• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.4°C / 15.2°C
  2 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.3°C / 12.5°C
  4 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 13.0°C
  3 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.9°C / 5.5°C
  3 BF
  78%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 9.2°C
  1 BF
  55%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 7.0°C / 10.9°C
  0 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 7.3°C
  2 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  2 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 15.4°C
  3 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 9.6°C
  3 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 12.8°C
  4 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.7°C / 12.7°C
  2 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  5 BF
  74%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 11.8°C
  2 BF
  62%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 12.5°C
  1 BF
  71%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  2 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 14.9°C
  0 BF
  43%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 7.3°C / 10.5°C
  4 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 11.7°C
  1 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 5.5°C
  3 BF
  68%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανοιχτό πνεύμα για νέα παράταξη

 • A-
 • A+

Μετά τις τελευταίες εκλογές το Κέντρο και η παραδοσιακή Κεντροαριστερά δυστυχώς δεν αποτελούν πλέον έναν πολιτικό πόλο. Δεν είναι δύναμη παρέμβασης στην κοινωνία, πόσο μάλλον φορέας διαμόρφωσης πολιτικών εξελίξεων. Είναι περισσότερο ένας «δημόσιος χώρος» διαλόγου και ιδεών, αστερισμός μικρών και μικρότερων πολιτικών οργανισμών, κινήσεων, ομίλων και πρωτοβουλιών.

Το Ποτάμι εξάντλησε πολιτικά και εκλογικά τα όριά του ως κόμματος. Οι νεωτεριστικές και μεταρρυθμιστικές ιδέες του πρέπει όμως να αποτελέσουν πεδίο επεξεργασίας, συζητήσεων και μπολιάσματος ευρύτερων διεργασιών. Το σημερινό ΚΙΝ.ΑΛΛ. παρέμεινε στα στενά όρια του ιστορικού ΠΑΣΟΚ, που συνεχώς συρρικνώνεται. Απέτυχε να συσπειρώσει τις δυνάμεις που είχαν ενδιαφερθεί για το εγχείρημα του νέου φορέα αυτού του χώρου. Η «επιστροφή στις ρίζες», ως σύνθημα και ως εγχείρημα, αποξενώνει πολλούς που προσέβλεπαν σε αυτό.

Το τελευταίο διάστημα ένα κύμα βαθέος συντηρητισμού κατακλύζει τη χώρα. Εθνικιστικές κραυγές, θρησκοληψία, αναχρονιστικές αντιλήψεις -για τα δικαιώματα, για τους ρόλους των δύο φύλων, για κάθε είδους μειονότητες- εκφράζονται πλέον ως mainstream απόψεις από υπεύθυνα, θεσμικά χείλη. Τη στιγμή που η κλιματική κρίση οξύνεται, επανέρχονται πολιτικές για ανάπτυξη χωρίς οικολογική και κοινωνική ευαισθησία. Παρατηρούνται επίσης κυβερνητικές πρακτικές συγκεντρωτικού ελέγχου των κρατικών μηχανισμών.

Η συγκρότηση μιας νέας, σύγχρονης, δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης είναι αναγκαία. Η δημιουργία, δηλαδή, μιας ευρείας συσπείρωσης από το προοδευτικό Κέντρο, την Κεντροαριστερά, τη σοσιαλδημοκρατία, τη φιλοευρωπαϊκή Αριστερά, τον χώρο των Πρασίνων. Που θα αγωνίζεται για την καταπολέμηση των ανισοτήτων μέσω μιας δημοκρατικής ρύθμισης της παγκοσμιοποίησης, όχι εναντίον της παγκοσμιοποίησης.

Που δεν θα επανέλθει φυσικά σε μια κρατικιστική σοσιαλδημοκρατία, η οποία δρούσε σε εθνικό επίπεδο με εργαλεία τα οποία δεν υπάρχουν πια. Που θα αξιοποιεί τη στρατηγική του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, όσον αφορά μια δυναμική πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης. Που θα διεκδικήσει τη λαϊκή πλειοψηφία μέσω της διαμόρφωσης μιας νέας κοινωνικής συμμαχίας μεταξύ, αφενός μεν, των πιο αδύναμων στρωμάτων που συμπιέζονται από τις συνέπειες της κρίσης, και αφετέρου, των δυναμικών στρωμάτων της επιστήμης, της παραγωγής και της τεχνολογίας που προσπαθούν να βρουν μια θέση στη μετά την κρίση Ελλάδα.

Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει είτε με ένα συμμαχικό σχήμα, είτε με τη μετεξέλιξη ενός κόμματος. Με όποια φόρμα διευκολύνει το εγχείρημα, ώστε να πραγματοποιηθεί χωρίς σοβαρές αναταράξεις αλλά και να διασφαλίζει ταυτοχρόνως τη μεγαλύτερη δυνατή ευρύτητα. Μεγαλύτερη σημασία έχει μέσα εκεί όλα τα ρεύματα να βρίσκουν έκφραση, χωρίς ιδεολογικές αποκλειστικότητες και αισθήματα «ιδιοκτησίας». Οποιος αναλάβει σοβαρή πρωτοβουλία σε αυτήν την κατεύθυνση, θα ηγεμονεύσει μακροπρόθεσμα σε ολόκληρο τον χώρο. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη «βίαιη ωρίμανση» της διακυβέρνησης, ήδη δείχνει να ενδιαφέρεται για μια σχετική προοπτική. Θα εξαρτηθεί βεβαίως από το αν (αυτο)περιοριστεί στη συγκρότηση απλώς ενός «ΣΥΡΙΖΑ plus».

Δεν είμαστε ακόμα πολύ κοντά σε όλα αυτά. Απαιτούνται πνευματικός μόχθος, προγραμματική εμβάθυνση και πολιτική ώσμωση. Και κυρίως χρειάζεται ανοιχτό πνεύμα. Αυτοεπιβεβαιώσεις, αταβισμοί, εμμονές, περιχαρακώσεις και ηγεμονισμοί από οποιαδήποτε πλευρά δεν ωφελούν.

*Πολιτικός επιστήμονας - διεθνολόγος. Ηταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Ποτάμι

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το φάντασμα του Μπρίνιγκ
Στις αρχές της δεκαετίας του ’30 η κυβέρνηση του καγκελαρίου Μπρίνιγκ στη Γερμανία υιοθέτησε την πολιτική του προέδρου των ΗΠΑ Χούβερ, μια σκληρή...
Το φάντασμα του Μπρίνιγκ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κράτος και επανάσταση - Η πάλη για τη δημοκρατία σήμερα
Το μονοήμερο συζητήσεων που οργανώνει το ΣΕΚ την Κυριακή 6 Νοέμβρη στη Νομική Σχολή Αθήνας ανοίγει καίρια ζητήματα: την πολιτική κρίση που είναι κρίση συστημική, τον μαρξισμό και το κράτος, για τον Λένιν και...
Κράτος και επανάσταση - Η πάλη για τη δημοκρατία σήμερα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για τη Μικρασιατική Καταστροφή
Η Μικρασιατική Καταστροφή, της οποίας τα 100 χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος, υπήρξε ίσως το ιστορικό γεγονός που καθόρισε περισσότερο από κάθε άλλο το σύγχρονο ελληνικό κράτος.
Για τη Μικρασιατική Καταστροφή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Γκορμπατσόφ και η κατάρρευση του «υπαρκτού»
Ο θάνατος του Μιχ. Γορμπατσόφ αναπόφευκτα φέρνει στο προσκήνιο τις βαθύτερες αιτίες των αδιεξόδων του «υπαρκτού» στην ΕΣΣΔ και κυρίως τις ιστορικές του ευθύνες για την αποτυχία του εγχειρήματος «αναζωογόνησης»...
Ο Γκορμπατσόφ και η κατάρρευση του «υπαρκτού»
ΑΠΟΨΕΙΣ
3 του Σεπτέμβρη 1974. Τότε και τώρα
Σίγουρα οι κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες τού τότε είναι τελείως διαφορετικές τού σήμερα. Ομως, και τώρα υπάρχει η κοινωνική αναγκαιότητα να προχωρήσουμε μπροστά και να αντιμετωπίσουμε τα σύγχρονα...
3 του Σεπτέμβρη 1974. Τότε και τώρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας