Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Περιμένοντας τους πεσμεργκά…

Κούρδοι στην Αθήνα σε διαμαρτυρία κατά της τουρκικής εισβολής

AP Photo/Yorgos Karahalis
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Περιμένοντας τους πεσμεργκά…

  • A-
  • A+

Κάποια κείμενα γράφονται με το μυαλό. Αλλα, και με την καρδιά. Η καλύτερη ανάλυση που έχω διαβάσει για τη συνεχιζόμενη τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία ανήκει από κοινού σε δύο «γεωπολιτικούς» πανεπιστημιακούς στο Λονδίνο, τον δικό μας Βασίλη Φούσκα και τον Τούρκο Bulent Gokay, με τίτλο «Η χρεοκοπημένη πολιτική Τραμπ στη Συρία: Οι άμαχοι θα πληρώσουν τον λογαριασμό – Η απόφαση Τραμπ επιβεβαιώνει την παρακμή της ισχύος των ΗΠΑ σε Μέση Ανατολή και παγκόσμια» (1). Το δικό μου κείμενο, ωστόσο, ανήκει στη δεύτερη κατηγορία.

Πριν από τους Αμερικανούς

Πέντε χρόνια πριν, τέλος Οκτωβρίου 2014, ως υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής της Κ.Ο. του (τότε) ΣΥΡΙΖΑ, βρέθηκα μαζί με τον σύμβουλο Εξωτερικής Πολιτικής του προέδρου του στο Σουρούτς της επαρχίας Σανλιούρφα στα τουρκοσυριακά σύνορα – ελάχιστα χιλιόμετρα από το Κομπάνι, που με τις οδομαχίες στις γειτονιές του μετατρεπόταν σε παγκόσμιο σύμβολο της αντίστασης ενάντια στον μεσαιωνικό αναχρονισμό του ISIS.

Στόχος μας ήταν κατ’ αρχήν να δούμε από κοντά την πραγματική κατάσταση, καθώς 100.000 από τους 200.000 πρόσφυγες που είχαν περάσει τα σύνορα παρέμεναν στο μικροσκοπικό Σουρούτς ελπίζοντας στη νίκη που θα τους επέτρεπε να γυρίσουν σπίτι.

Η τουρκική αστυνομία, που μας περίμενε αιφνιδιαστικά στο αεροδρόμιο, μας οδήγησε σε ένα χαοτικό στρατόπεδο προσφύγων της Ερυθράς Ημισελήνου στο Σουρούτς, αλλά και στον καϊμακάμη (νομάρχη), που μας έδωσε μέχρι και γραπτή λίστα για είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες.

Η δημοτική αρχή, που συναντήσαμε χωρίς πλέον αστυνομική συνοδεία («They don’t love the police”, όπως εξήγησε θλιμμένα ο επικεφαλής αξιωματικός), μας πήγε σε ένα τεράστιο δημοτικό προσφυγικό στρατόπεδο με πρωτοφανή (αυτο)οργάνωση και τάξη, αλλά και σε δεκάδες σπίτια στη μεθόριο, όπου φτωχές πολυπληθείς οικογένειες διέθεταν το ένα απ’ τα δύο δωμάτια του σπιτιού τους για να φιλοξενήσουν οικογένειες από το Κομπάνι.

Ηταν η πρώτη επαφή με τα γεννητούρια της έκρηξης της μεταναστευτικής κρίσης του 2015 και έδωσε αφορμή για κείμενα και συνεντεύξεις πίσω στην Ελλάδα με απαιτήσεις για δράση από την ελληνική, αλλά και τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. που είχαν επέμβει για τη διάλυση της Συρίας - ένας «οδικός χάρτης» κοινής λογικής.

Πρώτιστος στόχος βεβαίως ήταν να εκφράσουμε από κοντά στους μαχόμενους Κούρδους την έμπρακτη αλληλεγγύη μας. Αυτό το τελευταίο επιχειρήσαμε -και αποτύχαμε- να το κάνουμε από όσο πιο κοντά μπορούσαμε: περνώντας τα σύνορα προς το Κομπάνι.

Προσωπικά, θα μου μείνει ωστόσο αξέχαστη η βόλτα σε απόλυτο σκοτάδι στη ζώνη πριν από τα σύνορα, που διακοπτόταν από φωτιές αναμμένες από εθελόντριες και εθελοντές από κάθε γωνιά της Τουρκίας, οι περισσότεροι ούτε καν κουρδικής καταγωγής, που είχαν εγκαταλείψει δουλειές και σπίτια για να νιώθουν οι υπερασπιστές του Κομπάνι ότι δεν είναι μόνοι, ότι κάποιοι απέναντι αγρυπνούν μαζί τους…

Και, βέβαια, ως παρατηρητές συνόρων: Δεν ήταν ένα ή δύο τα βίντεο που μας έδειξαν η μια ή η άλλη συντροφιά με παρόμοιες εικόνες - στρατιωτικά φορτηγά, στην τουρκική πλευρά των συνόρων, που σταματούν στο αυγινό φως για να κατεβάσουν μαυροντυμένους μαχητές του ISIS που περνούν στη Συρία…

Εναν χρόνο αργότερα ο ηττημένος στο Κομπάνι ISIS εκδικήθηκε το Σουρούτς για την αλληλεγγύη του με πολύνεκρη έκρηξη.

Πέντε χρόνια αργότερα…

Κανονικά σήμερα Δευτέρα θα άρχιζε κοντά στο Καμισλί το συνέδριο του PYD. Ο επικεφαλής του PYD στην Ελλάδα, δύο δημοσιογράφοι απεσταλμένοι απ’ τις εφημερίδες τους κι εγώ θα ήμασταν η «ελληνική αντιπροσωπεία». Το Καμισλί είναι ωστόσο σήμερα ένα απ’ τα τρία μέτωπα της εισβολής. Κι έτσι το Σάββατο, αντί να ταξιδεύουμε για τα ιρακινοσυριακά σύνορα, βρεθήκαμε να συμμετέχουμε σε μια μεγάλη μαχητική διαδήλωση στην Αθήνα για τερματισμό της εισβολής.

Χιλιάδες νεαροί Συροκούρδοι, αλλά και εκπρόσωποι όλων των οργανώσεων και των κομμάτων του ιρακινού και του ιρανικού Κουρδιστάν: Εστω προσωρινά η εισβολή φαίνεται να δημιουργεί μια νέα ενότητα… Πόσο έμπρακτη θα είναι θα φανεί το επόμενο διάστημα. Πάντως, την τελευταία μέρα μας τότε στο Σουρούτς απ’ άκρη σε άκρη διέτρεξε την πόλη μια φήμη: Σήμερα έρχονται οι πεσμεργκά… Κι ο κόσμος άφησε τις δουλειές του και ξεχύθηκε στους δρόμους να τους περιμένει, χιλιάδες άνθρωποι, όλη μέρα…

Οι πεσμεργκά, που είχαν όντως καταφέρει να πάρουν άδεια διέλευσης με τον βαρύ οπλισμό που έλειπε απ’ τους υπερασπιστές του Κομπάνι, θα περνούσαν τα τουρκοσυριακά σύνορα στο Σουρούτς και θα έστηναν τα όπλα τους σε λόφους γύρω απ’ το Κομπάνι (σε όσους δεν είχε στήσει το ISIS τον βαρύ οπλισμό του, με τον οποίο βομβάρδιζε καθημερινά την πόλη) δέκα μέρες αργότερα – βοηθώντας αποφασιστικά στην τελική νίκη.

Μετά τους Αμερικανούς

Η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή, παραβιάζοντας την κυριαρχία της Συρίας, ξεκίνησε το 2016. Σήμερα ο Τραμπ αναφέρεται στους Συροκούρδους συμμάχους του σαν να είναι μισθοφόροι ή σαν να τους έκαναν χάρη: Σας δώσαμε πυρομαχικά, σας δώσαμε όπλα, σας δώσαμε χρήματα, τι άλλο θέλετε; Εμείς δεν σας είδαμε στη Νορμανδία τη μέρα της απόβασης, εσείς έτσι κι αλλιώς θα πολεμούσατε τον ISIS, τη δική σας γη υπερασπιστήκατε… Ή, όπως γράφει αρθρογράφος της ισραηλινής «Χααρέτζ» για το μήνυμα των ΗΠΑ: «Επιτελέσατε τον ρόλο σας, τώρα μπορείτε να πάτε στον διάβολο».

Μεταξύ των χιλιάδων αναλύσεων, κρατώ αυτή του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία, Τσας Φρίμαν: «Ο Τραμπ, όπως έκαναν αρκετοί απ’ τους προκατόχους του τον προηγούμενο και τον τελευταίο αιώνα, έστρεψε την πλάτη του σε ένα τμήμα των Κούρδων που εμφανίζονταν να έχουν την εύνοια των ΗΠΑ, αφού οι υπηρεσίες πληροφοριών και το στρατιωτικό κατεστημένο τούς είχαν ανεύθυνα πείσει ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν τα συμφέροντά τους για αυτοδιάθεση».

Σύμφωνα με το CNN, σε μυστική επιστολή του προς τον αναπληρωτή ειδικό απεσταλμένο του Διεθνούς Συνασπισμού για τη νίκη επί του «Ισλαμικού κράτους», Γ. Ρέμπουκ, ο στρατηγός Μαζλούμ Κομπανί Αμπντί γράφει: «Μας εγκαταλείψατε. Αφήνετε να μας σφάξουν. Δεν είστε διατεθειμένοι να προστατεύσετε τους πολίτες, αλλά δεν θέλετε να έρθει κάποια άλλη δύναμη να μας προστατεύσει.

Μας πουλήσατε… Θέλω να ξέρω εάν είστε ικανοί να προστατεύσετε τους ανθρώπους μου από αυτές τις βόμβες ή όχι. Πρέπει να γνωρίζω, γιατί αν δεν μπορείτε, πρέπει να συμφωνήσω με τη Ρωσία και τον Ασαντ και να προσκαλέσω τα αεροπλάνα τους στην περιοχή για να μας προστατεύσουν». Οπως σημειώνει το CNN, οι ΗΠΑ δεν θέλουν οι Κούρδοι να στραφούν στους Ρώσους.

Το λέει απλά ο Σεΐτ Αλντογάν, κουρδικής καταγωγής δημοσιογράφος που ζει στην Αθήνα: «Ποτέ και καμία ιμπεριαλιστική δύναμη δεν ήταν και δεν θα είναι προς το συμφέρον των λαών. Από την αρχή του συριακού πολέμου γίνανε διάφορες συμμαχίες οι οποίες ήταν ενάντια στα δίκαια αιτήματα του κουρδικού λαού». Για να συμπληρώσει: «Βέβαια, αυτό είναι θέμα μιας άλλης συζήτησης».(2)

Οντως, άλλη είναι τώρα η συζήτηση που πρέπει να γίνει. Πώς θα οικοδομηθεί ένα συνεχές κίνημα αλληλεγγύης για τον τερματισμό της εισβολής πριν γίνει ανεπανόρθωτη ζημιά – στους δρόμους και πολιτικά.

(1) «Trump’s bankrupt Syria policy civilians pay the price» opendemocracy.net 10.10.2019
(2) «Η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας και η εισβολή στη Συρία», Βαθύ κόκκινο 10.10.2019

*Πρώην υπουργός

ΑΠΟΨΕΙΣ
«Πράσινο φως» ΗΠΑ στον Ερντογάν
Με δεδομένη την πρόθεση του Ερντογάν να αλλοιώσει την εθνολογική ταυτότητα της περιοχής με μαζική εγκατάσταση Σύρων Αράβων προσφύγων, είναι σαφές ότι οι Κούρδοι της Συρίας καλούνται στην ουσία να ανεχθούν μια...
«Πράσινο φως» ΗΠΑ στον Ερντογάν
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πυροτεχνήματα απειλών…
Μαξιμαλιστική ρητορική δίχως αντίκρισμα μοιάζουν οι απειλές του Ερντογάν για ανεξέλεγκτες προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη εάν δεν γίνει αποδεκτό το σχέδιό του για μετακίνηση τριών εκατομμυρίων προσφύγων σε...
Πυροτεχνήματα απειλών…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ζώνη… διαφωνίας
Η επένδυση των ΗΠΑ στο Κουρδικό δεν αφορά μόνον τους συσχετισμούς της επόμενης μέρας στη Συρία, αλλά εντάσσεται σε μια ευρύτερη πολιτική ανάσχεσης και εξισορρόπησης της περιφερειακής επιρροής του Ιράν.
Ζώνη… διαφωνίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα μετα-οθωμανικά οράματα του Ταγίπ Ερντογάν
Ο Ερντογάν έχει εντείνει την εκστρατεία του για την επιβολή του στον παγκόσμιο μουσουλμανικό χώρο εν είδει προάσπισης των δικαιωμάτων των μουσουλμάνων των πρώην οθωμανικών περιοχών ενέργεια που θεωρει καθήκον...
Τα μετα-οθωμανικά οράματα του Ταγίπ Ερντογάν
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η κρίση της τουρκικής οικονομίας και το νέο «Ανατολικό Ζήτημα»
Οι κακές σχέσεις με το Ισραήλ, η προσέγγιση με τη Ρωσία και η επαμφο­τερίζουσα στάση απέναντι στο Ιράν ήταν τα τρία στοιχεία που έφεραν την Αγκυρα αντιμέτωπη με την αμερικανική πολιτική. Η αμερικανική...
Η κρίση της τουρκικής οικονομίας και το νέο «Ανατολικό Ζήτημα»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το Κουρδικό ως παράγοντας εξωτερικής πολιτικής
Η σχετικά πρόσφατη συνάντηση του προέδρου της Κουρδικής Αυτόνομης Περιοχής του Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί, με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, στην Ουάσινγκτον (3-8 Μαΐου 2015) και οι αλλεπάλληλες επισκέψεις...
Το Κουρδικό ως παράγοντας εξωτερικής πολιτικής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας