Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μεθοδική αντιπολίτευση και ουσιαστική επανεκκίνηση
Eurokinissi
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μεθοδική αντιπολίτευση και ουσιαστική επανεκκίνηση

  • A-
  • A+
Οι ψηφοφόροι που έδωσαν στον ΣΥΡΙΖΑ το 31,5% χρειάζεται να εκπροσωπούνται, να έχουν φωνή και άποψη. Αλλωστε τον ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουν και εμπιστεύονται με τις αρχές και τις αξίες που έχει, χρειάζεται η συνεισφορά όλου αυτού του κόσμου.

Με σύμμαχο την πλειονότητα των ΜΜΕ και την υποτονική κριτική από την ελάσσονα αντιπολίτευση η Ν.Δ. συνεχίζει την επιδειξιομανία και τα σόου. Ολα καλοστημένα σαν παράσταση, με την ανιδιοτελή υποστήριξη των ΜΜΕ και των αντικειμενικών δημοσιογράφων, οι οποίοι ως πλασιέ μάς δείχνουν ασταμάτητα τα κατορθώματα των «ιδιοκτητών της χώρας», που επέστρεψαν ύστερα από μια μικρή «παρένθεση».

Κάνοντας ακριβώς το αντίθετο απ’ ό,τι έκαναν επί ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζουν μια υπεραισιόδοξη κατάσταση και μια ομαλότητα που ήρθε απευθείας στη χώρα με την εκλογή της Ν.Δ. Δεν υπάρχει καμία αντικειμενικότητα πουθενά, όλα παρουσιάζονται ανάλογα με το μήνυμα που θέλουν να περάσουν.

Από την άλλη, oι υπουργοί με ύφος 100 καρδιναλίων μάς ενημερώνουν ότι χάρη σε αυτούς θα γίνουν πράγματα που ήδη γίνονται -με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- και ακολούθως παρουσιάζονται από τα ΜΜΕ ως μεγάλα επιτεύγματα. Συγχρόνως κρύβονται σοβαρές ειδήσεις -αποκλεισμός της Σαμοθράκης- που πλήττουν τον τουρισμό της χώρας μας παγκοσμίως ή παρουσιάζονται οι διακοπές των κυβερνώντων ως αδιάκοπη δουλειά πάνω από τη φωτιά στην Εύβοια. Αυτή είναι η κατάσταση και αυτά τα ΜΜΕ είχε απέναντί του ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την πορεία της διακυβέρνησης. Μια άκρως εχθρική πραγματικότητα που ήταν εμφανής εξαρχής.

Η Ν.Δ. χρησιμοποιεί από την πρώτη μέρα της εκλογής της ως έπαθλο την αυτοδυναμία θεωρώντας ότι δικαιούται να περνάει τα πάντα αδιαμαρτύρητα, χωρίς να ρωτά κανέναν γιατί οι πολίτες τής έδωσαν εισιτήριο ελευθέρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε πλήρη αντίθεση με τη Ν.Δ., σε όλη την κυβερνητική του πορεία α) δεν είχε τα μέσα, ή έστω κάποια, με το μέρος του β) είχε όλη την αντιπολίτευση εναντίον του και, τέλος, δεν κυβερνούσε μόνος του αλλά με έναν εταίρο με τον οποίο ιδεολογικά είχε απόσταση. Ολα αυτά ως επιμέρους παράμετροι δυσχέραιναν το έργο του, το οποίο δεν επικοινωνούνταν όπως έπρεπε ή ακόμα κρυβόταν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χρησιμοποίησε ως τρόπαιο τη διπλή νίκη των εκλογών του 2015 και τη συγκυρία της εποχής που η πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής ήταν από τα κύρια ζητούμενα των πολιτών που ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με την έξοδο από το Μνημόνιο, που ήταν ο βασικός στόχος.

Αυτό που πρωταρχικά έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν να βγάλει τη χώρα από το Μνημόνιο με την κοινωνία όρθια, αλλά η κοινωνία φαίνεται ότι ξεχνά γρήγορα και κατά την άποψή μου δεν αξιολογεί σωστά. Ξαναέδωσε τη δυνατότητα στη Ν.Δ. να μας ξανακυβερνήσει και μάλιστα αυτοδύναμα για να μπορεί να περνά σήμερα ό,τι θέλει και να μη δίνει λογαριασμό σε κανέναν, ούτε στους ψηφοφόρους της. Αναμασούν όλοι στη Ν.Δ. μονότονα ότι αυτό θέλει ο λαός, γι’ αυτό μας ψήφισε.

Το πολύ βασικό από εδώ και πέρα είναι η αντιπολίτευση που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι σε μια αυταρχική και συγκεντρωτική κυβέρνηση -αυτό αποτυπώνεται στα βιαστικά σοβαρά νομοσχέδια εν μέσω θέρους-, η οποία συγχρόνως παριστάνει την αποφασισμένη και είναι πλήρως υποστηριζόμενη από τα ΜΜΕ, που μας τα παρουσιάζουν όλα καλά.

Αυτό όμως που πιστεύω ότι θα καθορίσει την πολιτική εξέλιξη είναι η επαφή του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία να ξαναγίνει όπως ήταν, γιατί είναι αλήθεια ότι η κυβερνησιμότητα, οι προτεραιότητες που τέθηκαν, η ελλιπής εκπροσώπηση στα συνδικάτα και τα κινήματα και η ασθενική παρουσία στους δήμους και τις περιφέρειες δεν ευνοούν, δυσκολεύουν. Χρειάζεται μεθοδικότητα, συγχρονισμός, αντιπαράθεση όπου απαιτείται προβάλλοντας το έργο που έχει γίνει και καυτηριάζοντας άμεσα τις αυταρχικές-ακραίες πολιτικές επιλογές της Ν.Δ.

Συγχρόνως όμως χρειάζεται επανεκκίνηση στο κόμμα, αλλά με σχέδιο που να απευθύνεται στη σημερινή πολιτική πραγματικότητα. Οι ψηφοφόροι που έδωσαν στον ΣΥΡΙΖΑ το 31,5% χρειάζεται να εκπροσωπούνται, να έχουν φωνή και άποψη. Αλλωστε τον ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουν και εμπιστεύονται με τις αρχές και τις αξίες που έχει, χρειάζεται η συνεισφορά όλου αυτού του κόσμου. Δεν καταφέραμε να συναντήσουμε αρκετούς τα προηγούμενα χρόνια, αλλά τώρα πλέον με περισσότερη εμπειρία και ωριμότητα και χωρίς αγκυλώσεις που μας απομονώνουν να προχωρήσουμε με πρόγραμμα, όραμα, σχέδιο με τις αρχές και τις αξίες της δικής μας, Ανανεωτικής–Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Απέναντι σε μια ακραία εχθρική πραγματικότητα οφείλουμε να βλέπουμε καθαρά, το σύστημα δεν αντιμετωπίζεται με τους τρόπους που νομίζουμε -δεν αμφισβητώ την ορθότητά τους-, αλλά δεν επαρκούν. Απέναντι στον σκοταδισμό, τη μαυρίλα και τη μιζέρια τους υπάρχουμε οι αριστεροί και δημοκρατικοί πολίτες, αρκεί να βρεθούμε,να συνομιλήσουμε και να συμπορευτούμε.

Αυτή η καταιγίδα δεν αντιμετωπίζεται πλέον με λόγια και διαπιστώσεις.

*Εκπαιδευτικός, μέλος Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Χίου

ΑΠΟΨΕΙΣ
Πώς ψηφίζουν οι νέοι
Πολιτικοί επιστήμονες και αναλυτές υπογραμμίζουν συχνά την ξεχωριστή σχέση των νεότερων ηλικιακά ψηφοφόρων με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο τελευταίος...
Πώς ψηφίζουν οι νέοι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο ψηφοφόρος κι ο πολίτης
Ετσι, εκτός του τι έκανε ή δεν έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης, πρέπει να εξετάσουμε τι έκανε κι ο ψηφοφόρος εκτός της ανάθεσης διά της ψήφου του. Νομίζω ότι ήταν σε αναμονή και περίμενε να...
Ο ψηφοφόρος κι ο πολίτης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ - Μια ματιά στα δεδομένα του Συνεδρίου του 2016
Η διαδικασία μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια διαρκής διαδικασία, δεν ξεκίνησε τώρα ούτε θα τελειώσει με την πάροδο του συνεδρίου. Δεν θα τελειώσει ποτέ. Το ερώτημα λοιπόν, δεν είναι εάν θα μετασχηματιστεί...
Η εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ - Μια ματιά στα δεδομένα του Συνεδρίου του 2016
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
Η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί το πρώτο συγκροτημένο βήμα μετά την κρίση και μετά τις πρόσφατες εκλογές στην πορεία για την πολιτική και κοινωνική αλλαγή της...
Η ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι αντι-ΣΥΡΙΖΑ «φίλοι» του ΣΥΡΙΖΑ
Η σημερινή ιδεολογική και πολιτική φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ είναι λίγο-πολύ δεδομένη από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών – ιδίως των πρώτων. Σύμφωνα με αυτά, το ταξικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ...
Οι αντι-ΣΥΡΙΖΑ «φίλοι» του ΣΥΡΙΖΑ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι ρωγμές του συστήματος
Αν η αντιμετώπιση της επαπειλούμενης (εκ νέου) εκλογής της Αριστεράς στην κυβέρνηση αποδείχτηκε ικανό κίνητρο για την εν λόγω ανασυσπείρωση, πόσο επαρκές μπορεί να είναι το κίνητρο της αντιμετώπισης της...
Οι ρωγμές του συστήματος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας