Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Προϋπολογισμός μιας... χρήσεως
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προϋπολογισμός μιας... χρήσεως

  • A-
  • A+

Ωρες ώρες αναρωτιέται κανείς αν οι άνθρωποι που διαφεντεύουν τις τύχες αυτού του τόπου έχουν συναίσθηση της πραγματικότητας και αν μπορούν να ιεραρχήσουν τις προτεραιότητες στη διαχείριση των κοινών.

Ολες οι μνημονιακές κυβερνήσεις κοτσάρουν ένα «για το καλό μας» και ξεκινούν τις κατεδαφίσεις. Από την ακροτελεύτια φράση του διαγγέλματος του Γιωργάκη τον Απρίλιο του 2010, σύμφωνα με την οποία το Μνημόνιο θα μας απελευθερώσει «...από επιτηρήσεις και κηδεμονίες», μέχρι τον Μητσοτάκη και τις εξαγγελίες για ανάπτυξη που θα μας γλιτώσουν από την ανέχεια, όλοι τους -μηδενός εξαιρουμένου- σερβίρουν τον «θάνατο» σε πολυτελή συσκευασία δώρου.

Και δεν είναι τα δεινά που συσσωρεύουν στις πλάτες των πολλών, όσο ότι ναρκοθετούν το μέλλον των παιδιών, των εγγονιών και των δισέγγονών μας υποδυόμενοι τους σωτήρες και τους «ιατρούς» όλων των δεινών. Στη λογική αυτή έχει συνταχθεί και ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε στη Βουλή και ο οποίος σε κάνει να σκέφτεσαι τον σερβιτόρο του «Τιτανικού» που πληροφορεί τους επιβάτες για το δείπνο πέντε λεπτά πριν χαθεί στα παγωμένα νερά του Ατλαντικού.

Τα γερμανικής εμπνεύσεως και επιβολής μνημόνια πτωχοποίησαν, περιθωριοποίησαν και συνέθλιψαν τους περισσότερους Ελληνες. Ομως το μεγαλύτερο από τα δεινά που εκόμισαν είναι ότι είναι «συρρίκνωσαν» τη χώρα.

Η δημογραφική «θηλιά» που μέρα με τη μέρα σφίγγει αποτελεί την πιο «θανατηφόρα» απειλή που άφησαν πεσκέσι οι δανειστές. Δεν είναι μόνο ότι οι νέοι Ελληνες δεν κάνουν παιδιά και ότι οι παλιοί ακολουθούν το... αναπόφευκτο της ζωής, αλλά ότι -το σημαντικότερο- χιλιάδες αγόρια και κορίτσια φεύγουν κρίνοντας ότι τα παιδιά τους θα πρέπει να γεννηθούν και να μεγαλώσουν σε άλλους τόπους.

Ολες οι σχετικές έρευνες που αφορούν τη δημογραφική συρρίκνωση καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: λιγοστεύουμε και γερνάμε. Σε ελάχιστες δεκαετίες από σήμερα η μείωση του πληθυσμού θα κυμαίνεται από 2% έως 25%.

Η αρνητική ανάπτυξη του πληθυσμού της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, κορυφώθηκε το 2013, όταν άγγιξε το -0,725%, ενώ για το έτος 2017 οι γεννήσεις ήταν 88.553 και οι θάνατοι 124.501.

Τα στοιχεία του ΟΗΕ δείχνουν ότι ο ελληνικός πληθυσμός αναμένεται να μειωθεί στα 10.668.000 κατοίκους το 2050, ενώ η πτωτική τάση αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι το 2100 που θα διαμορφωθεί σε 9.365.000 κατοίκους. Η EUROSTAT για το 2050 προβλέπει συρρίκνωση του πληθυσμού στα 8.911.800 κατοίκους. Αλλοι οργανισμοί, όπως η IIASA, για το 2050 προβλέπουν πληθυσμό 10.031.900 κατοίκων.

Αυτή η δημογραφική συρρίκνωση θα ανατρέψει όλα όσα σήμερα ο μέσος Ελληνας θεωρεί ως δεδομένα. Το συνταξιοδοτικό, οι παροχές υγείας, τα προγράμματα πρόνοιας, τα φορολογικά έσοδα, ακόμα και οι επενδύσεις θα τιναχτούν στον αέρα, καθώς λεφτά δεν θα υπάρχουν. Αυτό το αντιλαμβάνεται κανείς αν λάβει υπόψη του ότι ο πληθυσμός παραγωγικής και εργάσιμης ηλικίας θα μειωθεί σε απόλυτες τιμές από τα 7 εκατομμύρια το 2015 στα 4,8-5,5 εκατομμύρια, με αποτέλεσμα ο ενεργός πληθυσμός να συρρικνωθεί κατά 1-1,5 εκατομμύρια άτομα το 2050.

Για να διατηρηθούν λοιπόν στα σημερινά επίπεδα οι κοινωνικές παροχές θα πρέπει οι φόροι και οι εισφορές –αποπληθωρισμένα- να αυξηθούν τουλάχιστον κατά 20% σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα. Και επειδή αυτό με ανάπτυξη 1%-2% θα είναι εξίσου καταστροφικό, οι ηγεσίες θα προωθήσουν προκρούστειες πολιτικές. Και φυσικά όλα τα δεινά των μνημονίων θα εξακολουθήσουν να υφίστανται, και μάλιστα πολλαπλασιαζόμενα.

Το brain drain θα συνεχιστεί, η κοινωνική ασφάλιση θα επιδεινωθεί, τα συστήματα εκπαίδευσης και υγείας θα εξατομικευτούν και σε μεγάλο μέρος τους θα ιδιωτικοποιηθούν, ενώ οι εργασιακές πολιτικές θα επιστρέψουν στον Μεσαίωνα. Και φυσικά σε ένα τέτοιο περιβάλλον, όπου οι κοινωνικές αντιθέσεις θα οξύνονται και θα εντείνονται, οι στόχοι για την εξυπηρέτηση του θηριώδους δημόσιου χρέους θα απομακρύνονται καθώς η οικονομική συρρίκνωση θα λειτουργεί ως αυτοτροφοδοτούμενο σαρκοφάγο τέρας.

Δυστυχώς, για αυτό το δυσοίωνο μέλλον κανείς από τους κυβερνήτες δεν λέει τίποτα περισσότερο πέραν κάποιων γενικόλογων και αόριστων αναφορών. Το έργο επαναλήφθηκε και φέτος, με το πιο επίσημο οικονομικό κείμενο του κράτους: τον προϋπολογισμό.

Ομοια με πέρσι, πρόπερσι... οι συντάκτες και οι πολιτικοί προϊστάμενοι ακολούθησαν την πεπατημένη: την αριθμητική παράθεση στόχων και επιδιώξεων που παράγουν πολιτικά αποτελέσματα, αλλά αγνοούν την πολιτική. Αυτή την εκκωφαντική σιωπή δεν περιμέναμε να τη σπάσει η νεοφιλελεύθερη Δεξιά.

Υπό μία έννοια η δημογραφική συρρίκνωση τη βολεύει για να επιταχύνει το πρόγραμμά της, καθώς θα το ενδύσει με τον μανδύα της αναγκαιότητας.

Ομως η Αριστερά, η οποία θέλει να εμφανίζει τον εαυτό της ως την έκφραση της σωφροσύνης και της υπευθυνότητας, γιατί σιωπά; Γιατί αφήνει να πάνε τα πράγματα στο απροχώρητο; Γιατί δεν ευαισθητοποιεί; Γιατί δεν κινητοποιεί;

Αραγε δεν γνωρίζει ότι η δημογραφική πενία στην οποία έχει περιπέσει ο τόπος είναι -βραχυπρόθεσμα- μη αναστρέψιμη και ότι πλέον το παιχνίδι δεν βρίσκεται στα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά στο πόσοι θα έχουν απομείνει για να πληρώνουν;

* δημοσιογράφος, συγγραφέας

ΑΠΟΨΕΙΣ
Κορονοϊός και νεοφιλελευθερισμός
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εκμεταλλευόμενη τον απόλυτο έλεγχο των ΜΜΕ και την αρχική αίγλη που της προσέδωσε η σχετικά έγκαιρη λήψη των μέτρων καραντίνας, αρνείται πεισματικά να προχωρήσει σε σοβαρά μέτρα στήριξης...
Κορονοϊός και νεοφιλελευθερισμός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο δεύτερος Μητσοτάκης του κ. Σαμαρά
Τελικά το αίμα νερό δεν γίνεται. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ύστερα από μια μεγάλη προσπάθεια να γεφυρώσει το χάσμα που χώριζε τον πατέρα του και την υπόλοιπη οικογένειά του από τον Αντώνη Σαμαρά, βρίσκεται και...
Ο δεύτερος Μητσοτάκης του κ. Σαμαρά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Και το όνομα αυτού: 280-285!
Οι πληροφορίες λένε ότι το πρόσωπο για την Προεδρία της Δημοκρατίας έχει βρεθεί, έχει τη συναίνεση των δύο πρώην πρωθυπουργών της Ν.Δ., Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά, και έχει κλειδώσει! Και το όνομα αυτού...
Και το όνομα αυτού: 280-285!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αλλο 33% αύξηση κι άλλο μηδενική, κ. υπουργέ
Αν η Ν.Δ. πίστευε σε ρυθμούς ανάπτυξης 4%, τότε ο διπλάσιος ρυθμός αύξησης του κατώτατου μισθού θα οδηγούσε μέσα στην τριετία 2019-2022 σε συνολική αύξηση 33% κι όχι 11% που εκτιμά ο υπουργός.
Αλλο 33% αύξηση κι άλλο μηδενική, κ. υπουργέ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η μυρωδιά του κρέατος
Η Νέα Γλώσσα, που ξυλοκοπούσε τον κ. Μπουτάρη, αμαύρωνε τη μνήμη του Ολοκαυτώματος, πολιορκούσε δημοκρατικά εκλεγμένους υπουργούς και βουλευτές μέσα στα σπίτια τους, είναι πια εδώ και είναι κράτος! Για την...
Η μυρωδιά του κρέατος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενας προϋπολογισμός αλλιώτικος από τους άλλους
Ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του αγνόησαν –ή μήπως αδιαφόρησαν;– την ιστορική γνώση, η οποία δείχνει ότι ο καλύτερος τρόπος για την προώθηση των δημοκρατικών αξιών είναι η περισσότερη εκπαίδευση σε...
Ενας προϋπολογισμός αλλιώτικος από τους άλλους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας

ΚΛΕΙΣΙΜΟ