Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η πολιτική της Δεξιάς έχει σαφέστατο ταξικό πρόσημο
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η πολιτική της Δεξιάς έχει σαφέστατο ταξικό πρόσημο

  • A-
  • A+
Τα πρώτα δείγματα από τους δύο μήνες κυβέρνησης της Ν.Δ.

Κατά την προεκλογική περίοδο, η Ν.Δ. απέφυγε την προγραμματική αντιπαράθεση. Συστηματικά, μεθοδευμένα, ελεγχόμενα, «κρύφτηκε» πίσω από τις γενικόλογες διακηρύξεις για «λιγότερη φορολογία» και «ανάπτυξη». Ωστόσο, στο πρώτο μετεκλογικό δίμηνο, τα δείγματα γραφής της κυβέρνησης βοηθούν να ξεκαθαρίσουμε «πού το πάει».

Ας τα δούμε συγκεκριμένα.

1. Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης

Στην κυβέρνηση συμμετέχουν εκπρόσωποι συγκεκριμένων επιχειρηματικών ομίλων, οι οποίοι σήμερα εκπροσωπούν το Δημόσιο στις διαπραγματεύσεις με τους ομίλους από τους οποίους προέρχονται. Αυτό το γεγονός υποβαθμίζει σε δευτερεύουσας σημασίας άλλα σημαντικά θέματα, όπως η αθέτηση υποσχέσεων για «μικρό και ευέλικτο» σχήμα και η συμμετοχή ελάχιστων γυναικών σε αυτό.

2. Επιτελικό κράτος, διοίκηση ΕΡΤ, Ανεξάρτητη Αρχή Ανταγωνισμού κ.λπ.

Δεν είναι καθόλου τυχαία η υπαγωγή της ΕΥΠ, της ΕΡΤ και του ΑΠΕ απευθείας στον πρωθυπουργό. Γενικότερα, το «επιτελικό κράτος» χαρακτηρίζεται από τη συγκέντρωση κρίσιμων υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων στον ίδιο τον πρωθυπουργό και την ολική επαναφορά του κράτους της Δεξιάς με το βόλεμα κατά το δυνατόν περισσότερων «ημετέρων».

Ως προς τα πρόσωπα, η κυβέρνηση στέλνει σαφέστατο πολιτικό μήνυμα. «Ασυγχώρητη η συνεργασία με την Αριστερά. Οποιος συνεργάστηκε την 4ετία 2015-2019 με την κυβέρνηση της Αριστεράς δεν έχει θέση στο κράτος που χτίζουμε». Αυτό το μήνυμα από την κυβέρνηση που, κατά τον κ. Μητσοτάκη, φιλοδοξεί να είναι «όλων των Ελλήνων».

Οι θέσεις και οι προθέσεις της Ν.Δ. για το κράτος, που παραμένουν οι ίδιες από την ίδρυσή της, αποτυπώνουν καθαρά τη γνωστή τοποθέτηση του σημερινού υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βορίδη: «Ο Κ. Μητσοτάκης πρέπει να κάνει παρεμβάσεις στο κράτος και στους θεσμούς για να μην ξαναέρθει η Αριστερά στην εξουσία, γιατί οι ιδέες της είναι ελαττωματικές».

3. Τροπολογίες Βρούτση

Σε πρόσφατο σχέδιο νόμου, η κυβέρνηση διά του υπουργού Εργασίας κ. Βρούτση κατέθεσε μια τροπολογία που ικανοποιεί τις πιο κρυφές επιθυμίες του ΣΕΒ, καταργώντας τη ρύθμιση για την αιτιολόγηση των απολύσεων και την προστασία των εργαζομένων στις εργολαβίες. Η επιλογή του χρόνου (κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή) αλλά και η ουσία τους προκάλεσαν την αποχώρηση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης από τη συζήτηση των τροπολογιών τις οποίες ψήφισε η Ν.Δ. μόνη της.

Η θέση «και αν δεν είχαμε τρόικα έπρεπε να εφεύρουμε», που διά του αντιπροέδρου της και υπουργού Ανάπτυξης εκφράζει η Ν.Δ., εξηγεί τη σπουδή της να νομοθετεί μνημονιακού τύπου μέτρα στην εποχή που η χώρα έχει βγει από τα μνημόνια. Επιβεβαιώνει, υπογραμμίζει την προσήλωσή της στις πολιτικές της λιτότητας για την πλειονότητα των εργαζομένων και της μεροληψίας υπέρ των ελίτ.

4. Αφαίρεση ΑΜΚΑ από τους πρόσφυγες - αντιμετώπιση προσφυγικού

Από τα πρώτα μέτρα που ανακοίνωσε, η κυβέρνηση έδειξε πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει το προσφυγικό. Γίναμε μάρτυρες της συγκέντρωσης του αστυνομικού αυταρχισμού στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο οποίο έχει υπαχθεί η μεταναστευτική πολιτική. Επιπλέον διά στόματος του υπουργού Εργασίας κ. Βρούτση, η κυβέρνηση έσπευσε να ακυρώσει τη δυνατότητα της πρόσβασης στην Υγεία και την ασφάλιση χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων. Στην ίδια γραμμή, η τελευταία αντιμετώπιση των «σκουπιδιών των Εξαρχείων».

Η κυβέρνηση δεν «ξηλώνει» απλά όσα έκανε ή δρομολόγησε ο ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Ακολουθεί μια πολιτική που συγχρονίζει τον βηματισμό της με τους πιο ακραίους και αντιδραστικούς κύκλους της Ευρώπης.

5. Κατάργηση της απόφασης για τα ιατρικά συνέδρια

Τα ιατρικά συνέδρια αποτελούν προνομιακό πεδίο για τις φαρμακευτικές εταιρείες, προκειμένου να «επηρεάζουν» την ιατρική κοινότητα. «Επιρροή» που έφτασε στο απόγειό της την περίοδο 2004-2010, όταν η φαρμακευτική δαπάνη εκτοξεύτηκε στα 5 δισ. ευρώ. Ο διάλογος των εμπλεκόμενων φορέων με το υπουργείο Υγείας οδήγησε σε ρυθμίσεις, την εφαρμογή των οποίων περιμέναμε από το ερχόμενο φθινόπωρο.

Ωστόσο, παραμονή Δεκαπενταύγουστου, με απόφαση του υπουργείου Υγείας οι ρυθμίσεις αναστέλλονται. Ετσι απάντησε η κυβέρνηση στην «ενόχληση» φαρμακευτικών εταιρειών και νεοφιλελεύθερων κύκλων της ιατρικής κοινότητας.

Η Ν.Δ., από τα πρώτα νομοθετήματά της, καθιστά ευδιάκριτη την επιχειρούμενη συντηρητική αναδίπλωση. Νεοφιλελεύθερες πολιτικές επιλογές, οικοδόμηση σκληρού κομματικού κράτους, θεσμικός αυταρχισμός, επικοινωνιακή διαχείριση των προβλημάτων με την απεριόριστη συνδρομή της συντριπτικής πλειονότητας των ΜΜΕ.

Η πολιτική της Δεξιάς έχει σαφέστατο ταξικό πρόσημο, που θα γίνεται εμφανέστερο στα νομοθετήματα που έχουμε μπροστά μας. Στον προϋπολογισμό, θα μιλήσουμε για τη «λιγότερη φορολογία» που υποσχέθηκε και «τα δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα» που απαιτούν οι υποσχέσεις της. Για τη δημοσιονομική σταθερότητα, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, το κοινωνικό κράτος, την ανάκτηση της εργασίας. Εδώ, θα αναδειχθεί ακόμα πιο καθαρά το συντηρητικό κοινωνικό αποτύπωμα των κυβερνητικών επιλογών.

Ωστόσο, την 7η Ιουλίου υπήρξε καθαρή και αναμφισβήτητη εντολή προς τον ΣΥΡΙΖΑ για την υπεράσπιση των κατακτήσεων της περιόδου 2015-2019 και τη δημιουργία ισχυρού, αποτελεσματικού αναχώματος στη νεοσυντηρητική λαίλαπα. Η Αριστερά είναι εδώ. Επικεντρώνουμε τη δράση μας στη συσπείρωση των προοδευτικών, δημοκρατικών, των ευρύτερων δυνάμεων της Κεντροαριστεράς. Στην ενδυνάμωση της Προοδευτικής Συμμαχίας, ώστε μετά την έξοδο από τα μνημόνια να σφραγίσουμε με προοδευτικό-δημοκρατικό πρόσημο την πορεία της πατρίδας.

Η διαμόρφωση αυτού του πλειοψηφικού-προοδευτικού ρεύματος απαιτεί αγώνες, συγκρούσεις, ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση με τη νεοσυντηρητική πολιτική «εφ’ όλης της ύλης». Στις ιστορικές στιγμές που ζούμε, αυτή η στάση ορίζει την αριστερή, προοδευτική, δημοκρατική απάντηση.

* Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ N. Ηρακλείου

ΑΠΟΨΕΙΣ
Η μεροληψία δεν ήταν ποτέ δική μας σημαία
Η Ν.Δ. κέρδισε τις εκλογές γιατί κέρδισε στο πεδίο της προοπτικής. Μιας προοπτικής fake, ψεύτικης όπως πια αποδεικνύεται, αλλά κέρδισε. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε στο πεδίο της προοπτικής επειδή δεν πρόβαλε μια εξίσου...
Η μεροληψία δεν ήταν ποτέ δική μας σημαία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Απολείπειν ο Θεός Μνημόνιον
Η επιλογή της Ν.Δ. να παραχαράξει τον Καβάφη δεν στερούνταν μονάχα γνώσης ή έστω στοιχειώδους σεβασμού. Διότι, εντάξει, Καβάφη μπορεί να μην έχουν διαβάσει όλοι στη Ν.Δ. Αλλά όταν ανέτρεχαν στα άπαντά του για...
Απολείπειν ο Θεός Μνημόνιον
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δύο τύποι αστικής ηγεμονίας
Η επιλογή των δύο αντιπροέδρων της Νέας Δημοκρατίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε συμβολικό χαρακτήρα (κάτι σαν δικέφαλος αετός): Κωστής Χατζηδάκης, ως εκφραστής του νεοφιλελευθερισμού, Αδωνις Γεωργιάδης, ως...
Δύο τύποι αστικής ηγεμονίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Με τις παλιές καλές «συνταγές της μαμάς»
Ο κάθε εκτελεστικός νόμος του Συντάγματος, που ρυθμίζει την άσκηση ενός δικαιώματος, οφείλει με τη νομοθετική και διοικητική ρύθμιση που επιχειρεί να κατοχυρώνει το δικαίωμα, να διευκολύνει την άσκησή του και...
Με τις παλιές καλές «συνταγές της μαμάς»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενα σύστημα ως καθεστώς
Το σύστημα είναι, δυστυχώς, εδώ ως καθεστώς πλέον, με συγκεκριμένα απολυταρχικά χαρακτηριστικά. Ο πατριωτισμός των Ελλήνων οφείλει, κατ’ επιταγή του Συντάγματος, να είναι σε εγρήγορση, με κινητήριο μοχλό τη...
Ενα σύστημα ως καθεστώς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Ιστορία είναι πεισματάρα
Πρώτο χτύπημα: Πλήρως εκτεθειμένη βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση για τις παράνομες επιχειρήσεις με πλωτές σκηνές στο Αιγαίο, καθώς ο επικεφαλής της Frontex Φαμπρίς Λεγκέρι αναγνώρισε πως οι καταγγελίες είναι...
Η Ιστορία είναι πεισματάρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας