• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.5°C
  2 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.4°C / 14.9°C
  1 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 19.0°C
  2 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  3 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 13.5°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.7°C / 12.5°C
  1 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 7.4°C
  0 BF
  57%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.7°C / 18.6°C
  4 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.1°C / 20.2°C
  4 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 15.9°C
  4 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.8°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 16.6°C
  2 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.1°C / 17.1°C
  5 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 14.5°C
  0 BF
  54%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.4°C / 15.6°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 17.8°C
  1 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 18.7°C
  0 BF
  48%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 13.3°C
  0 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.4°C / 15.0°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  78%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΣΟΚ ή Κίνημα Αλλαγής

 • A-
 • A+
Εκτιμώ απεριόριστα και για πολλούς λόγους τους συντρόφους από το Κίνημα Αλλαγής που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Αυτό το 5%, παρότι λοιδορήθηκε και πολεμήθηκε στη δύσκολη περίοδο των μνημονίων, όχι μόνο άντεξε αλλά αποτελεί και την ατμομηχανή του νέου εγχειρήματος στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Σε όλες αυτές τις τεκτονικές αλλαγές που προέκυψαν στο πολιτικό τοπίο, ας κρατήσουμε τα σημαντικά και τα θετικά που υπήρξαν για τον χώρο μας. Ο μικρός χώρος του ΠΑΣΟΚ που έμεινε κατόρθωσε να κρατήσει ενιαίο το ιστορικό του αφήγημα. Τα στελέχη που βρέθηκαν σε άλλους πολιτικούς χώρους πήραν μαζί τους τις προσωπικές τους αποσκευές, αλλά δεν μπόρεσαν να πάρουν την ψυχή της δημοκρατικής παράταξης.

Ενισχύθηκαν οι δεσμοί του μεγάλου, μεταπολιτευτικού λαϊκού κινήματος του ΠΑΣΟΚ με δυνάμεις της Ανανεωτικής Αριστεράς, που, παρά τις όποιες περιόδους αντιπαράθεσης υπήρξαν στο παρελθόν, τις περισσότερες φορές βρέθηκαν στην ίδια όχθη. Ετσι το 2015, με τη δημιουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ανακόπηκε η πτωτική πορεία και άρχισε η ανάταξη του χώρου.

Φυσικά και η μεγάλη κοινωνική δικτύωση που διέθεταν οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ σε όλα τα επίπεδα άσκησης πολιτικών έδωσε τη δυνατότητα στον νέο φορέα να συνδιαλέγεται αξιόπιστα με την κοινωνία και να δημιουργεί την ελπίδα αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών. Με τη δημιουργία του Κινήματος Αλλαγής επουλώθηκαν προηγούμενα τραύματα και διευρύνθηκε ο πολιτικός μας χώρος με την παρουσία αξιόλογων στελεχών του προοδευτικού Κέντρου.

Επίσης, η συντριπτική πλειοψηφία των μελών και των στελεχών της Ανανεωτικής Αριστεράς που είχαν αναφορά στη Δημοκρατική Αριστερά είναι σήμερα στο Κίνημα Αλλαγής. Το Κίνημα Αλλαγής, κατά συνέπεια, είναι ένα νέο πολιτικό υποκείμενο που συνενώνει δυνάμεις από το ΠΑΣΟΚ, την Ανανεωτική Αριστερά και το προοδευτικό Κέντρο.

Από το 2015 διαρκώς αυξάνει σε κάθε εκλογική αναμέτρηση τις δυνάμεις του. Μέσα από συνδιασκέψεις και συνέδρια, καθορίσαμε με μεγάλη σαφήνεια τη σοσιαλδημοκρατική μας ταυτότητα. Ενισχύσαμε την πολιτική μας αυτονομία και αφήσαμε πίσω τους παραλυτικούς ετεροκαθορισμούς. Αποφασίσαμε να βελτιώσουμε την παρουσία μας στα νέα, δυναμικά, κοινωνικά ακροατήρια. Οι προτεραιότητες που θέτουν μπροστά μας η 4η βιομηχανική επανάσταση και η κλιματική αλλαγή είναι στο κέντρο της προσοχής μας.

Μετά από μια άψογη δημοκρατική διαδικασία το 2018, με τη συμμετοχή 212.000 συνιδρυτών του Κινήματος, εκλέξαμε την ηγεσία μας. Στο τελευταίο συνέδριο, μέσα από συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες, εκλέξαμε τα καθοδηγητικά μας όργανα. Ποτέ άλλοτε δεν έγιναν τόσα πολλά σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα.

Σε όλη αυτή την πορεία φυσικά υπήρχαν λάθη, παραλείψεις, καθυστερήσεις. Αυτά δεν πρέπει να μας οδηγήσουν σε ομφαλοσκόπηση, εσωστρέφεια και αναζήτηση εσωτερικών εχθρών. Ο «εχθρός» είναι εκτός των πυλών. Είναι οι ασκούμενες πολιτικές. Οταν θα φύγει η επικοινωνιακή, κυβερνητική καταιγίδα, θα αποκαλυφθούν σε όλο τους το μεγαλείο τα κοινοβουλευτικά ατοπήματα της νέας κυβέρνησης.

Η άχρηστη επίδειξη πυγμής για το πανεπιστημιακό άσυλο, η πρωτοφανής αντιστοίχιση των τίτλων σπουδών με την πρακτική εμπειρία και η καταστρατήγηση εργατικών δικαιωμάτων είναι μόνο η αρχή. Οι 459.000 ψηφοφόροι μας κατέταξαν το Κίνημα Αλλαγής τρίτο πόλο του κομματικού μας συστήματος. Με κριτήριο το μέλλον, έχει έναν νέο σημαντικό στρατηγικό ρόλο και όλοι εμείς που το συγκροτούμε, αυτόν θα υπηρετήσουμε.

*Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενα νέο τοπίο στο πολιτικό σύστημα
Είναι ώρα να γίνει επιτέλους μια πιο σοβαρή συζήτηση για τις σχέσεις Κεντροαριστεράς και Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Μέχρι τώρα το πεδίο αυτό σημαδεύτηκε κυρίως από εχθροπάθεια.
Ενα νέο τοπίο στο πολιτικό σύστημα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πολιτικο-ιδεολογική ενότητα της Κεντροαριστεράς
Εχουν διαμορφωθεί συνθήκες ενός πολιτικού παραδόξου, στον βαθμό που τα δύο κόμματα (δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και ΚΙΝ.ΑΛΛ.) της Κεντροαριστεράς, αντί να συγκλίνουν, ερίζουν για την πολιτική...
Η πολιτικο-ιδεολογική ενότητα της Κεντροαριστεράς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Περί αλλαγής
Τούτες τις μέρες μαθαίνουμε ότι οι δύο κυριότερες συνιστώσες του «νέου φορέα της Κεντροαριστεράς», ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, συγκλίνουν στην ονομασία «Κίνημα Αλλαγής». Θεωρήθηκε γενικώς ότι η εν λόγω βάπτιση αποτελεί...
Περί αλλαγής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι μπορεί να σημαίνει η εκλογή νέου προέδρου στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.;
Είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς, με λογική ή ατομική ψυχολογία, την επιμονή ενός πολιτικού σε σίγουρη ήττα, όταν έχει δυνατότητα αξιοπρεπούς υποχώρησης.
Τι μπορεί να σημαίνει η εκλογή νέου προέδρου στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δεκαεφτά χρόνια... στις κάλπες
Ηταν Φεβρουάριος του 2004 όταν το ΠΑΣΟΚ οργάνωνε για πρώτη φορά στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας μια ανοιχτή ψηφοφορία ανάδειξης του αρχηγού του. Μέχρι τότε τέτοια διαδικασία δεν είχε ξαναγίνει σε...
Δεκαεφτά χρόνια... στις κάλπες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μεγαλώνοντας την «Παράταξη»
«Να μεγαλώσουμε την Παράταξη» αποτελεί το κεντρικό προεκλογικό μήνυμα και των έξι υποψήφιων προέδρων στο Κίνημα Αλλαγής. Πώς, όμως, θα μεγαλώσει η «Παράταξη»;
Μεγαλώνοντας την «Παράταξη»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας