Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Να πιάσουμε το νήμα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Να πιάσουμε το νήμα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης

  • A-
  • A+

Κάθε πρώτο βήμα και κάθε νέο ξεκίνημα, όποιο κι αν είναι αυτό, ουσιαστικά είναι ένα ρίσκο. Ρισκάροντας προχωράμε και προοδεύουμε. Το μόνο βέβαιο στο σύμπαν, στον πλανήτη μας, στη ζωή, είναι η εξέλιξη. Οσοι ζωντανοί οργανισμοί δεν την ακολουθούν μοιραία αποκλείονται από το μέλλον.

Τα πολιτικά κόμματα είναι κι αυτά ζωντανοί οργανισμοί. Αποτελούνται από ανθρώπους κι απευθύνονται στους ανθρώπους. Είναι φορείς πολιτικής, άρα ζωντανά κύτταρα της κοινωνίας και βασικά συστατικά στοιχεία της δημοκρατίας. Επομένως, ένα πολιτικό κόμμα οφείλει κι αυτό να ακολουθεί την εξέλιξη. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό: οφείλει να παρεμβαίνει και να διαμορφώνει τις εξελίξεις. Κι αυτός είναι ο βασικός στόχος που πρέπει να πετύχουμε στον ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης μέρας.

Η Διακήρυξη - Κάλεσμα της Κ.Ε. είναι η εκκίνηση αυτής της προσπάθειας. Είναι η γενέθλια πράξη μιας νέας και νικηφόρας πορείας.

Γι’ αυτήν τη νικηφόρα πορεία, είναι αναγκαίο να τιμήσουμε τους κοινούς μας αγώνες και να αφήσουμε στη λήθη όσα μας πλήγωσαν. Οπως το 1974 ήταν οι γενιές της Εθνικής Αντίστασης, των αποκλεισμένων από το μετεμφυλιακό κράτος της Δεξιάς, της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, οι οποίες κλήθηκαν να βρουν όλα όσα τους ενώνουν, να συνθέσουν και να συνδιαμορφώσουν απόψεις για τη δημιουργία ενός φορέα που τελικά σφράγισε καταλυτικά την Γ’ Ελληνική Δημοκρατία.

Τότε, πολίτες από διαφορετικές πολιτικές και κομματικές αφετηρίες κατόρθωσαν να επιτύχουν τη διαμόρφωση ενός Κινήματος το οποίο έμελλε με την παρουσία και τη δράση του να καθορίσει, εν πολλοίς, τη σύγχρονη Ελλάδα, με τα θετικά και τα αρνητικά της.

Ετσι, σήμερα, καλούμαστε να ενώσουμε τις γενιές του Πολυτεχνείου, της Αλλαγής του ‘81, της Ενωμένης Ευρώπης και του ευρώ, της οικονομικής και κλιματικής κρίσης. Το προσκλητήριο που απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας αφορά όλες και όλους τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες. Αφορά τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις του τόπου μας, που πρέπει να ενισχυθούν και να προστατευτούν έναντι του κρατικοδίαιτου καπιταλισμού, που συντηρεί κι επαναφέρει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Αφορά τους αγρότες, τον κόσμο της εργασίας, τους ανθρώπους του ιδιωτικού τομέα, την υγιή επιχειρηματικότητα, τις νέες και τους νέους που θέλουν να ανεξαρτητοποιηθούν, να ονειρευτούν και να δημιουργήσουν. Είναι χρέος μας να τους δώσουμε βήμα λόγου και να τους τοποθετήσουμε στην πρώτη γραμμή.

Αυτό που πρέπει να δημιουργήσουμε είναι ένα κόμμα ζωντανό, με αυτοκριτική, με πυγμή, με γρήγορα αντανακλαστικά, ένα κόμμα καίριων παρεμβάσεων. Ενα κόμμα που θα είναι παρόν στην καθημερινότητα των πολιτών. Ενα κόμμα εξωστρεφές κι ανοιχτό, πρωτοπόρο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στα συνδικάτα και τα πανεπιστήμια. Θέλουμε ένα κόμμα με στίγμα, ταυτότητα, χωρίς αγκυλώσεις.

Χρειάζεται να συγκροτήσουμε έναν πολιτικό φορέα έτοιμο να διαχειριστεί τις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες που δημιουργούνται από τις διεθνείς κι ευρωπαϊκές εξελίξεις, που θα έχει έτοιμες και ρεαλιστικές λύσεις για ενδεχόμενους κινδύνους και κλυδωνισμούς.

Η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, τα υπαρκτά, αλλά και τα αναδυόμενα κέντρα εξουσίας και οικονομικής ισχύος αναμφίβολα θα επηρεάσουν και τη δική μας χώρα και πρέπει να έχουμε τα μάτια μας στραμμένα στα γεγονότα, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι. Εχουμε, επιπλέον, να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, καθώς και να σχεδιάσουμε πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Πρέπει να διαμορφώσουμε ολοκληρωμένο σχέδιο για το πώς οι νέες τεχνολογίες θα χρησιμοποιηθούν προς όφελος των πολλών, πώς θα δημιουργήσουμε νέες θέσεις αξιοπρεπούς εργασίας, αλλά και πώς θα καταπολεμήσουμε την όλο και αυξανόμενη φτώχεια.

Στο εσωτερικό της χώρας έχουμε να διαχειριστούμε μια σκληρή δεξιά και νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση, που απαιτεί έναν ισχυρό προοδευτικό πόλο –όχι μόνο ως ανάχωμα, αλλά και ως εναλλακτική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης. Μια πρόταση με λύσεις για την οικονομία, την πράσινη ανάπτυξη, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, την ενίσχυση των ατομικών δικαιωμάτων, την εξωστρέφεια της χώρας, την ενίσχυση του ρόλου της διεθνώς, τη δίκαιη αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και του προσφυγικού, πάντα με σεβασμό στον άνθρωπο και τις διεθνείς συμβάσεις.

Σε αυτό το εγχείρημα όλες και όλοι έχουν τεράστια αξία. Το προοδευτικό φάσμα είναι ευρύ και η κάθε διαβάθμισή του μπορεί να στοχεύσει και να πείσει διαφορετικά τμήματα της κοινωνίας. Χρειαζόμαστε συνεργασία και σεβασμό στις κοινές αρχές και αξίες, αλλά και στη διαφορετικότητα.

Ηρθε η ώρα να συγκροτήσουμε τη μεγάλη προοδευτική παράταξη, να δείξουμε έμπρακτα την εμπιστοσύνη μας σε αυτούς που εμπιστεύτηκαν τον Αλέξη Τσίπρα στις 7 Ιουλίου. Είναι καθήκον μας απέναντι στην Ιστορία και, κυρίως, στο μέλλον να δώσουμε κίνητρο στους πολίτες που μας στήριξαν να εγγραφούν, να ασχοληθούν, να έχουν λόγο και να συμμετάσχουν δημιουργικά. Να γράψουμε μαζί το νέο κεφάλαιο της μεγάλης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης.

Το χρέος μας είναι να νιώσουν οι προοδευτικοί πολίτες ότι είναι συμμέτοχοι στη νέα πορεία. Οτι ανταποκρινόμαστε στην ιστορική πρόκληση για την ισχυρή προοδευτική παράταξη, που θέλει και μπορεί να πιάσει το νήμα για τις μεγάλες προοδευτικές αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος.

*βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ΣΥΡΙΖΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ιδέα της Ευρώπης και η Ευρωπαϊκή Ενωση
Οταν μιλάμε για Ευρώπη, δεν εννοούμε ένα κλειστό γεωγραφικό κέντρο του Μεσαίωνα, το οποίο αποκρούει εισβολείς από άλλες γεωγραφικές περιοχές του πλανήτη. Εννοούμε μία συνειδησιακή οντότητα, η οποία...
Η ιδέα της Ευρώπης και η Ευρωπαϊκή Ενωση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μπορεί η Ιταλία να εκφασιστεί (ξανά);
Οσοι δεν αφήνονται στη λήθη, αναγνωρίζουν στα κληροδοτήματα της Ιστορίας την ίδια περιφρόνηση με την οποία ο Σαλβίνι αντιμετωπίζει την Ε.Ε. και τις απειλές της για κυρώσεις, στην περιφρόνηση των υποχρεώσεών...
Μπορεί η Ιταλία να εκφασιστεί (ξανά);
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πολιτικός αναστοχασμός: 70 χρόνια από το τέλος του Εμφυλίου
Η συμπλήρωση 70 χρόνων από το τέλος του εμφυλίου πολέμου προσφέρεται ως ιστορική στιγμή πολιτικού αναστοχασμού. Μπορούμε όλοι μας, πολίτες και πολιτικοί, να σκεφτούμε «πράγματα» που έχουν να κάνουν με τη...
Πολιτικός αναστοχασμός: 70 χρόνια από το τέλος του Εμφυλίου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Απόπειρα ανατροπής
Αν η λέξη «μοναρχία» αντικατασταθεί από τη λέξη «μιντιοκρατία» και η «ξένη κηδεμονία» συμπληρωθεί με τον όρο «μνημονιακή επιτροπεία», τότε ίσως προκύπτει αβίαστα το ερώτημα: Ομιλία Αλέξη Τσίπρα 2012 – 2017;...
Απόπειρα ανατροπής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Νίκος Μπελογιάννης και το ηθικό πλεονέκτημα
Τον Νίκο Μπελογιάννη δεν ετίμησαν στην Αμαλιάδα ούτε οι «νικητές» ούτε οι «ηττημένοι» του εμφυλίου πολέμου. Τον ετίμησε, ως παλλαϊκό ήρωα, η επίσημη δημοκρατική πολιτεία διά της παρουσίας των φυσικών...
Ο Νίκος Μπελογιάννης και το ηθικό πλεονέκτημα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το φιλελεύθερο μίσος
Ο φιλελευθερισμός γενικά υπήρξε αντίπαλος της δημοκρατίας. Δεν ωρρώδησε, μάλιστα, μπροστά σε τίποτε, όταν απαιτήθηκε. Η φιλελεύθερη υποστήριξη της αποικιοκρατίας, στο όνομα της ανωτερότητας της λευκής φυλής,...
Το φιλελεύθερο μίσος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας