• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 24.2°C / 28.8°C
  2 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.8°C / 23.7°C
  1 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.0°C / 29.8°C
  3 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 27.0°C
  3 BF
  34%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  31%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 20.1°C / 26.0°C
  2 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.0°C / 22.4°C
  2 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 28.6°C
  3 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 28.2°C
  2 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 24.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 26.3°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.7°C / 22.7°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 27.9°C
  4 BF
  57%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.5°C / 24.9°C
  2 BF
  47%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 27.9°C
  2 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.2°C / 31.8°C
  3 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 23.9°C / 28.8°C
  2 BF
  50%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.3°C / 18.3°C
  1 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.8°C / 25.2°C
  3 BF
  61%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  3 BF
  26%
EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νυχτερινές επιδρομές στις φυλακές

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Tο κατεπείγον νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που κατατέθηκε αργά τη νύχτα απηχεί -μάλλον λόγω της ώρας που επιλέχθηκε να κατατεθεί- κάποιες σκοτεινές διαθέσεις της κυβέρνησης για τα υπό ρύθμιση ζητήματα αρμοδιότητας πολλών υπουργείων. Μεταξύ αυτών και τα ζητήματα αντεγκληματικής πολιτικής και ιδίως αυτά των φυλακών.

Φαίνεται δηλαδή ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει να εγκαταλείψει το αναμορφωτικό πρότυπο που κατά κανόνα ακολουθούν οι ευρωπαϊκές χώρες για τη μεταχείριση των κρατουμένων. Και ταυτόχρονα μάλλον οδηγείται στις καταδικαστέες από το Συμβούλιο της Ευρώπης και τον ΟΗΕ πρακτικές του κατασταλτικού προτύπου μεταχείρισης.

Οι εντυπώσεις αυτές ισχυροποιούνται από τις ρυθμίσεις του ανωτέρω νομοσχεδίου για τα ζητήματα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Για παράδειγμα:

1. Το Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο Φυλακών (ΚΕΣΦ), που είχε θεσπιστεί από τη δημοκρατική παράταξη με τον Ν. 2776/1999, ήταν 11μελές, με πρόβλεψη συμμετοχής σε αυτό τουλάχιστον 5 μελών ΔΕΠ ελληνικών ΑΕΙ, κατά προτίμηση νομικών, ενώ στη σύνθεσή του συμμετείχε και εισαγγελέας ή αντεισαγγελέας εφετών.

Με την προτεινόμενη διάταξη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη η σύνθεση γίνεται 5μελής, οι καθηγητές ΑΕΙ μειώνονται σε 2, ενώ καταργείται και η προβλεπόμενη ώς τώρα συμμετοχή εισαγγελέα. Δηλαδή, ένα όργανο το οποίο αποτελούσε θεσμική κατάκτηση για τη χώρα διότι συνέδεε την πανεπιστημιακή σκέψη με τους χώρους έκτισης, δηλαδή την ακαδημαϊκή διανόηση και την εισαγγελική άποψη, υποβαθμίζεται και χάνεται κάθε πιθανότητα επιστημονικού διαλόγου και κατ’ ακολουθίαν, διατύπωσης τεκμηριωμένων προτάσεων.

Το ΚΕΣΦ από ανεξάρτητο και πλουραλιστικό συμβουλευτικό όργανο του κάθε υπουργού γίνεται έτσι μια τυπική διεκπεραιωτική δομή, με κύριο στόχο να εκδώσει τα νέα σχέδια κανονισμών λειτουργίας των καταστημάτων κράτησης, χωρίς πολλές επιστημονικές αντιρρήσεις.

2. Το Σώμα Επιθεώρησης και Ελέγχου Καταστημάτων Κράτησης, αντί να αποκτήσει μια σύγχρονη δομή που θα επιτρέπει ξεκάθαρα την από διάφορες ειδικότητες στελέχωσή του, αυξάνει τον αριθμό των ελεγκτών του χωρίς να αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας του, αντίθετα με τα πρότυπα πολλών ευρωπαϊκών χωρών που έχουν τομεακούς ελεγκτές για εξειδικευμένους ελέγχους.

3. Ακόμη, παρότι συστήνονται δύο Γενικές Διευθύνσεις με αρμοδιότητες κυρίως τα οικονομικά και τη διαχείριση των καταστημάτων κράτησης, η διάρθρωση αυτή πάσχει από την αντιληπτική κατασταλτική στενότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Και αυτό γιατί δεν υπάρχει καμία πρόνοια για διευθύνσεις ή τμήματα αρωγής κρατουμένων, ανηλίκων, επανένταξης, εναλλακτικής έκτισης κ.λπ., ενώ αντιθέτως τα εντελώς έκτακτα ζητήματα της διαχείρισης κρίσεων αποκτούν μόνιμη διεύθυνση με το ίδιο όνομα!

Ολα αυτά τα ζητήματα δεν παράγουν αισιοδοξία για το μέλλον των δικαιωμάτων στις φυλακές. Διότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εμφανίζεται να προωθεί συμβολικά και διοικητικά την υπαγωγή του σωφρονισμού στην αστυνομική λειτουργία, ενάντια δηλαδή στη δημοκρατική ανάγκη να εξισορροπούνται η ασφάλεια και η ελευθερία.

* δρ Νομικής - πρ. γ.γ. υπουργείου Δικαιοσύνης

ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιον συμφέρει ο θάνατος του Κουφοντίνα;
Η Νέα Δημοκρατία, λοιπόν, είναι προφανές ότι έχει συμφέρον από τον θάνατο του Δημήτρη Κουφοντίνα, αφού δεν μπορεί να προκαλέσει την ήττα του με τη διακοπή της απεργίας πείνας. Η κοινωνία, όμως, δεν έχει κανένα...
Ποιον συμφέρει ο θάνατος του Κουφοντίνα;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το δικαίωμα του Δημήτρη Κουφοντίνα στη ζωή
Μία απόφαση από αρμόδιο θεσμικά παράγοντα που παρεμβαίνει, χωρίς να υποχρεώνεται από τον νόμο, αποτελεί πολιτική επιλογή. Στέλνει το μήνυμα ότι η εξουσία μπορεί να οδηγεί στην εξόντωση ανθρώπους ανίσχυρους...
Το δικαίωμα του Δημήτρη Κουφοντίνα στη ζωή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ν. Παρασκευόπουλος: Ας αναλογιστεί τις ευθύνες του για τις φυλακές ο κ. Χρυσοχοΐδης
«Αποτελεί ένα θλιβερό κατόρθωμα να καταφέρει ένας οποιοσδήποτε άνθρωπος να χωρέσει τόσο πολλά μυθεύματα σε τόσο λίγες γραμμές», είπε για την τοποθέτηση του κ. Χρυσοχοΐδη στη Βουλή για τις φυλακές.
Ν. Παρασκευόπουλος: Ας αναλογιστεί τις ευθύνες του για τις φυλακές ο κ. Χρυσοχοΐδης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Και οι εξωτερικοί φρουροί των φυλακών στο έλεος του Υπ. Προ.Πο.
Φαίνεται ότι το υποκατάστημα του Yπουργείου Δικαιοσύνης στην Κατεχάκη διακρίνεται από την πλήρη άρνηση να ακούσει, όχι βέβαια τις φωνές των κρατουμένων –αυτό μας έλειπε–, αλλά ούτε και τις φωνές των ανθρώπων...
Και οι εξωτερικοί φρουροί των φυλακών στο έλεος του Υπ. Προ.Πο.
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πόλεμος στην επανένταξη, «τσαμπουκάς» στους αδύναμους
Το σχέδιο νόμου για τους φυλακισμένους ανοίγει δύο κυρίως μέτωπα: την περιστολή των αδειών των κρατουμένων και τη συρρίκνωση των αγροτικών φυλακών.
Πόλεμος στην επανένταξη, «τσαμπουκάς» στους αδύναμους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο σωφρονισμός στον πυρήνα του ορισμού της ζωής από τη Δημοκρατία
Η παραβατικότητα ενός ατόμου δεν αναγνωριζόταν ως μια πρόσκαιρη παρέκκλιση, αλλά ως μια πράξη που προέκυπτε από την αλλοίωση των ψυχικών από τις βιολογικές και θυμικές του δυνάμεις, οδηγώντας το σε πράξεις...
Ο σωφρονισμός στον πυρήνα του ορισμού της ζωής από τη Δημοκρατία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας