Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αγωνιστικό το μήνυμα του φεστιβάλ
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αγωνιστικό το μήνυμα του φεστιβάλ

  • A-
  • A+

Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», με τις εκατοντάδες χιλιάδες λαού και νεολαίας που δίνουν το «παρών» στις εκδηλώσεις του απ’ άκρη σ’ άκρη σ’ όλη την Ελλάδα, αφήνει κάθε χρόνο το στίγμα του. Φέτος, ειδικά, δεκάδες χιλιάδες νέοι και νέες ένωσαν τη φωνή τους, στέλνοντας τη δική τους μαζική απάντηση, το δικό τους μήνυμα.

Το ίδιο το σύνθημα του Φεστιβάλ, «Με τους αγώνες, τα όνειρα, τη δύναμη μας, “θα χτίσουμε έναν κόσμο λέφτερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα”, τον Σοσιαλισμό», αποτελεί κάλεσμα πάλης, αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ. Γιατί, την ίδια στιγμή που η νεολαία βομβαρδίζεται με τη λογική του «τίποτα δεν αλλάζει», μέσα από τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ αναδεικνύεται πως η νέα γενιά μπορεί να σπουδάσει με καλύτερους όρους, μπορεί να εργαστεί με σύγχρονα δικαιώματα, μπορεί να έχει ποιοτικό ελεύθερο χρόνο, μπορεί να ζήσει σ’ έναν κόσμο χωρίς αδικία, εκμετάλλευση, φτώχεια και πολέμους.

Γιατί, απάντηση στις σύγχρονες ανάγκες, τις αγωνίες και τους προβληματισμούς της νεολαίας δίνει η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, η πάλη με στόχο την ανατροπή του άδικου, εκμεταλλευτικού συστήματος, η πάλη για τον σοσιαλισμό.

Η Ν.Δ. ήρθε με φόρα για να υπηρετήσει τους στόχους του κεφαλαίου που διαφημίζονται ως «πιο φιλικό κλίμα για τις επενδύσεις» και «ανάπτυξη για όλους», αλλά στη ζωή των εργαζομένων μεταφράζεται σε τσακισμένους μισθούς, νέα επίθεση στα δικαιώματα, ένταση της κρατικής καταστολής. Οι ίδιες οι εξελίξεις δύο μήνες μετά τις εκλογές δείχνουν τι χρειάζεται και ποιος μπορεί να τα βάλει με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και ποιος όχι.

Από τα 7 νομοσχέδια που έχει φέρει η κυβέρνηση της Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ψηφίσει τα 4, ενώ τα περισσότερα έχουν υπερψηφιστεί από όλα τα κόμματα – πλην του ΚΚΕ. Οσες προσαρμογές κι αν κάνει στο αφήγημά του ο ΣΥΡΙΖΑ, η καθημερινότητα θα αποδεικνύει συνεχώς ότι με την πολιτική του έστρωσε το έδαφος στη Ν.Δ. ή όπως το είπε ο Αδωνις Γεωργιάδης «αυτό που θα κάνουμε εμείς, έρχεται σε συνέχεια με αυτό που θα κάνετε εσείς».

Οι ίδιες οι εκδηλώσεις και η μαζική συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων λαού και νεολαίας στις κεντρικές εκδηλώσεις του 45ου Φεστιβάλ, το κάλεσμα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ απαντάνε στο τι χρειάζεται σήμερα για να μπουν εμπόδια στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, της εργοδοσίας, της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ. Γι’ αυτό:

● Μέσα από τη μαζική συμμετοχή στη συζήτηση στο εργατικό στέκι του Φεστιβάλ στάλθηκε καθαρό μήνυμα στην κυβέρνηση της Ν.Δ., την εργοδοσία και τη συνδικαλιστική μαφία της ΓΣΕΕ να μην τολμήσουν να βάλουν χέρι στα συνδικάτα, στους μισθούς και στις συλλογικές συμβάσεις, μήνυμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία της 24ης Σεπτεμβρίου.

● Μέσα από τη συγκέντρωση χιλιάδων υπογραφών στάλθηκε ηχηρό μήνυμα ενάντια στις βάσεις θανάτου και τα πυρηνικά, στην ανανέωση της επικίνδυνης συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ για τις στρατιωτικές βάσεις, που επίκειται κατά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα στις αρχές του Οκτώβρη.

● Μέσα από τη μαζική καταδίκη του κατάπτυστου αντικομμουνιστικού ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου, που προωθεί τη νομιμοποίηση απαγόρευσης των Κομμουνιστικών Κομμάτων, οι δεκάδες Κομμουνιστικές Νεολαίες που συμμετέχουν στο 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους ότι «ο αντικομμουνισμός και η παραχάραξη της Ιστορίας δε θα περάσουν, ότι όσα ψηφίσματα και αποφάσεις και να πάρει η Ευρωπαϊκή Ενωση, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τους εφιάλτες τους πραγματικότητα!».

● Μέσα από τη συμμετοχή εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών αναδείχθηκε η ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε. και την εμπλοκή της χώρας μας, να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους πρόσφυγες, να σταματήσει ο εγκλωβισμός όλων αυτών των ανθρώπων εξαιτίας της πολιτικής της Ε.Ε., που έχει και την «υπογραφή» όλων των ελληνικών κυβερνήσεων.

Αν κάποιοι ψάχνουν να βρουν απάντηση γιατί το Φεστιβάλ της ΚΝΕ αντέχει, ενώ όλες οι αντίστοιχες πρωτοβουλίες άλλων νεολαιών ξέφτισαν στον χρόνο, η απάντηση βρίσκεται στο ίδιο το περιεχόμενο του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», στην πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, στον σκοπό του αγώνα του, στη δράση του, στις πρωτοπόρες αξίες και ιδανικά που καλλιεργεί, οι οποίες έρχονται σε ρήξη με τις σάπιες «αξίες» του συστήματος.

Χιλιάδες νέοι συναντιούνται, ψυχαγωγούνται, συζητάνε για τις αγωνίες και τα όνειρά τους. Ερχονται σε επαφή με την Ιστορία του ΚΚΕ, του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος. Βρίσκουν τα «ίχνη» της προηγούμενης γενιάς αγωνιστών, εμπνέονται, αποφασίζουν να πάρουν θέση στον οργανωμένη αγώνα, παίρνουν τη σκυτάλη για τις μεγάλες μάχες που έχουμε μπροστά μας, για τους «σεισμούς που μέλλονται να ’ρθουν»…

*μέλος του Γραφείου του Κ.Σ. της ΚΝΕ

ΑΠΟΨΕΙΣ
«Big Brother» ή Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή;
Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» βρίσκεται στον αντίποδα αυτού του βούρκου του συστήματος της εκμετάλλευσης. Στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ συναντιούνται όσοι προβληματίζονται, ανησυχούν, αμφισβητούν, όσοι έχουν...
«Big Brother» ή Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή;
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ενα ξεχωριστό και πετυχημένο φεστιβάλ
Αλλο να το περιμένεις, άλλο να το περιγράφεις κι άλλο να το βλέπεις. Η αλήθεια είναι ότι ενώ το είχαμε ξαναδεί να γίνεται από την ΚΝΕ, κάθε φορά μας εντυπωσιάζει: το πόσο καλά είναι οργανωμένοι και πόσο καλά...
Ενα ξεχωριστό και πετυχημένο φεστιβάλ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κάλεσμα συμπόρευσης απηύθυνε ο Κουτσούμπας από το Φεστιβάλ της ΚΝΕ
Ένα μήνυμα προς όλους τους πολίτες έστειλε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, κατά την ομιλία του στο 46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή.
Κάλεσμα συμπόρευσης απηύθυνε ο Κουτσούμπας από το Φεστιβάλ της ΚΝΕ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Οχι ακόμη ένα φεστιβάλ
Πρωτοβουλίες για ενίσχυση των πληγέντων από την έκρηξη στη Βηρυτό αλλά και για τα 7 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα περιελάμβαναν οι φετινές εκδηλώσεις που ολοκληρώνονται σήμερα με ομιλία του γ.γ. της...
Οχι ακόμη ένα φεστιβάλ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Με αιμοδοσία και μέτρα ασφαλείας
Συνεχίζονται ανά την Ελλάδα οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις • Οι διοργανωτές καλούν τους νέους να δώσουν αίμα ως απάντηση στις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για την έξαρση της πανδημίας.
Με αιμοδοσία και μέτρα ασφαλείας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ακούει κανείς;
Πολλοί από μας νιώσαμε αρκετές φορές στην υπόθεση της Αριστεράς, που άδολα υπηρετήσαμε και υπηρετούμε, άστεγοι, μετέωροι, ανένταχτοι…
Ακούει κανείς;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας