• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.2°C / 35.8°C
  4 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  33°C 29.9°C / 36.0°C
  3 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.2°C / 37.0°C
  1 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 33.6°C
  2 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 33.0°C
  4 BF
  42%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 33.0°C / 37.1°C
  2 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.1°C / 29.5°C
  1 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  35°C 35.2°C / 35.2°C
  1 BF
  20%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.4°C / 33.2°C
  4 BF
  49%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 31.2°C
  4 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.8°C / 30.4°C
  5 BF
  42%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.6°C / 29.7°C
  3 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  0 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.3°C / 32.9°C
  0 BF
  35%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.5°C / 33.8°C
  2 BF
  34%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 31.8°C
  3 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.3°C / 36.0°C
  3 BF
  29%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.3°C / 29.4°C
  3 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 30.7°C / 33.9°C
  3 BF
  36%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  0 BF
  53%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Για μια σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία

 • A-
 • A+
Η εμφατική προσήλωση του Κινήματος Αλλαγής στις αρχές και στις ιδέες μιας σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας είναι η μόνη λύση για να αποκτήσει ο χώρος τον γνήσιο εκφραστή του και για να αντιπαρατεθεί απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές της κυβέρνησης, όπως και στον αριστερό λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Η έξοδος από τα μνημόνια και οι εκλογές της 7ης Ιουλίου σηματοδότησαν το ξεκίνημα μιας νέας εποχής που φιλοδοξεί να φέρει μια ευρωπαϊκή κανονικότητα και να χαράξει τα καινούργια ζητούμενα για τη χώρα μας.

Οι πολίτες, κουρασμένοι και απογοητευμένοι από την περίοδο της κρίσης, κυρίως στον χώρο της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης, αναζητούν τα νέα πολιτικά υποκείμενα που θα δώσουν πειστικές απαντήσεις στα αιτήματα της εποχής και θα περιγράψουν τα οράματα για μια δίκαιη κοινωνία.

Στο παρελθόν, η πολιτική δύναμη που αναγέννησε την Ευρώπη και δημιούργησε το κοινωνικό κράτος μαζί με μια βιώσιμη ανάπτυξη ήταν αναμφίβολα η Σοσιαλδημοκρατία. Σήμερα, στην αυγή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και της αλλαγής των πολιτικών προταγμάτων, είναι απαραίτητη η επικαιροποίηση των διακηρύξεων της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας. Θα ήταν χρήσιμο μάλιστα ένα πανευρωπαϊκό συνέδριο των Σοσιαλιστικών Κομμάτων για να χαράξει την πορεία και τις πολιτικές για τη δεκαετία 2020-2030 ώστε η Σοσιαλδημοκρατία να γίνει πάλι η ηγεμονική πολιτική δύναμη στην Ευρώπη.

Στη χώρα μας ο μόνος γνήσιος εκφραστής μιας τέτοιας πορείας ήταν αναμφίβολα ο χώρος της Κεντροαριστεράς με βασικό πυλώνα το ΠΑΣΟΚ. Ομως στη σημερινή εποχή δεν μπορούν παλιά σύμβολα και ιστορικές αναδρομές να εκφράσουν πειστικά τη νέα γενιά, που στην πλειονότητά της δεν έχει τέτοιες αναφορές, και να οραματιστούν μαζί της το μέλλον.

Από το 2015 στον χώρο της Κεντροαριστεράς ξεκίνησε η ώσμωση αρκετών πολιτικών δυνάμεων (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ - Προοδευτικό Κέντρο) δημιουργώντας πρώτα τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και στη συνέχεια 212.000 πολίτες ίδρυσαν με την ψήφο τους το Κίνημα Αλλαγής. Σε τρεις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις τα ποσοστά του νέου φορέα δείχνουν την εμπιστοσύνη των πολιτών για το εγχείρημα, χωρίς να σημαίνει ότι αυτά τα ποσοστά είναι αρκετά. Τώρα που όλοι αναζητούν το νέο, ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει άλλο όνομα, η συζήτηση για την επιστροφή στο όνομα του φορέα (ΠΑΣΟΚ) νομίζω ότι αδικεί και την ιστορία του, αλλά κυρίως δεν απευθύνεται στο μέλλον. Παράγει νέο κύμα εσωστρέφειας.

Η εμφατική προσήλωση του Κινήματος Αλλαγής στις αρχές και στις ιδέες μιας σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας είναι η μόνη λύση για να αποκτήσει ο χώρος τον γνήσιο εκφραστή του και για να αντιπαρατεθεί απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές της κυβέρνησης όπως και στον αριστερό λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι ανάγκη στο επόμενο διάστημα το Κίνημα Αλλαγής να πρωτοστατήσει στη χάραξη και εκπόνηση του δεκαετούς προγράμματος εκσυγχρονισμού της χώρας μας και με οδηγό αυτό το σχέδιο να υπογράψει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τους πολίτες ώστε να γίνει η κυρίαρχη δύναμη στην προοδευτική παράταξη.

* Μέλος της Κ.Ε του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και της Σ.Ε. της Ανανεωτικής Αριστεράς

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η επιλεκτική μνήμη και η επιλεκτική λήθη
Η εκτίναξη των ποσοστών του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και το επικείμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ανέσυραν στην επιφάνεια μια πολιτική επιλογή, η οποία μέχρι πρόσφατα δεν είχε αποτελέσει θέμα σοβαρής και ουσιαστικής συζήτησης: τη...
Η επιλεκτική μνήμη και η επιλεκτική λήθη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πολιτικά κενά
Η συσπείρωση δυνάμεων μέσα και γύρω από το Κίνημα Αλλαγής σε μια αυτόνομη πολιτική στρατηγική, που είναι διακριτή από τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο μόνος δρόμος για την αλλαγή των συσχετισμών.
Πολιτικά κενά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ
Με αφορμή το περιβόητο σποτ του ΣΥΡΙΖΑ για την κρατική χρηματοδότηση της διαφημιστικής καμπάνιας «Μένουμε Σπίτι – Μένουμε Ασφαλείς» αναδείχθηκαν ξανά οι προβληματισμοί των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για το είδος της...
Το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Νέο πολιτικό τοπίο, νέες επιλογές
Ο δρόμος μας είναι ένας. Ενα σύγχρονο, ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα με σαφή φυσιογνωμία, που έχει αιχμηρό λόγο, που προκαλεί πολιτικό ενδιαφέρον, «ανοίγει» θέματα, αγγίζει με τον λόγο και τις παρεμβάσεις...
Νέο πολιτικό τοπίο, νέες επιλογές
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενα νέο τοπίο στο πολιτικό σύστημα
Είναι ώρα να γίνει επιτέλους μια πιο σοβαρή συζήτηση για τις σχέσεις Κεντροαριστεράς και Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Μέχρι τώρα το πεδίο αυτό σημαδεύτηκε κυρίως από εχθροπάθεια.
Ενα νέο τοπίο στο πολιτικό σύστημα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πάλι δικαστικός σε κυβερνητική θέση
Τα κόμματα που υπερασπίζονται την ανάγκη διάκρισης των εξουσιών, προεξάρχοντος του Κινήματος Αλλαγής, πρέπει να αναλάβουν άμεση νομοθετική πρωτοβουλία.
Πάλι δικαστικός σε κυβερνητική θέση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας