• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 10.1°C
  3 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 9.8°C
  6 BF
  47%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.7°C / 10.0°C
  0 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.3°C / 8.3°C
  3 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 7.4°C
  2 BF
  75%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 8.7°C
  2 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 5.1°C
  3 BF
  45%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.1°C / 9.1°C
  2 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 12.8°C
  4 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.3°C / 8.9°C
  3 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.2°C / 9.4°C
  5 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 6.2°C / 9.7°C
  3 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  5 BF
  69%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.7°C / 7.9°C
  3 BF
  57%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 7.8°C
  2 BF
  78%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  4 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 9.9°C
  2 BF
  55%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 8.3°C
  1 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 9.7°C
  3 BF
  50%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 3.5°C / 3.5°C
  2 BF
  57%
Presidential Press Service via AP, Pool
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το αντίκρισμα μιας ρητορικής

 • A-
 • A+

Ποιο είναι το πραγματικό αντίκρισμα της σκληρής ρητορικής του Ερντογάν που απείλησε την Ε.Ε. με ανεξέλεγκτες προσφυγικές ροές και άφησε να πλανάται το ερώτημα αν η Αγκυρα θα επιδιώξει την απόκτηση πυρηνικών όπλων;

Πρώτον θα πρέπει να υπογραμμίσουμε από ποιο βήμα εκτοξεύθηκαν οι απειλές του Ερντογάν.

Η ομιλία πραγματοποιήθηκε προχθές στις επετειακές εκδηλώσεις για τα εκατό χρόνια από το Συνέδριο του Σίβας –της Σεβάστειας– όπου ο Κεμάλ κήρυξε ανυπακοή στον σουλτάνο και ξεκίνησε τον ένοπλο αγώνα κατά της Συνθήκης των Σεβρών. Ο παραλληλισμός είναι σαφής: όπως ο Κεμάλ, ο Ερντογάν δεν διστάζει να σηκώνει ανάστημα απέναντι στις Μεγάλες Δυνάμεις, όταν το απαιτεί το συμφέρον της πατρίδας.

Με τον Ερντογάν αντιμέτωπο ταυτόχρονα με τις ΗΠΑ στη Βορειοανατολική Συρία και με τη Ρωσία στη Βορειοδυτική και κυρίως στην περιοχή του Ιντλιμπ, το τελευταίο που μπορεί να βοηθήσει την προώθηση των τουρκικών συμφερόντων είναι ακόμη και η καχυποψία ότι η Τουρκία μπορεί να τρέφει πυρηνικές φιλοδοξίες.

Παρ’ όλη την ψυχροπολεμική μεταξύ τους ένταση, αν σε κάτι συμφωνούν Ουάσινγκτον και Μόσχα είναι να μη διευρυνθεί η Λέσχη των Πυρηνικών Δυνάμεων. Αν η Τουρκία υιοθετήσει πρόγραμμα πυρηνικής τεχνολογίας που να μπορεί να στηρίξει την απόκτηση πυρηνικών όπλων, τότε θα τιναζόταν στον αέρα ό,τι έχει απομείνει από τη Συμφωνία του 2015 για το Ιράν, ενώ στην πυρηνική κούρσα θα έμπαιναν η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος.

Με τη Συμφωνία ΗΠΑ - Τουρκίας για τη δημιουργία Ζώνης Ασφαλείας στη Βορειοανατολική Συρία να είναι επί της ουσίας στον αέρα, η απειλή Ερντογάν ότι θα επαναπροωθήσει εκεί ένα εκατομμύριο πρόσφυγες είναι βέβαιο ότι θα βραχυκυκλώσει ό,τι έχει ήδη συμφωνηθεί στη δύσκολη και μακρόσυρτη διαπραγμάτευση Αγκυρας - Ουάσινγκτον.

Σε ό,τι αφορά, τώρα, την απειλή για ανεξέλεγκτες προσφυγικές ροές προς την Ε.Ε., δεν μπορεί να υπάρξει ορθολογική ερμηνεία για ποιο λόγο η Τουρκία –που βρίσκεται σε ταυτόχρονη ρευστότητα και αβεβαιότητα απέναντι στις ΗΠΑ και στην Ρωσία– θα ήθελε να ανοίξει μια μετωπική αντιπαράθεση με την Ε.Ε. με απρόβλεπτες παρενέργειες.

Παρά την κατά καιρούς εκατέρωθεν εμπρηστική ρητορική, Ε.Ε. και Τουρκία έχουν διαμορφώσει ένα modus vivendi ευέλικτης ειδικής σχέσης, με την κλινικά νεκρή ενταξιακή διαπραγμάτευση να υφίσταται τυπικά. Αν για τη Μέρκελ και τον Μακρόν είναι πολιτικά αδιανόητη ακόμη και η συζήτηση για έναν μακροπρόθεσμο ενταξιακό ορίζοντα της Τουρκίας στην Ε.Ε., το ίδιο και περισσότερο ισχύει και για τον Ερντογάν. Το προσωποπαγές αυταρχικό και συγκεντρωτικό προεδρικό καθεστώς της Αγκυρας είναι εξ ορισμού ασύμβατο με την ουσιαστική πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την προσαρμογή της τουρκικής πλευράς στο κοινοτικό κεκτημένο.

Ετσι, οι απειλές για ένα νέο 2015 που εκτόξευσε από το Σίβας προς την Ε.Ε. ο Ερντογάν μάλλον πρέπει να θεωρηθεί ότι εντάσσονται στην συγκρουσιακή ρητορική των δύο πλευρών για εσωτερική κατανάλωση. Η ουσία βρίσκεται αλλού: ότι ο Ερντογάν έχει αναδείξει το αφήγημα της πολιορκημένης από τη Δύση και τους νέους Σταυροφόρους Τουρκίας ως μόνιμο σημείο αναφοράς της ρητορικής του. Ετσι, υποθηκεύει και ακόμη χειρότερο περιπλέκει την αναζήτηση ρεαλιστικών συμβιβασμών με τις Μεγάλες Δυνάμεις και διακινδυνεύει τη φερεγγυότητα του στα μάτια των ξένων συνομιλητών του. Η ομιλία στο Σίβας ήταν ρητορική μηδενικού αντικρίσματος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το αφήγημα στο απυρόβλητο
Ευτυχώς για τον Τούρκο πρόεδρο υπάρχει ο από μηχανής θεός της χειραγώγησης της Ελλάδας από τις ΗΠΑ, για να πιεστεί η Τουρκία ώστε να μη διεκδικεί σταθερά την κατοχύρωση των ζωτικών συμφερόντων της στο Αιγαίο...
Το αφήγημα στο απυρόβλητο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Υποστολή της εθνικής ατζέντας
Είναι φανερό ότι η Γερμανία, που ήδη συνηγορεί υπέρ μιας ειδικής σχέσης του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ε.Ε., θα κάνει ό,τι μπορεί για να χορηγηθεί παρόμοιο status στην Τουρκία.
Υποστολή της εθνικής ατζέντας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αξιοπιστία μιας απειλής
Οι κυρώσεις αν ποτέ επιβληθούν θα έχουν επιλεκτική μορφή με στόχο μια επικοινωνιακή επίδειξη αποφασιστικότητας.
Η αξιοπιστία μιας απειλής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος της Ελλάδας
Με την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας κληθήκαμε να εφαρμόσουμε τις διατάξεις περί ασφαλούς τρίτης χώρας για όσους θα εισέρχονταν παράτυπα, μετά τις 20 Μαρτίου του 2016, στην Ε.Ε. μέσω των γνωστών 5 νησιών του...
Επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος της Ελλάδας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συμμαχίες-εξοπλισμοί: αναγκαία επιλογή;
Είναι η Τουρκία όντως αναθεωρητική και επεκτατική σε βάρος της χώρας μας; Η δική μου εκτίμηση μετά από 25 χρόνια επιστημονικής ενασχόλησης με τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό και στη βάση πολλών συζητήσεων με...
Συμμαχίες-εξοπλισμοί: αναγκαία επιλογή;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Φαντασιακή ατζέντα…
Την ώρα που ξεκινούν οι διαδικασίες για την απαγόρευση λειτουργίας του κουρδικού κόμματος ΗDP, η Ε.Ε. των 27 ετοιμάζεται να υιοθετήσει θετική ατζέντα απέναντι στην Τουρκία του Ερντογάν.
Φαντασιακή ατζέντα…

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας