Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Είπαν για τη ΔΕΘ
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Είπαν για τη ΔΕΘ

  • A-
  • A+

Οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς, Γρηγόρης Λιόνης και Θεόδωρος Μαργαρίτης, σχολίασαν στην «Εφημερίδα των Συντακτών» τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

«Στην εποχή των θαυμάτων»

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε στην «Εφ.Συν»:

«Από τότε που ο Κύριός μας πολλαπλασίαζε τα καρβέλια και τα ψάρια και μετέτρεπε το νερό σε εξαίσιο κρασί, είχαμε να δούμε τόσα εντυπωσιακά φαινόμενα όπως τον πολλαπλασιασμό των φορολογικών εσόδων μέσα σε δύο μήνες και τη ραγδαία ποιοτική βελτίωση στην προοπτική για νέες επενδύσεις και αυξημένους ρυθμούς ανάπτυξης.

Η Ν.Δ. φαίνεται να πιστεύει ότι η εποχή των θαυμάτων δεν έχει τελειώσει, σε αντίθεση με την πλειοψηφία των θεολόγων».

«Υψηλά πλεονάσματα, χαμηλή ανάπτυξη από τον Μητσοτάκη»

Νίκος Παππάς

Ο Ν. Παππάς, τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Νότιου Τομέα Β’ Αθηνών, με αφορμή τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, δήλωσε στην «Εφ.Συν»:

«Ο πήχης της ανάπτυξης για τον κ. Μητσοτάκη είναι ψηλά.

■ Η Ελλάδα έχει δέκα συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης και ρεκόρ Ξένων Αμεσων Επενδύσεων για το 2017 και το 2018.

■ Μεγάλες υποδομές ολοκληρώθηκαν και ολοκληρώνονται. Τεράστιες επενδύσεις εξελίσσονται στις μεταφορές, στις τηλεπικοινωνίες και στην ενέργεια.

Τα παραπάνω κατέστησαν εφικτά στο πλαίσιο υλοποίησης της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής, την οποία συγκρότησε για πρώτη φορά για τη χώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας στον πυρήνα της τον σεβασμό προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Απέναντι σε αυτή τη στρατηγική, ο κ. Μητσοτάκης ανέπτυξε μια δέσμη ιδεών οι οποίες εφαρμόστηκαν και κατά το παρελθόν και εντέλει χρεοκόπησαν τη χώρα. Καμία διάθεση δεν έδειξε για την αξιοποίηση εργαλείων, όπως η Αναπτυξιακή Τράπεζα και οι “μικροπιστώσεις”, για τα οποία δεν ακούσαμε τίποτα το Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ.

Παράλληλα, αποδείχθηκαν μύθος οι προεκλογικές του δεσμεύσεις, αφού κρατά ψηλά τα πρωτογενή πλεονάσματα και αποχαιρετά τη δήθεν δυνατότητα της Ν.Δ. να επιτύχει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 4%.

Θα περιμένουμε να δούμε την επιτάχυνση των επενδύσεων.

Ως τώρα βλέπουμε μόνο την επιτάχυνση των ψευδαισθήσεων πως ανάπτυξη μπορεί να έρθει, όχι με συγκροτημένο σχέδιο, αλλά μέσα από τέσσερα ή πέντε πρότζεκτ συγκεκριμένων επιχειρηματιών».

Στις καλένδες το θέμα των πλεονασμάτων

Του Θεόδωρου Μαργαρίτη*

Ο πρωθυπουργός είναι αλήθεια ότι με χαμηλούς τόνους παρουσίασε τους σχεδιασμούς του. Χαμήλωσε όμως υπερβολικά τον πήχη της διαπραγμάτευσης για τα υπερπλεονάσματα. Πρόκειται για επιλογή που δημιουργεί εύλογα την αίσθηση ότι παραπέμπει το κρίσιμο αυτό πρόβλημα στις καλένδες. Γιατί υποτιμά το timing της πρόσφατης ετυμηγορίας του ελληνικού λαού ως μια νέα βάση για την άμεση διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Παράλληλα, φαίνεται ότι εγκαταλείπει πλήρως την απαράδεκτη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για το λεγόμενο Υπερταμείο, που πλήττει τη δημόσια περιουσία. Η Ν.Δ. σιωπά σε αυτό το θέμα διαιωνίζοντας μια πολύ κακή εξέλιξη για τη χώρα.

Στη συνολική εικόνα, ο πρωθυπουργός, ενώ αναφέρεται εκτενώς στην υπόθεση των επενδύσεων και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, είναι φειδωλός σε ό,τι αφορά τον κόσμο της εργασίας. Οι μισθοί, τα δικαιώματα, οι κλαδικές συμβάσεις, η κριτική στις μεσαιωνικές εργασιακές σχέσεις είναι ζητήματα που δεν υπάρχουν στις προτεραιότητες της Ν.Δ. Κάποιες γενικόλογες διατυπώσεις αλλά καμία ιεράρχηση η οποία να στρέφει την προσοχή στις κοινωνικές ανισότητες και στην υπεράσπιση των εργαζομένων σε μια εποχή που παραδόξως αυξάνεται ο πλούτος και ταυτόχρονα μεγεθύνεται η νέα φτώχεια.

Για το Κίνημα Αλλαγής, το κοινωνικό κράτος, η στήριξη των εργαζομένων, τα κοινωνικά δικαιώματα αποτελούν βασικές συνιστώσες ενός προγράμματος ανασύνταξης της χώρας μαζί με την αποδοχή της ελεύθερης αγοράς, της επιχειρηματικότητας, της διευκόλυνσης των επενδύσεων. Το Κίνημα Αλλαγής δεν θα συμπράξει σε πολιτικές που από το ένα άκρο, αυτό δηλαδή της φοβίας απέναντι σε οτιδήποτε ιδιωτικό σε επιχειρηματικές δραστηριότητες, τείνουν να οδηγήσουν στο άλλο άκρο σύμφωνα με το οποίο οι εργαζόμενοι, για να συμβάλουν στις διακηρύξεις περί ανάπτυξης, θα εργάζονται σε συνθήκες γαλέρας.

*Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής

ΑΠΟΨΕΙΣ
Μέτωπο λογικής, τώρα!
Αμεση ενίσχυση επιχειρήσεων με 3 δισ., εκτεταμένες κρατικές εγγυήσεις 12 δισ., ψήφιση του νομοσχεδίου για τις μικροπιστώσεις, επανεκκίνηση των μεγάλων έργων υποδομής, ενεργοποίηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας,...
Μέτωπο λογικής, τώρα!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σαν τον Κάιζερ το 1914
Θυελλώδεις αντιδράσεις ξεσήκωσε στη Βουλή η αστυνομική απόβαση σε Χίο και Μυτιλήνη, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κατηγορούν την κυβέρνηση πως επιδεικνύει τα ακροδεξιά της χαρακτηριστικά.
Σαν τον Κάιζερ το 1914
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αριστερά του μέλλοντος, ανάγκη της κοινωνίας
Είναι απολύτως βέβαιο ότι η πολιτική Μητσοτάκη θα επιτείνει τις κοινωνικές, περιφερειακές και περιβαλλοντικές ανισότητες. Ταυτόχρονα θα γίνεται επιτακτική και η ανάγκη της κοινωνίας για την εφαρμογή μιας...
Αριστερά του μέλλοντος, ανάγκη της κοινωνίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ταξικότητα του προϋπολογισμού της Ν.Δ.
Το προσχέδιο του προϋπολογισμού της κυβέρνησης επιφέρει αύξηση εισοδήματος 72 ευρώ για το φτωχότερο 10% του πληθυσμού και 353 ευρώ για το πλουσιότερο 10%. Δηλαδή, το εισόδημα των πολύ πλουσίων θα αυξηθεί 5...
Η ταξικότητα του προϋπολογισμού της Ν.Δ.
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι ψευδαισθήσεις της Θεσσαλονίκης
Θα περίμενε κανείς ότι, ύστερα από τόσα δεινά που έχουν περάσει οι Ελληνες, φέτος οι πολιτικοί αρχηγοί θα ήταν πιο φειδωλοί στις ψευδαισθήσεις και πιο γενναιόδωροι στην πραγματικότητα.
Οι ψευδαισθήσεις της Θεσσαλονίκης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο όρος «ανάπτυξη» και τα κόκκινα φανάρια
Η λογική της λογιστικής ικανοποίησης των όρων για ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα είναι διαχρονική, ακόμα και σε περιπτώσεις που εθνικά αυτό ήταν ζημιογόνο. Αυτό που απαιτείται, περισσότερο από τη λογιστική...
Ο όρος «ανάπτυξη» και τα κόκκινα φανάρια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας