• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.2°C / 16.8°C
  1 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  14°C 10.6°C / 16.0°C
  2 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.0°C / 16.0°C
  3 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.9°C / 9.2°C
  1 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.6°C
  0 BF
  81%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.3°C / 15.4°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.4°C / 10.0°C
  1 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.1°C / 17.6°C
  2 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 14.9°C / 19.8°C
  5 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 19.6°C
  5 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  1 BF
  42%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.7°C / 13.7°C
  1 BF
  60%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.8°C / 21.0°C
  4 BF
  36%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.4°C / 17.0°C
  1 BF
  64%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 11.5°C / 16.0°C
  1 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.7°C / 16.1°C
  2 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  1 BF
  50%
EUROKINISSI / ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πόση αξία έχει άραγε η υπογραφή της Τράπεζας Πειραιώς;

 • A-
 • A+
Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Μεγάλου με επιστολές που απέστειλε σε όσους είχαν αρνηθεί τη μεταφορά διατυπώνει με ιταμό τρόπο έναν ακραίο εκβιασμό, την απειλή απολύσεων αν δεν ανακαλέσουν την αρχική τους άρνηση να συμμετάσχουν στην απόσχιση ● Η περιφρόνηση της κείμενης εργατικής νομοθεσίας δεν είναι κάτι καινούργιο για την τράπεζα. Και χωρίς να ξύσει κανείς το διαφημιστικό λούστρο, είναι ορατή διά γυμνού οφθαλμού η βία ως κανόνας στον χειρισμό των εργασιακών σχέσεων του προσωπικού της από την Τράπεζα Πειραιώς υπό τον μανδύα ενός, νομικά ανύπαρκτου, διευθυντικού δικαιώματος.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το ερώτημα του τίτλου είναι ρητορικό. Αποδείχθηκε ότι ακόμη και οι γραπτές δεσμεύσεις της Τράπεζας Πειραιώς, ακόμη και αυτές που αναλαμβάνει οικειοθελώς, δεν έχουν καμιά απολύτως αξία γι’ αυτήν. Η τράπεζα τις αντιμετωπίζει σαν να ήταν παλιόχαρτα.

Αυτό δείχνει η ακραία περιφρόνησή της προς τη γραπτή δέσμευσή της ότι η μεταφορά του προσωπικού της που είναι ενταγμένο στη διαχείριση «κόκκινων» δανείων (RBU) σε διάδοχη εταιρεία θα γίνει σε εθελοντική βάση.

Η περιφρόνηση της κείμενης εργατικής νομοθεσίας δεν είναι κάτι καινούργιο για την τράπεζα. Και χωρίς να ξύσει κανείς το διαφημιστικό λούστρο, είναι ορατή διά γυμνού οφθαλμού η βία ως κανόνας στον χειρισμό των εργασιακών σχέσεων του προσωπικού της από την Τράπεζα Πειραιώς υπό τον μανδύα ενός, νομικά ανύπαρκτου, διευθυντικού δικαιώματος.

Οι παράνομες μειώσεις μισθών, πάνω από τα όρια που έθεσε η κλαδική συλλογική σύμβαση της ΟΤΟΕ του 2013, οι μαζικές μονομερείς βλαπτικές μεταβολές των όρων εργασίας, το «πάγωμα» μισθολογικών και βαθμολογικών προαγωγών του προσωπικού εδώ και χρόνια, η περιφρόνηση των ισχυόντων κανονισμών εργασίας χάριν ενός, ουσιαστικά, απεριόριστου διευθυντικού δικαιώματος που επιβάλλεται με τη βία, οι απλήρωτες αδήλωτες παράνομες υπερωρίες που οδήγησαν μάλιστα, για πρώτη φορά στα χρονικά των τραπεζών, σε προσωρινό κλείσιμο υποκαταστήματος της τράπεζας στη Θεσσαλονίκη από το ΣΕΠΕ, η δημιουργία προσωπικού β’ κατηγορίας στην τράπεζα με τον δανεισμό εργαζομένων, που ελέγχεται πολλαπλώς για τους σκοπούς και τη διάρκειά του, οι εν κρυπτώ συλλογικές διαπραγματεύσεις με καταπάτηση του δικαιώματος παρέμβασης των αρμόδιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, η άρνηση ενημέρωσης και διαβούλευσης με συνδικαλιστικές οργανώσεις της τράπεζας…

Οταν ανακοινώθηκαν από την τράπεζα η απόσχιση του κλάδου διαχείρισης «κόκκινων» δανείων (RBU) και η μεταφορά του σε διάδοχη εταιρεία, η τράπεζα δεσμεύτηκε γραπτώς ότι η μεταφορά των εργαζομένων στη διάδοχη εταιρεία θα γινόταν σε εθελοντική βάση.

Η αρχική γραπτή δέσμευση της τράπεζας, με δικαιοπρακτική της δήλωση που περιλαμβάνεται στο από 3.6.2019 δελτίο Τύπου που υπογράφει ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Μεγάλου, ότι το προσωπικό θα μεταφερθεί στη διάδοχη εταιρεία μόνο αν το επιλέξει το ίδιο, επαναλήφθηκε με την από 25.7.2019 συμφωνία της με την ΟΤΟΕ και τον αντιπροσωπευτικό Σύλλογο Εργαζομένων της τράπεζας.

Με τη συμφωνία αυτή η τράπεζα εγγυήθηκε ακόμη τη διατήρηση σειράς εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων για όσους εργαζομένους επιλέξουν τη μεταφορά. Για λόγους που δεν μπορούν να αναλυθούν εδώ η συμφωνία αυτή είναι νομικά ατελής, γεγονός που επισημάνθηκε στην τράπεζα, από την οποία και ζητήθηκαν συμπληρωματικές εγγυήσεις. Το βασικό ωστόσο ζήτημα, αυτό που βάρυνε αποφασιστικά στην τελική επιλογή των εργαζομένων, ήταν η επισφάλεια των εργασιακών τους σχέσεων υπό τη διάδοχη εταιρεία. Γι’ αυτό και η πλειονότητα των εργαζομένων στα «κόκκινα» δάνεια άσκησε το «δικαίωμά» της να αρνηθεί τη μεταφορά στη διάδοχη εταιρεία.

Η συνέχεια είναι αποκαλυπτική για την ασυνέπεια της τράπεζας έναντι των εργαζομένων της και την περιφρόνησή της προς όσα γραπτώς δεσμεύτηκε η ίδια να πράξει.

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Μεγάλου με επιστολές που απέστειλε σε όσους είχαν αρνηθεί τη μεταφορά διατυπώνει με ιταμό τρόπο έναν ακραίο εκβιασμό, την απειλή απολύσεων αν δεν ανακαλέσουν την αρχική τους άρνηση να συμμετάσχουν στην απόσχιση. Η εκούσια, σύμφωνα με τη γραπτή δέσμευση της τράπεζας, συμμετοχή των εργαζομένων στην απόσχιση μετατράπηκε από τον κ. Μεγάλου στο εκβιαστικό δίλημμα: Ή επιλέγετε «ελεύθερα» να συμμετάσχετε στην απόσχιση ή απολύεστε.

Οι παράνομες πρακτικές των μεγάλων επιχειρήσεων στα εργασιακά συναντώνται με τα ζητήματα που θέτει η άσκηση της λεγόμενης «μεγάλης επιχειρηματικότητας» στη χώρα μας, που είναι ευρέως γνωστά. Είναι μια επιχειρηματικότητα κρατικοδίαιτη και διαπλεκόμενη με την πολιτική εξουσία και τα ΜΜΕ, μια επιχειρηματικότητα που μετατρέπει το πολιτικό κεφάλαιο, π.χ. από τη θητεία σε κυβερνητικές θέσεις ή σε κορυφαίες θέσεις κρατικών τραπεζών και, γενικά, επιχειρήσεων, σε σκέτο κεφάλαιο. Μια επιχειρηματικότητα που βαρύνεται επιπλέον με τη συνεργασία/συνέργεια που πρόσφερε στην τρόικα για την εφαρμογή των αντικοινωνικών και καταστρεπτικών για την ίδια την οικονομία πολιτικών στην περίοδο των μνημονίων.

Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ το ζήσαμε στην περίοδο των μνημονίων και της τρόικας: Εργοδοτικές οργανώσεις και συγκεκριμένοι επιχειρηματίες, που αξιοποίησαν νομικούς ως βοηθούς εκπλήρωσης, προώθησαν τα αιτήματά τους και «έδωσαν» στην τρόικα τις τεχνικές λεπτομέρειες για τη λειτουργία των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της Διαιτησίας του ΟΜΕΔ στην Ελλάδα. Γι’ αυτό άλλωστε και τα χτυπήματα της τρόικας στο Εργατικό Δίκαιο και ιδίως στο Δίκαιο των Συλλογικών Συμβάσεων και της Διαιτησίας, με βασικό εργαλείο το εφαρμοστικό νομοθέτημα του δεύτερου Μνημονίου, την ΠΥΣ 6/2012, ήταν «χειρουργικά».

Κάποιες κορυφαίες εργοδοτικές οργανώσεις δεν έκρυβαν τη χαρά τους και χαιρέτιζαν τα μνημόνια, που, κατ’ αυτές, αν δεν υπήρχαν θα έπρεπε να τα εφεύρουμε. Αξίζει να σημειωθεί ότι από αυτούς που εμφανίστηκαν αρχικά ως «κουκουλοφόροι»/βοηθοί της τρόικας, κάποιοι, οι πιο θρασείς, έβγαλαν στη συνέχεια την κουκούλα, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία που μένει να γραφεί και θα γραφεί.

Και η κοινωνία, τα χρήματα της οποίας διαχειρίζονται οι τράπεζες, πόσο ακόμη θα ανέχεται πρακτικές που απαξιώνουν την εργασία, δηλαδή την ίδια; Που αν μείνει άπραγη θα έχει αύριο να αντιμετωπίσει, εκτός των άλλων, και τους γύπες των funds που θα επιπέσουν στην όποια απομένουσα περιουσία της; Ιδίως για όσους έχουν αποδεχτεί την εσχατολογική ανοησία τού «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση» (ΤΙΝΑ), ένα παράδειγμα αποτελεσματικής κινητοποίησης της κοινωνίας είναι αυτό που μας δίνει η περίπτωση της Lidl στη Γερμανία πριν από λίγα χρόνια.

Η γερμανική κοινωνία με μια κινηματική αρνητική δημοσιότητα ανάγκασε την εταιρεία να σεβαστεί τους εργαζομένους της. Η κοινωνία οφείλει να γνωρίζει ότι τίποτε δεν φοβίζει περισσότερο έναν αυταρχικό εργοδότη σήμερα από μια εκστρατεία αρνητικής δημοσιότητας εναντίον του ή από την απειλή ενός γενικευμένου μποϊκοτάζ.

* Ομότιμος καθηγητής Εργατικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ

ΑΠΟΨΕΙΣ
Η βία και η ανομία στις εργασιακές σχέσεις είναι πλέον νόμος του κράτους
Η κυβέρνηση, αντί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας, κάνει πλέον τη διάχυτη βία και ανομία νόμο του κράτους.
Η βία και η ανομία στις εργασιακές σχέσεις είναι πλέον νόμος του κράτους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιο συνδικαλιστικό κίνημα μπορεί να αντιμετωπίσει την κυβερνητική επίθεση
Το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης της Ν.Δ φέρνει στο προσκήνιο την κατάσταση στα συνδικάτα και την ικανότητά τους να αντιστρέψουν μια πολιτική η οποία είναι σταθερά προσανατολισμένη στην κατεύθυνση...
Ποιο συνδικαλιστικό κίνημα μπορεί να αντιμετωπίσει την κυβερνητική επίθεση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το οκτάωρο (Σικάγο, 1886)
Ενας από τους αρχηγούς των απεργών εργατών του Σικάγου του 1886, που κρεμάστηκαν για το 8ωρο, ο Αύγουστος Σπις, είπε ανάμεσα στ’ άλλα μπροστά στο ταξικό δικαστήριο στην απολογία του...
Το οκτάωρο (Σικάγο, 1886)
ΑΠΟΨΕΙΣ
Νεοφιλελεύθερος κανιβαλισμός
Ο νέος αντεργατικός νόμος θα ενθαρρύνει και θα πολλαπλασιάσει τις μεταναστευτικές εκροές, απομακρύνοντας ακόμα περισσότερο τους νέους και τις νέες απ’ την προοπτική της συμβίωσης, της οικογένειας και της...
Νεοφιλελεύθερος κανιβαλισμός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η εργασία στα χρόνια της… χολέρας
Βάλθηκε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης να μας πείσει πως ζούμε ακόμα στον προηγούμενο αιώνα και είναι καλό -για την ανάπτυξη, προφανώς- να επιστρέψουμε στις εργασιακές συνθήκες της μεσαιωνικής...
Η εργασία στα χρόνια της… χολέρας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ζητήματα ακυρότητας για το νομοθετικό έκτρωμα Χατζηδάκη
Χαρακτηριστικό προχειρότητας, άγνοιας και ανικανότητας είναι το νομοθετικό έκτρωμα του υπουργού Εργασίας. Αποτελεί μνημείο κακής νομοθέτησης, πολιτικής απάτης και υποκρισίας, ενώ παράλληλα περιέχει διατάξεις...
Ζητήματα ακυρότητας για το νομοθετικό έκτρωμα Χατζηδάκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας