Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εχουμε να δώσουμε μια μάχη για την επόμενη μέρα
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εχουμε να δώσουμε μια μάχη για την επόμενη μέρα

  • A-
  • A+

Ζούμε σε μια «εικονική πραγματικότητα» μετά τις εκλογές του Ιουλίου. Η οικονομία καλπάζει, οι αγορές εμπιστεύονται τον πρωθυπουργό, η ανεργία μειώθηκε, η κυβέρνηση προχώρησε σε αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις για το καλό των εργαζομένων, η ανάπτυξη είναι ταχύτατη, το περιβάλλον προστατεύεται από τις απειλές αρχαιολόγων και οικολόγων, ενώ η προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών τελικά μπορεί να είναι και καλή… Ολα αυτά απλώς επειδή έχουμε τη Ν.Δ. στην κυβέρνηση.

Αν δεν υπήρχαν το διαδίκτυο, η «Αυγή», η «Εποχή» και τα υπόλοιπα (ελάχιστα) ΜΜΕ που σέβονται τον ρόλο τους και την αποστολή τους, θα πιστεύαμε όλοι πως ζούμε ξαφνικά σε έναν κόσμο μαγικό, σε μια, άλλη, υπέροχη χώρα όπου ξαφνικά όλα μέσα σε δύο μήνες έχουν διορθωθεί. Αντιθέτως ζούμε σε μια χρονική περίοδο όπου η «δεξιά πολυφωνία» των μέσων επικοινωνίας δημιουργεί μια φανταστική εικόνα για την κυβέρνηση της Ν.Δ. και προσωπικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Με λογική και στρατηγική μάρκετινγκ αλλά και με fake news δημιουργούν μια εικόνα τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε αντιδιαστολή βέβαια με την πραγματικότητα. Μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ κατά 22% και για τα κανάλια είναι σωτηρία για τη μεσαία τάξη, ενώ όταν είχε ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθετήσει τη μείωση 30% ήταν προεκλογικό. Μειώνεται η ανεργία και είναι έργο της Ν.Δ. Ανακοινώνεται το πρωτογενές πλεόνασμα για το α΄ εξάμηνο 2019 και αυτό έργο της Ν.Δ. Δεν θα δοθεί φέτος κοινωνικό μέρισμα και δεν υπάρχει ως είδηση πουθενά.

Δεν πρέπει να μας ξενίζει καθώς είναι η ίδια στρατηγική με την οποία τη δεκαετία του ’80 «άνθησε» ο νεοφιλελευθερισμός, ενώ ενισχυόταν η ιδεολογία του ατομισμού και του lifestyle. Χαρακτηριστικά τα παραδείγματα των ΗΠΑ με την εκλογή του Ρέιγκαν, που στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στην προπαγάνδα του FOXNews, αλλά και της ιδεολογικής επιβολής του «θατσερικού μοντέλου» που δήλωνε ότι «ο κόσμος έχει ξεχάσει πως μόνο το άτομο έχει σημασία... Η οικονομία είναι η μέθοδος, ο στόχος είναι να αλλάξουμε την καρδιά και το μυαλό».

Αντίστοιχη εποχή ζούμε λοιπόν και σήμερα. Δυστυχώς βλέπουμε μια «τηλεοπτική» επικράτηση της λογικής Τράμπ και στην Ευρώπη με την ενίσχυση της πολιτικής των Σαλβίνι, Ορμπαν, Λεπέν. Ακόμα και μετά την κρίση του 2008 για την οποία ευθύνεται κυρίως αυτή η νεοφιλελεύθερη λογική. Η πολιτική που ευθύνεται για την κρίση δυστυχώς επιβραβεύεται και ενισχύεται.

Εχουμε να δώσουμε μια ιδεολογική μάχη απέναντι στη λογική πως η κοινωνική πρόοδος ταυτίζεται με την ατομική μας ευημερία, πως η παιδεία είναι μόνο η εξειδίκευση, πως η εργασία είναι η απασχόληση χωρίς ωράριο και σταθερή αποζημίωση, πως για να έχεις υγειονομική περίθαλψη πρέπει να πληρώνεις ιδιωτική ασφάλιση, πως για να νιώθεις ασφάλεια πρέπει να υπάρχει αστυνομοκρατία ή εθνοφυλακή στα αστικά κέντρα.

Μια ιδεολογική μάχη απέναντι στο παράδοξο να γοητεύεται η μεσαία τάξη, οι χαμηλόμισθοι και οι συνταξιούχοι από τη λογική του νεοφιλελευθερισμού, ο οποίος βρίσκει για τα υπαρκτά τους προβλήματα έναν αποδιοπομπαίο τράγο όπως είναι οι άνεργοι, που παίρνουν επιδόματα ενώ θα μπορούσαμε αυτά τα χρήματα να τα δίνουμε έτσι αόριστα για επενδύσεις, οι μετανάστες που, αντί να καθίσουν στις ρημαγμένες από τον πόλεμο χώρες τους, έρχονται στην Ευρώπη για να ζήσουν σε σκηνές, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που φοροδιαφεύγουν αλλά και οι τεμπέληδες δημόσιοι υπάλληλοι… Εξαρτάται κάθε φορά σε ποιο κοινό απευθύνονται.

Σε αυτή την ιδεολογική μάχη, στα επίδικα και στα ερωτήματα της εποχής μας εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία οφείλουμε να δώσουμε απάντηση με προγραμματικό λόγο, με στοχευμένες δράσεις, με τεκμηριωμένη πρόταση, με συστράτευση όλων των δημοκρατικών πολιτών, όλων των πολιτών που θέλουν μια ανοιχτή και ανεκτική κοινωνία, όλων εκείνων που παλεύουν κατά των ανισοτήτων. Να δημιουργήσουμε την εναλλακτική εκείνη πρόταση για το νέο παραγωγικό μοντέλο και την 4η βιομηχανική επανάσταση, για την κλιματική αλλαγή και την εξάντληση των φυσικών πόρων. Να δημιουργήσουμε τις πολιτικές εκείνες συνθήκες για την εξάλειψη των οικονομικών ανισοτήτων αλλά και την ανάκτηση των εργασιακών δικαιωμάτων, να δημιουργήσουμε το όραμα για την επόμενη ημέρα.

Σε αυτή την προσπάθεια, σε αυτό το εγχείρημα είναι αναγκαίο να συμμετέχουν όλοι οι προοδευτικοί, αριστεροί, δημοκρατικοί ενεργοί πολίτες, όποιος πιστεύει πως μπορεί να συμβάλει σε αυτή. Σε αυτή την πορεία προς το συνέδριο αλλά και στο ίδιο το συνέδριο θα πρέπει να εκφραστούν όλοι αυτοί οι πολίτες. Δεν φτάνει όμως απλώς να αυξήσουμε τα μέλη μας, αλλά χρειάζεται να δούμε την ανασυγκρότηση του κόμματος.

Οφείλουμε να συνθέσουμε όλες τις απόψεις όχι μόνο με όρους ιδεολογικοπολιτικούς, αλλά και με όρους οργανωτικούς. Να βρει ο καθένας τον εαυτό του σε αυτό το εγχείρημα, να συμμετέχουν όλοι στις οργανωτικές δομές, αλλά κυρίως να πειστεί ο κάθε πολίτης πως πρέπει να δώσουμε μαζί τη μάχη για να αλλάξουμε την κοινωνία, να παλέψουμε μαζί για ένα καλύτερο μέλλον. Δεν μπορούμε να χρονοτριβούμε, δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου. Οι πολιτικές εξελίξεις είναι ταχύτατες, το νεοφιλελεύθερο μπλοκ προχωράει και εμείς οφείλουμε να ανασυντάξουμε, να οργανώσουμε, να παρουσιάσουμε αυτή την εναλλακτική πρόταση και να αγωνιστούμε με όλο τον λαό όχι μόνο για την επόμενη μέρα, αλλά και για να μη χαθούν όσα με κόπο κέρδισε τα προηγούμενα χρόνια.

* Μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και περιφερειακός σύμβουλος στην Περιφέρεια της Αττικής

ΑΠΟΨΕΙΣ
Δηλώνουν κατηγορηματικά... και μετά ανακαλούν
Είναι πάμπολλα τα γεγονότα-fake news από επώνυμα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και από φιλοκυβερνητικούς δημοσιογράφους, με ένα κοινό στοιχείο: όλα στρέφονται κατά του ΣΥΡΙΖΑ, κατά της Αριστεράς.
Δηλώνουν κατηγορηματικά... και μετά ανακαλούν
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποια ανάπτυξη με τη Ν.Δ.
Τα μέχρι τώρα δείγματα γραφής περί την ανάπτυξη από τη νέα κυβέρνηση δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό, με τον Αδωνι Γεωργιάδη επικεφαλής του αντίστοιχου υπουργείου, ο οποίος έσπευσε να κάνει «τεμενάδες» στον...
Ποια ανάπτυξη με τη Ν.Δ.
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αστοί και προλετάριοι
Ακουγα, τις προάλλες, τον Πορτοσάλτε να αναφέρεται υπερηφάνως στην αστική παράταξη, της οποίας, ευλόγως, θεωρεί τον εαυτό του επίλεκτο μέλος. Εχω ακούσει και τους Βορίδη και Γεωργιάδη να αναφέρονται -με τη...
Αστοί και προλετάριοι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ιδιωτικά δίκτυα σημαίνουν κακές και ακριβές υπηρεσίες
Σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή και διεθνή πρακτική, η Ν.Δ. επιλέγει για την Ελλάδα την αντίστροφη πορεία. Δεν θέλει να ξεπουλήσει μονάχα τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ. Στο στόχαστρο έχει βάλει και τα κερδοφόρα –μετά το...
Ιδιωτικά δίκτυα σημαίνουν κακές και ακριβές υπηρεσίες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ελληνική κοινωνία υπό επιτήρηση
Στόχος της δεξιάς πολιτικής ως αστυνομίας δεν είναι η περιφρούρηση του Πανεπιστημίου, αλλά η μετατροπή της δημόσιας πολιτικής σε κρατική βία. Αναφέρω και ένα άλλο περιστατικό κρατικής βίας και αυτό είναι το...
Η ελληνική κοινωνία υπό επιτήρηση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. επέβαλαν ίσα βάρη στον λαό
Η νέα κυβέρνηση της Ν.Δ. κατηγορεί την προηγούμενη των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. ότι επέβαλε δυσβάστακτα βάρη στον λαό και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. εκτόξευε την ίδια κατηγορία εναντίον των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ....
Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. επέβαλαν ίσα βάρη στον λαό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας