Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά... 1%!
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά... 1%!

  • A-
  • A+
Και αυτό μόνο για τους μισθωτούς. Αγνωστο εάν θα αλλάξει κάτι για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Επαναφέρουν διατάξεις του παλιού αντεργατικού νόμου 330 του 1976.
Αναιμική και κάτω από τις προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει προεκλογικά η κυβέρνηση στην αγορά και ειδικότερα στους ελεύθερους επαγγελματίες αποδείχτηκε η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα των εγκαινίων της ΔΕΘ.

Εγκαταλείποντας πλήρως τα προεκλογικά σενάρια για μείωση των εισφορών κύριας ασφάλισης από 20% σε 15%, το σχέδιο που ανακοίνωσε χθες ο κ. Μητσοτάκης περιλαμβάνει μείωση μιας ποσοστιαίας μονάδας, από την 1η Ιουλίου 2020. Η μείωση θα συνεχιστεί έως το 2023, ώστε να φτάσει αθροιστικά το 5%. Η εξαγγελθείσα μείωση θα αφορά μόνο τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης, ενώ ασαφές παραμένει εάν και κατά πόσο θα ελαφρυνθούν οι εισφορές για τους ελεύθερους απασχολούμενους και αυτοαπασχολούμενους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα τον χρόνο, σε βάθος τετραετίας, θα προέλθει από το τμήμα των κρατήσεων που αφορούν τις «εισφορές υπέρ τρίτων» και αποτελούν πόρους για την ανεργία, την κοινωνική κατοικία και τον τουρισμό. Η συγκεκριμένη διάταξη θα επιφέρει μικρή αύξηση στον κατώτατο μισθό αλλά το ύψος της θα εξαρτηθεί και από το εάν, τελικώς, το υπουργείο Εργασίας προχωρήσει και σε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που παρακρατούνται υπέρ του Επικουρικού ΕΤΕΑΠ. Μια αντίστοιχη μείωση φαίνεται ότι ήδη εξετάζεται από το υπουργείο Εργασίας και δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί με την ολοκλήρωση της επικείμενης παρέμβασης Μηταράκη για τη στενότερη σύνδεση του τρίτου πυλώνα ιδιωτικής ασφάλισης με τις επικουρικές συντάξεις.

Εν αντιθέσει με την ασθενική μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές, επιθετική αποδεικνύεται η κυβερνητική παρέμβαση στα εργασιακά και, ειδικότερα, στον συνδικαλιστικό Νόμο 1264 του οποίου βασικές διατάξεις τελούν υπό αναθεώρηση, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Το εύρος των παρεμβάσεων θα αποσαφηνιστεί εντός των επόμενων ημερών με διατάξεις που ενσωματώθηκαν στο σχεδίου Νόμου για το αναπτυξιακό το οποίο θα δοθεί για διαβούλευση.

Προσκόμματα

Ωστόσο, και οι πρωθυπουργικές αναφορές επιβεβαιώνουν ότι προετοιμάζεται μια επιστροφή στις περιοριστικές διατάξεις του αντεργατικού νόμου 330/1976 με πρώτο ζητούμενο τη δημιουργία προσκομμάτων στις αποφάσεις των σωματείων για την κήρυξη απεργίας.

Ο κίνδυνος αυτός είναι ορατός εάν αντί για τα σωματεία-σφραγίδες που υποτίθεται επιχειρεί να αντιμετωπίσει «το ηλεκτρονικό μητρώο μελών σωματείων» και η καθιέρωση «υποχρεωτικής ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τη λήψη αποφάσεων» που θεσπίζει η κυβέρνηση, δεν εξασφαλιστεί η μυστικότητα και το αδιάβλητο των εκλογών και της ψηφοφορίας στις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε τη ρήτρα εξαίρεσης από την εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων «για τις υπό διάσωση ή υπό αναδιάρθρωση επιχειρήσεις». Προανήγγειλε διάταξη για προσαύξηση στις υπερωρίες πέραν των ήδη συμφωνηθέντων για όλους όσοι απασχολούνται με μερική απασχόληση, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου δεσμεύτηκε ότι όλες οι παρεμβάσεις για το συνδικαλιστικό και τα εργασιακά δεν θα είναι εκτός του ευρωπαϊκού και διεθνούς πλαισίου.

● Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Κ. Μητσοτάκη, για την εξαίρεση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, η τέως υπουργός Εργασίας και τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Εφη Αχτσιόγλου, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι με το συγκεκριμένο μέτρο δεν θα υπάρχουν στην πραγματικότητα μισθολογικές αυξήσεις γιατί μια επιχείρηση θα μπορεί να θεσπίζει χειρότερους μισθούς, όρους εργασίας και αμοιβής. Τις έντονες επιφυλάξεις του για τη χειροτέρευση της κατάστασης των ασφαλιστικών Ταμείων, στην περίπτωση που η μείωση ασφαλιστικών εισφορών δεν βασίζεται σε μια τεκμηριωμένη μελέτη, εξέφρασε και ο πρώτην υπουργός Εργασίας και στέλεχος του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Γ. Κουτρουμάνης.

ΑΠΟΨΕΙΣ
Κύριε υπουργέ, μας κοροϊδεύετε!
Σε απαράδεκτη κοροϊδία εξελίσσεται το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων, της καταβολής των αναδρομικών στις επικουρικές συντάξεις και της εφαρμογής του νέου νόμου για τους απασχολούμενους συνταξιούχους.
Κύριε υπουργέ, μας κοροϊδεύετε!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι ψευδαισθήσεις της Θεσσαλονίκης
Θα περίμενε κανείς ότι, ύστερα από τόσα δεινά που έχουν περάσει οι Ελληνες, φέτος οι πολιτικοί αρχηγοί θα ήταν πιο φειδωλοί στις ψευδαισθήσεις και πιο γενναιόδωροι στην πραγματικότητα.
Οι ψευδαισθήσεις της Θεσσαλονίκης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το οικοδομικό... όραμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη
Η οικοδομή και η αγορά ακινήτων που προωθεί ο κ. Μητσοτάκης είναι αυτή που καταλήγει στο... Χρηματιστήριο. Το παιχνίδι που με μεθοδικότητα στήνεται σήμερα δεν έχει καμία σχέση με το «κεραμίδι», αλλά με τον...
Το οικοδομικό... όραμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προσγείωση αναπτυξιακών στόχων από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ
Η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων –ο βασικός πυλώνας του κυβερνητικού προγράμματος– δεν εγγυάται καμία επενδυτική έκρηξη, ιδίως στη σημερινή αρνητική διεθνή οικονομική και γεωπολιτική συγκυρία, όπου οι...
Προσγείωση αναπτυξιακών στόχων από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πρώτη μαζική πανεργατική απάντηση στα σχέδια Μητσοτάκη
Η διαδήλωση στη ΔΕΘ θα είναι η πρώτη μαζική πανεργατική απάντηση στα σχέδια Μητσοτάκη και την οργανώνουμε με την αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε να τσακίσουμε τις επιθέσεις της Δεξιάς.
Η πρώτη μαζική πανεργατική απάντηση στα σχέδια Μητσοτάκη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενας οφειλόμενος επίλογος που εκκρεμούσε
Θυμάστε τον πρόσφατο -μεγάλο- θόρυβο που ξεσήκωσε η βασική και γι’ αυτό βαρύγδουπα διατυπωμένη εξαγγελία του υποψήφιου πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για τη μεταβίβαση του ΕΝΦΙΑ στην αυτοδιοίκηση.
Ενας οφειλόμενος επίλογος που εκκρεμούσε

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας