Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.9°C / 16.0°C
  1 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 14.4°C
  2 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 9.4°C / 14.4°C
  1 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 10.0°C
  1 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  1 BF
  76%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 13.3°C
  1 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.0°C / 14.4°C
  1 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.9°C / 16.7°C
  4 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  3 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.0°C / 15.0°C
  3 BF
  41%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  2 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.8°C
  0 BF
  66%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 13.9°C
  1 BF
  49%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  3 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  0 BF
  44%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 11.7°C
  1 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 12.8°C
  1 BF
  86%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  50%
Οι χώρες ούτε χρεοκοπούν ούτε πτωχεύουν

Οι χώρες ούτε χρεοκοπούν ούτε πτωχεύουν

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ο όρος «χρεοκοπία» αντιδιαστέλλεται προς τον όρο «πτώχευση» σε νομικό και ηθικό επίπεδο, ενώ ακόμα και για τις επιχειρήσεις συνιστούν αξιολογήσεις κατά «πλάσμα δικαίου». Χρεοκόπος είναι αυτός που πτώχευσε εξαιτίας ενεργειών του αντιθέτων των σκοπών της εμπορίας του, ενώ σε πτώχευση περιέρχεται εκείνος που εκδηλώνει μόνιμη και συνεχή αδυναμία πληρωμής των χρεών του και ενώ το σύνολο της περιουσίας του, ρευστοποιήσιμο σε χρήμα, εν τέλει, δεν επαρκεί για την αποπληρωμή τους.

Οι χώρες δεν πτωχεύουν, αλλά μπορεί να εμφανίσουν πρόσκαιρη αδυναμία αποπληρωμής χρηματικών χρεών τους και όχι συνεχή, ολική και μόνιμη, όπως απαιτεί ο όρος, εκτός εάν ο συνολικός πλούτος τους υπολείπεται του πλούτου (και όχι του χρήματος που είναι μια μορφή αποτίμησής του για τις ανάγκες της ανταλλαγής) που δανείστηκαν, εκτίμηση που επιδέχεται πολλαπλές ερμηνείες και προσεγγίσεις, όπως για ποια μάζα πλούτου μιλάμε, σε ποιο χρόνο, και πώς τη μετράς.

Σε κάθε περίπτωση, πτωχεύσεις και χρεοκοπίες χωρών πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είχαν διαφορετικό περιεχόμενο, αφού τα δάνεια, τότε, είτε συνάπτονταν σε χρυσές λίρες (συνήθως Αγγλίας) είτε με ρήτρα αποπληρωμής τους σε χρυσό, οπότε η αδυναμία επιστροφής αυτού καθ’ αυτού του χρυσού σε μια δεδομένη στιγμή είχε ένα έρεισμα επιβεβαίωσης μέσα από τέτοιους όρους. Γι’ αυτό, πλέον, οι διεθνείς οικονομικοί αναλυτές, μιλούν για «πιστωτικό γεγονός» και όχι για πτώχευση ή χρεοκοπία χώρας, όροι που χρησιμοποιούνται για να χαλιναγωγήσουν το θυμικό των ανθρώπων προς την επιβολή μέτρων που λαμβάνονται ενόψει πτώχευσης ή προς αποφυγή μιας πτώχευσης, όπως η αναγκαστική διαχείριση της περιουσίας του «πτωχού» από τους δανειστές του.

Κατά συνέπεια, τέτοιες δηλώσεις, είτε γίνονται από άγνοια, είτε από «εμμονή σε προσωπικές δοξασίες», υπονομεύουν τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας, ενώ, εξακολουθεί και παραμένει «κρυφό» ότι, εντός της ευρωζώνης, καταρχάς, την κοπή και τη ροή του χάρτινου και ηλεκτρονικού χρήματος την «ελέγχουν τρίτοι», αυθαίρετα και επιλεκτικά. Αν μόνος σου θεωρείς τον εαυτό σου «πτωχό», δεν βλέπω τον λόγο γιατί να σε αντιμετωπίσουν οι δανειστές σου διαφορετικά.

Η «υπερχρεωμένη Ελλάδα» που ζει με δανεικά είναι εσκεμμένος μύθος. Ολα τα κράτη της Δύσης είναι χρεωμένα, γιατί η πραγματική παραγωγή μεταφέρεται στην Κίνα, οι εργαζόμενοι μένουν άνεργοι, οπότε το μέτρο του «κοινωνικού κράτους» που διατηρείται, κατ’ επιλογήν και με όριο να μην εξεγερθούν οι λαοί, χρηματοδοτείται με δανεικά από το συσσωρευμένο κεφάλαιο-υπεραξία μέσω ομολόγων, δηλαδή δανειακών υποσχέσεων των χωρών. Η επιλογή αποσκοπεί στη διατήρηση της «πίστης», και γι’ αυτό και στην ισχύ, στο συσσωρευμένο «ηλεκτρονικό» χρήμα, με παράλειψη κοπής πραγματικού τέτοιου, υπό το πρόσχημα αποφυγής πληθωριστικών φαινομένων. Τα «πάντα» κινούνται στη διατήρηση εκφάνσεων πίστης σ’ αυτά τα ομόλογα· στη διεθνή λειτουργία του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου με όρους που εισαγάγουν οι «χρηματαγορές». Εκεί που πουλιέται και αγοράζεται το ίδιο το χρήμα.

Λύκος και πρόβατο, όμως, δεν μπορεί να συναποφασίζουν για το τι θα φάνε! Οσο λοιπόν παίζεις το παιχνίδι τους, όσο φέρνεις άλλους «Μάγους», που καλούν όμως σε βοήθεια τους ίδιους «δαίμονες», η κατάληξη θα είναι ίδια : μια χώρα εξαρτημένη, φτωχοποιημένη, χωρίς παραγωγή, και ένα λαό με το αυτί κολλημένο στο «καμπανιστό» χρήμα που κρύβει στο πουγκί του ο διεθνής τοκογλύφος.

Υπάρχει λύση εντός της ευρωζώνης; Η ίδια η Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (άρθρο 14 παρ. 4 του 4ου Πρωτοκόλλου που αφορά το ΕΣΚΤ), δίδει τη δυνατότητα στις Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες, με πρωτοβουλία τους και με ευθύνη τους, να εγγυηθούν πιστώσεις των ιδιωτικών τραπεζών, που με τη σειρά τους μπορούν να διαθέσουν «όπως κρίνουν». Ετσι, λοιπόν, μπορεί να πάρει «μπρος» η παραγωγή, να επαναλειτουργήσουν επιχειρήσεις που έχουν κλείσει, αλλά και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Μήπως έτσι «εκνευριστούν» οι εταίροι και σε «αναγκάσουν» σε έξοδο από το ευρώ; Οχι: το παιδί που γεννήθηκε δεν μπορεί να γυρίσει στη μήτρα της μητέρας του χωρίς να θανατωθούν και οι δύο· μπορεί όμως να πάρει τον δικό του δρόμο. Αν η χώρα προχωρήσει σε εθνικό νόμισμα, η εγγεγραμμένη ποσότητα ευρώ που βρίσκεται στις τράπεζές της δεν «καταστρέφεται», αλλά αυτομάτως συνιστά συνάλλαγμα. Θα πρόκειται, λοιπόν, για ένα ισχυρό εθνικό νόμισμα, γιατί τη διεθνή ανταλλακτική ισχύ του θα τη «μετρά» και θα την εγγυάται και αυτό. Οπως ακριβώς έπραξε η ΕΚΤ, κατά τη γένεση του ευρώ, που εξάρτησε τη διεθνή ισχύ και ισοτιμία του μέσω μόλις 40 δισ. δολαρίων που συνεισέφεραν σ’ αυτήν δώδεκα χώρες που εντάχθηκαν στην ευρωζώνη. Ουδέποτε η χώρα «διέθετε» τόσο συνάλλαγμα (141 δισ. ευρώ τώρα, 257 δισ. ευρώ το 2009, οπότε και γίνεται εμφανές γιατί μπολιάζουν την ηλεκτρονική εκροή κεφαλαίων στο εξωτερικό). Ουδέποτε η χώρα μπορούσε να αποκτήσει επιπλέον τέτοιο, μέσω επαναπατρισμού του, με ανάλογα κίνητρα. Την έξοδό μας από το ευρώ τη φοβούνται μόνο αυτοί. Εμείς, τον ανήμπορο, διστακτικό και κακό μας εαυτό.

*Δ.Ν. – δικηγόρος – συγγραφέας

ΑΠΟΨΕΙΣ
Μακρύς ο «δρόμος» για την επάνοδο της οικονομίας στο 2009
Στο τέλος του προηγούμενου άρθρου μας στην «Εφ.Συν.» αναφέραμε ότι «η αναμενόμενη ανάκαμψη της οικονομίας το 2018, αν πραγματοποιηθεί, δεν δικαιολογεί κανέναν πανηγυρισμό και, με δημόσιο χρέος ίσο με το 179,8%...
Μακρύς ο «δρόμος» για την επάνοδο της οικονομίας στο 2009
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κρίσιμη η μελέτη βιωσιμότητας
Στις 3 Αυγούστου ενεργοποιήθηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενοι οφειλέτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων. Σύμφωνα με...
Κρίσιμη η μελέτη βιωσιμότητας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στα άμορφα δημοσιονομικά τοπία
Εκανε καλά που βγήκε στις αγορές; Επιτυχής ή όχι η έξοδος; Και σε πιο σύνθετη μορφή: Υπάρχουν στην εθνική οικονομία βάσεις για διαρκή και διατηρήσιμη πρόσβαση στις αγορές χρήματος; Αλλά και, γιατί τα θέλουμε...
Στα άμορφα δημοσιονομικά τοπία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κούρεμα χρέους για την Ελλάδα: Ζήτημα νομικό ή πολιτικό;
Η συμφωνία στην οποία είχε καταλήξει η ελληνική κυβέρνηση και οι πιστωτές της στη συνεδρίαση του Eurogroup του Μαΐου 2016 προέβλεπε ότι μετά τη νομοθέτηση και εφαρμογή σκληρών δημοσιονομικών μέτρων από την...
Κούρεμα χρέους για την Ελλάδα: Ζήτημα νομικό ή πολιτικό;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λαγκάρντ, Σόιμπλε και χρέος: για να μην ξεχνιόμαστε
Οταν τα πρωτοσέλιδα ασχολούνται, άλλη μια φορά, με το τι είπε η Λαγκάρντ στη Μέρκελ και τι της είπε ο Σόιμπλε, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η λήθη - το να ξεχάσουμε το αίτιο που η χώρα μας μετατράπηκε σε...
Λαγκάρντ, Σόιμπλε και χρέος: για να μην ξεχνιόμαστε
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι πολιτικές της βίαιης απαξίωσης της κοινωνικής ασφάλισης
Τα χαρακτηριστικά της βίαιης προσαρμογής που έχουν διαμορφωθεί στην ελληνική οικονομία από τις ασκούμενες από τις ελληνικές κυβερνήσεις και τις πολιτικές από τους δανειστές και το ΔΝΤ, διευρύνονται με...
Οι πολιτικές της βίαιης απαξίωσης της κοινωνικής ασφάλισης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας