Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να δώσει απαντήσεις σε τέτοια ερωτήματα;
EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να δώσει απαντήσεις σε τέτοια ερωτήματα;

  • A-
  • A+

Γράφεται και λέγεται εδώ και αρκετό καιρό πως στον ΣΥΡΙΖΑ η αναζήτηση των αιτιών της ήττας στις δύο εκλογικές διαδικασίες του 2019 είναι βασική προτεραιότητα. Και ορθώς το σκέφτονται έτσι και πολύ καλά θα κάνουν να μπουν σε μία τέτοια διαδικασία.

Σε γενικές γραμμές, κάτι τέτοιο απαιτεί δύο βασικά πράγματα: πρώτον να μη διστάζεις να έρθεις σε άμεση επαφή με αυτά που μπορεί να σου προκαλέσουν ενόχληση και το δεύτερο να μην επικαλείσαι συχνά μία γενικόλογη λαθολογία (που λειτουργεί στα μάτια των πολλών ως αποφυγή). Οι πολιτικές «μικροβιοφοβίες», η «περίεργη σχέση με τον καθρέφτη», και το να δίνεις έμφαση «στη λαγνεία του λόγου» και όχι στη ριζοσπαστικότητα του έργου, δεν βοήθησαν ποτέ και σε κανένα μέρος τον οποιονδήποτε... 

Είναι αλήθεια πως το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύτηκε δύο βασικές παραμέτρους και ήρθε στην εξουσία, γιατί μάλλον «δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά». Η μία ήταν η σημαντική φθορά της Ν.Δ. (και του παλιού πολιτικού κατεστημένου συνολικά) στις συνειδήσεις της πλειοψηφίας, και η άλλη η εμβέλεια του Αλέξη Τσίπρα (που αρκούσε για να συσπειρώσει προς μία κατεύθυνση αλλαγής επιλογής μεγάλο κομμάτι του εκλογικού ακροατηρίου).

Ακόμα και στη λογική «δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα», ακόμα και αν πάρα πολλοί δεν ενστερνίζονταν πλήρως τις πολιτικές-ιδεολογικές-φιλοσοφικές θέσεις του συγκεκριμένου κόμματος που ερχόταν (και σάρωνε σχεδόν τα πάντα στο διάβα του). Το γεγονός, μάλιστα, πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεχόταν λυσσασμένες επιθέσεις από τα media των αντιπάλων του, τον έκανε πιο αγαπητό σε πολύ κόσμο.  

Φυσικά, δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε και άλλα στοιχεία, που ανέβαζαν την τότε απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ. Στο σήμερα, στην τελική ευθεία για να μπούμε σε μία νέα κρίσιμης υφής δεκαετία, που πλέον έχουμε όλοι δει τα πεπραγμένα των τεσσάρων ετών διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μπορούμε να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα. Όταν θέτει κάποιος ορισμένους στόχους ως βασικούς και τους βάζει ψηλά στο επικοινωνιακό πεδίο οφείλει να είναι αποτελεσματικός.

Η επικοινωνία στην αρχή δημιουργεί κλίμα υπέρ σου, αλλά αν δεν ανατροφοδοτείται με συχνές εξελίξεις -που είναι «θετικά διακείμενες» προς εσένα και στα συμφέροντά σου- τότε προκύπτει θέμα. Όταν ανεβάζεις ψηλά τον πήχη πρέπει και να έχεις προετοιμαστεί σωστά και να έχεις την κατάλληλη ψυχολογία την «ώρα του άλματος». Όπως κάνουν, να το πούμε σχηματικά, οι αθλητές στο στίβο.

Το γενικό διακύβευμα του μέλλοντος, όχι μόνο όσον αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ...,  εξακολουθεί να είναι το να κάνεις σωστά τα πράγματα. Στην εποχή μας οι λογάδες, οι φαντασμένοι, οι ελλιπείς, οι αδρανείς, έχουν μικρότερο μερίδιο στην πίτα της ουσίας. Τι σημαίνει αυτό; Πρέπει να μάθεις να πείθεις πως είσαι ικανός για απτά αποτελέσματα. Ίσως όχι εκείνα που θα εκπλήξουν ή θα γράψουν ιστορία.

Αλλά, σίγουρα, εκείνα που θα αλλάξουν τις συνθήκες στην καθημερινότητα με τέτοιο τρόπο που θα το βλέπουν όλοι και θα το αναγνωρίζουν και οι πιο σοβαροί από το στρατόπεδο των αντιπάλων σου. Το 2014 ακόμα και όσοι δεν υποστήριζαν ΣΥΡΙΖΑ είναι σχεδόν βέβαιο πως καταλάβαιναν πως αυτά που έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν δυνατόν να μη βρουν απήχηση. 

Επομένως, στο κόμμα της νυν αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να καταλάβουν καλά πως οι κυβερνητικοί σχηματισμοί αναλαμβάνουν επί της ουσίας τη διαχείριση της εξουσίας σε μία χώρα μονάχα όταν εκπροσωπούν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους με όρους δημιουργικής αναδιάταξης του κάθε επιμέρους τομέα...

Όταν στην οικονομία λειτουργείς γνωρίζοντας οικονομία, όταν στον αθλητισμό λειτουργείς γνωρίζοντας τις ανάγκες του, όταν στον πολιτισμό έχεις σκοπό τη συλλογική κοινωνική πολιτισμική αναβάθμιση, όταν στην απονομή δικαιοσύνης προβαίνεις σε ισόνομη αντιμετώπιση των πάντων, όταν στην καταπολέμηση της διαφθοράς και των σκανδάλων εστιάζεις στη συγκέντρωση ατράνταχτων στοιχείων, όταν στην πολιτική βγάζεις πυγμή, «σπας αυγά για να κάνεις ομελέτα» (αλλά με την επικοινωνία να έπεται της ουσίας και των πραγματικών δρώμενων), όταν δεν φοβάσαι την κοινωνία αλλά επιδιώκεις την ενεργοποίησή της (έστω και χωρίς άμεσα και αυταπόδεικτα σημεία τομής...). 

Και του πνεύματος και της πιάτσας, και του δικαιωματισμού και της λογικής. Και της προοδευτικότητας και του εργατισμού, και της κεντρικής πολιτικής σκηνής και της μαζικής κινητικότητας. Και της ποιότητας ζωής και της προσπάθειας, και της αναδιανομής πλούτου και της παραγωγικότητας. Σε κάθε άλλη περίπτωση, θα συνεχίζεται η εναλλαγή δίχως ουσία, δίχως βήματα προς τα εμπρός και δίχως κάποιο απτό όφελος για την κοινωνική πλειοψηφία.

Η κάθε τάξη θέλει τα δικά της σαν «κακομαθημένο πιτσιρίκι», αλλά για τους «ενήλικες» το βάθος είναι προτιμότερο σε μάκρος χρόνου από την επιπόλαια βοήθεια του πρόσκαιρου. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να δώσει απαντήσεις σε τέτοια ερωτήματα;

Αυτό, πρωτίστως, πρέπει να το δουν οι ίδιοι οι άνθρωποί του που είναι επιφορτισμένοι με τη χάραξη της μελλοντικής γενικής στρατηγικής και όχι όσοι αρκούνται (από συνήθεια...) στην υπερ-προβολή των αυτονόητων της καθημερινής πολιτικής αντιπαράθεσης (με όρους ποδοσφαιροποίησης). Και προς όφελος ποιών, άραγε; Ο διεθνής παράγοντας και οι ταξικοί συσχετισμοί θέτουν πάντα τους δικούς τους όρους, μην ξεχνιόμαστε...

ΑΠΟΨΕΙΣ
Ιδανικός κι ανάξιος και σήμερα…
Εξήντα χρόνων άνθρωπος κάνει σαν μαθητούδι. Οσο μεγαλώνεις τόσο πιο δύσκολο φαίνεται. Αναλογίστηκε τον εαυτό του στα σαράντα, τότε που έπαιζε στα δάχτυλα τέτοια θέματα.
Ιδανικός κι ανάξιος και σήμερα…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο τοίχος της καλοσύνης
Ο δρόμος είχε τη δική ιστορία. Το τραγούδι έδωσε ψυχή στα πράγματα που δεν δίναμε σημασία, κι ας ήτανε ο μικροτόπος του κόσμου της γειτονιάς. Κάθε ήχος κι ένας άνθρωπος.
Ο τοίχος της καλοσύνης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το ατελείωτο δράμα της Συρίας
Ο πόλεμος στη Συρία μπαίνει σε μία διαρκή, σκοτεινή κατάσταση, γεγονός το οποίο όχι, μόνο, θα προκαλέσει το νέο και συνεχιζόμενο εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, αλλά και θα εξαλείψει οποιαδήποτε...
Το ατελείωτο δράμα της Συρίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Παρέμβαση από το Δίκτυο Χρηστών Ψυχοδραστικών Ουσιών
Όσοι αυτές τις τελευταίες μέρες εκμεταλλεύονται τους χρήστες τους εκθέτοντας και περιφέροντάς τους για ίδιον όφελος και πολιτικά παιχνίδια, εκτός από κατάπτυστοι είναι και υπόλογοι ως ο κυρίως λόγος που...
Παρέμβαση από το Δίκτυο Χρηστών Ψυχοδραστικών Ουσιών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Υπερουράνιος τόπος
Να υπήρχε λέει εκείνος ο τόπος του πλατωνικού μύθου… Ενας τόπος, ένας κόσμος ιδεατός, πέρα από οτιδήποτε υλικό, εκεί όπου υπάρχουν τα νοητά αρχέτυπα των αισθητών πραγμάτων, οι ιδέες. Καθαρή αλήθεια, καθαρή...
Υπερουράνιος τόπος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι τέσσερις σταθμοί!
Το χρονικό της «διεύρυνσης» ξεκινάει από τις 6 Δεκεμβρίου του 2008 με τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου. Με αυθόρμητη μαζική τριήμερη εξέγερση που αιφνιδιάζει όσους πίστευαν ότι η ελληνική κοινωνία κοιμάται.
Οι τέσσερις σταθμοί!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας