• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.4°C / 27.9°C
  0 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.8°C / 25.8°C
  2 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 20.0°C / 28.2°C
  2 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 22.5°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  3 BF
  54%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 25.1°C
  1 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 19.5°C
  1 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.6°C / 24.6°C
  2 BF
  43%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.1°C / 23.8°C
  2 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 25.5°C
  5 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 24.6°C
  0 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  2 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.5°C / 21.9°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 19.5°C / 26.0°C
  0 BF
  50%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 28.8°C
  2 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.2°C / 28.1°C
  2 BF
  39%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.5°C / 24.9°C
  1 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.2°C / 25.8°C
  1 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  0 BF
  53%
ΚΕΘΕΑ: η γνωριμία με την κανονικότητα
EUROKINISSI/ΛΥΔΙΑ ΣΙΩΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΚΕΘΕΑ: η γνωριμία με την κανονικότητα

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Συχνά συγγενείς, φίλοι, σύντροφοι, διηγούνται ιστορίες για την αυταρχική μεταπολεμική Δεξιά, που συνήθιζε να κινείται στα όρια (ή λίγο έξω) της δημοκρατικής νομιμοποίησης, τις οποίες οι νεότεροι έχουμε απλά προσεγγίσει μέσω ιστορικών πηγών. Μια τέτοια πράξη ακραίου αυταρχισμού και παράλληλα κοινωνικής αναλγησίας, βγαλμένη από την παράδοση της ελληνικής Δεξιάς, αποτυπώθηκε στην ιστορική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων). Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Υγείας πέρασε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, παρότι είχε θέσει σε διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης Σχέδιο Νόμου, στο οποίο προφανώς θα μπορούσε να συμπεριληφθεί, υπό τη «βάσανο» της δημόσιας διαβούλευσης βέβαια, η σχετική πρόθεσή του αναφορικά με το ΚΕΘΕΑ.

Μέχρι σήμερα, το ΚΕΘΕΑ αυτοδιοικείται από 9μελές διοικητικό συμβούλιο, εκλεγόμενο ανά διετία από γενική συνέλευση, στην οποία συμμετέχουν από όλη τη χώρα εργαζόμενοι, μέλη των Συλλόγων Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ, μέλη των θεραπευτικών προγραμμάτων που βρίσκονται στη φάση της κοινωνικής επανένταξης, καθώς και επίτιμα (τέως) μέλη του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ. Η συμμετοχή στο Δ.Σ. είναι εθελοντική και άμισθη. Με την ΠΝΠ, το Δ.Σ. θα διορίζεται από τον υπουργό Υγείας, τα μέλη του οποίου θα πρέπει να είναι μεταξύ άλλων «καταξιωμένα πρόσωπα του οικονομικού χώρου», θα είναι «έμμισθα και ελευθέρως ανακλητά». Και μιλάμε για έναν φορέα που από το 1983 βρίσκεται στην πρωτοπορία όχι μόνο της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, αλλά και των διοικητικών - οργανωτικών καινοτομιών σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια και τη δημόσια λογοδοσία του.

Η λειτουργία του αυτοδιοίκητου μέσα από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού βασίζεται ακριβώς στη λογική της συμμετοχής όλης της κοινότητας, όλου του υποστηρικτικού δικτύου στη θεραπεία, στην επανένταξη και στη λήψη αποφάσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι, το προηγούμενο διάστημα, που είχε την ευθύνη αντιμετώπισης των εξαρτήσεων το Υπουργείο Υγείας, δεν υπήρξε επίσκεψη σε δομές του ΚΕΘΕΑ σε όλη τη χώρα, όπου να μην ήταν παρόντες εκτός από τους εργαζόμενους, τους θεραπευόμενους και τους αποφοίτους των προγραμμάτων και εκπρόσωποι των συλλόγων οικογένειας. Και αυτό συμβαίνει γιατί στη μάχη απέναντι στην εξάρτηση χρειάζονται όλοι, από τις οικογένειες μέχρι τους αποφοίτους των προγραμμάτων, πρώην εξαρτημένους, πολλοί εκ των οποίων, ως ειδικοί θεραπευτές πια, συνεχίζουν τη μάχη.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια ξεκάθαρη παρέμβαση σε ένα πεδίο, αυτό της αντιμετώπισης εξαρτήσεων, στο οποίο η κυβερνητική παράταξη δεν έχει και δεν θέλει να έχει ιδιαίτερη παράδοση, δεν είχε ούτε μια λέξη γραμμένη στο πρόγραμμα για την υγεία που παρουσίαζε με τυμπανοκρουσίες προεκλογικά και τα πραγματικά κίνητρα αυτής της κίνησης –που προφανώς δεν έχουν να κάνουν με τη χρηστή διοίκηση, καθώς το ΚΕΘΕΑ είναι υπόδειγμα διαφάνειας λόγω ακριβώς και του διοικητικού μοντέλου οργάνωσής του– προκαλούν ερωτήματα, πέραν των προφανών εξηγήσεων.

Μπορεί να εξηγηθεί «μικροπολιτικά» μια τέτοια αλλαγή, απλά και μόνο ως η βούληση του «x» κυβερνητικού παράγοντα να τοποθετήσει ακόμη κάποιους «ημέτερους» σε έμμισθες πολιτικές θέσεις, απόλυτα ελεγχόμενες από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία;

Είναι εμμονή να ερμηνευθεί ιδεολογικά αυτή η παρέμβαση ως η προσπάθεια να πειθαρχήσει ή να παραδειγματιστεί ένας παραδοσιακά προοδευτικός φορέας (για να μην πω στη γλώσσα των κυβερνώντων «αριστερό μαγαζί») στη νέα τάξη πραγμάτων;

Είναι απλά αβλεψία του συντάκτη ότι με την ΠΝΠ ο σκοπός του ΚΕΘΕΑ δεν περιγράφεται πουθενά, όπως και η αποστολή του, όπως και η δυνατότητά του να ιδρύει νέες μονάδες; Μήπως αυτή η εξέλιξη συναρτάται με την προσπάθεια του ιδιωτικού τομέα να ανακαταλάβει ζωτικό χώρο στο πεδίο αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, που απολύτως συνειδητά επιχείρησε να του στερήσει η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;

Θυμίζω ότι -παρά τις αιτιάσεις του πάντα συμπαθούς ΚΚΕ- οι συνέργειες μεταξύ των δημόσιων φορέων τόσο στην κατάρτιση όσο και στην υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου για την Αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων (2018) στην πραγματικότητα αποτυπώνουν την πολιτική βούληση σημαντικής χρηματοδοτικής (περίπου 25 εκ. €) και επιχειρησιακής τους ενίσχυσης μέσα και από κοινές παρεμβάσεις. Παράλληλα, η θέσπιση αυστηρών όρων και προδιαγραφών (Υ. Α. ΦΕΚ 2463/Β΄/21-06-2019) στη λειτουργία μεταξύ άλλων «αόρατων» μονάδων ιδιωτικών φορέων, δημιουργούν συνθήκες «ασφυξίας» για το ιδιωτικό κεφάλαιο στον χώρο αντιμετώπισης των εξαρτήσεων.

Τώρα που το σκέφτομαι, ίσως απλά να επιστρέφει η «κανονικότητα» στο πεδίο αντιμετώπισης των εξαρτήσεων και άδικα τρομάξαμε.

* τ. αν. γενικός γραμματέας υπουργείου Υγείας

ΑΠΟΨΕΙΣ
Η κυβέρνηση κλείνει το σύμβολο της θεραπευτικής κοινότητας ΚΕΘΕΑ
Κλείνουν το ΚΕΘΕΑ και εξαφανίζουν την κοινωνική ένταξη. Είναι προφανής ο στόχος: αρχικά να απαξιώσουν το έργο των δομών και στη συνέχεια να αφήσουν τις δομές χωρίς τη θεραπευτική ιδιότητα και να στηρίξουν την...
Η κυβέρνηση κλείνει το σύμβολο της θεραπευτικής κοινότητας ΚΕΘΕΑ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σε θολά νερά βουλιάζουν το ΚΕΘΕΑ
Εν μέσω πανδημίας και εκτόξευσης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών από τον πληθυσμό η διοίκηση μπλόκαρε τη λειτουργία του οργανισμού επί δεκαέξι μήνες.
Σε θολά νερά βουλιάζουν το ΚΕΘΕΑ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επιτροπή για την πλήρη διάλυση της Ψυχικής Υγείας διόρισε η Ζ. Ράπτη
Πρωτοβουλία για ένα πολύμορφο κίνημα στη Ψυχική Υγεία: Η αντίσταση στα σχέδια, για τα οποία «μιλούν» τα ίδια τα ονόματα των μελών της επιτροπής, πρέπει να ξεκινήσει πριν αυτή αρχίσει την καταστροφική δουλειά...
Επιτροπή για την πλήρη διάλυση της Ψυχικής Υγείας διόρισε η Ζ. Ράπτη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σκεφτείτε να...
Σκεφτείτε, αντί για διαγγέλματα, να υπήρχαν πολιτικές εκπομπές, με καλεσμένους της αντιπολίτευσης να λένε τα κακώς κείμενα της κυβέρνησης.
Σκεφτείτε να...
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΚΕΘΕΑ: Ο Θεός να βάλει το χέρι του
Αφού ανακοινώθηκε το διορισμένο από την κυβέρνηση της Ν.Δ., Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ, μπορούμε να κρίνουμε αν και πώς η σύνθεσή του ανταποκρίνεται στις επιτακτικές ανάγκες που προβάλλει το πεδίο της εξάρτησης.
ΚΕΘΕΑ: Ο Θεός να βάλει το χέρι του
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το ΚΕΘΕΑ στον δρόμο
Το ΚΕΘΕΑ προσφέρει ώς τώρα στους εξαρτημένους μεταξύ άλλων και τα λεγόμενα «προγράμματα δρόμου». Κάποια από τα στελέχη του κυκλοφορούν σε γειτονιές όπου συναντάς γυρτά ή ξαπλωμένα τα θύματα της δόσης.
Το ΚΕΘΕΑ στον δρόμο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας