Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η κυβέρνηση με τους «ατομικούς κουμπαράδες» θα αφανίσει τις επικουρικές συντάξεις
EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η κυβέρνηση με τους «ατομικούς κουμπαράδες» θα αφανίσει τις επικουρικές συντάξεις

  • A-
  • A+

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. διακηρύσσει ότι θα ολοκληρώσει, ξεκινώντας άμεσα από τις επικουρικές συντάξεις, αυτό που προώθησαν οι κυβερνήσεις και των τριών μνημονίων, δηλαδή την πλήρη αντικατάσταση των όποιων αναδιανεμητικών στοιχείων έχουν απομείνει στο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα μας από ατομικά-κεφαλαιοποιητικά με «ατομικούς κουμπαράδες» και με βασικό ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, οι νεοεισερχόμενοι από 1.1.2021 στην εργασία θα μπορούν να αναθέτουν την αξιοποίηση των ατομικών λογαριασμών τους, που θα σχηματίζονται από τις ασφαλιστικές εισφορές τους για την επικουρική ασφάλιση, είτε στο δημόσιο ταμείο επικουρικής ασφάλισης είτε σε επαγγελματικά ταμεία είτε σε ασφαλιστικές εταιρείες και τράπεζες.

Το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που είναι και το ασημόχαρτο περιτύλιξης της νεοφιλελεύθερης αντίληψής της για την κοινωνική ασφάλιση, είναι ότι η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί πιο ευέλικτα και αποδοτικά να επενδύει τα αποθεματικά της από τις εισφορές των ασφαλισμένων-«πελατών» της και επομένως με τις υψηλές αποδόσεις τους να εξασφαλίζει σε αυτούς μεγαλύτερες συντάξεις, μερίσματα ή εφάπαξ.

Οι νεοφιλελεύθεροι, όμως, εγκέφαλοι της Ν.Δ. αποσιωπούν το αναμφισβήτητο γεγονός ότι η επίτευξη υψηλών αποδόσεων των «ατομικών κουμπαράδων» της ιδιωτικής ασφάλισης προϋποθέτει την ανάληψη υψηλού κερδοσκοπικού ρίσκου και μεγάλων, απρόβλεπτων και μη αναστρέψιμων κινδύνων που ενέχουν οι χρηματαγορές και οι κεφαλαιαγορές.

Επομένως, τα κεφαλαιοποιητικά συστήματα και γενικά η ιδιωτική ασφάλιση επιδιώκοντας όλο και μεγαλύτερες επενδυτικές αποδόσεις, οι οποίες προϋποθέτουν συνεχή αύξηση των περιουσιακών στοιχείων τους, ωθούν τους ασφαλισμένους τους να αυξάνουν τις εισφορές τους προς αυτά, χωρίς πολλές φορές να τους εξασφαλίζουν ούτε καν τη σύνταξή τους.

Με αυτόν τον τρόπο, όμως, τα κεφαλαιοποιητικά-ατομικά, ιδιωτικά συστήματα κοινωνικής ασφάλισης εξατομικεύουν την ασφαλιστική προσδοκία και στηρίζονται αποκλειστικά στους νόμους της καπιταλιστικής αγοράς. Ετσι, δημιουργούν εργαζομένους και ασφαλισμένους που δεν αγωνίζονται για τη συλλογική βελτίωση των δικαιωμάτων τους, αλλά ένα άθροισμα ανθρώπων που σκέφτονται περισσότερο την επενδυτική συμπεριφορά των Ταμείων τους ή την τύχη εκείνων των μετοχών που θα τους διασφαλίσουν το ατομικό ασφαλιστικό τους μέλλον.

Με αυτόν τον τρόπο οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις μειώνουν τις δημόσιες δαπάνες, δίνουν ως δώρο αποθεματικά της κοινωνικής ασφάλισης σε τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες και υπονομεύουν και εξαϋλώνουν τα κινήματα και τους συλλογικούς αγώνες των εργαζομένων, ασφαλισμένων και συνταξιούχων.

Ολοι, όμως, αυτοί οι νεοφιλελεύθεροι αποσιωπούν ότι οι πολυδιαφημισμένες δήθεν υψηλές αποδόσεις των κεφαλαιοποιητικών συστημάτων ή των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών προϋποθέτουν όχι μόνο πολύ υψηλότερες εισφορές των ασφαλισμένων αλλά και υψηλή κερδοφορία τους. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται παγκόσμιες τεράστιες χρηματοοικονομικές φούσκες, οι οποίες συχνά εκρήγνυνται με πάταγο, σπέρνοντας την καταστροφή σε πολλούς και κέρδη σε λίγους κερδοσκόπους.

Η εμπειρία από χρεοκοπίες μεγάλων ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στις ΗΠΑ, στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο, που συμπαρέσυραν αντίστοιχα ασφαλιστικά σχήματα και οδήγησαν στην οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση των ασφαλισμένων τους, είναι τραγική και διδακτική.

Επομένως, τα δημόσια, καθολικά και διανεμητικά συστήματα κοινωνικής ασφάλισης παρέχουν πιο μεγάλη ασφάλεια στους απόμαχους της εργασίας, γιατί συνδέονται με την εργασία, την πραγματική οικονομία και σ’ έναν βαθμό και με τη δημόσια χρηματοδότηση και βασίζονται στην αρχή της κοινωνικής αλληλεγγύης (γενεών, εργαζομένων-ανέργων, εργαζομένων-συνταξιούχων, ασθενών-υγιών κ.λπ.).

Το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι το νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα θα ισχύσει σε όσους αρχίσουν να εργάζονται από την 1.1.2021 και συνεπώς δεν θα επηρεάσει τις επικουρικές συντάξεις των σημερινών ασφαλισμένων και συνταξιούχων είναι έωλο. Κι αυτό, γιατί το ταμείο επικουρικής σύνταξης, αφού δεν θα έχει έσοδα από τους νέους ασφαλισμένους, σιγά σιγά θα μαραζώνει και τελικά θα οδηγηθεί σε μειώσεις των συντάξεων και των σημερινών ασφαλισμένων και συνταξιούχων.

Γι’ αυτούς τους λόγους δεν πρέπει να προωθηθεί το συνταξιοκτόνο σχέδιο της κυβέρνησης της Ν.Δ. για γενίκευση της ατομικής-ιδιωτικής επικουρικής ασφάλισης. Ταυτόχρονα θα πρέπει να ενταθούν οι αγώνες για να αποκατασταθεί και να στηριχθεί το δημόσιο αναδιανεμητικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Χρειαζόμαστε ασφαλισμένους οι οποίοι να λειτουργούν ως ενεργοί πολίτες, που διεκδικούν μέσα από τους συλλογικούς κοινωνικούς αγώνες δημόσιες, συλλογικές και καθολικές κοινωνικές υπηρεσίες και παροχές και όχι ως καταναλωτές των υπηρεσιών ασφάλισης των αγορών.

Για όλους αυτούς τους λόγους αγωνιζόμαστε για:

  • Επαναφορά του δημόσιου-καθολικού-αναδιανεμητικού, αλληλέγγυου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, με κατάργηση όλων των νόμων που ψηφίστηκαν στη διάρκεια των τριών μνημονίων λιτότητας, με τους οποίους το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης μετατράπηκε σ’ έναν μεγάλο βαθμό σε κεφαλαιοποιητικό.
  • Ανακεφαλαιοποίηση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης με συμπληρωματικούς δημόσιους πόρους, για την αποκατάσταση της διαχρονικής λεηλασίας των αποθεματικών της από τις τράπεζες, τις κυβερνήσεις και την άρχουσα τάξη της χώρας μας.
  • Οριστικό και αμετάκλητο τέλος στις μειώσεις συντάξεων και για τους παλιούς και για τους νέους συνταξιούχους. Σταδιακή αποκατάσταση των μνημονιακών απωλειών στις συντάξεις, ξεκινώντας από τους χαμηλοσυνταξιούχους. Εφαρμογή για όλους τους συνταξιούχους των δικαστικών αποφάσεων που κρίνουν παράνομες τις μνημονιακές μειώσεις των συντάξεων και την κατάργηση της 13ης και της 14ης σύνταξης. Επιστροφή των παράνομα παρακρατηθέντων από τους συνταξιούχους.
  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους συνταξιούχους.
  • Ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων με τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι πρώτα απ’ όλα η ενότητα και ο συντονισμός όλων των συνταξιουχικών οργανώσεων και η ανάπτυξη από αυτές από τις αρχές του φθινοπώρου κινητοποιήσεων, ώστε οι συνταξιούχοι να πάρουν πίσω όσα τους λεηλάτησαν τα χρόνια των μνημονίων και να ανατρέψουν τους αντιασφαλιστικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης της Ν.Δ.

* πρώην αν. υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης

ΑΠΟΨΕΙΣ
Το τέλος των ψευδαισθήσεων
Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με το χειρότερο σενάριο για την οικονομία που θα μπορούσε να φανταστεί. Από το τέλος της προηγούμενης χρονιάς, η ανάπτυξη άρχισε να σκοντάφτει.
Το τέλος των ψευδαισθήσεων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι αιτίες της αποδυνάμωσης της διεθνούς θέσης της Ελλάδας
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε λιγότερο από 7 μήνες, εφαρμόζοντας μια εξωτερική πολιτική που αποσκοπεί στην επικοινωνιακή διαχείριση της καθημερινότητας των διεθνών μας σχέσεων και όχι στην προώθηση των εθνικών...
Οι αιτίες της αποδυνάμωσης της διεθνούς θέσης της Ελλάδας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ώρα των στατιστικών
Στους μήνες που έρχονται, η κυβέρνηση, όλο και πιο συχνά, θα προσπαθεί να συγκαλύψει την πραγματικότητα με στατιστικές. Ηδη η επιχείρηση αυτή έχει ξεκινήσει με την... ανάπτυξη. Στη συνέχεια τη σκυτάλη θα πάρει...
Η ώρα των στατιστικών
ΑΠΟΨΕΙΣ
2020: η χρονιά του... ταμείου
Στους έξι μήνες που πέρασαν, η κυβέρνηση ακολούθησε το δόγμα: «Η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος». Ομως, το 2020 τα ψέματα... τελειώνουν. Αναλαμβάνει το «λογιστήριο» και το «ταμείο».
2020: η χρονιά του... ταμείου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα δελτία ειδήσεων επί Μητσοτάκη είναι βαρετά
Μετά την πολιτική αλλαγή του καλοκαιριού, η ειδησεογραφία φαίνεται να έχει αλλάξει ύφος. Τουλάχιστον σε μεγάλα μέσα ενημέρωσης που πριν μας είχαν συνηθίσει διαφορετικά.
Τα δελτία ειδήσεων επί Μητσοτάκη είναι βαρετά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η 18η Μπρυμαίρ του Κυριάκου Μητσοτάκη
Όταν ο Μαρξ αναφερόταν στον Λουδοβίκο Βοναπάρτη, τον ανιψιό του Ναπολέοντα Βοναπάρτη, ως επανάληψη της ιστορίας ως φάρσας, δεν ήξερε για τα ελληνικά τζάκια
Η 18η Μπρυμαίρ του Κυριάκου Μητσοτάκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας