Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Προσγείωση αναπτυξιακών στόχων από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προσγείωση αναπτυξιακών στόχων από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ

 • A-
 • A+
Το φιλοαναπτυξιακό πρόγραμμα που παρουσίασε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός δεν θα έπρεπε να έχει τίτλο «Ανάπτυξη για όλους», αλλά «Ολα για την ανάπτυξη» και ακόμη σωστότερα «Ολα για τις επιχειρήσεις», αφού στη συντριπτική πλειονότητά τους τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στοχεύουν στη βελτίωση της κερδοφορίας και των βαθμών ελευθερίας των επιχειρήσεων προκειμένου να προχωρήσουν σε επενδύσεις.

Βεβαίως, οι επενδύσεις είναι προϋπόθεση της οικονομικής ανάπτυξης και η ανάπτυξη είναι αναγκαία, όχι όμως και ικανή συνθήκη για τη βελτίωση του εισοδήματος και της ευημερίας όλων των εργαζομένων. Απόδειξη είναι η διεθνής εμπειρία πολλών ανεπτυγμένων οικονομιών της Δύσης όπου στη διάρκεια των 2-3 τελευταίων δεκαετιών η αύξηση του ΑΕΠ δεν περιέλαβε τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Τι είναι αυτό που κάνει τον κ. Μητσοτάκη να πιστεύει ότι με το πρόγραμμα των φορολογικών ελαφρύνσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και του περιορισμού της κρατικής γραφειοκρατίας (ψηφιοποίηση) θα προκαλέσει επενδυτικό τσουνάμι στην οικονομία; Είναι η πολιτική ανανέωση με την καθαρή εκλογική νίκη της Ν.Δ. σε συνδυασμό με τη φιλική προς τις επιχειρήσεις αλλαγή του μίγματος οικονομικής πολιτικής (λιγότερη φορολογία και κράτος με περισσότερες μεταρρυθμίσεις).

Αναμφίβολα, θετική αναπτυξιακά είναι η επίπτωση της μείωσης της φορολογίας, μολονότι αυτή εστιάζεται κυρίως στις επιχειρήσεις και πολύ λιγότερο και όχι αναλογικά στα φυσικά πρόσωπα (οριζόντιες περικοπές). Ομως, η διεθνής εμπειρία δείχνει πως οι φορολογικές περικοπές λίγο προσθέτουν στην αύξηση του ΑΕΠ και μάλιστα η επίπτωση αυτή είναι προσωρινή. Η εμπειρία της Ε.Ε. είναι χαρακτηριστική: την τελευταία τετραετία η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις συνοδεύτηκε αρχικά από αύξηση του ΑΕΠ η οποία στη συνέχεια αποκλιμακώθηκε, παρά τη συνεχιζόμενη μείωση του συντελεστή. Το ίδιο συμπέρασμα προκύπτει και από την εφαρμογή του προγράμματος φοροελαφρύνσεων από τον Τραμπ στις ΗΠΑ.

Αντίστοιχη είναι και η ελληνική εμπειρία της περιόδου 2005 - 2012, όταν ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις μειώθηκε από 32% σε 20%, με το ΑΕΠ να κατακρημνίζεται, την αδήλωτη εργασία να αυξάνει και την εισφοροδιαφυγή επίσης, αντίθετα με τις προσδοκίες της Ν.Δ. ότι οι φορολογικές μειώσεις φέρνουν «αποκάλυψη απασχόλησης». Αυτό, ωστόσο, που προκάλεσε –μεταξύ άλλων– η μείωση του φορολογικού συντελεστή την περίοδο αυτή ήταν η αύξηση της εισοδηματικής ανισότητας (S80/S20) κατά 14%.

Συνεπώς, η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων –ο βασικός πυλώνας του κυβερνητικού προγράμματος– δεν εγγυάται καμία επενδυτική έκρηξη, ιδίως στη σημερινή αρνητική διεθνή οικονομική και γεωπολιτική συγκυρία όπου οι επενδυτές αποεπενδύουν ή προτιμούν την ασφάλεια των σταθερών αξιών (ομόλογα, χρυσός) και τις εξαγορές υφιστάμενων επιχειρήσεων και μεριδίων αγοράς.

Επιπλέον, αν οι λοιποί παράγοντες δεν ευνοούν την ανάληψη επενδύσεων, τότε η μέσω της μείωσης των φόρων αύξηση των κερδών το πιθανότερο είναι να καταλήξει σε διόγκωση των μερισμάτων που επίσης ευνοούνται από τη μείωση της φορολογίας τους (από 10% σε 5%). Η δε πολιτική σχεδόν μονομερούς στήριξης των επιχειρήσεων σε βάρος των μισθωτών (βλ. και μέτρα περαιτέρω απορρύθμισης της αγοράς εργασίας) υποσκάπτει δυνητικά την κοινωνική σταθερότητα μαζί με το αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης που τελευταία εμφάνιζε σημάδια κάποιας βελτίωσης.

Ανεξάρτητα από την παραπάνω αποτίμηση του συνόλου της πολιτικής, πρέπει να τονιστούν τα εξής:

 • 1. Κανένα από τα φιλοαναπτυξιακά μέτρα δεν θα μπορούσε να ανακοινώσει στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός αν η χώρα δεν είχε βγει από το μνημόνιο ή αν είχε αποδεχθεί καθεστώς πιστοληπτικής γραμμής (με συνοδευτικό πρόγραμμα), όπως πρότεινε πριν από έναν χρόνο η Ν.Δ.
 • 2. Τα μέτρα αυτά ακόμη δεν έχουν λάβει την έγκριση των πιστωτών της Ε.Ε. και μένει να πείσει η κυβέρνηση για το εφικτό της εφαρμογής τους.
 • 3. Ορθώς ο πρωθυπουργός δεν επέμεινε στα περί «καμένης γης», διότι παρέλαβε μια οικονομία με 1,5% ρυθμό ανάπτυξης, γεμάτα τα δημόσια ταμεία (37 δισ. ταμειακά διαθέσιμα), αναδιαρθρωμένο χρέος, 10 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερη ανεργία και εκτός μνημονίου.
 • 4. Σωστά ο πρωθυπουργός θύμισε ότι προεκλογικά τόνιζε πως θα χρειαστεί κάποιο χρόνο να πείσει για την αξιοπιστία του προγράμματός του πριν θέσει στην Ε.Ε. το ζήτημα μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ομως, έναν χρόνο πριν ισχυριζόταν ακόμη ότι η αξιοπιστία που θα κόμιζε ως κυβέρνηση ήταν δεδομένη και γι’ αυτό προσδοκούσε άμεση μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων..
 • 5. Επίσης, προεκλογικά δήλωνε πως σε 18 μήνες θα επαναφέρει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα ώστε να προσελκύσει επενδύσεις. Στη συνέντευξη Τύπου δήλωσε χθες πως θα την επαναφέρει το συντομότερο δυνατόν…
 • 6. Μέτρα όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ και οι 120 δόσεις είχαν θεσπιστεί επί ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. τα ενίσχυσε περαιτέρω. Η άρση δε των capital controls είχε δρομολογηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ.
 • 7. Θετικά μέτρα είναι η διατήρηση του έκτακτου επιδόματος των συνταξιούχων όπως και του αφορολογήτου με τη μείωση του συντελεστή μέχρι 10.000 ευρώ στο 9%, η μείωση του φόρου στο 10% για αγροτικούς συνεταιρισμούς, η έκπτωση 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση κτιρίων, τα επιδόματα για κάθε παιδί και η έστω σε βάθος χρόνου μείωση του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης.
 • 8. Αρνητικό μέτρο κρίνεται η φορολογική ενίσχυση της οικοδομικής δραστηριότητας η οποία παραπέμπει στο παλιό και αποτυχημένο μοντέλο παραγωγικής ανάπτυξης. Είναι κατανοητή η προσπάθεια στήριξης της βιομηχανίας, όμως αυτή πρέπει να περνά μέσω παραγωγικών επενδύσεων, όπως π.χ. στη φαρμακοβιομηχανία, την ενέργεια ή τις νέες τεχνολογίας, όχι μέσω της οικοδομής. Ακόμη και μεγάλες εμβληματικές επενδύσεις, όπως του Ελληνικού ή του χρυσού στη Χαλκιδική που σήμερα επισπεύδονται, είναι αμφίβολο εάν εντάσσονται στο νέο παραγωγικό πρότυπο που έχει ανάγκη η χώρα.
 • 9. Προκαλεί άσχημη εντύπωση η μη αναφορά του πρωθυπουργού στην ανάγκη ενεργητικής καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Είναι απίθανο η μείωση του συντελεστή στο 9% να οδηγήσει σε φορολογική συμμόρφωση την πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών που δηλώνουν μόλις 5.000-6.000 ευρώ εισόδημα. Με εκκλήσεις καμιά συμμόρφωση ή και επένδυση δεν θα υπάρξει.
 • 10. Τέλος, ερωτήματα προκαλεί η απόλυτη σιωπή του πρωθυπουργού για τον προσδοκώμενο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας και τη δημιουργία απασχόλησης, δεδομένου ότι στο πρόγραμμά της η Ν.Δ. έχει εξαγγείλει 4% ανάπτυξη και 120.000 νέες θέσεις ετησίως. Να έχει, άραγε, συνειδητοποιήσει η κυβέρνηση το ακατόρθωτο των προεκλογικών εξαγγελιών της ώστε να μην τις εντάσσει πλέον στις τρέχουσες δεσμεύσεις της;

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το φορολογικό νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί τον επόμενο μήνα, «θα δημιουργήσει συνθήκες ώστε η Ελλάδα να γίνει έδρα μεγάλων πολυεθνικών που καλύπτουν την περιοχή μας».

ΑΠΟΨΕΙΣ
Νταβός – Μπλόφες χωρίς πολιτική
Θα μπορούσα να αντιστρέψω τον τίτλο και να τον κάνω «Πολιτική με μπλόφες» ‒ένεκα της εκεί συμμετοχής όλων των Ελλήνων πρωθυπουργών‒ χωρίς να αλλάξει η ουσία του υποδείγματος. Όταν τα πάντα μοιάζουν με...
Νταβός – Μπλόφες χωρίς πολιτική
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το ΔΝΤ και η μεγάλη παραπλάνηση
Το ΔΝΤ είναι ένα μαγαζί. Οι δουλειές του φέρνουν λίγο προς τα γραφεία τελετών. Οσο περισσότεροι θρηνούν για τις απώλειες τόσο πιο πολύ ξεχειλίζει το ταμείο τους.
Το ΔΝΤ και η μεγάλη παραπλάνηση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι ψευδαισθήσεις της Θεσσαλονίκης
Θα περίμενε κανείς ότι, ύστερα από τόσα δεινά που έχουν περάσει οι Ελληνες, φέτος οι πολιτικοί αρχηγοί θα ήταν πιο φειδωλοί στις ψευδαισθήσεις και πιο γενναιόδωροι στην πραγματικότητα.
Οι ψευδαισθήσεις της Θεσσαλονίκης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο λάκκος των δημόσιων εσόδων στη φορολογική φάβα…
Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε πομπωδώς τη μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα-ελεύθερους επαγγελματίες ενώ μείωσε τον συντελεστή για τα Νομικά Πρόσωπα (εταιρείες).
Ο λάκκος των δημόσιων εσόδων στη φορολογική φάβα…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το οικοδομικό... όραμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη
Η οικοδομή και η αγορά ακινήτων που προωθεί ο κ. Μητσοτάκης είναι αυτή που καταλήγει στο... Χρηματιστήριο. Το παιχνίδι που με μεθοδικότητα στήνεται σήμερα δεν έχει καμία σχέση με το «κεραμίδι», αλλά με τον...
Το οικοδομικό... όραμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά... 1%!
Αναιμική και κάτω από τις προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει προεκλογικά η κυβέρνηση στην αγορά και ειδικότερα στους ελεύθερους επαγγελματίες αποδείχτηκε η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που ανακοίνωσε ο...
Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά... 1%!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας

ΚΛΕΙΣΙΜΟ