Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το οικοδομικό... όραμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το οικοδομικό... όραμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη

  • A-
  • A+

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει κρύψει με περισσή επιμέλεια τόσο το πραγματικό του σχέδιο για την οικονομία όσο και τον τρόπο που θα προσπαθήσει να το υλοποιήσει.

Με γενικόλογους αφορισμούς και υποσχέσεις, μοιάζει με ένα μάγειρα που προσπαθεί να επινοήσει τρόπους για να φτιάξει ομελέτα χωρίς να σπάσει αυγά. Επίσης φαίνεται ότι ο περίφημος νεωτερισμός, τον οποίο προβάλει πασπαλισμένο με αριστεία, δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από μια επιστροφή στο... παρελθόν.

Ας ξεκινήσουμε όμως από τα εύκολα. Αν προσπαθήσει κανείς να διεισδύσει στις πομπώδεις φράσεις, εκείνο που διακρίνει είναι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει σαφή στόχο να επιστρέψει την οικονομία στην εποχή της... οικοδομής. Οι παρεμβάσεις που έχει κάνει για το Ελληνικό –που δεν είναι τίποτα άλλο παρά μπίζνες real estate–, οι στοχευμένες φοροελαφρύνσεις, αλλά και τα σχέδια για την «αξιοποίηση του αιγιαλού και της παραλίας» δεν συνθέτουν τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο παρά ένα ολοκληρωμένο σχέδιο επιστροφής στο... μπετόν.

Και πού βρίσκεται το πρόβλημα, θα αναρωτηθούν κάποιοι; Η οικοδομή δεν εξασφάλισε για περίπου μισό αιώνα τούς ιλιγγιώδεις -για τα ελληνικά δεδομένα- ρυθμούς ανάπτυξης; Η οικοδομή δεν έδωσε ψωμί στους Ελληνες, ακόμα και σε αυτούς που τη δεκαετία του ’50 επέστρεφαν στην ελευθερία, έπειτα από τις εξοντωτικές ποινές που τους είχαν επιβληθεί λόγω των πολιτικών τους φρονημάτων; Η οικοδομή δεν ήταν εκείνη που ζωντάνεψε την επαρχία;

Ναι. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στο παρελθόν η οικοδομή λειτούργησε ως η «ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας». Σήμερα όμως η οικοδομή α λα Μητσοτάκη είναι πολύ πιθανόν να γίνει η αιτία για μια καινούργια και πιο καταστρεπτική οικονομική κρίση. Γιατί η οικοδομή πριν από την κρίση ήταν η οικοδομή των πολλών, ενώ η οικοδομή που προετοιμάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η οικοδομή των λίγων.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η οικοδομή των προηγούμενων δεκαετιών βασίστηκε σε υγιείς βάσεις. Χτίστηκε πάνω σε πραγματικές ανάγκες. Φυσικά είχε το μικρόβιο της κερδοσκοπίας -όπως άλλωστε συμβαίνει με κάθε οικονομική δραστηριότητα- αλλά η μεγέθυνσή της ήταν σε άμεση συνάρτηση με τις ανάγκες -στεγαστικές, εμπορικές, επαγγελματικής εγκατάστασης- της ελληνικής κοινωνίας. Αποτυπώνεται άλλωστε στην εξέλιξη του δείκτη της ιδιοκατοίκησης και στις στατιστικές του εμπορίου και των επαγγελματικών δραστηριοτήτων.

Σε αυτήν τη διαδρομή που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’50, η οικοδομή χρηματοδοτήθηκε κυρίως από την αποταμίευση, τα μεταναστευτικά εμβάσματα και τις υπεραξίες της ίδιας της γης. Οι τράπεζες απουσίαζαν. Η εμπλοκή τους -χρηματοδότηση-ξεκίνησε μόλις στις αρχές του ’00. Τι κατάφεραν; Σε λιγότερο από μια δεκαετία έσκασε μια φούσκα που μεγάλωσε με τα εύκολα δανεικά που υποκατέστησαν το ποτισμένο με αίμα και ιδρώτα κομπόδεμα.

Η οικοδομή που θέλει ο κ. Μητσοτάκης είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό. Είναι η οικοδομή του Λάτση και των επενδυτών του. Είναι η οικοδομή των funds. Είναι η οικοδομή των Κινέζων και κάποιων Ελλήνων φραγκάτων που εκμεταλλεύτηκαν την κρίση και τώρα σαν φουσκωμένα παγόνια τριγυρνούν στις γειτονιές της Αθήνας για να ανακαλύψουν... ευκαιρίες. Είναι η ίδια οικοδομή με εκείνη που αναπτύχθηκε στο Βερολίνο, στις μεγάλες πόλεις της Γερμανίας, στη Μαδρίτη... όπου οι «επενδυτές» σε ελάχιστα χρόνια έγιναν ιδιοκτήτες χιλιάδων κατοικιών και με τις πρακτικές τους -αυξήσεις ενοικίων, εξώσεις, ξεσπίτωμα- προκάλεσαν στεγαστική κρίση.

«Δολοφόνοι» της οικοδομής ήταν όλες -μηδέ του ΣΥΡΙΖΑ εξαιρουμένου- οι μνημονιακές κυβερνήσεις. Το πέτυχαν με την υπερφορολόγηση, με την αναγκαστική μετανάστευση εκατοντάδων Ελλήνων, με την οικονομική περιθωριοποίηση λόγω χρεών, με τη δημογραφική συρρίκνωση, με την κατάρρευση του μύθου για το «κανείς δεν έχασε αγοράζοντας γη...». Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη που πήρε τη σκυτάλη ξεκίνησε την «ανοικοδόμηση». Γι’ αυτήν ήταν ξεκάθαρο ότι η δική της εκδοχή για την αγορά ακινήτων, δεν θα έχει καμία σχέση με την οικοδομή του «κεραμιδιού», της «προίκας», του ενοικίου για συμπλήρωμα για τα γηρατειά, του εξοχικού... Στη δική της ιστορία όμως η αγορά ακινήτων δεν στέγαζε όνειρα, αλλά τρόμπες που φουσκώνουν τα μαύρα μπαλόνια μιας νέας φούσκας. Και όταν θα ολοκληρωνόνταν το έργο της «αναμόρφωσης», τότε το μόνο που θα απέμενε από το χθες θα ήταν αναμνήσεις.

Η οικοδομή και η αγορά ακινήτων που προωθεί ο κ. Μητσοτάκης είναι αυτή που καταλήγει στο... Χρηματιστήριο. Το παιχνίδι που με μεθοδικότητα στήνεται σήμερα δεν έχει καμία σχέση με το «κεραμίδι», αλλά με τον τζόγο. Ποιοι είναι σήμερα οι μεγαλύτεροι ιδιοκτήτες; Οι τράπεζες και τα funds που, μέσω των δανείων, ελέγχουν εκατομμύρια σπίτια, μαγαζιά, γραφεία, οικόπεδα και αγροτεμάχια. Πώς βγάζουν λεφτά; Από τον τζόγο. Οχι αυτόν του καζίνου και της μπαρμπουτιέρας, αλλά τον άλλο. Εκείνον που τον βαπτίζουν... ανάπτυξη. Αυτόν που οι πολλοί ανταλλάσσουν τις ελπίδες για καλύτερη ζωή με μετοχές. Τον τζόγο που τόσο καλά γνωρίζει ο κ. Λάτσης και οι συνάδελφοί του. Η συνταγή τους; Αγοράζω, xτίζω, πακετάρω και πουλάω με μορφή μετοχών, ομολόγων... Εναν τζόγο που γνωρίζουν πολύ καλά οι Αριστοι, αφού επινοήθηκε στις ΗΠΑ και στον οποίο πάντα χαμένη είναι η «πλέμπα», στην οποία έχουν φορτώσει τα σαπάκια τους.

Η οικοδομή του κ Μητσοτάκη δεν είναι τίποτα άλλο παρά η μετατροπή σε «χαρτιά»: του Ελληνικού, των «επενδύσεων» real estate, των χιλιάδων κατοικιών που απέκτησαν στη διάρκεια της κρίσης οι τράπεζες και οι «επενδυτές». «Χαρτιά», που έπειτα από κάμποσα «γυρίσματα» θα βρεθούν στα χέρια της «πλέμπας», από την οποία θα τα ξαναπάρουν πίσω όταν σκάσει η φούσκα που θα έχουν στήσει οι ίδιοι.

* Δημοσιογράφος, συγγραφέας

ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι ψευδαισθήσεις της Θεσσαλονίκης
Θα περίμενε κανείς ότι, ύστερα από τόσα δεινά που έχουν περάσει οι Ελληνες, φέτος οι πολιτικοί αρχηγοί θα ήταν πιο φειδωλοί στις ψευδαισθήσεις και πιο γενναιόδωροι στην πραγματικότητα.
Οι ψευδαισθήσεις της Θεσσαλονίκης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προσγείωση αναπτυξιακών στόχων από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ
Η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων –ο βασικός πυλώνας του κυβερνητικού προγράμματος– δεν εγγυάται καμία επενδυτική έκρηξη, ιδίως στη σημερινή αρνητική διεθνή οικονομική και γεωπολιτική συγκυρία, όπου οι...
Προσγείωση αναπτυξιακών στόχων από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά... 1%!
Αναιμική και κάτω από τις προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει προεκλογικά η κυβέρνηση στην αγορά και ειδικότερα στους ελεύθερους επαγγελματίες αποδείχτηκε η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που ανακοίνωσε ο...
Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά... 1%!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πρώτη μαζική πανεργατική απάντηση στα σχέδια Μητσοτάκη
Η διαδήλωση στη ΔΕΘ θα είναι η πρώτη μαζική πανεργατική απάντηση στα σχέδια Μητσοτάκη και την οργανώνουμε με την αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε να τσακίσουμε τις επιθέσεις της Δεξιάς.
Η πρώτη μαζική πανεργατική απάντηση στα σχέδια Μητσοτάκη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενας οφειλόμενος επίλογος που εκκρεμούσε
Θυμάστε τον πρόσφατο -μεγάλο- θόρυβο που ξεσήκωσε η βασική και γι’ αυτό βαρύγδουπα διατυπωμένη εξαγγελία του υποψήφιου πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για τη μεταβίβαση του ΕΝΦΙΑ στην αυτοδιοίκηση.
Ενας οφειλόμενος επίλογος που εκκρεμούσε
ΑΠΟΨΕΙΣ
Νεκρανασταίνοντας ηττημένες απόψεις
Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη δείχνουν με εξαιρετικά αποκαλυπτικό τρόπο ποια είναι η πραγματική νεοφιλελεύθερη πολιτική, καθώς ο πρόεδρος της Ν.Δ. νεκρανασταίνει τις απόψεις του ΔΝΤ για το μέλλον της κοινωνικής...
Νεκρανασταίνοντας ηττημένες απόψεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας