• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.5°C / 30.1°C
  5 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.6°C / 32.4°C
  4 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.8°C / 31.6°C
  2 BF
  33%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  36%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 29.6°C
  5 BF
  42%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.0°C / 32.1°C
  1 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 26.5°C
  3 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  3 BF
  29%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 29.1°C
  5 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 29.0°C
  2 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 26.6°C
  5 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.8°C / 28.7°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  45%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.5°C / 29.5°C
  2 BF
  35%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.8°C / 31.0°C
  3 BF
  45%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  2 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.8°C / 30.0°C
  5 BF
  39%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.3°C / 30.5°C
  5 BF
  41%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.7°C / 30.6°C
  3 BF
  54%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  1 BF
  50%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τι συμβαίνει στο Χονγκ Κονγκ;

 • A-
 • A+

Πάνω από μια δεκαετία έχει ανοίξει ένας παγκόσμιος διάλογος σχετικά με την κυρίαρχη δύναμη για τον 21ο αιώνα. Στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου η Κίνα παρουσιάζεται ως η επικρατέστερη υποψήφια και οι ΗΠΑ ως η απερχόμενη δύναμη.

Μετά τους θεαματικούς, σχεδόν αδιάλειπτους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης των τελευταίων δεκαετιών, έχουν δημιουργηθεί δύο στρατόπεδα. Το ένα υποστηρίζει την παγκόσμια κυριαρχία της Κίνας. Το άλλο υποστηρίζει ότι η Κίνα δεν θα καταφέρει να εκτοπίσει τις ΗΠΑ από την παγκόσμια κυριαρχία.

Το 2011, π.χ., οι δύο πλευρές της διαμάχης εκπροσωπήθηκαν σε ανοιχτό διάλογο στο Τορόντο του Καναδά με τον ιστορικό της οικονομίας Νάιαλ Φέργκιουσον και τον καθηγητή Ντέιβιντ Ντάκιουι Λι –οικονομολόγο από το Χάρβαρντ, καθηγητή Οικονομικής και διευθυντή του Κέντρου για την Κίνα στην Παγκόσμια Οικονομία (CCWE) στο Πανεπιστήμιο Τσινγκουά της Κίνας– να υπερασπίζονται την Κίνα και, από την άλλη, τον γνωστό δημοσιογράφο του CNN και συγγραφέα Φαρίντ Ζακάρια και τον Χένρι Κίσινγκερ να είναι κατά της υπόθεσης κυριαρχίας της Κίνας.

Οι υπερασπιστές της υπόθεσης της Κίνας τονίζουν τον υβριδικό χαρακτήρα του αναγεννημένου μοντέλου από τα τραύματα της περιόδου του Μάο. Η σημερινή κυβέρνηση με ηγέτη τον Σι Τζινπίνγκ έχει προτάξει την ηγεμονία του Κομμουνιστικού Κόμματος και τη διατήρηση των ρυθμών ανάπτυξης.

Ομως η αναγκαία κοινωνική ειρήνη –ως προϋπόθεση της ανάπτυξης– έχει προκύψει μέσα από μια άτυπη συμφωνία η οποία έλκει την καταγωγή της από την εποχή της σφαγής στην Πλατεία Τιεν Αν Μεν το 1989. Η συμφωνία του τότε διαδόχου του Μάο, του Τενγκ Σιαοπίνγκ, με τους πολίτες της χώρας είχε περίπου ως εξής: Εμείς, το Κόμμα και η κυβέρνηση, θα φροντίσουμε για την ευημερία σας και εσείς θα φροντίσετε να απέχετε από πολιτικές ανησυχίες με δημοκρατικό πρόσημο ελευθεριών δράσης και λόγου.

Αλλά εάν υποθέσουμε ότι αυτή η άτυπη συναλλαγή ισχύει για την ηπειρωτική χώρα, δεν ισχύει, το ίδιο, για το Χονγκ Κονγκ. Το Χονγκ Κονγκ, που επέστρεψε στην κινεζική κυριαρχία το 1997, έχει υποστεί τη σκληρή πολιτική του Πεκίνου και την παρέμβασή του στις υποθέσεις των κατοίκων του, με την απομάκρυνση των διαφωνούντων που επέμεναν ότι η ρύθμιση «μια χώρα, δύο συστήματα» θα πρέπει να καθοριστεί με σαφή διατάγματα που θα επιτρέπουν ελευθερίες οι οποίες ταυτόχρονα θα υποχρεώνουν τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας να παραμένει έξω από την τοπική διακυβέρνηση της πρώην αποικίας.

Το τελευταίο δεν ενθουσιάζει το Πεκίνο που, από την πλευρά του, δεν έχει επιδείξει τον παραμικρό σεβασμό στο ημι-αυτόνομο καθεστώς της Ειδικής Διοικητικής Περιφέρειας (Special Administrative Region – SAR) που δημιουργήθηκε με την αποχώρηση της Βρετανίας. Και αυτό έγινε αντιληπτό σε πολλές περιπτώσεις.

Αν και έχουν επανασυνδεθεί με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, οι κάτοικοι της πρώην αποικίας θεωρούν τους εαυτούς τους διαφορετικούς από τους κατοίκους της ηπειρωτικής χώρας. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν συνεχώς ότι, στην πλειονότητά τους, θεωρούν τους εαυτούς τους όχι «Κινέζους» αλλά «Χονγκονγκονέζους».

Το Χονγκ Κονγκ, με δικούς του κανόνες δικαίου, με δικές του ελευθερίες έκφρασης του λόγου και με εκστρατείες πολιτικής διαμαρτυρίας, όπως αυτή της «επανάστασης της ομπρέλας» του 2014 ενάντια στον αυστηρότερο έλεγχο που θέλει να του ασκήσει το Πεκίνο, είναι δύσκολο να ευθυγραμμιστεί με το σύστημα της Κίνας και, ως εκ τούτου, δίνει μια εντυπωσιακή εικόνα των περιορισμών του «κινεζικού ονείρου» του Σι Τζινπίνγκ.

Στο Χονγκ Κονγκ η ομπρέλα παραμένει σύμβολο των διαδηλώσεων υπέρ του εκδημοκρατισμού και της πολιτικής ανυπακοής των ασύνταχτων σήμερα εικοσάχρονων (twenty somethings) που μιλούν καντονέζικα και μεγάλωσαν στον ελεύθερο κόσμο. Αυτό το τυπικό αξεσουάρ των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ έδωσε το όνομά του στο κίνημα των πολιτών το 2014, που ζητούσαν από το Πεκίνο περισσότερες πολιτικές ελευθερίες.

Απ’ ό,τι φαίνεται, τα εκατομμύρια των νέων του Χονγκ Κονγκ θέλουν να αποτρέψουν από τώρα την αναγκαστική ένταξη της ημιαυτόνομης πόλης-κράτους τους στην ηπειρωτική χώρα, όταν θα τερματιστεί η μεταβατική ρυθμιστική φόρμουλα «μια χώρα, δύο συστήματα» σε περίπου τριάντα χρόνια.

Το αν θα επικρατήσει το Πεκίνο ή οι διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ, μένει να το δούμε. Οπωσδήποτε, μια λύση τύπου Πλατεία Τιεν Αν Μεν, δεν συμφέρει κανέναν. Η δράση δυνάμεων του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού θα είναι καταστροφική και για την Κίνα – εκτός και εάν το Πεκίνο έχει αποφασίσει πως το Χονγκ Κονγκ (το 3% του κινεζικού ΑΕΠ) είναι κάτι αναλώσιμο.

Ετσι, η Κίνα θα πρέπει να κάνει επιλογές. Το Χονγκ Κονγκ δεν μπορεί να ελεγχθεί εύκολα γιατί αποτελεί κρίσιμη οικονομική γέφυρα μεταξύ Κίνας και του υπόλοιπου κόσμου. Και η κυβέρνηση της Κίνας, λαμβάνοντας υπόψη τις καταστροφικές συνέπειες μιας στρατιωτικής καταστολής, θα πρέπει να αναδιπλωθεί. Εως τότε, θα επαναλαμβάνεται –με ταλαντεύσεις μεταξύ βίας και μη βίας– η πιο καινοτόμος και έντονη μορφή ανυπακοής που συνορεύει με υβριδικό πόλεμο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Διπλή πρόκληση
Διπλή πρόκληση για το Πεκίνο συνιστά η παρατεταμένη εξεγερσιακή αναταραχή στο Χονγκ Κονγκ, καθώς όλες οι επιλογές και μορφές καταστολής εμπεριέχουν υψηλό ποσοστό κινδύνων.
Διπλή πρόκληση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Κίνα μπροστά σε καθοριστικές αποφάσεις
Εάν ο Σι Τζινπίνγκ πνίξει στο αίμα την εξέγερση στο Χονγκ Κονγκ, είναι βέβαιο ότι η Κίνα θα χάσει την Ταϊβάν. Καιρός να σκεφτεί καλά ο Κινέζος πρόεδρος ποια στρατηγική θ’ ακολουθήσει για το διαχρονικό κι όχι...
Η Κίνα μπροστά σε καθοριστικές αποφάσεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το στοίχημα της σταθερότητας
Η ισχύς της Κίνας είναι εμφανής, αυτό άλλωστε ήταν και το μήνυμα των επετειακών εορτασμών. Ομως η νέα κορύφωση των διαδηλώσεων στο Χονγκ Κογκ θέτει το ερώτημα αν υπάρχει μια δυναμική αποσταθεροποίησης.
Το στοίχημα της σταθερότητας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η λογική της εξέγερσης
Η εξεγερσιακή λογική υπερβαίνει τη μη αποδοχή και τη μη συμμόρφωση, ανατρέπει την απλή οργίλη παρέμβαση της κοινωνικής έντασης και της προσδίδει οργανωτικά χαρακτηριστικά που κλιμακώνουν την αντιπαράθεση με...
Η λογική της εξέγερσης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η τακτική υποχώρηση της Κίνας στο Χονγκ Κονγκ
Η χρήση βίας, όπως συχνά μας διδάσκει η Ιστορία, αν δεν υπάρχει ανάγκη υπεράσπισης εθνικών συμφερόντων, δεν χρησιμεύει σε κάτι καλό. Το αντίθετο: κάνει κακό. Η στρατηγική της ειρήνης και της δημοκρατίας είναι...
Η τακτική υποχώρηση της Κίνας στο Χονγκ Κονγκ
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Αν έχεις λείψει για ό,τι πρέπει…»
Αθήνα, 28 του Ιούλη 1980. Δεν ξέρω, Σωτηρία, εάν θα είχες μείνει στο κόμμα σου, εάν θα είχες επιλέξει ή αν είχε τύχει να ’χεις σήμερα παιδιά. Ξέρω πως σου στερήσανε τόσα… και δεν τιμωρήθηκε ποτέ κανείς.
«Αν έχεις λείψει για ό,τι πρέπει…»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας