να στοιχειοθετήσουν και να υποστηρίξουν μια προαποφασισμένη κατηγορία. Ετσι, η πιθανότητα δίωξης δεν εναπόκειται στην αντικειμενική δικαστική κρίση, αλλά σε μικροπολιτικά συμφέροντα και κομματικές νόρμες, ενώ παράλληλα δίνουμε άφθονη τροφή στα ΜΜΕ με παραπολιτικό υλικό.

Το ΜέΡΑ25 έχει καταθέσει τη σαφή πρότασή του για τη δημιουργία ενός Σώματος Δίωξης Πολιτικού και Μεγαλοεπιχειρηματικού Εγκλήματος που θα στοχεύει στην αποτελεσματική καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής του πολιτικού προσωπικού και της εγχώριας ολιγαρχίας, βάζοντας τέρμα στη μέχρι τώρα ακολουθούμενη πρακτική της σύστασης τέτοιων επιτροπών εντός της Βουλής, οι οποίες ασκούν δικαστικό έργο, τη στιγμή που θα έπρεπε η όποια κοινοβουλευτική επιτροπή να ασχολείται και να εξετάζει μόνο το πολιτικό κόστος.

Το Σώμα Δίωξης που προτείνουμε θα λειτουργεί με πλήρη ανεξαρτησία και θα απαρτίζεται από εισαγγελικούς λειτουργούς, ώστε να διασφαλίζεται όποια δράση απαιτεί εισαγγελική παρέμβαση ή ένταλμα, καθώς και εξειδικευμένο αστυνομικό προσωπικό που θα έχει τις απαραίτητες γνώσεις σχετικά με τις νέες τεχνολογίες, τη συλλογή και ανάλυση στοιχείων και, το βασικότερο όλων, τις αναγκαίες χρηματοοικονομικές γνώσεις για την παρακολούθηση των χρηματορροών και των διαδρομών του χρήματος σε κάθε υπόθεση. Με τον τρόπο αυτό θα έχουμε την πλήρη διάκριση των εξουσιών όπως και τη διασφάλιση πως το Κοινοβούλιο διατηρεί τη νομοθετική του ιδιότητα.

Παράλληλα, και πάντα σύμφωνα με την προγραμματική δέσμευση του ΜέΡΑ25 για δημοκρατικό έλεγχο της Δικαιοσύνης, το Σώμα αυτό θα τελεί υπό την εποπτεία του ΔΙΑΣΚΕΠ (Διαβουλευτικό Σώμα Κληρωτών & Εκλεγμένων Πολιτών) Δικαιοσύνης, που σύμφωνα με το εκλογικό μας πρόγραμμα θα αποτελείται από 90 άτομα, τα 2/3 των οποίων θα είναι κληρωτοί και το 1/3 εκλεγμένοι πολίτες-εκπρόσωποι των κομμάτων, ανάλογα με την κοινοβουλευτική τους δύναμη. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ουσιαστικά η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, εφόσον προκύπτει δημοκρατικά από ένα πλήρως αντιπροσωπευτικό όργανο.

Το ΜέΡΑ25 αποχώρησε από τη συζήτηση του αιτήματος στη Βουλή, αρνούμενο να λάβει μέρος σε μια διαδικασία χωρίς ουσιαστικό λόγο ύπαρξης, παρά μόνο την ενίσχυση της προπαγάνδας και των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων.

*Βουλευτής Β’ Πειραιά, γραμματέας Κ.Ο. του ΜέΡΑ25

ΑΠΟΨΕΙΣ
Ψευδή τα πιστοποιητικά του ψυχιάτρου, άκυρες οι άδειες οπλοφορίας των χρυσαυγιτών
Ο ψυχίατρος του ΨΝΑ Κ. Παρασχάκης καταδικάστηκε για τα ψευδή πιστοποιητικά «ψυχικής κατάστασης» που χορηγούσε σε χρυσαυγίτες για να εκδίδουν άδειες οπλοφορίας. Αρα το άμεσο συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι...
Ψευδή τα πιστοποιητικά του ψυχιάτρου, άκυρες οι άδειες οπλοφορίας των χρυσαυγιτών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Υιοθετήθηκε καταγγελία υποδίκου, αγνοήθηκαν τα επίσημα στοιχεία
H τεκμηρίωση βασίστηκε σε έγγραφα που δεν βρέθηκαν, σε υλικό του οποίου αμφισβητείται η γνησιότητα και κυρίως στην καταγγελία γνωστού υποδίκου και καταδικασθέντος πρώην υπαλλήλου της ΕΥΠ, ο οποίος έπειτα από 8...
Υιοθετήθηκε καταγγελία υποδίκου, αγνοήθηκαν τα επίσημα στοιχεία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ιδιωτικοποίηση νερού: μια ιστορία νεοφιλελεύθερης παράκρουσης
Τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση φέρεται να δρομολογεί την ιδιωτικοποίηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της Αττικής. Πρόκειται για μια αρχή ιδιωτικοποιήσεων που δεν περιλαμβάνει απλώς τα δίκτυα, αλλά...
Ιδιωτικοποίηση νερού: μια ιστορία νεοφιλελεύθερης παράκρουσης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Θεσμικές νομοθετικές πρόνοιες
Κρίσιμο, καίριο και αναγκαίο γνώρισμα μιας δημοκρατικής συντεταγμένης πολιτείας είναι το εάν και κατά πόσον εμφανίζει καλή θεσμική λειτουργία συνολικώς και όχι μεμονωμένως.
Θεσμικές νομοθετικές πρόνοιες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δικαιοσύνη: κλίμα ζόφου
Εχουν γράψει και πει: Μην εμπιστεύεστε κάποιους που μιλούν χωρίς συγκρατημό για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Δεν την πιστεύουν. Απλώς την κολακεύουν. Αργότερα τη χειραγωγούν.
Δικαιοσύνη: κλίμα ζόφου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας