• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.6°C / 10.0°C
  1 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.2°C / 9.1°C
  2 BF
  37%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.9°C / 13.0°C
  3 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  23%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  2 BF
  42%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.5°C / 9.0°C
  1 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.4°C / 5.4°C
  0 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 11.6°C
  1 BF
  44%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.7°C / 11.0°C
  4 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  2 BF
  49%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.2°C / 9.6°C
  4 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.2°C / 8.7°C
  2 BF
  49%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  46%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 8.8°C
  2 BF
  34%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.6°C / 9.4°C
  1 BF
  56%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 8.8°C
  0 BF
  36%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 9.8°C
  1 BF
  43%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.3°C / 7.7°C
  3 BF
  39%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.3°C / 9.2°C
  2 BF
  45%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  1 BF
  36%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Από το Δίστομο στη Ρώμη

 • A-
 • A+

Ο ιταλικός Αρειος Πάγος, χτίζοντας πάνω στη νομολογία του ιταλικού Συνταγματικού Δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία η Γερμανία δεν μπορεί να επικαλείται το προνόμιο της ετεροδικίας για να καταργεί, ουσιαστικά, το αναφαίρετο δικαίωμα προσφυγής των πολιτών στον φυσικό τους δικαστή, έκρινε ότι το ζήτημα της γερμανικής ετεροδικίας έχει οριστικά ρυθμιστεί στο πλαίσιο της απόφασης 238/2014, όλα δε τα δικαιοδοτικά όργανα της Ιταλίας υποχρεούνται να σεβαστούν απαρέγκλιτα την ως άνω δικαστική απόφαση.

Ετσι η προσφυγή της γερμανικής εταιρείας σιδηρόδρομων απορρίφθηκε, ενώ τα θύματα της Σφαγής του Διστόμου βρίσκονται σήμερα ένα βήμα πιο κοντά για να γράψουν τα ίδια τον επίλογο στην αιματοβαμμένη ιστορία των φρικαλεοτήτων που υπέστησαν

Στις 3 Σεπτεμβρίου, το Γ´ Πολιτικό Τμήμα του ιταλικού Αρείου Πάγου εξέδωσε την 21995/2019 απόφαση, με την οποία απέρριψε οριστικά την προσφυγή της ημικρατικής εταιρείας των γερμανικών σιδηρόδρομων «Deutsche Bahn AG» κατά της αγωγής των θυμάτων του μαρτυρικού Διστόμου.

Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο της δίκης αυτής, η γερμανική εταιρεία αποπειράθηκε να παρακωλύσει τον αγώνα των Διστομιτών για δικαίωση και αποζημίωση, καθυστερώντας την αναγκαστική εκτέλεση εναντίον περιουσιακών της στοιχείων που βρίσκονται εντός της ιταλικής επικράτειας.

Για την Ιστορία, ας αναφέρουμε ότι, ύστερα από πολυετή δικαστικό αγώνα, τα θύματα της μαζικής θηριωδίας του Διστόμου έχουν εδώ και δεκαεννέα χρόνια επιτύχει την αμετάκλητη επιδίκαση επανόρθωσης (Πολ. Πρωτ/κείο Λιβαδειάς 137/1997 και Ολομέλεια ΑΠ 11/2000) για τα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξαν οι δυνάμεις του Γ’ Ράιχ τον Ιούνιο του 1944.

Ακολούθως, οι εκπρόσωποι της μαρτυρικής κοινότητας κατόρθωσαν να κηρύξουν εκτελεστό τον νόμιμο αυτόν τίτλο τους για επανόρθωση και εντός της ιταλικής επικράτειας, προκειμένου −μέσα από την αναγκαστική δέσμευση γερμανικών περιουσιακών στοιχείων− να λάβουν, ως ελάχιστο μέτρο επανόρθωσης, τη χρηματική ικανοποίηση που τους επιδικάστηκε. Μια ικανοποίηση που η πατρίδα τους, η Ελλάδα, τους αποστέρησε μέσω του μεταξικής προέλευσης άρθρου 923 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (ΚΠολΔ), που απαγορεύει την αναγκαστική εκτέλεση κατά αλλοδαπού Δημοσίου χωρίς προηγούμενη άδεια του υπουργού Δικαιοσύνης!

Αυτή η «ελληνική ιδιαιτερότητα» αποσυνδέει την άσκηση του δικαιώματος των θυμάτων από οποιαδήποτε νόμιμη προϋπόθεση, παραβιάζοντας την αρχή της διάκρισης των εξουσιών, αφού αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις μπορούν να ακυρωθούν μέσα από τη μη χορήγηση της σχετικής υπουργικής άδειας.

Εξάλλου, η άδεια αυτή εκδίδεται κατ’ απόλυτη διακριτική ευχέρεια, ενώ τυχόν άρνηση του υπουργού να προβεί στη χορήγησή της δεν μπορεί να ελεγχθεί ακυρωτικά από τη διοικητική Δικαιοσύνη. Ετσι, τα θύματα της Σφαγής του Διστόμου, όπως και των εκατοντάδων μαρτυρικών πόλεων - κοινοτήτων της πατρίδας μας, αναγκάζονται να στραφούν σε αλλοδαπές έννομες τάξεις, προκειμένου να διεκδικήσουν το αυτονόητο δικαίωμά τους σε αποκατάσταση, επανόρθωση και δικαίωση. Στο σημείο αυτό, η ιταλική Δικαιοσύνη, χάρη στη γενναία και νομικά άρτια απόφαση του ιταλικού Συνταγματικού Δικαστηρίου 238/2014, έχει αποδειχτεί πρωτοπόρα.

Πριν από λίγες μέρες ο ιταλικός Αρειος Πάγος, χτίζοντας ακριβώς πάνω στη νομολογία του ιταλικού Συνταγματικού Δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία η Γερμανία δεν μπορεί να επικαλείται το προνόμιο της ετεροδικίας για να καταργεί, ουσιαστικά, το αναφαίρετο δικαίωμα προσφυγής των πολιτών στον φυσικό τους δικαστή, έκρινε ότι το ζήτημα της γερμανικής ετεροδικίας έχει οριστικά ρυθμιστεί στο πλαίσιο της απόφασης 238/2014, όλα δε τα δικαιοδοτικά όργανα της Ιταλίας υποχρεούνται να σεβαστούν απαρέγκλιτα την ως άνω δικαστική απόφαση.

Στη βάση, λοιπόν, αυτού του σκεπτικού, η προσφυγή της γερμανικής εταιρείας σιδηρόδρομων απορρίφθηκε, ενώ τα θύματα της Σφαγής του Διστόμου βρίσκονται σήμερα ένα βήμα πιο κοντά για να γράψουν τα ίδια τον επίλογο στην αιματοβαμμένη ιστορία των φρικαλεοτήτων που υπέστησαν.

Είναι φανερό πως, εάν η Ελληνική Πολιτεία επιθυμεί να παραμείνει προσηλωμένη στις αρχές του Κράτους Δικαίου και να τηρήσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν τόσο από το κοινωνικό συμβόλαιο που αποτυπώθηκε στο Σύνταγμα του 1975 (ιδίως δε στο άρθρο 20§1) όσο και από το Δίκαιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τότε η κατάργηση του άρθρου 923 ΚΠολΔ συνιστά όχι απλά αναγκαία συνθήκη, αλλά από καιρού ώριμη και επιτακτική αναγκαιότητα.

Εξάλλου, μια τέτοια πράξη θα υλοποιήσει και την αντίστοιχη πρόταση της έκθεσης της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις Γερμανικές Οφειλές (Ιούλιος 2016), όπως επικυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων (17η Απριλίου 2019).

Δεν πρέπει, μάλιστα, να ξεχνούμε ότι ο τότε πρωθυπουργός (ήδη αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης) και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας είχε διακηρύξει από το βήμα της Ολομέλειας ότι, στην περίπτωση που η ομοσπονδιακή γερμανική κυβέρνηση δεν ανταποκριθεί στην ελληνική πρόσκληση για διαπραγμάτευση (η οποία και έλαβε χώρα επισήμως από και διά της ρηματικής διακοίνωσης της 4ης Ιουνίου 2019 που μέχρι σήμερα έχει μείνει αναπάντητη), η κυβέρνηση έχει τον τρόπο να διασφαλίσει τα δικαιώματα των θυμάτων, υπονοώντας προφανέστατα τη νομοθετική κατάργηση της μεταξικής διάταξης του άρθρου 923 ΚΠολΔ.

Σήμερα, εβδομήντα πέντε χρόνια μετά τη ναζιστική θηριωδία στο Δίστομο και ενώ η γερμανική πλευρά εξακολουθεί, παρά την πανθομολογούμενη ιστορική, ηθική και νομική της ευθύνη, να κρύβεται πίσω από νομικισμούς που διαμορφώθηκαν την εποχή που οι ελέω θεού μονάρχες μπορούσαν ατιμωρητί να προβαίνουν σε κάθε είδους θηριωδία, είναι κάτι περισσότερο από επιβεβλημένη η συντονισμένη και δικαιοκρατικά προσανατολισμένη απάντηση της ελληνικής πλευράς.

Στο πλαίσιο αυτής ακριβώς της απάντησης, αιχμή του δόρατος πρέπει να αποτελέσει η αποδέσμευση των θυμάτων από τους περιορισμούς του άρθρου 923 ΚΠολΔ, που καθιστά τους δικαιούχους αξιώσεων αναγνωρισμένων με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις έρμαια μιας πολιτικής διελκυστίνδας, η οποία υπακούει μονάχα στο δίκαιο της πυγμής και του αμοραλισμού της realpolitik.

Συνεπώς, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να παρακάμψει το προνόμιο της ετεροδικίας (εν προκειμένω της ασυλίας αναγκαστικής εκτέλεσης) της Γερμανίας, καταργώντας τη διάταξη της μεταξικής δικτατορίας. Θυμίζουμε, άλλωστε, ότι ήδη από τη δεκαετία του ’60, ο ΟΗΕ με ψηφίσματά του έχει ταχθεί σταθερά κατά της παραγραφής εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Ετσι, αξιώσεις απαράγραπτες και αμετάκλητα αναγνωρισμένες δεν μπορούν να ακυρώνονται στην ουσία τους για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας. Σε κάθε άλλη περίπτωση, προκύπτει όχι μόνο ηθική αλλά και νομική ευθύνη για τη χώρα μας, λόγω παραβίασης του δικαιώματος των θυμάτων σε αποτελεσματική έννομη προστασία.

Η ειρωνεία της Ιστορίας, λοιπόν, είναι ότι τα θύματα των ναζιστικών στρατευμάτων αναζητούν και βρίσκουν το δίκαιό τους σε μια χώρα που οι υπό φασιστική διοίκηση ένοπλες δυνάμεις της, την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, διέπραξαν επίσης εγκλήματα εις βάρος Ελλήνων αμάχων.

✒ Οι πρ. βουλευτές-μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών: Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Χάρης Τζαμακλής, Νίκος Θηβαίος ● Ο εμπειρογνώμονας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών Δημήτριος Κούρτης

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πιο μεγάλη μέρα
Ογδόντα χρόνια πριν η χώρα μας δέχτηκε χτύπημα τεράστιας πολεμικής μηχανής. Η 22η Ιουνίου του 1941 είναι μία από τις τραγικότερες ημερομηνίες στην ιστορία της Ρωσίας. Η χιτλερική Γερμανία χωρίς κήρυξη πολέμου...
Η πιο μεγάλη μέρα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αναζητώντας την έμπρακτη συγγνώμη
Αντίθετα με τον Α΄ Π.Π., η προσπάθεια ρύθμισης των οφειλόμενων επανορθώσεων του Β΄ Π.Π. πήρε τη μορφή απόσπασης των πιο αξιόλογων σε μέγεθος περιουσιακών στοιχείων και όχι της καταβολής χρηματικών ποσών.
Αναζητώντας την έμπρακτη συγγνώμη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το γερμανικό «ισοζύγιο μνήμης» και το απλήρωτο άγος των ναζιστικών εγκλημάτων
Οποιαδήποτε δοσοληψία μεταξύ Ελλάδας και ΟΔΓ πρέπει να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο μιας ειλικρινούς διαδικασίας αναγνώρισης των ναζιστικών εγκλημάτων και απονομής υλικής αλλά και ηθικής ικανοποίησης στις...
Το γερμανικό «ισοζύγιο μνήμης» και το απλήρωτο άγος των ναζιστικών εγκλημάτων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το μυστικό
Το παρελθόν της Δεξιάς αυτής της χώρας είναι βαρύ. Αφού λοιπόν δεν αλλάζει η Δεξιά, θα αλλάξει η Ιστορία. Για να ξεχάσει την Αριστερά. Οπως όλος ο κόσμος ξεχνάει τα εκατομμύρια νεκρών της Σοβιετικής Ενωσης...
Το μυστικό
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για τα θύματα των ναζιστικών θηριωδιών
Ο ιταλικός Αρειος Πάγος υιοθέτησε απόφαση που επιτρέπει στους Διστομίτες να προβούν σε αναγκαστική εκτέλεση κατά της ημικρατικής εταιρείας των γερμανικών σιδηροδρόμων για την ικανοποίηση των αξιώσεών τους.
Για τα θύματα των ναζιστικών θηριωδιών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μνήμη Ολοκαυτώματος των Ρομά από το ναζιστικό καθεστώς
Στην καλοκαιρινή ραστώνη η ενασχόληση με την Παγκόσμια Ημέρα του Ολοκαυτώματος των Ρομά φαντάζει για κάποιους ιδεοληψία, αν κάποιος μιλήσει και πει ότι πρόκειται για ένα σκόπιμα λησμονημένο γεγονός. Ας...
Μνήμη Ολοκαυτώματος των Ρομά από το ναζιστικό καθεστώς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας