• Αθήνα
  Χιονοπτώσεις
  1°C -0.4°C / 2.2°C
  0 BF
  91%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 0.5°C / 3.0°C
  2 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.8°C / 7.9°C
  4 BF
  40%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -1.9°C / -0.1°C
  4 BF
  34%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 1.9°C
  5 BF
  34%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.2°C / 2.3°C
  3 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  -3°C -2.6°C / -2.1°C
  3 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.4°C / 5.6°C
  2 BF
  29%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.3°C / 6.4°C
  1 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 1.9°C / 3.9°C
  2 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 0.9°C / 4.8°C
  2 BF
  81%
 • Σκόπελος
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  2°C 1.6°C / 1.6°C
  7 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.9°C / 5.9°C
  3 BF
  42%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -1.5°C / 1.9°C
  5 BF
  41%
 • Λαμία
  Χιονοπτώσεις
  0°C -1.5°C / 2.2°C
  3 BF
  68%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 7.8°C
  0 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Ασθενής ομίχλη
  1°C -0.2°C / 2.0°C
  3 BF
  96%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.3°C / 2.7°C
  0 BF
  41%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.5°C / 3.1°C
  3 BF
  57%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  3 BF
  46%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διεύρυνση και στρατηγική

 • A-
 • A+

Στο προηγούμενο άρθρο μου στην «Εφ.Συν.» σχηματοποίησα υπερβολικά τη δήθεν «φιλο-συριζαϊκή» επιχειρηματολογία όσων προβάλλουν την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μετατραπεί σε ένα αρχηγοκεντρικό –περί τον Αλέξη Τσίπρα- κεντροαριστερό κόμμα που θα «κερδίσει τις μάζες», προκειμένου να καταδείξω πόσο ασυγχώρητα, σκόπιμα και επικίνδυνα αφελής είναι η συγκεκριμένη άποψη στην ουσία της.

Ενα μέρος τούτης της επιχειρηματολογίας –όπως τη σχηματοποίησα- στηρίζεται σε μια εξωφρενικά αυθαίρετη διάκριση μεταξύ του 4% των «συνειδητών μαρξιστών και ακτιβιστών» παλαιών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και του υπόλοιπου 27,5% των «άσχετων με την πολιτική και την Αριστερά απλών ανθρώπων» που τον ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές [Η ναζιστικού τύπου προπαγάνδα των «(αντι)κοινωνικών μέσων» έμαθα ότι παρουσίασε τούτη την άποψη ως δική μου!].

Παρ’ ότι επιμένω πως όντως αυτή είναι η ουσία της σχετικής επιχειρηματολογίας, παραμένει ένα ερώτημα. Πώς θα εννοούσαμε τη σχέση μεταξύ «παλαιών» και «νέων» ή «μελλοντικών» ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ; Αν απορρίπτουμε ασυζητητί –και καλά κάνουμε- την αφελή διάκριση όπως τίθεται παραπάνω, συμπεριλαμβανομένων –εννοείται- των όχι τόσο χοντροκομμένων διατυπώσεών της, δεν θα έπρεπε παρ’ όλα αυτά να προβληματιστούμε για τη σχέση μεταξύ όσων «μια ζωή» ψήφιζαν Αριστερά και όσων εστράφησαν ή στρέφονται προς τον ΣΥΡΙΖΑ με την κρίση, τα μνημόνια και τις συνέπειές τους;

Σε προηγούμενα άρθρα μου έχω κατ’ επανάληψη υποστηρίξει την εξής άποψη: «...το περίφημο “άνοιγμα προς την Κεντροαριστερά” δεν έχει νόημα από πλευράς ιδεολογικής, δεδομένου ότι τα κεντρικά αντινεοφιλελεύθερα προτάγματα, όπως είναι η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και η εναντίωση στη δημοσιονομική λιτότητα, που παλαιότερα συγκροτούσαν την πολιτική της σοσιαλδημοκρατίας, στις σημερινές συνθήκες του αμετανόητα νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού αποτελούν ούτως ή άλλως κομβική συνιστώσα της στρατηγικής της ριζοσπαστικής, δηλαδή αντικαπιταλιστικής Αριστεράς» («Για την οργανωτική διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ» - «Εφ.Συν.», 23.7.2019).

Η όποια απεύθυνση του κάθε κόμματος, ιδίως αν πρόκειται για κόμμα της Αριστεράς, δεν μπορεί παρά να στηρίζεται στις κεντρικές στρατηγικές του επιλογές. Οι οποίες με τη σειρά τους προκύπτουν από τις συγκεκριμένες ιστορικές συνθήκες και συγκυρίες. Η κατάληψη της εξουσίας στη Ρωσία του 1917 σχεδιάστηκε με όρους ένοπλης στρατηγικής, δεδομένου ότι ούτως ή άλλως η χώρα βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση (Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος) – και αντίστοιχο ήταν το κάλεσμα προς τις εργατικές και αγροτικές μάζες για επαναστατική κινητοποίηση.

Ο «ευρωκομμουνισμός», που άνθησε κατά τη δεκαετία του 1970, όπου στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης είχαμε αναπτυγμένες δημοκρατίες και ισχυρό κοινωνικό κράτος, στηρίχτηκε στη στρατηγική της διεύρυνσης και εμβάθυνσης των δημοκρατικών και κοινωνικών θεσμών – και κατά συνέπεια το κοινό προς το οποίο απευθύνονταν τα ευρωκομμουνιστικά κόμματα ήταν μεν ίδιο με εκείνο των σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, αλλά ο στόχος ήταν να οδηγηθεί σε πιο ριζοσπαστική κατεύθυνση.

Σε κάθε περίπτωση, η στρατηγική δεν μπορεί παρά να λαμβάνει υπόψη τις συνθήκες αν θέλει να είναι εφικτή –που πρώτιστα σημαίνει αν θέλει να μπορεί να απευθύνεται σε ανθρώπους που δεν είναι εκ των προτέρων πεισμένοι για το τελικό όραμα της παγκόσμιας αταξικής κοινωνίας και τις συναφείς θεωρίες. Η σχέση μεταξύ των πραγματικών προβλημάτων του κόσμου στην καθημερινότητά του αφενός και της στρατηγικής της Αριστεράς αφετέρου είναι αμφίδρομη – δεν έρχεται «από τα πάνω» η αριστερή πρωτοπορία για να προσαρμόσει τα προβλήματα των ανθρώπων σε μια στρατηγική την οποία έχει ήδη χαράξει.

Γι’ αυτό και η άποψη που λέει ότι δεν μπορεί να έγιναν «ξαφνικά» ριζοσπάστες αριστεροί οι άνθρωποι που πριν από το 2012 ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ και κατόπιν άρχισαν να ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να είναι τελείως λανθασμένη, θέτει το ζήτημα σε λάθος βάση. Μπορεί να μην έγιναν «μαρξιστές διανοούμενοι», αλλά σίγουρα άρχισαν να πορεύονται σε μια ριζοσπαστική αριστερή κατεύθυνση βιώνοντας στο πετσί τους τα αδιέξοδα και τις κραυγαλέες αδικίες του καπιταλισμού στην παρούσα, νεοφιλελεύθερη φάση του.

Το μεγάλο στοίχημα για τη σύγχρονη ριζοσπαστική Αριστερά, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, δεν είναι τόσο να πειστεί ο κόσμος ότι ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός είναι πασιφανώς άδικος και καταστροφικός – ο κόσμος έχει ήδη αρχίσει να πείθεται. Αλλά ότι η εναλλακτική ως προς το σύστημα που κλυδωνίζεται είναι εκείνη της ίδιας της Αριστεράς.

Και όχι οι «λύσεις» που προσφέρουν οι διάφορες Ακροδεξιές – είτε εκείνες που αυτοπροβάλλονται ως «αντισυστημικές» είτε η εκδοχή εκείνη της Ακροδεξιάς που ενδύει τις χρεοκοπημένες νεοφιλελεύθερες συνταγές της σε ξενοφοβικά, εθνικιστικά και θρησκοληπτικά περιτυλίγματα. Μέρος του κόσμου που πρόσφατα ψήφισε Ν.Δ. από αυτά δελεάστηκε.

*καθηγητής της Κοινωνικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εσωκομματική κριτική και Αριστερά
Αν η εσωκομματική κριτική είναι ιστορικά και πολιτικά καταξιωμένη προϋπόθεση για την ύπαρξη της Αριστεράς, δεν είμαστε αριστεροί/ές μόνο για να ασκούμε εσωκομματική κριτική. Υποθέτω πως όλοι/ες συμφωνούμε σε...
Εσωκομματική κριτική και Αριστερά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ρεαλισμός και οπορτουνισμός
Ο πιο αποτυχημένος οπορτουνισμός αυτού του είδους υπήρξε η περίπτωση του ΠΑΣΟΚ από το 2012. Η «πασοκοποίηση» είναι το κραυγαλέο παράδειγμα προς αποφυγήν σε διεθνές επίπεδο. Θα ήταν τραγωδία με ανυπολόγιστες...
Ρεαλισμός και οπορτουνισμός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Περί «ιδεολογικής καθαρότητας»
Για τις καθεστωτικές δυνάμεις, το πρόβλημα δεν είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εισπράττει δημοσκοπικά τη φθορά που υφίσταται η Ν.Δ. τον τελευταίο καιρό. Αλλά περίπου το αντίστροφο.
Περί «ιδεολογικής καθαρότητας»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Διάλογος με τον «ριζοσπαστικό ρεαλισμό»
Στο νέο κόμμα της απροσδιόριστης «προοδευτικής παράταξης», ο αριστερός ριζοσπαστισμός, ως στερεότυπο περιστασιακής χρήσης, θα επιστρατεύεται σαν ένα είδος «αναμνηστικής δόσης» για να αποτρέπει κρίσεις συνοχής...
Διάλογος με τον «ριζοσπαστικό ρεαλισμό»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο μαρξισμός και ο ΣΥΡΙΖΑ
Στις μελέτες μου για τον νεοφιλελευθερισμό, κάτι που μου προξένησε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν πως η θεωρία του νεοφιλελευθερισμού είχε έναν συγκεκριμένο αρνητικό στόχο: τον μαρξισμό.
Ο μαρξισμός και ο ΣΥΡΙΖΑ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το plan B της Αριστεράς
Για να έρθουμε και «στα δικά μας», το γεγονός ότι ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς κυβέρνησε μια ευρωπαϊκή χώρα επί τεσσεράμισι έτη αποτέλεσε όντως μια «αριστερή παρένθεση» στην κυρίαρχη αφήγηση. Απομένει...
Το plan B της Αριστεράς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας