• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.5°C / 18.0°C
  3 BF
  91%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 14.5°C
  2 BF
  92%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 16.0°C
  0 BF
  89%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.2°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.9°C
  4 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 16.0°C
  1 BF
  90%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 9.0°C / 12.4°C
  2 BF
  62%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 17.2°C
  2 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  4 BF
  83%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.8°C
  4 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  3 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  4 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 15.1°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 12.5°C / 17.3°C
  0 BF
  75%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.3°C
  3 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.2°C
  0 BF
  73%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  1 BF
  92%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 16.2°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 9.2°C
  1 BF
  91%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Και οι πλούσιοι θα γίνουν πλουσιότεροι

 • A-
 • A+

Ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη είπε πολλά. Αυτά όμως που παρέλειψε με επιμέλεια να αποκαλύψει ήταν τα πιο σημαντικά. Με απλά λόγια δεν έδωσε συγκεκριμένες απαντήσεις σε μείζονος σημασίας ζητήματα όπως:

- Θέλει μια οικονομία που θα βασίζεται στη μεσαία τάξη ή στις μεγάλες επιχειρήσεις;

- Οραματίζεται μια οικονομία που θα στηρίζεται σε παραγωγικές δραστηριότητες τις οποίες και θα ενισχύσει ή επιδιώκει μια οικονομία των υπηρεσιών, η οποία θα παρασύρεται σαν φτερό στον άνεμο, ακόμα και από την πιο ανεπαίσθητη ανατάραξη του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος;

- Προτίθεται και με ποιον τρόπο να αντιμετωπίσει την αποβιομηχανοποίηση και τον αφελληνισμό της οικονομίας;

Επίσης παρέλειψε(;) να ξεκαθαρίσει ένα ζωτικό θέμα: θα συνεχίσει την πολιτική της λιτότητας των προκατόχων του ή θα προσπαθήσει να την ανατρέψει;

Αυτή, για έναν καλοπροαίρετο ακροατή, είναι η πρώτη εντύπωση. Για έναν προσεκτικό παρατηρητή όμως όσα ακούστηκαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο του παρείχαν τις απαραίτητες πληροφορίες για να διαμορφώσει πλήρη και σαφή εικόνα εκείνων που έπονται.

Ας ξεκινήσουμε από τη λιτότητα. Η λιτότητα -ο σκόπιμος αποπληθωρισμός των εγχώριων μισθών και των τιμών μέσω περικοπών στις δημόσιες δαπάνες- σχεδιάστηκε από τους δανειστές και εφαρμόστηκε από όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις, με το επιχείρημα ότι είναι ο μοναδικός τρόπος για να μειωθούν τα χρέη και τα ελλείμματα της χώρας, να αυξηθεί η οικονομική ανταγωνιστικότητα και να αποκατασταθεί αυτό που αόριστα αναφέρεται ως «επιχειρηματική εμπιστοσύνη».

Ολες οι επιλογές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από τη νέα κυβέρνηση δείχνουν ότι η «επιχειρηματική εμπιστοσύνη» αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του οικονομικού δόγματός της και για τον λόγο αυτό όσα έχουν πει και ό,τι έχουν κάνει από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα, είναι απόλυτα συμβατά με όσα υποστηρίζουν οι ανά τον κόσμο υπέρμαχοι της λιτότητας.

Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και τα κυβερνητικά στελέχη του με τις δηλώσεις τους έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα προχωρήσουν σε περικοπές δαπανών για να προσελκύσουν ιδιωτικές επενδύσεις. Επίσης έχουν δηλώσει ότι όχι μόνο δεν θα παραγκωνίσουν τον κόσμο των επενδύσεων αλλά θα εφαρμόσουν πολιτικές για να καταστήσουν την Ελλάδα έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.

Τι μπορεί να σημαίνουν αυτά; Κατ' αρχάς ανταγωνιστικό και ευέλικτο κόστος εργασίας. Σε απλά ελληνικά: φτηνή εργασία, χαμηλές εργοδοτικές εισφορές και περιορισμό των εργασιακών δικαιωμάτων.

Πολλά ειπώθηκαν για τις «φιλολαϊκές» φορολογικές εξαγγελίες. Εμφανίστηκαν ως σαφής ένδειξη των προθέσεων της κυβέρνησης να προσφέρει «ανάπτυξη για όλους». Αυτό στα λόγια, γιατί η αριθμητική δείχνει ότι οι εξαγγελίες όχι μόνο δεν είναι φιλολαϊκές, αλλά αντίθετα είναι καμουφλαρισμένη πολιτική ενίσχυσης της ανισότητας.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς οικονομολόγος για να αντιληφθεί τι μπορεί να σημαίνει οριζόντια μείωση της φορολογίας κατά 1 ποσοστιαία μονάδα για μια επιχείρηση με εισόδημα 20.000 ευρώ και για μια με 200.000.000 ευρώ. Από αυτά λοιπόν που ακούστηκαν στη Θεσσαλονίκη είναι σαφές ότι η κυβέρνηση, αν και στα λόγια αγιοποιεί τη μεσαία και μικρή επιχείρηση, στην πράξη την οδηγεί σε εξαφάνιση.

Κάτι ανάλογο άλλωστε δεν έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες στις ΗΠΑ, όπου οι εξαγγελίες για τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις ήταν το εργαλείο για να δοθούν -χωρίς αντιδράσεις- φορολογικές μειώσεις στα υψηλά εισοδήματα και ελαφρύνσεις στη φορολόγηση του κεφαλαίου και άλλων μορφών εισοδημάτων από επενδύσεις;

Πάμε παρακάτω. Μπορεί για την κυβέρνηση η μεσαία τάξη να έχει γίνει παντιέρα, αλλά μέχρι στιγμής οι μόνοι που επωφελήθηκαν ουσιαστικά από τις κυβερνητικές «πρωτοβουλίες» είναι οι μεγαλοεπενδυτές. Διευθετήθηκαν -ή διευθετούνται- «εκκρεμότητες» που αφορούν το Ελληνικό, το λιμάνι του Πειραιά αλλά και τις Σκουριές. Επενδύσεις δηλαδή που είτε αφορούν τον τομέα των υπηρεσιών είτε προκαλούν τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα.

Αν στη διαπίστωση αυτή προστεθεί και το γεγονός ότι οι «επενδυτές» είναι ξένοι κεφαλαιούχοι -ακόμα και στην περίπτωση του Ελληνικού κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την προέλευση των κεφαλαίων-, τότε αντιλαμβάνεται ότι για την κυβέρνηση έννοιες όπως αποβιομηχανοποίηση και αφελληνισμός της οικονομίας είναι πολύ χαμηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων της.

Μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι στην ηλεκτρονική έκδοση της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης έδωσε ήδη ώθηση σε μεγάλα επενδυτικά σχέδια τα οποία είχε καθυστερήσει για πολλά χρόνια η προηγούμενη κυβέρνηση, «όπως η επέκταση του λιμανιού στον Πειραιά και η αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό -το μεγαλύτερο σχέδιο αστικής ανάπτυξης στην Ευρώπη». Σε όλο το άρθρο δεν υπήρχε καμία αναφορά για τους μικρομεσαίους.

Ενα είναι σίγουρο: σήμερα εξακολουθούμε να βρισκόμαστε στον αστερισμό της επικοινωνιακής διαχείρισης. Δηλαδή η κυβέρνηση επιχειρεί με επιδέξιους επικοινωνιακούς χειρισμούς να εμφανίσει το παλιό σαν καινούργιο. Για να το ιεραρχεί τόσο ψηλά, σημαίνει ότι αυτά που προτίθεται να ξετυλίξει στους μήνες και στα χρόνια που έρχονται θα θίγουν τους πολλούς και θα διευκολύνουν τους λίγους και έχοντας μάθει από τη διεθνή εμπειρία ετοιμάζουν το έδαφος για να προχωρήσουν...

*δημοσιογράφος, συγγραφέας

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γκρίζες επενδυτικές ιστορίες
Ηταν ευυπόληπτοι, πλούσιοι και διάσημοι. Ηταν αυτό που λέμε ο αφρός του 1%. Ηταν οι «προφήτες» της θεότητας του κέρδους. Και ξαφνικά ο κόσμος έκπληκτος πληροφορήθηκε ότι οι «βασιλείς των επενδυτών» ήταν...
Γκρίζες επενδυτικές ιστορίες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το (νέο) εργασιακό τούνελ μετά το τούνελ
Το «όλο γλύκα» σκηνικό κατά τις πρώτες 100 ημέρες της Ν.Δ. δεν μας εμποδίζει να δούμε καθαρά ότι η κυβέρνηση αποφάσισε μια νέα εσωτερική υποτίμηση στους μισθούς για να τονώσει (;) τις επενδύσεις.
Το (νέο) εργασιακό τούνελ μετά το τούνελ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι;
Εχετε δει κάποια από τις μνημονιακές κυβερνήσεις να κλείνει για τους εγχώριους πλούσιους το παραμικρό παραθυράκι για τη νόμιμη φοροαποφυγή; Προσωπικά δεν γνωρίζω ούτε μία.
Γιατί οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οικογενειοκρατία και ολιγαρχία του πλούτου
Κατά τη γνώμη μου, δεν αρκεί. Διότι το «έθος» της οικογενειοκρατίας είναι βαθιά ριζωμένο στα σπλάχνα της. Είναι αυτό που ανελλιπώς τροφοδοτεί τα επιχειρηματικά δίκτυα τα οποία επιδιώκουν τον έλεγχο του...
Οικογενειοκρατία και ολιγαρχία του πλούτου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο δρ Σπύρος Λάτσης προσγειώθηκε επιτέλους στο «Ελληνικό»
Η ελληνική πολιτική κοινωνία επιβάλλεται να πληροφορηθεί πώς και γιατί ο κ. Σπύρος Λάτσης απέκτησε τον τίτλο του διδάκτορος. Με αυτό τον τίτλο του διδάκτορος της επιστημολογίας εμφανίστηκε στα περιώνυμα...
Ο δρ Σπύρος Λάτσης προσγειώθηκε επιτέλους στο «Ελληνικό»
ΑΠΟΨΕΙΣ
O Κυριάκος και η αξία της αξιοπρέπειας των Ελλήνων
Αν και τέσσερα χρόνια αργότερα, το Κατάρ δεν είχε εκπληρώσει κανένα από αυτά τα αιτήματα, τα κράτη του Κόλπου συμφώνησαν να ακυρώσουν την κοινή δήλωση ασφαλείας και τον τερματισμό του εμπάργκο προς το Κατάρ.
O Κυριάκος και η αξία της αξιοπρέπειας των Ελλήνων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας