Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σκουριές Χαλκιδικής: η ψευδεπίγραφη «ανάπτυξη» απέναντι στην πραγματική ζωή
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σκουριές Χαλκιδικής: η ψευδεπίγραφη «ανάπτυξη» απέναντι στην πραγματική ζωή

  • A-
  • A+

Εκλεισαν δύο δεκαετίες ενασχόλησης του ελληνικού κράτους με ένα ζήτημα που θα μπορούσε εξ αρχής να έχει ευτυχή κατάληξη, αν τηρούνταν οι διεθνώς αναγνωρισμένες διαδικασίες για την επιλογή του χαρακτήρα της ανάπτυξης μιας περιοχής! Αυτή η ολιγωρία (;) ωστόσο είχε ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και κατ’ ακολουθία των σημαντικότερων οικονομικών πόρων της ΒΑ Χαλκιδικής.

Παρά τις επισημάνσεις των αρμόδιων και εξειδικευμένων σε αυτόν τον τομέα φορέων για το περιεχόμενο της σύμβασης της αποκαλούμενης «επένδυσης χρυσού» και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και στη ζωή των κατοίκων, καμιά σχετική μελέτη σκοπιμότητας του έργου δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας. Εκκρεμεί, για παράδειγμα, η επικύρωση της προβλεπόμενης στη σύμβαση εφαρμογής της μεθόδου της ακαριαίας τήξης του μεταλλεύματος στον τόπο της εξόρυξης, ώστε να αποφευχθεί η χρήση κυανίου -συμφέρουσα οικονομικά στην εταιρεία- και οι ολέθριες επιπτώσεις της.

Παράλληλα, αιωρείται και προβάλλεται συνεχώς μια ασαφής έννοια «ανάπτυξης», χωρίς τα απαραίτητα συγκριτικά στοιχεία σε σχέση με άλλες εναλλακτικές δραστηριότητες και τη συνολική διάρκεια του χρόνου απασχόλησης.

Κι εδώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ δεν απαντούσαν στην ουσία των προσφυγών, αλλά αναφέρονταν στο «δεδικασμένο» προηγούμενων... Ούτε αντικρούστηκαν ποτέ οι θέσεις αρμόδιων φορέων (ΑΠΘ, το ΤΕΕ/τΚΜ κ.ά.) για τις αρνητικές συνέπειες της εξόρυξης. Εξακολουθούν μόνο να ακούγονται, γενικά και μονότονα, εξαγγελίες για μεταλλεία... που θα φέρουν μια από πολλούς αμφισβητούμενη «ανάπτυξη» στον τόπο!

Αλλά πέραν της απουσίας μιας συγκριτικής μελέτης, δεν προηγήθηκε ούτε μια σοβαρή διαβούλευση με τους κατοίκους της περιοχής, ώστε να διαπιστώσουν επιτέλους αν και σε τι ωφελούνται οι ίδιοι και το ελληνικό Δημόσιο. Να γνωρίσουν δηλαδή πόσοι θα προσληφθούν και ποια θα είναι η προβλεπόμενη διάρκεια απασχόλησής τους. Να υπάρξει έτσι δυνατότητα σύγκρισης των στοιχείων αυτών με αντίστοιχα σε πολλαπλάσιες και συμβατές με το περιβάλλον δραστηριότητες της περιοχής (τουρισμός, μελισσοκομία, αλιεία κ.λπ.). Γιατί, αν πράγματι ο βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η εξασφάλιση θέσεων εργασίας, αυτές μπορεί να δημιουργηθούν σε τομείς που ήδη αναφέρθηκα. Είναι η απασχόληση που μπορεί να αποβεί περισσότερο προσοδοφόρα και λιγότερο επικίνδυνη για την υγεία απ’ ό,τι εκείνη στα μεταλλεία, τόσο για τους ίδιους τους εργαζομένους (μέσο όρο ημερομισθίων) όσο και για το κράτος, που διά νόμου στερείται και του ελάχιστου ποσοστού επί της αξίας των προϊόντων εξόρυξης (royalties).

Να γίνει ακόμη γνωστό ότι οι κάτοικοι δεν εναντιώνονται στη λειτουργία των παλαιότερων μεταλλείων των στοών, αλλά στην επέκτασή τους με ανοιχτά ορύγματα και στη μέθοδο επεξεργασίας του μεταλλεύματος. Γιατί η χρησιμοποίηση τεράστιων ποσοτήτων εκρηκτικών για τις διανοίξεις θα προκαλέσει αέριους ρύπους, κινδύνους σεισμών, καταστροφή υδατικών αποθεμάτων κ.λπ., ενώ με την παράκαμψη της προβλεπόμενης στη σύμβαση -αλλά οικονομικά ασύμφορης-ακαριαίας τήξης του μεταλλεύματος θα υπάρξουν δυσμενέστερες επιπτώσεις, όπως ήδη προανέφερα. Εκτός όμως από τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία, στις άλλες οικονομικές δραστηριότητες και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων, δεν θα πρέπει να αγνοηθούν και εκείνες που σχετίζονται με την ιστορικότητα και τα μνημεία του τόπου (πατρίδα του Αριστοτέλη, αρχαία Στάγειρα, «πύλη» του Αγίου Ορους, παραδοσιακή αρχιτεκτονική κ.ά.).

Γιατί με όλα όσα συμβαίνουν εδώ και πολλά χρόνια, δημιουργείται συχνά η αίσθηση ότι ζούμε σ’ ένα τόπο που προσομοιάζει με τις αποικίες μιας άλλης ιστορικής περιόδου, όπου η επιδίωξη απόκτησης μεγαλύτερων κερδών από τους αποικιοκράτες ταυτίζονταν με την αδίσταχτη εκμετάλλευση -μέχρι λεηλασία- των φυσικών πόρων τους. Πέρα όμως από τις προσπάθειες αποσόβησης των κινδύνων, που απειλούν το περιβάλλον και τη ζωή μας στη Χαλκιδική και αλλού, θα πρέπει στους όποιους σχεδιασμούς να λαμβάνεται μέριμνα -όσο ουτοπικό κι αν ακούγεται- και για την εξασφάλιση στις επόμενες γενιές μέρους των πόρων που εμείς κληρονομήσαμε.

Πολύγυρος

*αρχιτέκτων, π. πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας

ΑΠΟΨΕΙΣ
Σκουριές, Διαιτησία και δημόσιο συμφέρον
Τελικά πόσο αξίζει η Χαλκιδική; Εχει γίνει έστω «πρόχειρος υπολογισμός» της αξίας των χιλιάδων στρεμμάτων δάσους που θα καταστραφούν, των υδατικών πόρων που θα ρυπανθούν και θα εξαντληθούν, των ακτών και της...
Σκουριές, Διαιτησία και δημόσιο συμφέρον
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αμίαντος στις Σκουριές, κίνδυνος για τη δημόσια υγεία
​«Αμίαντος» είναι η συλλογική ονομασία για ορισμένα πυριτικά ορυκτά με ινώδη κρυσταλλική δομή. Τα ορυκτά του αμιάντου χωρίζονται σε δύο ομάδες: στην ομάδα των σερπεντινών, στην οποία ανήκει το ορυκτό...
Αμίαντος στις Σκουριές, κίνδυνος για τη δημόσια υγεία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η εξόρυξη στις Σκουριές και ο πραγματικός κίνδυνος
Θυμάσαι όταν σου έλεγαν να μην ψηφίσεις τον Αλέξη γιατί μπορεί και να σταματήσει να ανατέλλει ο ήλιος από την Ανατολή; Θυμάσαι όταν σου έλεγαν να μην ψηφίσεις Αριστερά γιατί τα σούπερ μάρκετ θα σταματήσουν να...
Η εξόρυξη στις Σκουριές και ο πραγματικός κίνδυνος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η κυβέρνηση παγιδευμένη στις Σκουριές
Τι συνδέει τις Σκουριές, το Ελληνικό και τις εξορύξεις υδρογονανθράκων; Πριν από 10 μήνες, η κυβέρνηση ανακοίνωνε πως ήταν οι εμβληματικές της επενδύσεις.
Η κυβέρνηση παγιδευμένη στις Σκουριές
ΑΠΟΨΕΙΣ
Περιβάλλον - ασυδοσία - κερδοσκοπία
Η Χαλκιδική θα πρέπει να απαλλαγεί, όμως, επιτέλους, από αυτές τις πρακτικές μιας εταιρίας η οποία αντιλαμβάνεται το περιβάλλον σαν λάφυρο και τους ανθρώπους ως αναλώσιμους.
Περιβάλλον - ασυδοσία - κερδοσκοπία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επικινδυνότητα του ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακκα στη ΒΑ Χαλκιδική
Κλασική περίπτωση παραβάσεων είναι η κατασκευή και λειτουργία του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων Κοκκινόλακκα, που αποτελεί μία από τις πλέον επικίνδυνες δραστηριότητες της Ελληνικός Χρυσός στη...
Επικινδυνότητα του ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακκα στη ΒΑ Χαλκιδική

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας