• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.8°C / 31.9°C
  3 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 28.5°C
  2 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 30.9°C
  2 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 29.2°C
  1 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  50%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 23.5°C / 29.0°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 26.5°C
  0 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  2 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 21.5°C / 28.8°C
  2 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.0°C
  1 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 27.8°C
  2 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 25.7°C
  3 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.4°C / 28.9°C
  0 BF
  45%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.5°C / 29.4°C
  2 BF
  34%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 23.8°C
  4 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.7°C / 32.1°C
  0 BF
  34%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 23.3°C
  3 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.2°C / 26.7°C
  3 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  1 BF
  50%
EUROKINISSI-ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δυσεπούλωτο θεσμικό τραύμα

 • A-
 • A+

Την εκλογική διαδικασία της 26ης Μαΐου 2019 ακολούθησε θορυβώδης και οξύτατη αντιπαράθεση περί το ζήτημα της νομιμοποίησης ή μη του τότε υπουργικού συμβουλίου να προβεί στην ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής της αποκαλουμένης ηγεσίας της Δικαιοσύνης, δηλαδή του προέδρου και του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, των οποίων η θητεία έληγε την 30ή Ιουνίου 2019.

Επρόκειτο για την τελευταία συναφώς διαδικαστική πράξη του άρθρου 90 παρ. 5 του Συντάγματος, αφού η κατά νόμον λοιπή διαδικασία είχεν εκκινήσει και ολοκληρωθεί προ των εκλογών που προαναφέρθηκαν, κατά τα προβλεπόμενα σχετικώς και με την ισχύουσα νομοθετημένη συμμετοχή των πολιτικών κομμάτων του εθνικού Κοινοβουλίου.

Πέραν και ανεξαρτήτως των εκατέρωθεν νομικών προσεγγίσεων του ζητήματος, γεγονός τυγχάνει ότι τούτο με μια αυστηρώς θεσμική θεώρησή του δεν θα ανέκυπτε και ο θεσμικά οδυνηρός θόρυβος που προκάλεσε θα απεφεύγετο, ως έδει να συμβεί και, δυστυχώς, δεν συνέβη.

Σαφώς και δεν συνιστά θεσμική προσέγγιση η εκδοχή της αντίληψης και της νοοτροπίας, κατά την οποίαν το εκάστοτε υπουργικό συμβούλιο χρησιμοποιεί τις σχετικές συνταγματικές και νομικές διατάξεις όλως προσχηματικώς και προκειμένου να επιλέξει «τους δικούς του», κάθε φορά, δικαστικούς λειτουργούς.

Η Δικαιοσύνη δεν είναι λεία κανενός, ούτε νοείται προσέγγισή της με ιδιοκτησιακής φύσεως κριτήρια.

Πρόδηλον, αντιθέτως, τυγχάνει ότι μια καθαρώς θεσμική θεώρηση του ζητήματος απολακτίζει μακράν του σχετικού πλαισίου προβληματισμού και ως ξένη προς αυτό κάθε πιθανή σκοπιμότητα μικροπολιτικής φύσεως.

Ωσαύτως, μια τέτοια θεώρηση δεν μπορεί να αγνοεί τόσον ότι το Σύνταγμα είναι εκείνο που παρέχει τη νομιμοποίηση σε όλες τις εξουσίες όσον και το ότι στη δημοκρατία, πέραν της αρχής της πλειοψηφίας, βασικότατος είναι και ο δικαιοκρατικός φιλελεύθερος πυλώνας αυτής, που αναντιλέκτως καταλαμβάνει και τη γνήσια διάκριση των εξουσιών, πέραν των λοιπών.

Μακάρι η έγερση και η εξέλιξη του όλου ζητήματος να μην αφήσει τη Δικαιοσύνη με αιμάσσον και χαίνον τραύμα.

Είθε η κοινωνία να μην εκλάβει τούτο ως απώλεια έτι και αυτού τούτου του φύλλου συκής, παρά την πυροδοτηθείσα εύλογη και αναμφισβήτητη, νομίζω, ένταση της καχυποψίας της έναντι όλων των εμπλακέντων με το ζήτημα θεσμών.

Γεγονός, πάντως, τυγχάνει ότι, με την όλη εξέλιξη, άξιοι δικαστικοί λειτουργοί όλως ανυπαιτίως εκτίθενται και ουσιαστικώς πλήττεται το δικαστικό ήθος και φρόνημά τους, τούτο δε αφορά αδιακρίτως και εκείνους της πρώτης επιλογής και αυτούς της δευτέρας.

Κατά κοινή παραδοχή, λεπτές και ευαίσθητες θεσμικές λειτουργίες απαιτούν και προϋποθέτουν υψηλόν αίσθημα θεσμικής ευθύνης και συνείδηση αδιάπτωτης θεσμικής αποστολής.

Συνέτρεξαν άραγε εν προκειμένω τα χαρακτηριστικά αυτά ή ατόνησαν και υπεχώρησαν, ασφυκτιώντα υπό το πάθος και την ένταση της πολιτικής σύγκρουσης;

Δεν νοείται «εργαλειοποίηση», στον βωμό οιωνδήποτε πιθανών σκοπιμοτήτων, των διαυγών κατά περιεχόμενο διατάξεων του άρθρου 90 παρ. 5 του Συντάγματος και του άρθρου 49 παρ. 3 του εκτελεστικού αυτού νόμου 1756/1987, όπως ισχύει μετά το άρθρο 1 του νόμου 3841/2010.

Η τελευταία επεισοδιακή εφαρμογή τους συνιστά μάλλον και την εναντίον τους χαριστική βολή, ενώ εκθέτει ενδεχομένως και όσους εμμένουν στη μη αναθεώρηση της συναφούς συνταγματικής πρόβλεψης.

* Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου ε.τ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δικαιοσύνη και κριτική
Γνωρίζουν καλώς οι δικαστικοί λειτουργοί, ως ασκούντα δημόσια λειτουργία δημόσια πρόσωπα, ότι δεν αποκλείεται (και όλως ευλόγως) να καταστεί η δράση τους αντικείμενο κριτικής.
Δικαιοσύνη και κριτική
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η δικονομική διαδικασία είναι μονόδρομος
Ο λόγος, για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος στην «υπόθεση NOVARTIS» και την εντόνως θορυβώδη δημοσία εμπλοκή που ανέκυψε, με αφορμή την κλήτευσή τους στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή του νόμου περί...
Η δικονομική διαδικασία είναι μονόδρομος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εν αναμονή της σύγκλησης της Ολομέλειας Εφετών
Αποτελεί αναντίρρητο γεγονός η υπαγωγή της υπόθεσης Novartis στο πλαίσιο της αποκλειστικής και εξαιρετικής αρμοδιότητας του εισαγγελέα Διαφθοράς και εφαρμογής της διαδικασίας του 4022/2011.
Εν αναμονή της σύγκλησης της Ολομέλειας Εφετών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Δικαιοσύνη στο μεταίχμιο της πολιτικής σύγκρουσης
Η διδομένη εντύπωση περί του τρόπου με τον οποίον οι πρωταγωνιστές της σύγκρουσης φέρονται να αντιλαμβάνονται τη λειτουργική αποστολή του άρθρου 90 παρ. 5 του Συντάγματος, προσβάλλει βάναυσα όλους τους...
Η Δικαιοσύνη στο μεταίχμιο της πολιτικής σύγκρουσης
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ανοίκειες επιθέσεις στο πρόσωπο της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου
Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και ουσιαστικά και συμβολικά για τη δικαιοσύνη οφείλει να παρεμβαίνει στις περιπτώσεις εκείνες που κρίνει ότι συντρέχουν λόγοι μη ορθής και πιστής εφαρμογής του Νόμου.
Ανοίκειες επιθέσεις στο πρόσωπο της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας