Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ενα αντίο στον σημαντικό άνθρωπο Αλέξη Οικονομίδη
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενα αντίο στον σημαντικό άνθρωπο Αλέξη Οικονομίδη

  • A-
  • A+

Πόσο αυθεντικά ευγενικός και πόσο επίμονα μάχιμος συνάμα άνθρωπος υπήρξες Αλέξη Οικονομίδη; Γράψανε για σένα: «Καθαρό μυαλό, ζυγισμένες κρίσεις, συναισθηματική νοημοσύνη. Ενας ωραίος άνθρωπος, από αυτούς που χαίρεσαι να κουβεντιάζεις, που κοσμούν τον κόσμο που ζούμε»... «Μακάρι να ‘ρθουν κι άλλοι σαν κι εσένα»...«Ο άνθρωπος της βιβλιοθήκης, ο επίμονος περιπατητής των βουνών, ο ταξιδιώτης του αιώνα»... «Ουσιαστικός και στα μικρά και στα μεγάλα»... «Σπάνιος και πολύτιμος», «κομψός και ρωμαλέος, ουσιώδης άνδρας».

«Ο συνδυασμός της μαχητικότητας και της διεκδίκησης με τη σύνεση και τη σοβαρή τεκμηρίωση» όπως αναφέρει η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, σωματείο στο οποίο προσέφερες κι άφησες το στίγμα του λόγου σου τα τελευταία χρόνια.

Οντως ο Αλέξης Οικονομίδης υπήρξε ένας ολικός διανοούμενος. Ζύγιζε τα λόγια του όχι για να είναι αρεστός ή δημοφιλής, αλλά διότι ήταν λόγιος μάστορας. Παλιά καραβάνα, αλλά με τα μάτια ανοιχτά στα σύγχρονα επίδικα.

Με τον Οικονομίδη έχεις συζητήσει για τον Τζίμι Χέντριξ, τους αδελφούς Ταβιάνι και τον Μάιλς Ντέιβις. Τον Σμόλικα, τα Τζουμέρκα και τ’ Αγραφα. Τον Αλιέντε, τον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό και την Καταλονία. Τη συνταγματική θέση της επικρατούσας θρησκείας με τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και πάει λέγοντας.

Κυρίως όμως τη μετανάστευση και την προσφυγιά, την αδικία στον κόσμο, την ανισότητα που βαθαίνει, τη λογοκρισία, την Ακρα Δεξιά, την Αριστερά με τις νίκες και τα αδιέξοδά της, τον εθνικισμό στην Ελλάδα κι άλλου, το Μακεδονικό, τα δικαιώματα που ασθμαίνουν και μαζί τους όλο το οικοδόμημα του κράτους δικαίου. Εχεις, τέλος, φυσικά συζητήσει την ελληνική κρίση που μας έφερε ακόμη πιο κοντά στα σεμινάρια της Πρωτοβουλίας για την Υπεράσπιση της Κοινωνίας και της Δημοκρατίας, στην οποία πρωταγωνίστησε από το 2011 ώς το 2015.

Πραγματικά δεν μπορώ να θυμηθώ εύκολα ανθρώπους τόσο αρμονικούς στον νου τους. Ο μειλίχιος τρόπος του, για τον οποίο όλοι τον θυμούνται, υπήρξε, νομίζω, το σύμπτωμα της ανήσυχης ηρεμίας του Αλέξη. Της ανήσυχης ηρεμίας. Ενός ανθρώπου που ψαχνόταν ώς το τέλος εμπνέοντας με τον τρόπο του. Ο Οικονομίδης ήταν το μέτρο μας, όχι με την έννοια ότι ήταν μετριοπαθής -που ήταν-, αλλά επειδή η άποψή του έδινε τις σωστές συντεταγμένες της θέσης μας στη γεωγραφία της πολιτικής και των αξιών μας. Παρά όμως την κομψότητά του και τη φυσική του ευγένεια, ο Αλέξης θύμωνε κιόλας, κι όσες φορές τον είδα θυμωμένο είχε το δίκιο μαζί του.

Ο Οικονομίδης υπήρξε ο ορισμός της συνέπειας: άκαμπτος στο ήθος του, ακάματος στην εκπλήρωση των καθηκόντων του, όπου κι αν στρατεύονταν. Της συνέπειας όμως και με την πιο πεζή έννοια: όλοι που τον ξέρουμε, που δουλέψαμε και κάναμε παρέα μαζί του, θυμόμαστε πάντα το άσπρο μακρύ μαλλί του να μας περιμένει στα ραντεβού και τις συναντήσεις μας, ξέροντας ότι φτάνουμε τουλάχιστον δεύτεροι. Και μας περίμενε χαμογελαστός.

Ο Αλέξης υπήρξε πραγματικός σύντροφος. Ταγμένος στην Αριστερά της γνώσης, της επίγνωσης, της κριτικής, της καταλλαγής και του στοχασμού. Στην Αριστερά που θα τη θέλαμε να απαντάται λιγότερο σπάνια. Διαλεχτός.

Ο Αλέξης Οικονομίδης προσωπικά μου έχει σταθεί σε στιγμές δύσκολες και αυτό δεν ξεχνιέται. Οπως και σε όλους τους φίλους του. Ηξερε τι θα πει αλληλεγγύη. Λόγιος και ρωμαλέος νους και άνθρωπος. Μα πολύ άνθρωπος όμως.

Θέλω να πω, τέλος, πόσο με συγκινούσε πάντα ο τρόπος που λειτουργούσε με την οικογένειά του, πώς εκδήλωνε την αγάπη του σε αυτή και πώς εισέπραττε την αγάπη της Δέσποινας και της Χαράς. Πρόλαβα να του το πω την τελευταία φορά που βρεθήκαμε. Ηθελα να του το πω. Αυτό δείχνει στόφα μεγάλου ανθρώπου. Αυτό θα είναι το πιο άσβεστο στη μνήμη της τόσο αγαπημένης του οικογένειας.

Με στενοχωρεί πολύ που ο Οικονομίδης πέθανε, ενώ είχε φτιάξει τη ζωή του όπως δικαιούνταν. Με παρηγορεί λίγο ότι μας άφησε πολλά να θυμόμαστε. Με παρηγορεί λίγο ότι ταξίδεψε και φέτος στο καλοκαίρι στα αγαπημένα του βουνά πριν μας αφήσει.

Αντίο, σύντροφε Οικονομίδη.


Αποχαιρετισμός στην πολιτική κηδεία του Αλ. Οικονομίδη, Αθήνα 18 Σεπτέμβρη 2019

ΑΠΟΨΕΙΣ
Χούλιο Αγκίτα, πρόδρομος της Νέας Αριστεράς
Μεγαλωμένος πολιτικά μέσα στον ευρωκομμουνισμό, «παιδί» της θρυλικής Πασιονάρια και του Καρίγιο, ο Χούλιο Αγκίτα διακρινόταν για την ευρύτητα του πνεύματός του και της μόρφωσής του, παραπέμποντας συχνά στις...
Χούλιο Αγκίτα, πρόδρομος της Νέας Αριστεράς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ανάγκη αντικατάστασης των πολιτικών που επιδεινώνουν τη κρίση
Αυτή την περίοδο, παρά την επικοινωνιακή μονομέρεια στήριξης της Ν.Δ., πολλαπλά κέντρα συστημικών δυνάμεων, «επιτρέπουν» αρθρογραφίες -όχι τυχαία- που σχετίζονται με την ανάγκη «συναινέσεων» που θα γίνουν...
Η ανάγκη αντικατάστασης των πολιτικών που επιδεινώνουν τη κρίση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πανδημία. Η Αριστερά. Το «Αλλιώς»
Θα αποβεί τελικά η πανδημία του κορονοϊού ένα συμβάν-ορόσημο της ανθρώπινης ιστορίας; Ενας επιταχυντής της κίνησης της «προόδου», μετασχηματιστής των κοινωνικών και διανθρώπινων σχέσεων, υβριδοποιώντας...
Η πανδημία. Η Αριστερά. Το «Αλλιώς»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αποτίμηση του θανάτου στο πολιτικό χρηματιστήριο
Αν αποδειχθεί σκοπιμότητα, θα συμπεράνουμε ότι οι εμπνευστές αυτής της πρωτοβουλίας πατούν πάνω στο μνήμα των νεκρών για να ανεβάσουν τον δείκτη του ταμπλό της δημοφιλίας τους στο υψηλότερο σημείο.
Αποτίμηση του θανάτου στο πολιτικό χρηματιστήριο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εμείς θα είμαστε στο ραντεβού;
Επιτέλους ήρθε η στιγμή που επιχειρείται η πρώτη έξοδος από τoν κατ’ οίκον περιορισμό. Η κοινωνία μουδιασμένη και προβληματισμένη ετοιμάζεται να ανιχνεύσει τη νέα πραγματικότητα. Φόβος και ανασφάλεια για την...
Εμείς θα είμαστε στο ραντεβού;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας